UEFI BIOS ile Dual Boot

Başlatan saitp, 15 Haziran 2015 - 22:15:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 6 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

saitp

Öncelikle Selamün Aleyküm. Çok soruyorum, kusuruma bakmayın. Ben VMware ile Manjaro kurdum ama kasa kasa kullanıyorum. Bu da çok rahatsız edici. Ayrıca UEFI Windows 8.1 Embedded kurulu ana bilgisayarımda. Ben bu sistemin yanına Manjaro kurmak istiyorum ancak şu resimdeki gibi: UEFI sistem kullanıyorum, tekrar edeyim. Teşekkürler.
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

turkerataturk

''Mustafa Kemal ATATÜRK''

saitp

Alıntı yapılan: mustangank - 15 Haziran 2015 - 22:40:06
önce buradan ; http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UEFI_modunda_Ubuntu_kurulumu

Takıldığınız yer olursa buradan sorabilirsiniz.
Ubuntu kurmayacağım, fark eder mi? Ayrıca benim dediğim gibi mi kuruyor orada? Resimlere göre disk seçip giriyor Linux'a. Ben öyle istemiyorum, HDD'yi ikiye bölüp Windows bootloaderi ile açmak istiyorum.
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

turkerataturk

Alıntı yapılan: saitp - 15 Haziran 2015 - 22:41:52
Alıntı yapılan: mustangank - 15 Haziran 2015 - 22:40:06
önce buradan ; http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UEFI_modunda_Ubuntu_kurulumu

Takıldığınız yer olursa buradan sorabilirsiniz.
Ubuntu kurmayacağım, fark eder mi? Ayrıca benim dediğim gibi mi kuruyor orada? Resimlere göre disk seçip giriyor Linux'a. Ben öyle istemiyorum, HDD'yi ikiye bölüp Windows bootloaderi ile açmak istiyorum.

yükleme ubuntu ile hemen hemen aynı.
''Mustafa Kemal ATATÜRK''

if

Kabataslak anlatırsam, Manjaro için bir bölüm ayıracaksınız; bu bölüme Manjaro'yu kuracaksınız fakat Grub kurulumu yapmayacaksınız - eklediğiniz fotoğraftan yola çıkarak Windows'un önyükleyicisini kullanmak istediğinizi varsayıyorum -; kurulum bittikten sonra Manjaro'yu Windows'un önyükleyicisine ekleyeceksiniz. Manjaro Türkiye sitesinin wikisinde kurulum maddesi[1] bulunuyor, onu takip edebilirsiniz. Ayrıca Manjaro ile ilgili sorularınızı Manjaro Türkiye sitesinde dile getirirseniz daha doğru ve ayrıntılı cevaplar alabilirsiniz. İsterseniz burada da sorabilirsiniz fakat burada diğer GNU/Linux dağıtımlarının forumlarının canlılığını sürdürebilmesi adına önce o dağıtımların sitesine yönlendirmeyi düstur ediniyoruz.

[1] http://manjaro-tr.org/belge/manjaro-linux-kurulum-rehberi-resimli

feritarslan

CloneZilla

Ketboga

Manjaroyu rufus adlı program ile uefi sistemler için gpt bölüm düzeni seçeneğinde usb ye aktarın, bilgisayar ayarlarından güvenli boot u devre dışı bırakın, hdd de manjaro için 512 mb lık boot/efi için bir bölüm 4 gb vs civarında swap bölümü ve manjaroyu kuracağınız bölümü windowsdayken oluşturun, ardından bilgisayarı yeniden başlatıp usbden boot edin kurulum aşamasında zaten biliyorsunuz 512 lik bölümü boot/efi olarak 4 gblık ayırdığınız alanı takas alanı olarak, manjaroyu kurmak için ayırdığınız ana bölümü de / olarak işaretleyip kurulumu yapın, kurulum ardından manjaro boot seçeneklerinde kullandığınız sistemler gözükecektir, eğer gözükmez ise bios ayarlarından windows önyükleyicisini  1. sıraya alarak sistemi windowsdan başlatabilirsiniz veyahut bilgisayarınızı açarken boot seçenekleri bölümüne ulaşıp (örneğin bende f12 mesela seninde sisteminde buna benzer bir tuştur) windowsu seçerek sistemi windows önyükleyicisinden başlatabilirsiniz, velhasıl sistemden sisteme fark olmakla beraber yazdıklarım büyük ölçüde geçerli olacaktır, kalan kısmınıda siz deneyerek bulacaksınız artık, başarılar.

bir ekleme yapayım uefi sistemlerde windows önyükleyicisi ile linux işletim sistemlerinin önyükleyicileri sistemde ayrı bir şekilde bu nedenle manjaro önyükleyicisinde widowsun gözükmeme ihtimali bir hayli yüksek aklınızda bulunsuz onunda çözümünü yukarıda söylediğim şekilde yapabilirsiniz dediğim gibi sistemden sisteme fark gösterir boot seçenekleri vs ama genel itibariyle yazdıklarım gibi olacaktır.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

ata1

http://manjaro-tr.org/forum/index.php?topic=594.msg4069#msg4069
manjaro resmi sitesinde üstatlarımız sana yardımcı olacaklardır .kurulum içinkaynak olarak kullanabileceğin bir başlık

heartsmagic

Forum bölümlerimizi acilen derleyip toparlamamız lazım :)
Sırada bekleyen zilyon tane işin arasına katalım bunu tekrar.

Not: Ne diyor bu adam diyenler için, konu Üye Çalışmaları-Diğer bölümünde :)
Kabahat bizim ama, forum bölümlerinin bazıları gereksiz ve saçma.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

saitp

Alıntı yapılan: feritarslan - 15 Haziran 2015 - 23:36:41
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=45681.msg528950#msg528950
UEFI kullanıyorum, EasyBCD'nin UEFI'ye zarar verdiğini duydum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Haziran 2015 - 09:09:17

Alıntı yapılan: heartsmagic - 16 Haziran 2015 - 03:57:14
Forum bölümlerimizi acilen derleyip toparlamamız lazım :)
Sırada bekleyen zilyon tane işin arasına katalım bunu tekrar.

Not: Ne diyor bu adam diyenler için, konu Üye Çalışmaları-Diğer bölümünde :)
Kabahat bizim ama, forum bölümlerinin bazıları gereksiz ve saçma.
Kusura bakmayın, alakasız bir konu mu açmışım bölüme?
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

heartsmagic

Sorun değil @saitp, kusurluk bir durum yok. Anlattığım üzere esasında kusur bizde çoğunlukla.

saitp

Alıntı yapılan: heartsmagic - 16 Haziran 2015 - 20:50:20
Sorun değil @saitp, kusurluk bir durum yok. Anlattığım üzere esasında kusur bizde çoğunlukla.
Estağfirullah  :) Neyse EasyBCD UEFI'ye zarar verir mi?
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

heartsmagic

Sor banaysa hiçbir fikrim yok :) EasyBCD kullanmışlığım yok çünkü. Ancak, tecrübe eden varsa cevap verecektir diye ümit ediyorum.

Ketboga

easybcd yi kullanırken aşırı derecede dikkatli olmakta fayda var, yanlış bir şey yaptığınızda hem grubun hemde windows önyükleyicisinin bozulma ihtimali var.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

saitp

Arkadaşlar dikkatli olacağım olmasına da nasıl kullanacağımı bilmiyorum ki dikkatli olayım.  :) Benim tek yapmak istediğim UEFI sistemde Windows önyükleyicisini kullanarak işletim sistemi seçme ekranına ulaşabilmek.
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

Ketboga

Alıntı yapılan: saitp - 19 Haziran 2015 - 10:09:48
Arkadaşlar dikkatli olacağım olmasına da nasıl kullanacağımı bilmiyorum ki dikkatli olayım.  :) Benim tek yapmak istediğim UEFI sistemde Windows önyükleyicisini kullanarak işletim sistemi seçme ekranına ulaşabilmek.

öncelikle windows linux temelli sistemlerin kullandığı dosya sistemlerini okuyamaz yani windows görmediği bir şeyi sana nasıl seçtirsin, istediğiniz mantıken imkansız, onun dışında yapabileceğiniz iki şey var gruba windowsu eklemek oda oldukça zahmetli ben zamanında uğraşırken hem windowsu hemde ubuntuyu bozmuş bir daha girememiştim ne yaptığımı bilmeme rağmen, şuanlık zaten eğer manjaro kurmayı başardıysanız, sisteminizde hem windows önyükleyicisi hemde manjaronunki vardır, bilgisayar açılırken f12 ve muadillerine basarak küçük boot seçenekleri menüsünü açabilir oradan windowsun önyükleyicisi ile bilgisayarı başlatabilirsiniz yada BIOS  ayarlarından boot sırasında windows ve manjaro grublarının yerlerini değiştirerek sistemi istediğinizden başlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz, tek yapmanız gereken soru sormayı bırakıp biraz uğraşmak * her şey bizim yazdığımız gibi de olmayabilir linux sistemlerde bazen doğaçlama yapmak gerekir, o yüzden sizde deneme yanılma yöntemiyle kendi çözümünüzü oluşturacaksınız ben oluşturduğum kendi çözüm yolumu size anlattım kalan iş sizde.

saitp

Alıntı yapılan: Ketboga - 19 Haziran 2015 - 14:24:45
Alıntı yapılan: saitp - 19 Haziran 2015 - 10:09:48

öncelikle windows linux temelli sistemlerin kullandığı dosya sistemlerini okuyamaz yani windows görmediği bir şeyi sana nasıl seçtirsin, istediğiniz mantıken imkansız, onun dışında yapabileceğiniz iki şey var gruba windowsu eklemek oda oldukça zahmetli ben zamanında uğraşırken hem windowsu hemde ubuntuyu bozmuş bir daha girememiştim ne yaptığımı bilmeme rağmen, şuanlık zaten eğer manjaro kurmayı başardıysanız, sisteminizde hem windows önyükleyicisi hemde manjaronunki vardır, bilgisayar açılırken f12 ve muadillerine basarak küçük boot seçenekleri menüsünü açabilir oradan windowsun önyükleyicisi ile bilgisayarı başlatabilirsiniz yada BIOS  ayarlarından boot sırasında windows ve manjaro grublarının yerlerini değiştirerek sistemi istediğinizden başlayacak şekilde ayarlayabilirsiniz, tek yapmanız gereken soru sormayı bırakıp biraz uğraşmak * her şey bizim yazdığımız gibi de olmayabilir linux sistemlerde bazen doğaçlama yapmak gerekir, o yüzden sisde deneme yanılma yöntemiyle kendi çözümünüzü oluşturacaksınız ben oluşturduğum kendi çözüm yolumu size anlattım kalan iş sizde.
Hmm, yani bu imkânsız. Teşekkürler.
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

if

öncelikle windows linux temelli sistemlerin kullandığı dosya sistemlerini okuyamaz yani windows görmediği bir şeyi sana nasıl seçtirsin, istediğiniz mantıken imkansız,

Öncelikle imlâya özen göstersen @Ketboğa?

Önyükleme işlemini yapan Windows değil, önyükleyiciler. Dosyalama siteminin önyükleyici için bir anlamı yok.

Alıntı yapılan: Ketboga - 19 Haziran 2015 - 14:24:45onun dışında yapabileceğiniz iki şey var gruba windowsu eklemek oda oldukça zahmetli ben zamanında uğraşırken hem windowsu hemde ubuntuyu bozmuş bir daha girememiştim ne yaptığımı bilmeme rağmen,

Ubuntu kurulumu sırasında önyükleyici otomatik olarak diğer işletim sistemlerini ekliyor zaten. Bir sorun olduğunda çözümü Windows önyükleyicisine Ubuntu'yu eklemekten daha zor değil.

@saitp, Windows önyükleyicisini kullanmakta ısrar ediyorsanız bu[1] bağlantıdaki bcdedit anlatımını kullanabilirsiniz.

[1] https://superuser.com/questions/696838/installed-updated-windows-8-uefi-after-ubuntu-restore-grub

saitp

Alıntı yapılan: if - 20 Haziran 2015 - 09:50:33
öncelikle windows linux temelli sistemlerin kullandığı dosya sistemlerini okuyamaz yani windows görmediği bir şeyi sana nasıl seçtirsin, istediğiniz mantıken imkansız,

Öncelikle imlâya özen göstersen @Ketboğa?

Önyükleme işlemini yapan Windows değil, önyükleyiciler. Dosyalama siteminin önyükleyici için bir anlamı yok.

Alıntı yapılan: Ketboga - 19 Haziran 2015 - 14:24:45onun dışında yapabileceğiniz iki şey var gruba windowsu eklemek oda oldukça zahmetli ben zamanında uğraşırken hem windowsu hemde ubuntuyu bozmuş bir daha girememiştim ne yaptığımı bilmeme rağmen,

Ubuntu kurulumu sırasında önyükleyici otomatik olarak diğer işletim sistemlerini ekliyor zaten. Bir sorun olduğunda çözümü Windows önyükleyicisine Ubuntu'yu eklemekten daha zor değil.

@saitp, Windows önyükleyicisini kullanmakta ısrar ediyorsanız bu[1] bağlantıdaki bcdedit anlatımını kullanabilirsiniz.

[1] https://superuser.com/questions/696838/installed-updated-windows-8-uefi-after-ubuntu-restore-grub
Teşekkürler, ümidimi kesmiştim. //Çok zor görünüyor, yazılımla vs. yapabilir miyim bu işlemi?
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

if

Bu işlem için Windows tarafında ne kullanılır bilmiyorum.

saitp

Alıntı yapılan: if - 20 Haziran 2015 - 13:26:41
Bu işlem için Windows tarafında ne kullanılır bilmiyorum.
Peki, teşekkürler o zaman. Bir şey soracağım. Ben direkt diski bölüp kursam UEFI sistemde nasıl açılır? Açılır mı?
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

if

Diski bölmeden nasıl kurdunuz ki Ubuntu'yu? Bir bölüm ayırmanız gerek zaten.

saitp

Alıntı yapılan: if - 20 Haziran 2015 - 13:59:05
Diski bölmeden nasıl kurdunuz ki Ubuntu'yu? Bir bölüm ayırmanız gerek zaten.
Kurmadım ki. Soruyorum. Diyelim ki Windows'tan diski böldüm ve USB ile kurdum Linux'umu o bölüme. Nasıl açılır, açılır mı? UEFI kullanıyorum, tekrar söyleyeyim. Yani hiçbir şey yapmadan normal kurulum gibi kurdum. Ne olur? (Misal diyorum bunları, ne diski böldüm ne de Linux'u kurdum.)
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.

Ketboga

:) if, if, if, öncelikle sizi şuraya alalım http://www.tdk.gov.tr/ modern kurallardan bihabersiniz sanırım, o yazdığım yazıda tek bir kesin olması gereken imla hatası yok isteğe bağlı bir büyük harf ve şapkalı a (örnek olarak şöyle bir şey bilmiyorsanız eğer, bilmediğinizi tahmin ediyorum: â-Â) eklenebilir oda dediğim gibi isteğe bağlı yani bana! yüce, haşmetlü, TDK o kadarını serbest bırakmış. Onu da keyfim nasıl isterse öyle yazarım beğenmiyorsanız yazdıklarımı okumazsınız olur biter @if veyahut forum kurallarını uygularsınız, değil mi? @if.

@if, bundan sonra da beni karıştırmazsanız memnum olurum, sizinle muhatap olmak istemiyorum! Zira bunu daha önce de attığım bir mesajla size belirtmiştim, hoşlanmıyorum yani. Anlayışla karşılayacağınızı ümit etmekteyim, ha doğrumu yapıyorum sizce?

saitp

Alıntı yapılan: Ketboga - 20 Haziran 2015 - 16:04:52
:) if, if, if, öncelikle sizi şuraya alalım http://www.tdk.gov.tr/ modern kurallardan bihabersiniz sanırım, o yazdığım yazıda tek bir kesin olması gereken imla hatası yok isteğe bağlı bir büyük harf ve şapkalı a (örnek olarak şöyle bir şey bilmiyorsanız eğer, bilmediğinizi tahmin ediyorum: â-Â) eklenebilir oda dediğim gibi isteğe bağlı yani bana! yüce, haşmetlü, TDK o kadarını serbest bırakmış. Onu da keyfim nasıl isterse öyle yazarım beğenmiyorsanız yazdıklarımı okumazsınız olur biter @if veyahut forum kurallarını uygularsınız, değil mi? @if.

@if, Bübundan sonra da beni karıştırmazsanız memnum olurum, sizinle muhatap olmak istemiyorum! Zira bunu daha önce de attığım bir mesajla size belirtmiştim, hoşlanmıyorum yani. Anlayışla karşılayacağınızı ümit etmekteyim, ha doğrumu yapıyorum sizce?
@if Online değil. En son sorduğum soruya siz cevap verebilir misiniz?
Alp Er Tunga öldi mü?
Isız ajun kaldı mu?
Ödlek öçin aldı mu?
Emdi yürek yırtılur.