Kubuntu 15.04 aşırı ısınma problemi

Başlatan Ketboga, 17 Mayıs 2015 - 22:52:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ketboga

arkadaşlar kubuntu 15.04 kullanıyorum bir kaç gündür ancak sistem açılır açılmaz 60 derecelere çıkıyor yarım saat içindede 70li derecelerde çalışıyor ubuntu, elementary os ve windows da böyle bir durum sözkonusu değil gayet makul seviyelerde sıcaklıları sorun ne olabilir sizce.

Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

Reverser

ekran kartı ile ilgili olabilir çift kart mı kullanıyorsunuz ?

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

Ketboga

yok işlemciye entegre ekran kartı bilgisayar lenovo g500 laptop, işlemcisi intel pentium 2020m 2.40 ghz ivy bridge mimarisi, enran kartıda entegra intel hd grafikleri, kde den kaynaklı olabilirmi diye düşünüyorum birde kubuntuyu yükleyince normalde hiç olmayan * bir şey oldu işlemci ile ilgili sahipli sürücü yükletti bana kubuntu acaba ondan kaynalanıyor olabilirmi diye aklıma geliyor.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

if

Sistem ayarlarından Xrender yerine OpenGL vs. seçince bir değişme var mı?

Ketboga

kendiliğinden opengl 2.0 seçiliydi xrendera getirdim bende hangisi daha iyi emin değilim bir süre çalıştıktan sonra belli olur sanırım birde opengl 3.0 seçeneği var daha önce eski bilgisayarımda pardus kullanırkende buna benzer seçenekleri görmüştüm ancak unutmuşum ne işe yaradıklarını biraz araştırma yapmam gerek xrender ile opengl hakkında, yalnız bu sorunla ilgili şöyle bir durum var hem ubuntuda hem kubuntuda 15.04 versiyon ile beraber daha önce olmayan intel cpu micro processor adlı sahipli sürücü var denemek için ubuntu 15.04 de kurdum yeniden ikisindede bu sahipli sürücüyü kaldırınca genel sıcaklık ve fanın çalışma şiddeti hissedilir derecede azaldı.

halukunal

merhaba,

Ben de de benzer bi sorun vardı. Yüksek sıcaklık sorunumun sebebi işlemcinin hep en yüksek hızda çalışmasıydı. Bunu bu mesajdaki kodlarla çözmüştük https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=32410.msg388687#msg388687

14.04 ile görsellik katayım dedim ve https://apps.ubuntu.com/cat/applications/quantal/indicator-cpufreq/ bunu kullanıyorum. İşlemci hızını ihtiyaca göre ayarlıyor.

Ketboga

Alıntı yapılan: halukunal - 18 Mayıs 2015 - 15:37:23
merhaba,

Ben de de benzer bi sorun vardı. Yüksek sıcaklık sorunumun sebebi işlemcinin hep en yüksek hızda çalışmasıydı. Bunu bu mesajdaki kodlarla çözmüştük https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=32410.msg388687#msg388687

14.04 ile görsellik katayım dedim ve https://apps.ubuntu.com/cat/applications/quantal/indicator-cpufreq/ bunu kullanıyorum. İşlemci hızını ihtiyaca göre ayarlıyor.

verdiğiniz kodları girdim yalnız son 2 tanesinde erişim izni yok dedi sanırım hiçbir tepki vermemesi gerekiyordu sizin yazdığınıza göre sürüm uyuşmazlığından oldu sanırım şuanlık düne göre baya düzelme var ısı konusunda ancak halen daha eski haline dönebilmiş değil sürekli kurcalıyorum sistemi bir şekilde düzelir umarım.

heartsmagic

İşlemci için sahipli sürücü mü yükletti sistem?
Şu an sıcaklık ne durumda?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Ketboga

evet resimde görülen sürücü ne işe yaradığını tam olarak anlayamadım henüz, şuan nispeten daha normal seviyelerde gibi sıcaklık tabi dahaönce laptop kullanmadığımdan ideal laptop sıcaklığı nasıl olur vs bilemiyorum kıyaslamalarımı windows ve ubuntu nun önceki sürümlerine göre yapıyorum haliyle, işin özü 57-65 derece arası genelde 61 derece civarında sıcaklık önceki gün bir ara 80 derece olmuştu boştayken aklım almamıştı durumu.

heartsmagic

Anladım. Intel meselesi yeni bir olaymış, şaşırmamız normal:
http://askubuntu.com/a/613624/32037
http://askubuntu.com/a/613159/32037

Sıcaklık için 60 derece yüksek bence, sürekli o şekildeyse bir sorun var demektir. En azından sistem boştayken 40-55 arası bir şeyler "bence" normal sayılabilir.

Ketboga

sırasıyla xrender, opengl 2.0 ve opengl 3.0 seçili halde bir süre kullandım opengl 3.0 seçildiğinde ve kde animasyonlarını kapattığımda sistemde bir hızlanma sıcaklıkta güzel bir düşüş oldu şuanda firefox da 5 sekme açık sekmelerden birinde zanlı yayın izliyorum flash playerdan, yanına spotify ve simge durumunda skype açık sıcaklık 61-62 derece hdd sıcaklığı 49 derece işlemci kullanımıda yüzde 23 lerde bence güzel bir gelişme var sizler ne dersiniz bu konuda ? birde opengl ve xrender ı internette araştırdım ancak farklarını tam olarak öğrenemedim birde opengl 2 ve 3 arasındaki fark nedir bunlar hakkında bilgi edinebileceğim bir yazı dizisi veyahut küçük bir makale mevcutmu bildiğiniz.

heartsmagic

60-61 çok normal değil ancak işin içine Flash girince artık normal sayabiliriz oraları sanırım. Kaldı ki hayati bir eşik değil 60-61.

İstediğin bilgiler içinse:
https://userbase.kde.org/Desktop_Effects_Performance
http://stackoverflow.com/a/22323118
http://blog.martin-graesslin.com/blog/2011/05/the-compositing-modes-of-kde-plasma-workspaces-explained/

Zannımca modern kartlar için OpenGL 3.0 daha uygundur.

Floki

Aynı sorun bende de var. Yeni konu mu açmalıyım , buradan mı devam etmeliyim bilemedim.

İntel HD 4000 ve Nvidia GT740 m GPU mevcut. İşlemcim Core i5 3230m(2.7Ghz to 3.2)
Boştayken 4 çekirdektende %10 - 20 arası kullanım mevcut. Bilgisayar çok ısınıyor. Manjaroda %20 - 25 civarıydı. Kubuntuya geçince kulanım %10 lara düştü ama ısı problemi devam ediyor. Bence boştaki bilgisayar için %10 da çok fazla bir değer.
Sizin önerilerinizi uygulayacağım. Bu arada sıcaklık değerini hangi uygulama ile görüyorsunuz ?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Temmuz 2015 - 12:15:58

Görüntü ayarlarından Opengl 2.0 seçiliydi. 3.1 seçtim. Masaüstü animasyonlarını kapattım. Nvidia yerine İntelHD 4000 grafik kartını aktif ettim. Bakalım sonuç ne olacak...

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Temmuz 2015 - 12:51:05

Son durum istrahat halinde ;

[eklenti yönetici tarafından silindi]

Ketboga

@floki, bilgisayarınızın sıcaklık değerleri gayet normal bu ölçülerde.

Floki

15 -20 dk boyunca sadece video izlerken bu durumda. Yalnız Mersin'de yaşıyorum. Hava bile 36 - 37 derece :D .
fatih@fpc-kubuntu:~$ sensors
acpitz-virtual-0
Adapter: Virtual device
temp1:        +54.0°C  (crit = +127.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +55.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 0:         +55.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1:         +50.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)

heartsmagic

Floki

KDE masaüstünde çıkan sorunlar sonrası Kubuntu 15.04'ü tekrar kurdum.
1- Animasyonlar kapalı.
2- İntel HD 4000 + Nvidia GT 740m ekran kartının intel olanını aktif olarak kullanıyorum.
3- Pc'de 8 GB ram , Core İ5 3230m 2.7 to 3.2 işlemci var.
4- OpenGL açık 3.1 aktif.

Kafayı yemek üzereyim. Son durum sadece video izlerken.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Temmuz 2015 - 23:07:24

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Temmuz 2015 - 23:09:02

Şurada konu bahsedilmiş ama ingilizcem o kadar iyi olmadığı için anlayamadım.

https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=154&t=120468

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Temmuz 2015 - 23:10:15

Sıcaklık değerlerim. İnternette gezinme durumunda.
fatih@fpc-kubuntu:~$ sensors
acpitz-virtual-0
temp1:        +67.0°C  (crit = +127.0°C)

coretemp-isa-0000
Physical id 0:  +67.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 0:         +67.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
Core 1:         +58.0°C  (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)

[eklenti yönetici tarafından silindi]

ata1

http://keenformatics.blogspot.it/2013/06/how-to-solve-dell-laptops-fan-issues-in.html

Floki

Bu konunun faydası olacağını sanmıyorum. Daha önceki kurulumda güzel değerler elde edebilmiştim.

betseg

Normal bir HP laptop (Windows'da daha bile sıcaktı):

Öylesine paylaşmak istedim. :D

ata1

┌(erdem@ata)─(0)─(01:01 ÖÖ Pzt Tem 20)─(~)─(17 files, b)
└→>  sensors
acpitz-virtual-0
temp1:        +62.0°C 

coretemp-isa-0000
Core 0:       +56.0°C  (high = +90.0°C, crit = +90.0°C)
Core 1:       +54.0°C  (high = +90.0°C, crit = +90.0°C)

videolar da 79 lara çıkıyor bence normaldir

Floki

Su anda sanırım sorun cpu sürekli %25 lerde geziyor. Uygulama yüneticisini paylaştım.. Orada ki bir uygulama kullanıyor. Yine paylaştığım sitedeki eleman silerek çözmüş. Bende sildim sistem sıfırlandı resmen tüm ayarlarım falan gitti.. Anlaşılan tekrar kuracağım.

heartsmagic

Sürekli söylüyorum, emin olmadığınız şeyleri kaldırmayın sistemden. 
@Floki, makinenin marka ve modeli nedir? İşlemci %25 görünebilir sorun değil. Esasında çok sıcak bir ortamda, video izlerken o sıcaklıkları görmen gayet normal bence.

Floki

Makinem Lenovo Z500 i5-3230m işlemci , 8gb 1600Mhz RAM , 1TB HDD + 120 gb SSD
Ekran kartı : İntel HD 4000 + Nvidia GT740m

Ubuntu 15.04 'e dönüş yaptım. KDE şu anda hiç stabil değil. 2 gün içinde 6-7 kere sistem kurmak zorunda kaldım.