Grafiksel Arayüz Kullanarak Nasıl Arch Kurabilirim?

Başlatan saitp, 06 Temmuz 2015 - 19:57:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

saitp

Öncelikle Selamün Aleyküm ve hayırlı Ramazanlar :) Bu sefer de Arch Linux kurmak istiyorum. Ancak grafiksel arayüz ile. Evo/Lution, benim istediğim şekilde yüklenmiyor. Zaten mouse da çalışmıyor kurulum ekranında sadece klavyem çalışıyor. Ben birinci resimdeki gibi değil, ikinci resimdeki gibi kurmak istiyorum. Sadece örnek bunlar. Nasıl kurabilirim? Resimler:

Teşekkürler. NOT: 2. resim yerine şu da olabilir: https://www.youtube.com/watch?v=q__doPx22uE
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

ata1

sitede de var arch formdada var araştırın
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=47929.msg550079#new
arch kuruyorsunuz boyle bir şey yok bildiğim kadar

FireSwords

betseg

ata1

Alıntı yapılan: betseg - 06 Temmuz 2015 - 20:02:24
Antergos da kullanabilirsiniz.
bu şekil disk bölme var mı ?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Temmuz 2015 - 20:16:53

@saitp sevgili arkadaşım nerede en zor yada imkansız varsa hep onları seçiyorsun .
basit ve ilk önce kendini yetiştire bileceğin  kolay lınux kurmayı denemiyorsun,
bu kadar sorun yaşamadan daha kolay öğrenir pekiştirirsin . manjaro dene oda arch tabanlı kurulumda gayet basit
arch sorunlarla baş edecek seviyeye geldiğinde kurabilirsin . ayrıca arch kurulumu manuel yapılandırma ister kurduğunda her şey  bitmeyecek .
saygılar

betseg

Alıntı yapılan: eralbu şekil disk bölme var mı ?
Bu şekil derken ne dediniz anlamadım ama kurulum sırasında gparted açıyor.

ata1

yukarıda 2 resimde bahsi gecen şekilde arkadaş görselle anlatmış nasıl kurmak istediğini

saitp

Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

ata1

o zaman kurulumu ve kullanımı kolay bir tane seç ve kendini geliştir ardından zor olanları denersin.

jaschar

projectdisco - state of art android distribution .

ata1

Alıntı yapılan: droidzade - 06 Temmuz 2015 - 20:47:19
arch ın zevki zaten kurması.
evet görmüştük ? arch kali  gibi dağıtımlar için kullanıcı kendini eğitmiş ve en azından basit sorunlarla kendi başına baş etmeli .
anlattığımız budur

hatalar205

betseg

Alıntı yapılan: eralyukarıda 2 resimde bahsi gecen şekilde arkadaş görselle anlatmış nasıl kurmak istediğini
Evet, var.

saitp

Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

ata1

Alıntı yapılan: betseg - 06 Temmuz 2015 - 21:19:04
Alıntı yapılan: eralyukarıda 2 resimde bahsi gecen şekilde arkadaş görselle anlatmış nasıl kurmak istediğini
Evet, var.

o zaman yardımcı olup anlat arkadaşa  ne yapması gerektiğini . var ise öğret

şu bağlantı sana yardımcı olur. sanırım sen virtualbox'a kuruyorsun

https://www.youtube.com/watch?v=XteiNflJcVg

jaschar

Alıntı yapılan: saitp - 06 Temmuz 2015 - 21:57:12
Beceremiyorum, becersem de anlamıyorum.
o zaman kullanmasi kurmasi basit bir dagitimla linux u pekiştirmeniz lazim ilk once. arch ı kurduktan sonra da binbir config cakmaniz lazim onun icin de linux tecrubesi lazim.

saitp

Alıntı yapılan: droidzade - 06 Temmuz 2015 - 22:12:17
Alıntı yapılan: saitp - 06 Temmuz 2015 - 21:57:12
Beceremiyorum, becersem de anlamıyorum.
o zaman kullanmasi kurmasi basit bir dagitimla linux u pekiştirmeniz lazim ilk once. arch ı kurduktan sonra da binbir config cakmaniz lazim onun icin de linux tecrubesi lazim.
Öyle yapmak istiyorum zaten. :) Onun için konuyu açtım. Arch'ın paket yöneticisi hoşuma gittiği için Arch tabanlı bir dağıtım istiyorum. Yoksa Ubuntu'yu kurar geçerim. Zaten olmazsa da öyle yapacağım.
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

ata1

defalarca söyledik ama beğenmedin ki arch tabanlı olan manjaro arch'dan eksiği nedir .
bir linux'un yapıp diğerinin yapamadığı nedir . bir sistem kurup öğrenmelisin sürekli değişir isen birine alışmadan diğerine geçersen
nasil ilerlersin ?

Ketboga

@saitp, hem Arch tabanlı bir dağıtım istiyorsunuz hemde Arch tabanlı olan Manjaro'ya burun kıvırıyorsunuz! Ne anlamalıyız biz bu işten? Arch linux'da onun türevleri olan dağıtımlarda tamamen ''Pacman'' paket yöneticisini kullanıyor hepsi aynı temel olarak ufak nüans farkları ve dağıtımların kendi mantalite farkları dışında her yönüyle benzerler.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

jaschar

bi laf yazilmisti foruma arch istiyorsan arch kur diye kimin bilmiyorum ama +1. ha pacman istiyosan ve linux deneyimin yoksa antergos vs iyidir.

saitp

@ketboga @eral sakin olun. Manjaro'nun tüm sürümlerindeki teması iç karartıcı. Sevmiyorum, ayrıca Gnome'da altta çıkan bildirimlerin yarısı görünmüyor. Ekranın altı var ama bildirimlerin yarısı görünmüyor. Bu yüzden Manjaro'yu istemedim, yoksa biliyorum nasıl bir dağıtım olduğunu. @droidzade onu biliyorum dostum ama o zaten Evo/Lution'un Türkçeleştirilmiş hali sadece.
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

betseg

Kişisel olarak ben de Manjaro'yu sevmiyorum. Hem yuvarlanmıyor, hem de sitesini beğenmedim. Evet, yazılımları sitelerine göre ayırıyorum. 

ata1

Alıntı yapılan: saitp - 06 Temmuz 2015 - 23:19:57
@ketboga @eral sakin olun. Manjaro'nun tüm sürümlerindeki teması iç karartıcı. Sevmiyorum, ayrıca Gnome'da altta çıkan bildirimlerin yarısı görünmüyor. Ekranın altı var ama bildirimlerin yarısı görünmüyor. Bu yüzden Manjaro'yu istemedim, yoksa biliyorum nasıl bir dağıtım olduğunu. @droidzade onu biliyorum dostum ama o zaten Evo/Lution'un Türkçeleştirilmiş hali sadece.
yani kişiselleştiremiyorsun bu demektir ki daha senin için erken .bu nedenle sana en iyi tavsiye ubuntuyla yoluna devam et
ne zaman bir şeyleri kendin yani yardımsız başarmaya başlarasan o zaman denersin .yani senin için çok erken anlaşılan budur .
@betseg yurvarlanmak kötümüdür sence .arch yuvarlanıyor mu yuvarlanmıyor mu bunu da bize söyle o zaman
https://wiki.manjaro.org/index.php?title=YUVARLANAN_S%C3%9CR%C3%9CM_(Rolling_Release)

betseg

Manjaro tam anlamıyla yuvarlanmıyor. Her hafta yeni sürüm veriliyor. Arch'ta ise yeni sürüm direkt veriliyor.

ata1

manjaro wiki sayfasını verdim sanırım okumadın .buyur oku

YUVARLANAN SÜRÜM (Rolling Release)
Yuvarlanan Sürüm Gelişim Modeli (The Rolling Release Development Model)
Birçok dağıtım, Standart sürüm gelişim modeline göre geliştirilmektedir. Bu ne anlama gelir? Stardart sürüm gelişiminde bir dağıtımın, her sürümü arasında yenilikler, güncellemeler ve arge çalışmalar gibi farklılıklar bulunur. Bu gelişim modelinde yeni sürümün getirdiği yenilikleri ve teknolojiyi güncelleyerek almak her zaman mümkün olmaz. Bazan güncellense bile birçok sorunla karşılaşma olasılığı vardır. Bu sorunlar kullanıcının eski sistemini yeniden kurmasına kadar uzayabilir. En önemlisi de kulanıcının veri kaybetmesine sebebiyet verebilir. Eski ve yeni paketler, bağımlılıklar, yenilikler ve ayarlar arasında çakışmaların yaşanması oldukça muhtemeldir.
Manjaro Linux ise (Arch ve bu tabanı kullanan dağıtımlar) sürekli gelişim modeline uygun olarak Yuvarlanan Sürüm (Rolling Release) olarak gelişim halindedirler. Eski ve yeni paketler, bağımlılıklar, yenilikler, ayarlar ve linux çekirdeğini güncelleme ile yükseltebilirsiniz. Her dağıtım zaten bunları güncelliyor, onlar da yuvarlanan sürüm değil mi? Hayır, olay sadece güncellemeden ibaret değildir. Standart güncelleme ile kurulu sürüme ilişkin güncellemeleri alırsınız. Yuvarlanan Sürüm ise yeni dağıtımın yeniliklerini de size ulaştıracaktır. Manjaro-Sistem, Manjaro Ayar Yöneticisi, Manjaro Karşılama Ekranı ve Türbülans gibi araçlar size yenilikleri ulaştıracaktır. Bu araçlarla mı yuvarlanan sürüm oluyoruz? Hayır. Bu araçlar Manjaro Linux'a has araçlardır ve Arch Linux teknolojilerini daha kolay ve detaylı olarak size grafik arayüzler, programlar olarak getirirler. Arch linux ve bu tabanı kullanan dağıtımlar en yeni olanı en hızlı bir şekilde size ulaştırırlar. Karşılaşılan hatalar ile ilgili güncellemeler hızlıca depolara eklenir, sorunlar hızlı bir şekilde ayıklanır. Yuvarlanan Sürüm Gelişim Modelinde geri bildirimler dakikalar içinde değerlendirilip yine dakikalar içinde çözülerek depolara aktarılırlar. Bunlar kullanıcı bazında yapılan işlerdir. Bunun daha öncesinde Kararlı Olmayan Depolar (unstable repo), Test Depoları (testing repo) üzerinden güncellemeler ile sorunlar daha erkenden geliştirici ve test ekiplerinin yanısıra bir kısım kullanıcı tarafından belirlenir ve ayıklanır. Kararsız Depolardaki güncellemelerdeki ciddi sorunlar ayıklandıktan sonra Test Depolarına aktırılırlar. bu depodaki güncellemeler bir süre kalır ve bütün pürüzler giderilene kadar bekletilir. Daha Sonra Kararlı Depoya (stable repo) aktarılırlar. Bu aktarım yapılırken geri bildirimler ve son rötuşlar da yapılır. Kararlı Sürümler de Kararlı Depolardan hazırlanır ve kullanıcıya sorun çıkarmayacak bir kurulum medyası inşa edilir. Güncelleme ile yeni çıkan kararlı ya da pre-beta-alfa sürüme ulaşmak isteyen kullanıcı birkaç komut ya da paket yöneticisi üzerinden yükseltmesini yapabilir. Bu yükseltme esnasında yansı listeleri güncellenir, yeni paket listeleri alınır ve /etc/pacman.d/mirrorlist içerisine kaydedilir.
Dileyen kullanıcı kullandığı depo adreslerini de değiştirebilir. Kararsız-Test ya da Kararlı Depolar arasında geçişler yapabilir. Kararlı Depo dışındaki depolarda doğal olarak sorunlarla karşılaşma olasılığınız artar. Diğer depoları kullanmak aynı zamanda test kullanıcısı olmanız anlamına da gelmiş olur. Yenilikleri anlık olarak takip etme ve alma gibi bir avantajınız olacaktır. Ancak deneyimli kullanıcı değilseniz basit sorunlar bile sizi zor durumda bıracaktır. Arch Linux ve Manjaro Linux ile deneyiminiz fazla değil ise Karalı Depoları kullanmanızı öneriyoruz. Bunun için yapacağınız bir şey yok. Kullandığınız sistemler varsayılan olarak Kararlı Depolar üzerinde çalışırlar.
GTK tabanlı sürümlerimizde PAMAC (pacman paket yönetimini grafik olarak kullanır) paket yöneticisi ile paket kurabilir ve sistem yükseltebilirsiniz. QT tabanlı sürümlerimizde OCTOPI (pacman paket yönetimini grafik olarak kullanır) paket yöneticisi ile paket kurabilir ve sistem yükseltebilirsiniz.
Konsol-Terminal-Uçbirim üzerinden PACMAN ile sistemi yükseltmek için şu komutları kullanabilirsiniz. not: Manjaro Linux'ta sudo kullanımı varsayılan olarak kurulu ve etkindir. Kullanıcı da bu gruba dahildir)
yansıları (/etc/pacman.d/mirrorlist) güncellemek için : sudo pacman -Syy
güncellemeri uygulamak, kurmak ya da sistemi yükseltmek (update-upgrade) için: sudo pacman -Su
ya da bu iki işlemi tek bir komut ile yapmak için: sudo pacman -Syyu
Pacman komutlarının kullanımına ilişkin daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz : https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Pacman_%C4%B0pu%C3%A7lar%C4%B1
Manjaro Depolarının kullanımına ilişkin bilgiyi de buradan inceleyebilirsiniz : https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Depo_De%C4%9Fi%C5%9Ftirmek
--Tulliana (talk) 12:40, 14 March 2013 (CET)