sesleri yazıya aktaran yazılım

Başlatan zeitgeist, 16 Kasım 2008 - 04:32:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zeitgeist

İşim gereği kullanmak amacıyla, bilgisayar ortamına aktardığım sesleri yazıya çevirebilecek bir yazılım arıyorum. Mesela; herhangi bir sohbetin geçtiği ses dosyasında, konuşulanları algılayıp metin düzenleyiciye aktaracak. Win altında çalışan ücretli de olsa iki yazılım buldum -ki ücretli olması sorun değil- lakin wine de çalışmıyorlar ve yeterli değiller. Linux ta bildiğiniz böyle bir yazılım var mı? 

Not-Yazılımın Türkçe ya da İngilizce olması sorun değil.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

Bedreddin

http://xvoice.sourceforge.net/

Şöyle * bir şey buldum, X'i sesle kontrol etmek için ama sesten yazıya aktarım da yapıyormuş - IBM'in motoruyla - faydası olabilir belki. Ayrıca, http://www.freeos.com/articles/2613/ böyle bir belge de buldum. O da işinize yarayabilir. Google arama sonuçlarını daha da tarayamadım ama, "speech to text linux" , "voice to text linux" gibi ilk bölümü uygun kelimelerle değiştirerek ararsanız daha fazla seçenek çıkabilir.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
      bu hasret bizim!

zeitgeist

@Verbatim,
İlgin için teşekkürler. Xvoice i ilk fırsatta kuracağım, umarım IBM ViaVoice motoru vardır synaptic te, gerçi yoksa da buluruz. Bahsettiğin şekilde aramaya devam ediyorum.

Bedreddin

Faydam olduysa ne mutlu bana :) Aslında başarılı olursan bu konuyla ilgili bir yazı SUDO ekibine incelemesi için verilebilir, hem ses'ten yazıya hem de sesle komut olayı incelense güzel bir belge ortaya çıkacaktır.
Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
ve bir orman gibi kardeşçesine,
      bu hasret bizim!

zeitgeist

Araştırmam devam ediyor. Şu sıralar hemen hemen tüm zamanımı bu meseleyi çözmek için kullanıyorum. Eğer başarımı kabul edilebilir düzeyde bir yazılım bulabilirsem, işim için de bir devrim olacak ve elbette bunu Sudo aracılığıyla Ubuntu.tr ile paylaşmak ayrı bir keyif olur. İz üzerindeyim...

zeitgeist

Ne yazık ki sesleri yazıya aktaran kullanılabilir bir yazılım bulamadım. Bir parça iş görecek yazılım @verbatim'in bahsettiği Xvoice olabilirdi ancak onun da -okuduğum kaynaklara göre- başarım ve kullanım açısından sorunları var. Öncelikle IBM ViaVoice motoru lisanslı, sonrasında anladığım kadarıyla IBM bu motor için Lİnux desteğini durdurmuş. Herşeye rağmen bu konuda ısrarlı olacaklar varsa sanırım Redhat ve Suse nin eski sürümlerinde kurulum paketleri geliyormuş.

ulusoyab

Alıntı yapılan: zeitgeist - 17 Kasım 2008 - 23:56:55
Ne yazık ki sesleri yazıya aktaran kullanılabilir bir yazılım bulamadım. Bir parça iş görecek yazılım @verbatim'in bahsettiği Xvoice olabilirdi ancak onun da -okuduğum kaynaklara göre- başarım ve kullanım açısından sorunları var. Öncelikle IBM ViaVoice motoru lisanslı, sonrasında anladığım kadarıyla IBM bu motor için Lİnux desteğini durdurmuş. Herşeye rağmen bu konuda ısrarlı olacaklar varsa sanırım Redhat ve Suse nin eski sürümlerinde kurulum paketleri geliyormuş.

Aslında ibm yerine scilabın ses tanıma ve işleme eklentileri kullanarak bu işe göre bir yazılım geliştirilebilir ama yapılacak iş çok zaman yok. Eğer projeye biri başlarsa elimden gelen yardımı yaparım.

zeitgeist

Alıntı yapılan: ulusoyab - 09 Aralık 2008 - 10:40:56
   Aslında ibm yerine scilabın ses tanıma ve işleme eklentileri kullanarak bu işe göre bir yazılım geliştirilebilir ama yapılacak iş çok zaman yok. Eğer projeye biri başlarsa elimden gelen yardımı yaparım.

Araştırmalarım esnasında henüz türkçe desteği olmayan, özellikle sesleri yazıya aktarmak için geliştirilmiş bir kaç cihazla karşılaştım. Fiyatları çok çok pahalı. Buna rağmen özellikle basın yayın alanında (röportaj, video çalışmaları v.b.) bu cihazlara yoğun bir talep olduğunu öğrendim. Bahsi geçen cihazlarda kullanılan yazılım Windows işletim sistemiyle de kullanılabiliyor lakin yine bir hayli pahalı. Yazılımın Türkiye dağıtımcılarıyla mail aracılığıyla sohbet etme fırsatım oldu; yazılıma Türkçe desteği sunmak için çabaladıklarını ancak bunun bir hayli zor olduğunu belirttiler, sesleri yazıya aktarma hususunda özellikle Türkçe' ye özgü olan bir kaç teknik zorluktan bahsettiler. Eğer programcılık hususunda bilgi ve tecrübem olsaydı bu ihtiyaç üzerine yoğunlaşırdım çünkü öyle sanıyorum ki böyle bir yazılım geliştirmek beraberinde büyük bir başarı getirecektir.

Ek: Tamamen türk yazılımcılarca geliştirilen ve ödül almış bir yazılım daha var; Dikte. Bu konuyla ilgilenenler varsa sitesini inceleyebilirler. 250 Ytl lik lisans bedeli olan, kullanılabilmesi için öncelikle sizin eğitmeniz gereken bir yazılım. Yalnız başarım düzeyiyle ilgili yeterli bilgiye ulaşamadım. Linux desteği yok. Henüz piyasa sürülme aşamasında.

Sherlock Holmes

Alıntı yapılan: zeitgeist - 26 Ocak 2009 - 06:31:46
özellikle sesleri yazıya aktarmak için geliştirilmiş bir kaç cihazla karşılaştım.

Bu cihazların özel ismi veya tabir edilebilecek bir adı var'mı.?

zeitgeist

Ne yazık ki adlarını bilmiyorum fakat bu cihazlar profesyonel iş çevrelerinde kullanılıyor. Örneğin büyük araştırma şirketlerinde (Türkiye'de Nielsen, Synovate v.b) ya da uluslararası bağlantıları olan medya ajanslarında kullanıldığını duymuştum. Belki bu tür firmalardan bilgi alınabilir ama daha önce dediğim gibi bu cihazlar Türkçe desteğine sahip değiller, varsa da ben duymadım.

Hazır başlığa mesaj atmışken bu konuyla ilgili geçenlerde karşılaştığım ve beni hayli şaşırtan bir bilgiyi de geçeyim. Son zamanlarda oldukça bahsi geçen cep telefonu-bilgisayar karışımı aygıtlardan birini inceleme fırsatı buldum. Üzerinde açık kaynak bir işletim istemi vardı. Geliştiricisi İsveç ya da İsviçre'den bir bayanmış. İşin garip tarafı son derece başarılı bir şekilde Türkçeleştirilmiş. Hadi onu da geçtim üzerindeki internet tarayıcıda Google araması için Türkçe konuşarak anahtar kelimeler söylediğinizde algılıyor. Yani demem o ki Türkçe sesleri yazıya dönüştürme hususunda son derece başarılıydı üzerindeki yazılım. Biraz daha karmaşık Türkçe kelimler söylediğimde başarım oranı düştü lakin şimdiye dek karşılaştığım en başarılı sesleri yazıya aktaran yazılımdı diyebilirim.   

DoGuKaN

Özellikle Android'li telefonlarda Türkçe konuşarak Google'da arama yapmak, Sms yazmak ve birçok iş mümkün. Ayrıca sesli komutlarla birilerini aramak, GPS'den yol tarifi almak, program çalıştırmak... mümkün fakat bunlar Türkçe'ye çevrildi mi bilmiyorum henüz denemedim.

Turkbaytar

Dogukan dediğin olay türkçe olarak artık var.Bu programın yapılması çok zor değil sanırım...

ayrıca servisin adı neydi?

neneki

zamanında bende bu forumda bu konuyla alakalı başlık açmıştım. hatta bu başlığı bile incelemiştim :) şu tarz birşey bulmuştu arkadaşlar. http://sites.google.com/site/projectjanet/
janet a ait videolarda youtube da var..
http://www.youtube.com/playlist?list=PL73A9EE83B0B8EBC5&feature=viewall
@DoGuKaN ; ayrıca o servisin adını bende baya bir merak ettim :)

ParadiseGuard

Benim sıkça kullandığım bir Android uygulaması var, çok çok başarılı diyebilirim, "Go Keyboard" isimli bu uygulama esasen andorid işletim sistemi ile gelen, klavye arayüzüne bir alternatif, fakat bir fonksiyonu varki klavyeyi neredeyse hiç kullanma gereği duymuyorum, sesli olarak uzun uzadıya cümleleri tek seferde  konuşuyorum ve o benim için yazıya çeviriyor ve cidden çok iyi bir şekilde yazıya dönüştürüyor, bir dipnot bu uygulamanın bu özelliğinin kullanılabilmesi için internet bağlantısı gerekmekte, yani sesler "Go Keyboard" un sunucusuna iletiliyor, sunucu sesi işleyip yazı olarak veriyi geri gönderiyor.

https://market.android.com/details?id=com.jb.gokeyboard&hl=tr

buradan ilgili uygulamayı Android İşletim sistemli cihazlarınıza kurup deneyebilirsiniz..

Ayrıca aklıma gelen bir şey daha var Android işletim sistemini bilgisayarınıza (ki bu sadece windows işletim sistemi altına kurulabiliyor diye biliyorum) kurabilir (emulator) bu uygulamayıda bir şekilde sisteminizle ilişkilendirip istediğiniz sonuca varabilirsiniz diye düşünüyorum, fakat tabii ki bu şu an için bir teori.

Dünümü hatırlayamayacaksam,
Bu günümü neden yaşıyorum,
Ne utanmazımki bide yarınımı bekliyorum.