[Çözüldü] /usr/share/applications'da .desktop dosyası

Başlatan kiragazerock, 27 Haziran 2015 - 00:32:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kiragazerock

iyi çalışmalar,
elementary OS'un Google+ sayfasından Plank'ın Docky'deki gibi QuickList (resim: http://i.imgur.com/qLgNrhu.jpg) özelleştirilmesi ile ilgili bir yardım istemiştim. Bir kişi bana Gnome ve Plank'da çalışan kod verdi. Kodu /usr/share/applications'da text editor ile .desktop dosyasıyla açmamı istedi. Söylenen yolu takip ettim. Text editor ile bir .desktop dosyası oluşturdum ve içerisine verilen kodu yapıştırdım. Anlamadığım nokta ise bu işlemden sonra herhangi bir şey yapıp yapmayacağım. Ekran görüntüsü biraz daha açıklık getirir diye yükledim.

heartsmagic

Yazışmaların geçtiği bağlantıyı görmemiz mümkün mü?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kiragazerock

heartsmagic

Orada açıklanan yapıya benzer bir .desktop dosyası oluştur, masaüstünde bile olur. Fakat oluşturduktan sonra çift tıklarsan açamazsın düzenlemek üzere. Hangi metin düzenleyiciyi kullanıyorsan onunla Dosya yolu ile aç ya da uçbirimde çalış bir düzenleyici ile.

Oradaki örnekten yola çıkarak kendi yapını oluşturmalısın. Tam olarak istediğin şey böyle bir şey mi bilemiyorum. Orada "action" anahtarına girmiş arkadaş, böylece tek bir giriş altına farklı uygulamalar koyabilmiş. Şöyle bir örnek yapayım sana.

#!/usr/bin/env xdg-open
[Desktop Entry]
Type=Application
Encoding=UTF-8
Name=Araçlar
Icon=Demo_icon.png
Actions=bir;iki;

[Desktop Action bir]
Name=Uçbirim
Exec=gnome-terminal

[Desktop Action iki]
Name=Hesap Makinesi
Exec=gnome-calculator

Sonra da bu masaüstü dosyasını panele sürükleyip bırakırsın ya da eklenebiliyorsa eklersin.
Neden [Desktop Entry] kısmından Exec bölümünü kaldırdım? Onun bir şey yapmasını istemiyorum. Bir nevi araç dolabı vazifesi görecek kendisi, altında da araçlar olacak işte. Eğer oraya da bir Exec satırı koyar ve bir uygulamaya yönlendirirsen "Araçlar" sekmesi de o uygulamayı açar.

heartsmagic

Şunu da ekleyeyim, eğer masaüstünden silersen dosyayı veya ismini değiştirirsen paneldeki işlevini yerine getirmez. Göz önünde bulunmasın diyorsan sana söyledikleri gibi ~/.local/share/applications dizinini kullanabilirsin.

kiragazerock

Alıntı yapılan: heartsmagic - 27 Haziran 2015 - 05:33:49
Şunu da ekleyeyim, eğer masaüstünden silersen dosyayı veya ismini değiştirirsen paneldeki işlevini yerine getirmez. Göz önünde bulunmasın diyorsan sana söyledikleri gibi ~/.local/share/applications dizinini kullanabilirsin.

Çok teşekkür ederim. Verdiğiniz kodu .desktop dosyası içerine yapıştırdım. Gördüğüm kadarıyla menü içerisine *bir şeyler ekleyebilir veya çıkarabiliyoruz. Kendi oluşturduğumuz bu tarz menüleri de çoğaltabiliyoruz demek ki. Şu şekilde de ekran görüntüsü aldım. Fakat menüde Uçbirim veya Hesap Makinasına tıkladığımda eylemi gerçekleştiremiyor.

heartsmagic

Elementary değil mi dağıtım? Benim verdiğim uçbirim ve hesap makinesi örnek neticede :)
Sen hangi uygulamayı çalıştırmak istiyorsan onun komutunu yazarsın. Elementary'de gnome-terminal ve gnome-calculator olmadığı için işlevini yerine getirmiyordur muhtemelen.

kiragazerock

Alıntı yapılan: heartsmagic - 28 Haziran 2015 - 13:07:12
Elementary değil mi dağıtım? Benim verdiğim uçbirim ve hesap makinesi örnek neticede :)
Sen hangi uygulamayı çalıştırmak istiyorsan onun komutunu yazarsın. Elementary'de gnome-terminal ve gnome-calculator olmadığı için işlevini yerine getirmiyordur muhtemelen.

Anladım. O zaman sadece bakmalık olarak sadece. :) Teşekkür ederim.

heartsmagic

Yani, ben örnek olarak verdim. Senin amacın neydi, uygulama koymak değil miydi o listeye? Eğer öyleyse ve koyabildiysen: cozuldukonusu
Varsa başka sorun konuşabiliriz tabi :)