Sonrası...

Başlatan OturanBogaz, 30 Mayıs 2015 - 15:41:26

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

OturanBogaz

Konuşmama başlamadan önce çok kötü bir şekilde hayal kırıklığına uğradığımı belirtmek isterim.
Uzun zamandır 5 gün öncesine kadar Windows kullanıyordum. Açıkcası durupta hiç ötekileri merak etmişliğim yoktu. Ama ilerideki mesleğim için gerekli olduğunu düşündüğüm "Ubuntu öğreneyim" belki lazım olur diyip, Lenova y50-70'ime kurayım dedim. Tabi daha öncesinden bir Vm' yardımıyla takıldık eğlendik ve bir birbirimizi çok beğendik sanmıştım. Eh kurdum falan işte okuduk öğrendik neyin ne olduğunu anladık "Başka bir şey..." diyip kurduk. A işte bi keşfetme çabası bende hevesli hevesli...
1 Gün falan takıldım böyle internette falan finaller dolayısıyla pdf'lere çalışıyorum falan takıldığımdan kastım o. Bi ara güncelleme geldiğini öğrendim. Severim güncellemeleri. ama nedense bu içimde şu ubuntuyu resmen yazdan kış mevsimine taşıdı. neler olduğunu anlatayım.
             Efendim, güncellemeri kuruyor bu falan sonra ben bunu iptal ediyorum, acil bir işim çıkıyor kapatım bilgisayarı çıkıyorum, ha salaklık bende yapılır mı öyle birşey tabiki olmaz. Neyse geldiğimde Bluetooth falan görmüyor bu touchpad'i tanımıyor falan buldum bir usb mouse düzelttim güncelleştirmeleri tamamlayıp.
Yahu tamam benim salaklığıma geldi eyvallah ama şimdi ikinci vakayı anlatayım sizlere.
Neyse şimdi falanca uzun uzun pas geçeyim, ben ubuntuyu tekrar kurdum disk falan böldüm falan. Hdd'ler var okuduk ayarladık güzel güzel.
Açıldı Ubuntu'm ( hala seviyorum tabii) az takıldım falan fizik çalışıyorum, kim geldi bilin bakalım?
"GÜNCELLEŞTİRME" yahu haliyle bi gerildim tabi. Ama neyse dedim. Bi önceki benden kaynaklıydı bu sefer bişey olmaz dedim. Ama yani bu gelmeden önce eclipse'i jdk'yı kurduk falan sistem yedeğini aldım efendim siz söyleyin filmimi indiriyorum, pdfleri koyduk falan bi takıldım 10 saat rahat. Geldi bu "e hadi lan güncelleştir dedim; tatlı şeker işletim sistemisin sen halledersin dedim" içimden.
         Başladı bizimki güncelleştirme yapmaya hiç bişi yapmıyorum sadece izliyorum.
Devam ediyor bu, geldi abi yarıya kadar, sonra o bizim küçük pencere bi karardı. "Heh" dedim, "sıçtık siyahı bu." Neyse bekledim 1 saat belki devam eder falan yok.. Etmiyor bu. Sistemi kapatmaya korkuyorum, tekrar güncellemeyi deniyorum, yarıya geliyor kalıyor. "Neyse diyorum bişey olmaz sistem yedeği var" göze alıp yeniden başlıyorum bilgisayarı.
        :) Gel gelelim olana. bluetooth yok, touchpad yok, usb'ler yok, wi-fi yok,ethernet yok... İçimden bir iki sallıyorum çözüm aramaya gidiyorum.
Araştırıyoruz falan,
-Cd'den temel dosyaları tekrar yükliyeyim, (bi yerden bulduk ek sürücler- birim ekle falan -Ubuntunun cevabı: Cd uygun bulunamadı gibi birşey"
-Sistem geri yükleyelim, Ubuntunun cevabı, /home bilmemne.... /.icogf/156451321456456156(bi takım rakamlar).pulse / yazma izniniz yok. eyw.
-root girdim, yazma iznim yine yok tabiki...

Şimdi gelgelim niye yazdım bu kadar yazıyı?
Arkadaşlar, forumun güzel, ubuntunun nezih insanları...
1, ben bu sistemi geri yükleyemeceksem sürekli diken üstündemi kullanacağım?
2, güncelleştirme geliyor yapıyorum severim güncellemeleri ben, ha yapma diyebilirsiniz ama güncellemeden sonra (ki kitlenmesi bu yazılımın kendi tercihi diyorum) sonra ben ha bire yeni başa mı saracağım?
3, root olarak giriyoruz en yetkili şekilde onda bile bazı izinlere sağlanmıyor nedir bu olay...
ne bu olaylar sillesi arkadaş.
Seviyorum kullanmak istiyorum ama Allah aşkına bi aydınlatın beni?

hoş eminim bir kişi çıkıp diyecektir " E birader sen ilk windows kullanmaya başladığında ha bire virüs yiyip formatladın mı falan" ama güzel arkadaşım, ben Windowsun kendi sistemin dolayı pek mağdur olmadım ki?

vallahi doldum ya 5.güntak diye öğreneyim değilde ya abi durduğu gibi durmuyor ki melet :)
Anlayışınıza sığıdarak dolmuş bir biçimde cevaplarınızı bekliyorum. ama dediğim gibi hala seviyorum, hala yüklü yanına windows falanda kurmak istemiyorum, öğrenmek bundan sonraki işimi burda halletmek istiyorum, bunları göz önüne alıp yardım ederseniz sevinirim.
Teşekkürler :)
"mazur görün; öğreniyorum..."

Ketboga

Açıkçası yazının tamamını okumaya yüreğim elvermedi, anlayamadım yazılanları, finaller kısmından sonrasında gözüm karardı, üniversite okuyan bir gencin bu derecede kötü bir üslubu ve tek kelime ile sığ olarak nitelendirilebilecek bir türkçe kullanması midemi bulandırdı anlamaya uğraşmadım bıraktım, bence teknoloji ile vede ubuntu ile ilgilenmeyin bir süre kitap okuyun bol bol üslubunuz bakış açınız gelişsin bunu küçük görme olarak algılamayın lütfen bir abi tavsiyesi olarak alın diyeceklerim bu kadar, asıl sorunuzla başka arkadaşlar ilgilenecektir muhtemelen.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

Reverser

Öncelikle foruma hoş geldiniz yazınızı eğlenerek okudum. ;D
1-)hayır, tabii ki sürekli diken üstünde kullanmayackasınız.
2-)güncellemeleri yapacaksınız. Başınıza gelen şey ilginç, muhtemelen ilk güncellemeyi iptal ettiğiniz için bir şeyler ters gitti bu nedenle sorunlar yaşadınız.(Aldığınız hata varsa buraya geçin yardımcı olalım.)
3-)hangi izinler sağlanamıyor mesela ?

Bu ve buna benzer sorunlar yaşamanız normal zira Linux'ün doğasında var. Bolca zaman ve araştırma istiyor bir şeyler yerine oturana kadar.
Dip not:Forumda argo/küfür kullanmıyoruz bu da hatırlatmam olsun. :)

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

ata1

arkadaşım sistem kendi kendini bozulmaz biz kullanıcılar bir yerlerini kurcalar (parmaklar) sonrasında bunun farkında olmadan gelen güncellemeye kabahat buluruz.
ben sisteme ilk başladığımda o kadar kurcaladım ki tüm form illallah dedi .

zamanla öğrendim denenmemiş şifrler bilnmeyen kodlar .her bulduğunu ve gördüğünü yükleme .
en iyi pc benimki olsun sevdasıdır hatırlarım görsellik adına compizle masaüstunü uçurup sonra burada avaz avaz yardım istedim.

meşakkatlı ve anlayışlı site yönetimi sağolsun yardım edip masaüstüme kavuşturdu ki komiktir geditle bir betik yazıp ccsm açıldı öntanımlı yaptım aha masaüsütü.
uzun lafın kısası biz kullanıcılar parmaklamayınca sistem oldukca stabil çalışıyor ve ben asla güncelleme sonrası hata almadım.

kendi yaptığımız ve ne olduklarından bile haberimiz olmayan işler başımıza bela olur .sistem oldukca stabil ve gayet iyi çalışıyor bizlerde bilinçlendikce

sistem daha verimli oluyor kıssadan hisse

Reverser

@eral, kararsız davranan masaüstü ortamları çoğu zaman. Onun dışında, Linux Kerneli gayet kararlı.
@Ketboga, konuyu açan kullanıcının üniversite okuyor olduğunu kabul edersek Türkçesi gayet yeterli olmalı. Kendisi biraz tez canlı sanırım hızlıca yazmış. :)

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

OturanBogaz

Yanıtlarınız için teşekkür ederim, üslüp için üzgünüm biraz samimi ve sıkılmamaınız gerektiğini düşündüm. bir yandan çalıştığım için süre açısından dar vakitteyim o yüzden "falan","neyse" gibi kelimeler çok fazla. "Salaklık" tamamen suçu kendimde aramaya yönelik, "Sı*tık" ise samimiyetinizdir diye düşündüm. Mazur görün, aranızda yeniyim. Tekrarı olmaz. Eleştirinizede teşekkür ederim.
Belirmek isterim dediğim gibi yabancısıyım, daha çok kurcalayacağım, arayüzü tam anlatamadığımdan tasviri zor oluyor.
Sistem sekmesinden sistem yedeğini almıştım. Bluetooth, Ethernet, Wifi, touchpad'in gidişinden sonra sistemi geri yüklemek istedim aynı menüden.
Geri yükle dediğimde belirtilen tarih (tek o vardı zaten) seçtikten sonra, "Geri Yükleme Tamamlandı" mesajının altında home dizinin altında en iyi hatırladığım şekilde anlatıyorum, bir dosyanın geri yüklenememesi hatasıyla ilgiliydi büyük ihtimal configuration dosyasıydı. Ama tamamı okununca yazma izni ile ilgili yetkimin yetersiz olduğundan söz ediyordu. Bende root olarak girdim. Tekrar denedim olmadı. Ama bir sonraki sefere daha ayrıntılı şekilde anlatarak sizden yardım istemem daha mantıklı olacak, bir an pek çok kişi karşılaşmış olabilir diye düşündüm.
sizlerde 14.04 LTS sürümünde gelen güncelleştirmelerde sistemden dolayı update sırasında yarım kalma durumu olmadıysa tekrar gönül rahatlığı ile deniyeyim, aynı şekilde bir hata ile karşılaşırsam daha hazırlık bir biçimde başınızı ağrıyatım teşekkür ederim. :)
edit; Ayrıca sormak isterim eğer bu şekilde tekrar sorunla karşılaşırsam driver'larla ilgili sanırım, ubuntu cd'sinden bir onarma yapmam mümkün mü?
ve bunu yapmak için,  "Yazılım Kaynakları > Ubuntu Yazılımı > İnternetten İndirilebilir olan hepsine tik atıp, Kaynak Kodu aktif hale getirdim ayrıca aşağıda bulunan Ubuntu Cdsinden olan kısmıda..." daha sonra internette araştırdıktan sonra, "CD uygun değil ( sanırım hata buydu emin değilim CD'nin tekrar yapılandırma için uygun olmadığı imgeleyen bir hataydı)" hatası almıştım. CD'den yapılandırma mümkün mü? Tekrar düzeltmek için, mümkünse bunu ne tür bi kaynak cd'den sağlayabilirim? Yani demek istediğim Ubuntunun format CDsiyle olmuyor sanırım?

"mazur görün; öğreniyorum..."

heartsmagic

Öncelikle bir şeyi netleştirelim. Bizim taraftaki "yedek" sistem yedeği değildir. Kısacası oradan sistemi eski bir tarihe alamazsın. Kullanıcı temelli bir yedeklemedir o. Yaşadığın sıkıntı ayrıca konuşulabilir tabi, orası ayrı. Ha, neden yok bizim tarafta böyle bir şey? Olsa güzel olur mu? Bu da tartışılabilir tabi. Olsun diyecek kullanıcılar olabileceği gibi gerekmez diyenler de olacaktır. Bunu yapan üçüncü parti yazılımlar mevcut, denenip görülebilir. Bizim taraf bu eksiği nasıl kapatıyor peki? Esnekliği sayesinde. Sürekli söylerim, Ubuntu gibi bir dağıtımda yeterli tecrübe ve bilgiyle böyle sorunlar rahatlıkla aşılabilir. Peki yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değilsek veya henüz sahip olamadan böyle bir sorun yaşarsak? Eh, forum da bu amaçla hizmet veriyor zaten.

Güncellemelerde sıkıntı oluyor mu böyle? Sence olsa bizler ve bizim gibi binlerce insan Ubuntu'yu kullanabilir mi? Haliyle sende bir sıkıntı olmuş, yine olur mu? Bilemiyorum, sisteminde neler döndüğüyle alakalı bir durum bu. Fakat olduğunda gerek uçbirim olsun, doğrudan uçbirime ulaşılamazsa da kurtarma kipi gibi güzel seçenekler olsun sorunu çözmek için uğraş verebiliriz.

Ubuntu için "format" CD'si, X CD'si gibi bir kavram yok. Tek bir şey var, indirdiğin ISO'yu yaktığın CD. Kısacası onunla ister kurulum yaparsın, istersen Canlı CD gibi kullanırsın. Fakat CD'ye kadar gitmeden söylediğim şekilde sorunu çözmemiz mümkün. Güncelleme yarıda mı kesildi? Sorun olmaz, en kötü uçbirimden yürütürüz işlemleri, sorun mu yaşandı yine uçbirimden yürütür soruna bakarız.

Tüm bunları yapabilmek için öncelikli önerim olaya tepkisel yaklaşmak yerine eldeki nimetleri kullanmandır. Linux, sorunları tespit etme açısından birçok güzel nimet sunuyor bizlere. Eh, forumumuz da oldukça hareketli sayılır. Bunlar bir araya getirildiğinde sizlere sadece biraz daha sabırlı olmak düşüyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

meda

Güncelleme yahut başka konularda çekinmen gereken hiçbir durum yok. Aksi olsaydı 4 yıl öncesinde ilk zamanlarımda sistemi terkederdim yani Ubuntu'yu boşardım. Bir süreliğine kendisine küstüm ve kullanmıyorum. Sebebi ise eski yenilikçi tavrını 3-4 sürümdür göremediğimden. Sanırım kendisi ile sonraki LTS olan ve önemli yenilikler barındıracak sürüm 16.04 ile kaldığımız yerden devam. :) Nadir de olsa arayüz ile güncelleştirmelerde sorun olabiliyor. Tavsiyem Uçbirim üzerinden güncelleştirip LTS sürümler kullanmanız. Forumda çokça vakit geçirmeniz bilgi seviyenize önemli derecede katkı sağayacaktır. :))

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade

Yukarıdaki komutları sırasıyla uygulamak yeter. Hatalı bir işlem varsa da hata yazılarını uçbirimde görürsünüz.

Hadi biz böyle yapıp hatayı bulabiliyoruz ama Win. tarafında böyle bir şansınız yok. Malum sadece bilgisayarlar için değil tel içinde sistemleri var ancak çözüm için müşteri hizmetlerini arayıp hata kodu vs söyleseniz bile içinden çıkamıyor. Sonrasında fabrika ayarları yahut format. :))
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

sinan54

Güncelleme hatalarının %90 nı kullanıcı hatasıdır,mesela ben bir güncelleme sırasında,telif hakkı olan bir yazılım sebebiyle uç birimde çıkan yes yazısını aktif hale getiremeyip birçok kez güncellemeyi kapattım,sonuç sistemde karasızlıklar oluştu,çözüm çok basitmiş tab tuşuna basmam gerekiyormuş forumdaki arkadaşlar sagolsun yardımcı oldular.Depolarda olmayan bazı yazılımları yüklerken yazılım merkeziyle yükledigimde yine telif hakkı oldugu için,yazılım merkezi yüklemede takılıp kalıyordu,oysa arkaplanda açılan küçük bir pencereden onay vermemem gerkiyormuş,tabii göremedigim için yazılım merkezini kapatıyorsun,yine ufak tefek problemler oluşuyor.Kullanıcı hatalarından dolayı linuxsa küsmeyip inatla üzerine gitmek gerekir.Windows'u bir yıl kullanabildim,3 ayda bir format parası verdim para verip vürüs programı aldım,güvenilir sitelerden program yüklüyorsun yanında sana eşantiyon başka bir program daha gönderiyorlar,veya arama motorunu degiştiriyorlar,kaldırmak için günlerce ugraşıyorsun durduk yerde araç çubukları yükleniyor falan filan Linuxla şu anda çok rahatım hiç büyük problem yaşamadım,birçok açık kaynak yazılım yükleyip denedim kaldırdım,daha dün cinelerra ve lightswork programlarını yükleyip sildim şu anda ubuntum mermi gibi hızlı,aynı şeyleri windowsta'da yaptım ama bilgisayarın hızı kaplumbaganın,'da arkasından geliyordu.