Ubuntu Kayboldu

Başlatan mezar35, 04 Haziran 2015 - 20:55:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 9 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mezar35

Ben yeniyim bu ubuntu işinde. Windows 8 uefi bilgisayarım var ve dünden beri saatlerdir uğraşıyorum bir çözüm yoluna ulaşamadım.vikiye baktım yaptım yine olmadı. az önce yine ubuntuyu kurdum secure boot kapalı bir şekilde sonra windows 8 görünmedi sadece ubuntu grub açılıyor sonra secure boot açtım bu sefer grub gitti ubuntu da gitti. Şuan ubuntu bilgisayarımda yok gibi tekrar secure boot aç kapa yaptım değişiklik olmadı. ben nerede yanlış yapıyorum acaba yardımcı olabilir misiniz?

ata1

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=UEFI_modunda_Ubuntu_kurulumu
buradakiler de gözünüzden kaçan ayrıntı vardır kontrol etmenizi öneririm
ayrıyetten grub ekranı gelıp ubuntuyu açabiliyorsanız
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13415.0
burdaki adımlar sonrasında wındows gözükmeli

mezar35

Alıntı yapılan: eral - 04 Haziran 2015 - 21:16:43

tamam o zaman ben secure  boot u açıp tekrar bi ubuntuyu yükleyeyim sonra o son adımı uygulayayım.

ata1

ubuntu açılıyorsa açın oradan yazın  grub update ile de wındows görülebilir .
önce ubuntunuz çalışıyormu ona bakın ardından ubuntu üzerinden yardım isterseniz daha faydalı olabilir

mezar35

Alıntı yapılan: eral - 04 Haziran 2015 - 21:16:43

şu an ubuntu açık bunu deneyecğim fakat bu ne demek ?

Alıntı Yap
Canlı cd ile makinanıza tekrar grub2 kurulumu yapmak istiyorsanız öncelikle sisteminizin "sabit disk üzerindeki yerini" öğrenmelisiniz:
nasıl öğreneceğim ?

ubuntu açılıyorsa açın oradan yazın  grub update ile de wındows görülebilir .
önce ubuntunuz çalışıyormu ona bakın ardından ubuntu üzerinden yardım isterseniz daha faydalı olabilir

ubuntu üzerinden yardım istemeyi bilmiyorum o ne demek nasıl oluyor ?

grub update nasıl yapılıyor ?

ata1

şuan kullandığın sistem demek oluyor .yani ubuntu kullanırken açık ve çalışırken yardım daha kolay
ubuntu üzerinde iseniz sıra ile
ctrl+alt+t ile açılan termınalde
sudo fdisk -l
sudo blkid

çıktılarını geçın buraya

heartsmagic

Viki'deki UEFI konusuna baktın, kurulum yaptın ve ardından Boot Repair'i uyguladın mı?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mezar35

Alıntı yapılan: eral - 04 Haziran 2015 - 22:48:11
şuan kullandığın sistem demek oluyor .yani ubuntu kullanırken açık ve çalışırken yardım daha kolay
ubuntu üzerinde iseniz sıra ile
ctrl+alt+t ile açılan termınalde
sudo fdisk -l
sudo blkid

çıktılarını geçın buraya

Disk /dev/sda: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 4C4D3884-EE47-4E6C-9341-45A1FA9EF143

Device         Start       End   Sectors   Size Type
/dev/sda1       2048    534527    532480   260M unknown
/dev/sda2     534528   3553279   3018752   1,5G Windows recovery environment
/dev/sda3    3553280   4085759    532480   260M EFI System
/dev/sda4    4085760   4347903    262144   128M Microsoft reserved
/dev/sda5    4347904 814669823 810321920 386,4G Microsoft basic data
/dev/sda6  917069824 917991423    921600   450M Windows recovery environment
/dev/sda7  917991424 918708223    716800   350M Windows recovery environment
/dev/sda8  918708224 976773119  58064896  27,7G Windows recovery environment
/dev/sda9  814669824 822669311   7999488   3,8G Linux swap
/dev/sda10 822669312 917069823  94400512    45G Linux filesystem

Partition table entries are not in disk order.
enes@eenesss:~$ sudo blkid
/dev/sda1: LABEL="SONYSYS" UUID="561A-58E1" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI system partition" PARTUUID="a511104b-2d2f-4a0f-bd8f-16ae4ed37c65"
/dev/sda2: LABEL="Windows RE tools" UUID="58D609E6D609C56A" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="12f1f825-19f6-4ceb-959e-a706278a32a3"
/dev/sda3: UUID="58DC-F6D7" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI system partition" PARTUUID="903cebaf-675b-4e29-abcb-89d154b2bfff"
/dev/sda4: PARTLABEL="Microsoft reserved partition" PARTUUID="6ebea124-defb-4ef6-b879-bd690e751610"
/dev/sda5: UUID="00886EE9886EDCA2" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="db8abffb-1024-4d51-a245-9d5a9650795e"
/dev/sda6: UUID="9480D67580D65D74" TYPE="ntfs" PARTUUID="1246ea19-82ad-4d65-8b7c-8de06dd0ddc0"
/dev/sda7: UUID="281658361658076A" TYPE="ntfs" PARTUUID="925c1034-be45-424b-9f6b-d8fbce1c231a"
/dev/sda8: LABEL="Recovery" UUID="AEE611D5E6119EA1" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition" PARTUUID="1474a1c0-972b-4187-b488-acbda3f5cfe3"
/dev/sda9: UUID="5a7a738a-e829-47ed-bedb-2529a654f6ea" TYPE="swap" PARTUUID="f08262da-8cce-41fa-bdd9-20960b1d2bec"
/dev/sda10: UUID="08091992-fa85-4127-b6c2-ed617ae9bf4b" TYPE="ext4" PARTUUID="8b81ca26-a212-49ba-a13d-e4e48a18442b"

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 05 Haziran 2015 - 00:03:12

Alıntı yapılan: heartsmagic - 04 Haziran 2015 - 23:51:22
Viki'deki UEFI konusuna baktın, kurulum yaptın ve ardından Boot Repair'i uyguladın mı?

hayır yapmadım. cd ye yazdırdım fakat bilgisasyarı cd/dvd ile başlatınca operationn system not found hatası alıyorum.

heartsmagic

Kurulu bir Linux görünüyor zaten. BIOS tarafına biraz daha bakınırsan muhtemelen oradan geçiş yapabilirsin. Hoş, Grub tarafı düzelmiş olmayacaktır muhtemelen böylece.
Yeniden kurulum yapacaksan da CD ile başlatabiliyor olman lazım. Aldığın hata iletsinden sistemin CD üzerinden önyükleme yapamadığını anlıyorum kendi adıma. Onu halletmen lazım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Ketboga

yeniden kurulum yapmanıza gerek yok uefi sistemlerde genelde windows önyükleyicisi ile grub önyükleyicisi ayrı çalışır bios ayarşarına girip boot seçeneklerinden ubuntu ve windows un boot managerlarının sırasını değiştirerek sistemi ikisindende açabilirsiniz windows boot managerı birinci sıraya alırsanız sadece windows açılır ubuntu gözükmez, ubuntu boot manager ı 1. sıraya alırsanız sadece ubuntu görünür grub da windows görünmez.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

mezar35

Yani hiçbir şekilde grubda iki işletim sistemini göstermenin imkanı yok öyle mi ? Ona göre boot secure falan denemeyeyim o zaman. ubuntu yükleyecez diye 200 lira verdiğim win8i batırmayayım şimdi bir şey falan silinir.

ata1

EasyBCD gibi bir programla windows  boot menüsüne ekleyebilir mi acaba bunu üstadım @heartsmagic daha iyi bilir ama fikir vermek açısından

Ketboga

Alıntı yapılan: mezar35 - 05 Haziran 2015 - 01:29:23
Yani hiçbir şekilde grubda iki işletim sistemini göstermenin imkanı yok öyle mi ? Ona göre boot secure falan denemeyeyim o zaman. ubuntu yükleyecez diye 200 lira verdiğim win8i batırmayayım şimdi bir şey falan silinir.

açıkçası bende bilgisayarıma ilk ubuntu kurduğumda durumu anlayamamıştım foruma vs de sormayı ekıl edemediğimden durumu geç anlamıştım, bende ne yapılır gruba windows eklenir diye düşünürken easybcd geldi aklıma son versiyonu kurup defalarca grubla ve önyükleyicilerle oynamama rağmen gruba windowsu tam manasıyla ekleyemedim ismi gruba eklemeyi başardım ancak seçtiğimde hata verip açmıyordu en nihayetinde bununla uğraşırken sonunda windwsun önyükleyicisini de bozdum, şöyle bir durum var easybcd gibi programlarla windows önyükleyicisini bozarsanız onarmak neredeyse imkansız hale gelebiliyor. Tüm bunlar üstüne gruba windows ekleme işleminden vazgeçtim artık windowsa geçmek istediğim zaman bilgisayar açılışında f12 ye basıp küçük boot seçenekleri menüsünü açıyorum şu usb, hdd cd/dvd denmi seçileceğini sorulduğu bölüm windows ve grub önyükleyicileri orada da gözüküyor çünkü ve oradan windows önyükleyicisi seçiyorum o kadar, herhangi bir zaman kaybıda yaşamıyorum bu sayede eğer sizde böyle kullanmak isterseniz kendi bulduğum çözüm yolum bu oldu.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

mezar35

Alıntı yapılan: Ketboga - 05 Haziran 2015 - 14:19:32

açıkçası bende bilgisayarıma ilk ubuntu kurduğumda durumu anlayamamıştım foruma vs de sormayı ekıl edemediğimden durumu geç anlamıştım, bende ne yapılır gruba windows eklenir diye düşünürken easybcd geldi aklıma son versiyonu kurup defalarca grubla ve önyükleyicilerle oynamama rağmen gruba windowsu tam manasıyla ekleyemedim ismi gruba eklemeyi başardım ancak seçtiğimde hata verip açmıyordu en nihayetinde bununla uğraşırken sonunda windwsun önyükleyicisini de bozdum, şöyle bir durum var easybcd gibi programlarla windows önyükleyicisini bozarsanız onarmak neredeyse imkansız hale gelebiliyor. Tüm bunlar üstüne gruba windows ekleme işleminden vazgeçtim artık windowsa geçmek istediğim zaman bilgisayar açılışında f12 ye basıp küçük boot seçenekleri menüsünü açıyorum şu usb, hdd cd/dvd denmi seçileceğini sorulduğu bölüm windows ve grub önyükleyicileri orada da gözüküyor çünkü ve oradan windows önyükleyicisi seçiyorum o kadar, herhangi bir zaman kaybıda yaşamıyorum bu sayede eğer sizde böyle kullanmak isterseniz kendi bulduğum çözüm yolum bu oldu.

merhaba o dediğinizi deneyeceğim ama mesela geçen cd ile ubuntu deneyin yaptım sonra ubuntu gitti windows geldi yerine . böyle karışıklıklar oluyor. sanırım ben geçenlerde farkettim mesela öncelik ubuntu ise benim vaio asist tuşu var oradan bir yer açıyorum windows 8 mavi ekranı geliyor windows seçiyorum giriyorum bir de öyle deneyeyim eğer memnun kalmazsam ubuntu işi başladığı gibi bitecektir benim için. yardımlarınız için teşekkürler.

Ketboga

Alıntı yapılan: mezar35 - 05 Haziran 2015 - 18:53:27
Alıntı yapılan: Ketboga - 05 Haziran 2015 - 14:19:32

merhaba o dediğinizi deneyeceğim ama mesela geçen cd ile ubuntu deneyin yaptım sonra ubuntu gitti windows geldi yerine . böyle karışıklıklar oluyor. sanırım ben geçenlerde farkettim mesela öncelik ubuntu ise benim vaio asist tuşu var oradan bir yer açıyorum windows 8 mavi ekranı geliyor windows seçiyorum giriyorum bir de öyle deneyeyim eğer memnun kalmazsam ubuntu işi başladığı gibi bitecektir benim için. yardımlarınız için teşekkürler.

Açıkçası doğruyu söylemek gerekirse bu sıkıntı ise sizin için zannedersem sık sık işletim sistemi değiştirecekseniz gibi ubuntu kullanırken bu nedenle sistemi konforlu bir şekilde kullanabileceğinizi düşünmüyorum ubuntu kurduktan sonra eğer ilk defa linux kullanacaksanız zaten belli bir alışma süreci olacaktır buda sürekli ve devamlı kullanımla olur eğer sık sık sistem değiştirecekseniz bilgisayar açılışında kendi kişisel görüşümdür bu forumda ki diğer arkadaşlar tenzih edebilirler, ubuntu macerasına hiç bulaşmamanız yönünde zira şu halde ilk sıkıntı da denemekten vazgeçme ihtimalini göze aldığınıza göre mutlaka sistemdeki bir mevzu yada size eksiklik olarak gelebilecek bir durum gözünüze batacak ve kullanmaktan vazgeçeceksiniz gibi düşünüyorum.

if

İmlâya riayet edirseniz memnun olurum.

@mezar35, güvenli önyüklemeyi (secure boot) kapatın, Windows 8'de kullanılan hızlı önyüklemeyi (fast boot) de kapatın. Ubuntu'yu UEFI modda kurun. Eğer Windows görünmüyorsa

sudo apt-get install gdisk
sudo gdisk -l /dev/sda
sudo blkid
sudo update-grub2

komutlarının çıktısını buraya geçin.