İki bilgisayarımdaki Ubuntu'da sorun

Başlatan Pozitron, 11 Haziran 2015 - 18:23:42

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Pozitron

Merhaba arkadaşlar,
Buradaki ve yabancı sayfalardaki aramalarıma karşın çözüm bulamadığım iki sorun var(Daha doğrusu bulduğum ama olmayan,yeniden denemeyi tekrar anlatabilirsiniz belki atlıyorumdur bir yeri).

Bunlar her iki bilgisayarımda da oldu.İkisi de aynı ubuntu versiyonunu kullanıyorlar,14.04.

İlk olarak dizüstümdeki soruna değineyim:
Bir önceki gece bilgisayarda normal vakit geçirirken,bir anda sudo komutuna erişemediğimi farkettim;fakat sorun etmedim.Bu detay sadece önemsiz de olabilir;fakat sonraki gün bir anda kullanıcıları açamaz oldum.Şifreyi giriyorum fakat ekran siyah olup beni geri aynı ekrana atıyor.Misafir kullanıcı oturumu da açılamıyor,onda da aynı sorun.Bir süre sonra o siyah ekranda hata mesajı hızlı bir şekilde görünüp kayboldu,yakalayabildiğim "pci....","..runtime.." ve "..suspend.." kısımları oldu.Ancak bir süre sonra onu da göstermemeye başladı ve bu sefer ekran mor olup titreşip geri atıyordu.Bu laptobumdaki ubuntu sorunu.

İkinci sorunum ise masaüstündeki:
Bu daha halledilebilir gözüküyor.Araştırmalarıma göre bir şeyler buldum ama anlamadım.Kurtarma modunda başlatıp root terminalinde pozitron dosyası altına baktığımda Access-Your-Private-Data.desktop ve README.txt. Nano sağolsun readme dosyasını açtım ve içindeki komutu yazdım.Fakat hata mesajı verdi.Bu sanki daha halledilebilir bi sorun;fakat laptoptakini anlamadım hiç.

Biraz kendim kurcalayıp çözmek istedim(esskiden internet mi varmış diyip :) ) ;fakat çözemedim.
To follow the path,look to the master,follow the master,walk with the master,see through the master,become the master.

ata1

Pozitron

To follow the path,look to the master,follow the master,walk with the master,see through the master,become the master.

heartsmagic

Keşke iki ayrı başlıkta konuşsaydık.

Dizüsütü: En son ne oldu sistemde? Normal bir sorun değil zira bu. İzinlerle mi oynandı, sisteme güncelleme mi geldi, ne oldu yani?
Masaüstü: Sorun nedir? Yani neden kurtarma kipine girip bakınıyorsun, sistem mi açılmıyor? Verdiğin dosya ismine bakacak olursak da muhtemelen ev dizinini şifrelemişsin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Pozitron

Alıntı yapılan: heartsmagic - 12 Haziran 2015 - 02:41:24
Keşke iki ayrı başlıkta konuşsaydık.

Dizüsütü: En son ne oldu sistemde? Normal bir sorun değil zira bu. İzinlerle mi oynandı, sisteme güncelleme mi geldi, ne oldu yani?
Masaüstü: Sorun nedir? Yani neden kurtarma kipine girip bakınıyorsun, sistem mi açılmıyor? Verdiğin dosya ismine bakacak olursak da muhtemelen ev dizinini şifrelemişsin.
Dizüstü:Evet güncelleme geldi gece ve yükledim.İzinlerle oynamadım
Masaüstü:Şifremi girip kullanıcıya giriş yaptığımda öyle kalıyor arkada ubuntunun standart masaüstü resmi,masaüstü,yandaki butonlar falan gelmiyor,terminal açılmıyor.Ben de bu yüzden kurtarma modundan root terminaline girdim.Burdan /home/pozitron içine baktığımda iki dosya gördüm.Nano ile açtığım readme dosyasındaki komutu girdim ve ERROR: Encrypted private directory is not setup properly hatası aldım.

Şimdi masaüstü için https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=22964.25 linkinde if arkadaşımızın sondaki çözümünü deneyeceğim artık,sonucu yazarım.

Edit:Ubuntu komut satırına girip giriş yaptığımda her şey normal masaüstü bilgisayarımda.Dosyaları görebiliyorum.Acaba sorun Unity'den mi kaynaklı?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 13 Haziran 2015 - 01:02:21

Gnome yükledim fakat daha sonra da dpkg sorunu aldım "sudo dpkg --configure -a" diyordu yaptım;fakat bu sefer de aygıtta yer yok diyor halbuki yer de var.

heartsmagic

df -h
çıktısı ne diyor yer kalmadığı söylenen makinede?

Diğer makine için, söylediğim gibi sen ev dizinini şifrelemişsin o şekilde göremezsin dosyalarını. Makinedeki grafik kartı nedir, sürücüleri kurulu mudur? En kötü sürücüleri kaldırıp bir bakınırız duruma.

Pozitron

Alıntı yapılan: heartsmagic - 13 Haziran 2015 - 01:09:32
df -h
çıktısı ne diyor yer kalmadığı söylenen makinede?

Diğer makine için, söylediğim gibi sen ev dizinini şifrelemişsin o şekilde göremezsin dosyalarını. Makinedeki grafik kartı nedir, sürücüleri kurulu mudur? En kötü sürücüleri kaldırıp bir bakınırız duruma.

Yer kalmadığı söylenen de masaüstüydü,şifreli gözüken de(laptop için hala bir çözüm yok maalesef.)Masaüstü bilgisayarımda ubuntu giriş ekranındayken terminale girşi yaptığımda giriyor,kurtarma modundayken gimiyordu private diyordu,yani şifreli değil sanırım,tabi ben bilmiyorum da.

df -h çıktısı ise(masaüstü bilgisayarım) şu şekilde:

Dosyasistemi    Boy  Dolu  Boş  Kull% Bağlanılan yer
dev/sda5          15G  15G  0       100% /
none                4,0K   0     4,0K  0%  /sys/fs/cgroup
udev                995M  256K  995M 1% /dev
tmpfs              202M  1,3M  201M 1% /run
none               5,0M   0       5,0M   0% /run/lock
none               1008M 148K  1008M  1% /run/shm
none               100M 12K        100M  1% /run/user
owerflow         1,0M  8,0K      1016K  1% /tmp

heartsmagic

Şimdi, konuları cidden ayırsak güzel olacak. Şu yer kalmayan hangi makineyse onun sorununa devam edelim buradan. Diğer makine için yeni bir başlık aç ve mümkün mertebe ayrıntı ver lütfen. Güncelleme mi geldi, neler oldu sistemde? Tam olarak sorun nedir, girmiyor ama ne oluyor? Nereye kadar gidiyor gibi.

Gelelim bu yer kalmama sorununa, çıktılardan görüyoruz ki gerçekten yer kalmamış. 15GB yer ayırmışsın, hepsi dolmuş.

Alıntı Yapdev/sda5          15G  15G  0       100% /

Son olarak ne yaptın sistemde?

Bu makinede ctrl+alt+f1 ile uçbirime düş, normal kullanıcınla giriş yap. Önce bir arşivleri temizlemeyi dene, tabi varsa. Eğer varsa temizlenir, sisteminde yer açılır sen de giriş yaparsın. Ondan sonra ne doldurmuş sistemi diye bakarsın.

Arşivler için:
sudo apt-get clean
Bu komuttan sonra df -h dersen bir miktar yer açıldığını görürsün, o da senin işini görür. Yok, hiç arşiv yoksa bir şey temizlenmez. Bu durumda şu komutu ver:

find $HOME -type f -size +20M -exec ls -lh {} \;
Bu komut ev dizininde 20MB'den büyük olan dosyaları listeler. Artık silinecek bir şey varsa
rm -f /nerede/bu/dosya
şeklinde silersin.

Sistemde yer kaplayan şeyler ev dizininde değile o zaman daha farklı bir sorunun var demektir.

Pozitron

Laptop için ayrı bir konu açayım o zaman.

Arşiv temizliğinden pek bir yer ayrılmadı.Ben de dediğiniz gibi elle siliyorum.
Peki ondan sonra ne yapacağım yeterince yer boşalınca?Masaüstü mü yükleyeceğim?Daha önce startx komutunu denediğimde masaüstü görünüp gitti ve sürekli initial gibi falan hata verdi.

heartsmagic

Sorun yer sorunuysa sistemi yeniden başlattıktan sonra normal bir şekilde açılması lazım. Sende hâlâ açılmıyor mu? Bu yer sorun nasıl oluştu peki? Ne doldurmuş sistemi? Neler olup bittiğini bilelim ki yorum yapabilelim. Hani sadece güncelleme sistemi doldurmaz böyle. Eğer yer sorunundan sonra yine masaüstü açılmıyorsa başka türlü sorunların var demektir.

Pozitron

Evet masaüstünün sorunu yer sorunuymuş :)

Peki laptopumun ki ne olabilir acaba?Şifremi girdiğim an açılıp hemen kapanıyor.Misafir oturumu da aynı şekilde.Geri giriş kısmına atıyor.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Haziran 2015 - 14:34:33

Edit: Sanırım laptopta izinler de değişmiş ama ben birşeyle uğraşmadım.şoyle bir hata veriyor:
-bash: /usr/lib/command-not-found: /usr/bin/python3:hatalı yorumlayıcı:Erişim engellendi

heartsmagic

Masaüstü makinedeki sorun tamam yani?
Dizüstü için bu hatayı nerede alıyorsun şu an? Bir şeylerin olduğu kesin. Giriş ekranına gelince girmeyi deneme, ctrl+alt+f1 ile uçbirime düşüp oradan bir giriş yapmayı dene. Bir bakalım önce giriş yapabilecek misin?

Pozitron

Aynen teşekkürler :)

Evet,öyle yaptım giriliyor ve yukarıda yazdığım hatayı veriyor sudo komutunu deneyince.Yani grafiksel giriş yapmıyor;ama konsoldan girdiğimde de sudo komutu çalışmıyor.Sistemin python3'üyle benim python 3'üm çakışmış olabilir mi?Böyle sorunlar olabiliyormuş sanırsam.

heartsmagic

sudo ama hangi komut çalışmıyor? Pythonla ilgili bir şey mi deniyorsun? Senin Python 3'ün nedir?
sudo fdisk -l
ne diyor örneğin?

Pozitron

Sudo komutu çalışmıyor hiçbir komutla.Python3um onceden de vardı hiçbi sorun yoktu.
Birde konsoldan giriş yaptığımda oturumu açarken -bash:groups: Komut yok diyor kendi kendine ama giriş yapıyor.

Ayrıca fdisk -l bi çıktı vermiyor ve sudo ile kullanamıyorum zaten maalesef

heartsmagic

Kullanamıyorsun ama ne diyor? Hatayı görmeden yorum yapamam ki.
Her ne olduysa iyi şeyler olmadığı kesin.

Pozitron

Sudo komutunu kullanınca hata şu:
-bash: /usr/lib/command-not-found: /usr/bin/python3:hatalı yorumlayıcı:Erişim engellendi

Bence de iyi şeyler olmamış ama hiçbir şey de yapmadım işte sorun orada.Kurtarma kipindeyken zaten erişemiyorum kullanıcıya daha doğrusu "/home/pozitron/Desktop" içinde sadece Access-your-private-data.desktop var zaten.Giriş ekranındayken kullanıcıya ulaşabiliyorum onda da sudo komutunu kullanamıyorum.Çok saçma şeyler olduğu kesin.

heartsmagic

id
ls -l /usr/bin/python

ne diyor? Python 3 için neler yapmıştın sistemde?

Pozitron

Hiçbirşey yapmadım python3e dokunmadım bile.Komutlardan id onceki hatayı veriyor ls -l ise erişim engellendi diyor,sudo komutu zaten engelleniyor

heartsmagic

Python için yapılan bir şey soruna yol açıyor eğer aynı hatayı veriyorsa. Kendi Python'unu nasıl kurmuştun? En azından ikinci komutu kurtarma kipinde yürütüp sonucu  buraya  aktarmayı dene.

Pozitron

Ubuntu yazılım merkezinden kurdum.Elle kurmadım.
Kurtarma kipindeyken kullanıcıya ulaşamıyorum.Access-your private-data.desktop çıkıyor.

heartsmagic

Kullanıcıya ulaşman gerekmiyor, root kabuğuna düşüp ilgili komutu uygulayabilirsin. Hoş, eğer yazılım merkezinden kurduysan pek anlamı olmayacaktır. Fakat en azından kurtarma kipinde işlerin nasıl olduğunu görürüz.

Pozitron

Çıktı şöyle:
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Eki 26 2014 /usr/bin/python -> python2.7

heartsmagic

@Pozitron, açıkçası bir şey olmadı desen de sistemde özellikle izinlerle alakalı bir şeyleri bozduğunu düşünüyorum. Ne, nasıl bozulmuş şimdilik bir fikrim yok.

ls -l /usr/bin/python*

ne diyor? Hatta şunu da geç lütfen:

ls -l /

Pozitron

EkÖncesinde herhangi bir izne dokunmamıştım o yüzden dedim ama olmuş olabilir bence de çünkü  /usr/bin klasörüne erişemiyorum.
Çıktılar şunlar:
lrwxrwxrwx 1 root root  9 Eki 26  2014 /usr/bin/python -> python2.7
lrwxrwxrwx   1 root root 9 Eki 26 /usr/bin/python2 -> pytohn2.7
-rwxr-xr-x 1 root root 3176896 Mar 23 /usr/bin/python2.7
lrwxrwxrwx 1 root root 31 Mar 23  /usr/bin/python2.7-config -> i386-linux-gnu-python2.7-config
lrwxrwxrwx 1 root root 16 Ara 21 /usr/bin/python2.7-config -> python2.7-config
lrwxrwxrwx 1 root root 9 Eki 26 /usr/bin/python3 -> python3.4
-rwxr-xr-x 1 root root 3802224 Nis 11 /usr/bin/python3.4
-rwxr-xr-x 1 root root 3802224 Nis 11 /usr/bin/python3.4m
lrwxrwxrwx 1 root root   10 Eki 26 /usr/bin/python3.4m -> python3.4m
lrwxrwxrwx 1 root root  16 Ara 21 /usr/bin/python-config -> python2.7-config

Diğeri de(resim gözükmüyordu link attım):
http://www.upload.gen.tr/d.php/www/gxkk6/WP_20150627_14_52_29_Pro.jpg.html