Disk Genişletme Sonrası Boot Sorunu

Başlatan ch4qr1, 27 Mayıs 2015 - 01:15:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ch4qr1

Öncelikle merhaba herkese iyi geceler dilerim. Yaklaşık 1 sene önce C:/ de kurulu olan windows 8'in dışında hard diskimin D:/ sürücüsüne ubuntu 12.04 kurmuştum. Fakat süregelen projelerim sonucu disk alanının yetersiz kalması sonucu C:/ den bir bölüm alanı boşa çıkarıp D:/ ye aktarmaya çalışırken reset sonrası windows 8'e girebilmeme rağmen ubuntuyu biostan seçip 1. önyüklemeye aldığımda aşağıdaki gibi bir ekran karşıma çıkıyor. Ne yazık ki linux u sadece derleme için kullandığımdan pek bilgim yok ve umarım sorunumu yardımınızla çözebilirim. Bu işlemden sonra windows 8'e girdiğimde D:/ olarak disk gözüküyordu fakat artık gözükmüyor fakat boot seçeneğinde hala ubuntu karşıma çıkıyor. Sadece proje belgelerimi kurtarmak benim için kafi olacaktır. Ayrıca boot repair denedim usb ye yazdırarak fakat 64 bit indirmeme ve ubuntu 64 bit kullanmama rağmen uyarlanabilir 64 bit kullanın türünde bir hata aldım. Nazik yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

http://cagrisasmaz.com/ubuntu.jpg

grayloop

Canlı USB ya da DVD ile bilgisayarı açıp sözünü ettiğiniz disk bölümüne ulaşabilirseniz önemli belgelerinizi başka yere kopyalayabilirsiniz. Sadece Win8 kullanmak istiyorsanız MbrFix.exe uygulamasını indirip kullanabilirsiniz.

Windows ortamında Grub'u silmek istiyorsanız Windows ile açmalı veya diskinizi Windows açılan bir sisteme takmalısınız.
Daha sonra MbrFix.exe adlı yazılımı C:\ dizinine indirin ve
Başlat>Çalıştır yolundan cmd komutu ile Windows konsolunu açın ve aşağıdaki komutları uygulayın.

c:
cd \
mbrfix /drive 0 fixmbr

Bu örnekte sistemde takılı 1 adet disk olduğu varsayılmış ve
"/drive 0" parametresi ile ilk diske işlem yapılmıştır,
eğer birden çok disk takılı ise hangi diske işlem yapacağınızı görmek için
şu komut ile disk bölümlerini listeleyebilir ve hangi diske işlem yapacağınıza karar verebilirsiniz;

mbrfix /drive 0 listpartitions
mbrfix /drive 1 listpartitions
mbrfix /drive 2 listpartitions
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

gecegezen

@graploop'da dendiği gibi canlı usb  üzerinden önemli dosyalarını yedeklemeyi bir deneyin.
Ubuntu'nun alanını nasıl genişletmeyi yaptınız? Umarı ubuntu çalışırken değildir. Sadece uuid değerleri değişmesi sonucunda grub böyle bir hata verdiğini umuyorum eğer durum böyle işe https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13415.0 daki yöntemlerden birisi ile düzetilebilir veya grub bu aşamasından ubuntu'da açılabilir.
Diskin son durumu görebilmemiz acısından komutunun çıktısını alabilirmiyiz;
sudo fdisk -l
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

ch4qr1

Alıntı yapılan: gecegezen - 27 Mayıs 2015 - 04:36:42
@graploop'da dendiği gibi canlı usb  üzerinden önemli dosyalarını yedeklemeyi bir deneyin.
Ubuntu'nun alanını nasıl genişletmeyi yaptınız? Umarı ubuntu çalışırken değildir. Sadece uuid değerleri değişmesi sonucunda grub böyle bir hata verdiğini umuyorum eğer durum böyle işe https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=13415.0 daki yöntemlerden birisi ile düzetilebilir veya grub bu aşamasından ubuntu'da açılabilir.
Diskin son durumu görebilmemiz acısından komutunun çıktısını alabilirmiyiz;
sudo fdisk -l
Ubuntu kurulum usb si ile ubuntuyu dene deyip verdiginiz komutu yapistirdigimda

sudo fdisk -l

WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sda'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted.

Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders, total 1953525168 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0xaa9d4d41

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1               1  1953525167   976762583+  ee  GPT
Partition 1 does not start on physical sector boundary.

Disk /dev/sdb: 4063 MB, 4063232000 bytes
254 heads, 16 sectors/track, 1952 cylinders, total 7936000 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000c1868

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *          63     7935999     3967968+   b  W95 FAT32

bu ciktiyi aliyorum. Sanirim artik D diye bir diskim yok gozuktugu kadariyla. Fakat neden hala biosta ubuntu bolumune boot edebiliyorum veya grub diye ubuntuya ozel bir ekran aciliyor anlamis degilim

grayloop

@ch4qr1
Diskinizin Win8 deki D bölümü görünmüyor. Ubuntu da olmadığına göre Grub ayarlarını silmek için önceki iletide yazdığım şekilde fixmbr uygulamasını kullanın ki sadece Win8 ile açılsın. Bundan sonrasında ise diskler üzerinde işlem yapmadan veri kurtarmaya çalışın.

Ek olarak: Windows bölümünde yeniden boyutlandırma yapmak istediğinizde PartitionWizardHome programını kullanabilirsiniz. Ücretsizdir ve Windows kullanan arkadaşlarımda diski yeniden boyutlandırıp Ubuntu için bölüm ayarlamak istediğimde bu programı sorunsuz şekilde kullandım.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

if

Arkadaşlar lütfen komut ve çıktıları için kod etiketi kullanalım.

@grayloop, disk GPT olduğu için fdisk disk bölümlerini gösteremez o yüzden o çıktıya bakıp D ve C bölümlerinin görünmediğine karar veremeyiz. Ayrıca Windows'un mbrfix gibi araçları çözüm olmayacaktır çünkü disk UEFI kullanıyor.

Bence @gecegezen'in bahsettiği gibi bölümün UUID'si değişmiştir.

@ch4qr1, öncelikle Ubuntu canlı cd/usb ile alacağınız

sudo apt-get install gdisk
sudo gdisk -l /dev/sad
sudo blkid

çıktısını buraya geçin.