Ubuntu Sürümleri ve Depolar

Başlatan LinuxforUbuntu, 07 Haziran 2015 - 19:54:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

LinuxforUbuntu

Merhaba arkadaşar
Bir iki kısa sorum var bilgisi olan arkadaşlar ilgilenirse güzel olur.
1-)Ubuntunun 15.04 ve 14.04 sürümlerinin kullandıkları depolar ortak mı ? Yani ben 14.04 ubuntu yazılım merkezinde gördüğüm paketleri diğer sürümlede de görebilir miyim?
2-)Ubuntunun sitesinde apps kısmında skype sadece 12.04 ve 10 sürümleri için uyumlu görünüyor. Bu paketi 14.04 altında kullanabilir miyim?
3-)Ubuntuyu kullanırken grafik arayüzünden kullanmak istiyorum. Terminalden hiçbir kod kullanmadan ubuntuyu rahat kullanabilir miyim?
4-)Şuanda bilgisayarımda Ubuntu 15.04 yüklü ama Ubuntu Yazılım Merkezinde kategorilerde paket görünmüyor sadece arayarak bulabiliyorum.Steam ise yazılım merkezinde görünmüyor ama terminalde arayarak ulaşabiliyorum sebebi nedir?
5-)Terminalde aradığım paketler ve grafik arayüz kullanarak ubuntu yazılım merkezinden aradığım paketler her zaman aynı mıdır yoksa terminal daha mı çok paket gösterir?

İlgilenenlere şimdiden teşekkürler...

-DıLgEş-

1-> Programlar her sürümde ekleniyor diye biliyorum. 14.04 üzerinde bulduğunuz programı 15.04 üzerinde sonraki sürümlerini bulabilirsiniz.
3-> Zaten grafik arayüzünde kullanılıyor sadece hata çıktıları, yetki, vs. terminal üzerinden yapılıyor.
5-> Terminal sadece son sürümünü bulup yüklüyor. Terminal üzerinden aynı sürümü de bulabilirsiniz.
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

heartsmagic

Alıntı yapılan: LinuxforUbuntuMerhaba arkadaşar
Bir iki kısa sorum var bilgisi olan arkadaşlar ilgilenirse güzel olur.
1-)Ubuntunun 15.04 ve 14.04 sürümlerinin kullandıkları depolar ortak mı ? Yani ben 14.04 ubuntu yazılım merkezinde gördüğüm paketleri diğer sürümlede de görebilir miyim?
2-)Ubuntunun sitesinde apps kısmında skype sadece 12.04 ve 10 sürümleri için uyumlu görünüyor. Bu paketi 14.04 altında kullanabilir miyim?
3-)Ubuntuyu kullanırken grafik arayüzünden kullanmak istiyorum. Terminalden hiçbir kod kullanmadan ubuntuyu rahat kullanabilir miyim?
4-)Şuanda bilgisayarımda Ubuntu 15.04 yüklü ama Ubuntu Yazılım Merkezinde kategorilerde paket görünmüyor sadece arayarak bulabiliyorum.Steam ise yazılım merkezinde görünmüyor ama terminalde arayarak ulaşabiliyorum sebebi nedir?
5-)Terminalde aradığım paketler ve grafik arayüz kullanarak ubuntu yazılım merkezinden aradığım paketler her zaman aynı mıdır yoksa terminal daha mı çok paket gösterir?

İlgilenenlere şimdiden teşekkürler...
1. Görebilirsin veya göremeyebilirsin. Bir uygulama X sürümünde vardır, sonraki sürümde depolardan çıkartılmış veya ismi değişmiştir. Olabilecek bir durum bu. Ancak genel anlamda senin sorduğun sorunun cevabı "Görebilirsin" oluyor. Sadece sürümler değişecektir. Güncel Ubuntu sürümlerinde uygulamaların da daha güncel sürümleri bulunur.
2. Kısa cevap evet kullanabilirsin. Uzun cevap, Skype'ın sitesinden kurmana gerek yok. Partner depolarını açarsan doğrudan yazılım merkezinden ya da uçbirimden kurabilirsin. Önerim de böyle kurman yönünde. "Partner" depolarını açmak için Viki'mize bakabilirsin. Uçbirimden tarif edebilirdim ancak kullanmak istemiyorsun.
3. Neden kullanmayasın ya da şöyle sorayım şu an kullanamıyor musun? Bizler neden burada uçbirim kullanıyoruz? @nurullahisrgan'ın söylediği üzere sorunları tespit etmek ve daha hızlı yardım edebilmek için. Forumda bu konuda daha önceden verdiğimiz cevaplara bakabilirsin. Arama yapmayı denersen görürsün cevapları.
4. Bu bir böcek, yani sorun. Ne yazık ki henüz çözümünü bulabilmiş değiliz. Steam konusunu bilemiyorum ancak sorun olduğunu düşünüyorsan cidden lütfen yeni bir başlık açarak yardım iste.
5. Aynıdır, eğer ortada bir sorun yoksa iki uygulama da  (yazılım merkezi ve apt-get yani) aynı depolarda arama yaparlar.

Hadi konuyu da uzatayım. 3 numaralı sorununa örnek vereyim. "Partner" deposunu sana açtırmak için şunun yapılması gerekiyor normalde.

1. İlgili uygulamanın ne olduğunu söyle: yazılım ve güncelleştirmeler.
Bu sürümden sürüme isim değiştirebiliyor veya ben adını hatırlamayabiliyorum. O an elimin altında görsel yönde bir de Ubuntu yoksa aklıma bile gelmez belki. Senin için internette arama yapıp ne olduğunu bulmam gerekiyor.
2. Hangi sekmeye gidileceği: Diğer yazılımlar.
3. Canonical Ortakları deposunu işaretle.
4. Yazılım Merkezi'ni aç, depoları güncelle.
5. Skype'ı kur.

Bunu esasında senin öğrenmen gerekmekte. Kısacası depoların nasıl açıldığını, kapandığını falan bilmen lazım. Viki'miz güzel bir kaynak bunun için:
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ubuntu%27da_yaz%C4%B1l%C4%B1m_kurmak
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Windows%27tan_Ubuntu%27ya_ge%C3%A7i%C5%9F

Gelelim uçbirim tarafına.

1. ctrl+alt ile uçbirim aç. Hatta bu adımı genelde herkes bildiği için es geçeriz.
2.
sudo sed -i "/^# deb .*partner/ s/^# //" /etc/apt/sources.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install skype

Bu adımları neredeyse ezberden yazdırabilirim sana ya da benzer bir yolunu tarif edebilirim. Haliyle uçbirim kullanmak zorunda değilsin ancak bizler için daha kolay oluyor. Emin ol esasında senin için bile kolay olabilir. Kullanmamak senin kararın tabi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.