cihazı tam donanımlı kullanamama

Başlatan htubuntu, 25 Haziran 2015 - 22:26:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

htubuntu

Merhabalar;

Bugün elime http://shop.lenovo.com/ie/en/laptops/thinkpad/x-series/x1-carbon-touch-gen1/ geçti ve hazır windows 'tan kaçmaya fırsat kollarken bu benim için bir fırsat oldu ve ubuntu kurdum seneler önce linux kullanmış biri olarak bunca zaman aralığında gerçek anlamı ile gelişmiş ve geç kaldığım için pişmanım diyebilirim :) neyse lafı fazla uzatmadan direk konuya girmek istiyorum. Yukarıda görülen cihazın hem parmak izi okuyucu hemde dokunmatik ekran özelliği var.

Bunlara windows 8.1 ile otomatik kavuşulabiliyor ama ubuntu üzerinde bütün özellikler çalışıyor olmasına rağmen parmak izi okuyucu ile dokunmatik ekran özelliğini kullanamıyorum belki parmak izi okuyucu olarak bir şeyler olmayabilir ama dokunmatik ekran olayı için https://www.youtube.com/watch?v=3HHEquvh7KI şu şekilde bir video gördüm. Bu iki özellik benim için şuan fazla önemli olmasa 'da ben ve benden sonra aynı soruyu soracak olan kullanıcılar için bilginiz dahilinde yardımcı olmanızı rica ediyorum.

if

@htubuntu, dokunmatik ekran hiç mi çalışmıyor yoksa bazı işlemleri gerçekleştirebiliyorsunuz fakat kimilerini gerçekleştiremiyor musunuz?

https://wiki.archlinux.org/index.php/Lenovo_ThinkPad_X1_Carbon

htubuntu

dokunmatik ekrandan hiç bir şekilde faydalanamıyorum forum üzerinde okuduğum kadarı ile eski sürümünü 12-13lts kullanan kişiler ile kubuntu kuran kişiler genelde bu sorunu aşmışlar ama ben en son versiyon ve saf hali ile bu sorunu aşmak istiyorum. https://wiki.ubuntu.com/Touchscreen şöyle bir makale gördüm ama ingilizce yetersiz olduğu için tam anlayamadım

FireSwords

sudo apt-get install touchegg

sudo apt-get install utouch

Bu paketleri kurmayı dener misin?

htubuntu

Alıntı yapılan: Ustadharak - 26 Haziran 2015 - 10:20:46
sudo apt-get install touchegg

sudo apt-get install utouch

Bu paketleri kurmayı dener misin?

ilki kuruldu ama bir işe yaramadı ikinci parametrede ise %50 'den sonra utouch paketi bulunamadı uyarısı verdi

FireSwords

htubuntu

heartsmagic

Ubuntu sürümü 14.04 mü? Eğer öyleyse 15.04 ile bir deneme şansın var mı?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

htubuntu

14.04 lts sürümünü kullanıyorum en olmadı dediğiniz gibi bir kaç gün sonra 15 sürümünü denerim

if

@htubuntu,

lspci
lsusb
sudo find /lib/udev/rules.d/ -name "*wacom*"

komutlarının çıktılarını alabilir miyim?

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xf86-input-wacom/+bug/1392887

htubuntu

Alıntı yapılan: if - 27 Haziran 2015 - 21:41:24
@htubuntu,

lspci
lsusb
sudo find /lib/udev/rules.d/ -name "*wacom*"

komutlarının çıktılarını alabilir miyim?

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/xf86-input-wacom/+bug/1392887

lspci :
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:16.3 Serial controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family KT Controller (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation QS77 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
02:00.0 System peripheral: Ricoh Co Ltd PCIe SDXC/MMC Host Controller (rev 07)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] (rev 96)

lsusb:

Bus 002 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 005: ID 04f2:b315 Chicony Electronics Co., Ltd
Bus 001 Device 004: ID 0a5c:21e6 Broadcom Corp. BCM20702 Bluetooth 4.0 [ThinkPad]
Bus 001 Device 003: ID 147e:2020 Upek TouchChip Fingerprint Coprocessor (WBF advanced mode)
Bus 001 Device 002: ID 8087:0024 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

sudo find /lib/udev/rules.d/ -name "*wacom*"  :

/lib/udev/rules.d/69-wacom.rules
/lib/udev/rules.d/69-wacom.rules/wacom.rules

heartsmagic

Bakalım @if'in bulduğu hata kaydındaki önerilerden biri iş görecek mi:

mv /lib/udev/rules.d/69-wacom.rules/wacom.rules /tmp/69-wacom.rules
rmdir /lib/udev/rules.d/69-wacom.rules
mv /tmp/69-wacom.rules /lib/udev/rules.d/

Sonra sistemi yeniden başlat ve dene lütfen.

htubuntu

/lib/udev/rules.d/69-wacom.rules/wacom.rules' `/tmp/69-wacom.rules''e taşınamadı: Erişim engellendi

uyarısı verdi ben elde ilgili dosyayı taşıdım ama bir sonra ki, komutta olan eski dizindeki dosyayı kaldır işlemini manuel yada belirttiğiniz kod ile yapamadım öyle dizinde durdu en son komutta bir işlev yapmadı ama kopyasını alıp restart attığımda hala bir işlevsellik yok dokunmatik ekranda, sanırsam https://wiki.ubuntu.com/Touchscreen buradanda bişey çıkmaz

heartsmagic

Kusura bakma, yetki kısmını atlamışım. Komutların sudo ile uygulanması gerekiyordu. Elinde kopyası vardır umarım dosyanın. Haliyle elindeki kopyasını şu şekilde ilgili dizine kopyalaman lazım:

sudo rmdir /lib/udev/rules.d/69-wacom.rules
sudo cp /nerede/bu/69-wacom.rules /lib/udev/rules.d/

İlk komutta garanti olsun diye dizini siliyoruz, ikincisinde ise ilgili dosyayı doğru dizine kopyalıyoruz. Bunu yapmış mıydın?

htubuntu

bir önceki 3 komut satırının başına sudo koyarak yaptım silinmemişti neyse gerekli taşıma ve eski dizinden silme işlemlerini yaptı daha sonra restart attım bu sefer hem eski dizinde yok dosya hemde yeni taşıdığım yerde :) neyse şimdilik touchscreen olayını kullanmadan idare edecem

heartsmagic

Dosyanın yedeği de mi yok elinde şu an?

htubuntu

maalesef yedek almamıştım istanbul dönüşü ubuntu 15 sürümünü kurmayı deneyecem zaten belki sorun çözülür