[Çözüldü] Çok eski bir bilgisayar için Hafif dağıtım önerileri.

Başlatan dest, 16 Mayıs 2015 - 01:39:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

dest

Merhaba arkadaşlar genel bir sorum *olacak ilgilenen arkadaşların cevaplarını bekliyorum. Kurulum öncesinde olduğum için bu forum başlığı altını uygun gördüm gerek görülürse taşınmasında bir sorun yok.


"AMD Athlon(tm) 65 Procssor 3000+ 1.81 GHz, 512 MB RAM ve 128 lik ekran kartıyla beraber 80 gb HDD"


Sisteme sahip bir bilgisayarım var masaüstüdür(!) kendisini nereden baksanız 15 senedir felan kullanıyorum. Artık kendisi xp yi bile çalıştırmak istememekte. Birkaç güne kadar flash sorunları tarayıcı ağırlığıyla felan kasmalar başgösterip internete girip basit müzik dinleme flash bellek düzenleme gibi işlemlerde sıkıntı yaşıyor.


Önceden linux mint 14 ya da 13 emin değilim kurmuştuk XFCE idi sanırım o zamanlar çalışıyordu 2 2.5 sene kadar gayet *kararlı bir şekilde çalıştı. Sonra hard diski değiştirmek zorunda kaldık ve linux mint'in o sürümünün desteği kalktığı için tekrar kurmada güncelleme paketlerinde felan sıkıntı çektim. Linux mint 17 kurmaya niyetlendim XFCE felan ama korkuyor ve güvenemiyorum bu bilgisayara.


Birkaçgün önce kendisine linux slax dağıtımını CD üzerinden çalıştırdığımda. İnternete sorunsuz girdiğini felan deneyimledim. * tabi ki stabilitesi nedir bilemem. Ama slaxı hard diske kurmam çok zor bir durumuş araştırdığım kadarıyla. Bu yüzden internetten birkaç dağıtım ismi öğrendim. Bunları birazdan sizlerle paylaşacağım.


Bu bilgisayarı bilgisayardan hiç anlamayan babam kullanacak. Ben zamanında bahsettiğim linux dağıtımında kısayollara internet google felan diye internet sayfalarını koymuştum ve o şekilde işini görüyordu. XFCE xp ve windows yapısına en yakın ve en hızlı masaüstü olduğu için tercih etmiştik.


Şimdi yine bunun gibi Windowsa en yakın en *kararlı ve en hızlı işletim sistemini bu ÖLÜ ! bilgisayara kurmak istiyorum.


İnternette araştırıp bulduğum işletim sistemi isimleri.


Zenwalk
ArchLinux
Puppy Linux
Damn Small Linux
Xubuntu
Slax
Fluxubuntu
Yoper
VectorLinux
linux mint 13 ü gördüm ama desteği sürüyormu bilmiyorum.
Ve ubuntununda böyle hafif bir dağıtımı varsa oda olabilir.

Kısacası en *kararlı kurulumu kolay ve babam için kullanımı kolay ufak ofis işleri usb bellekten resim atma işleri. Ve en önemlisi internette gezinme tozunma işlerini görecek. Bilgisayarı hayata döndürecek bir dağıtım önerisi istiyorum.


Teşekkürler.

turkerataturk

''Mustafa Kemal ATATÜRK''

grayloop

Bağlantılarda Xubuntu ve Lubuntu karşılaştırmaları var:

https://www.wikivs.com/wiki/Lubuntu_vs_Xubuntu

http://mylinuxexplore.blogspot.com.tr/2014/11/ubuntu-1410-vs-kubuntu-1410-vs-xubuntu.html

Not: Bu dağıtımlardan hangisini seçeceğiniz size kalmış, ancak makinenin eski olması ve altı ayda bir yükseltme durumunda kalmamanız için LTS sürümleri kurmanızı tavsiye ederim. Xubuntu 14.04 veya Lubuntu 14.04 LTS. Bir sonraki LTS 16.04 bir yıl sonra çıkacak.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

turkerataturk

Dostum ben kullandim Lubuntu daha hizli ve sistem gereksinimleri dahaz az hic karsilastirma yani,,
''Mustafa Kemal ATATÜRK''

dest

Arkadaşımızın dediğine gidip Lubuntu kullanma kararı aldığımızı varsayıyorum.

1. Bu dağıtımın LTS Sürümünün tam ismi şu mudur ?  "Lubuntu 14.04 LTS".
2. Bunu babam kullanacak kendisi hiç bilmiyor ben masaüstüne kısayolla internet facebook yazacam. İnternete basacam Google açılacak Facebook a basacak facebook açılacak. bunun için sanırım XFCE masaüstü en uygun olanı bu konuda doğrumu düşünüyorum.
3. Kurulumda sıkıntı yaşar mıyım direk windows kurar gibi oluşturduğum CD yi taktıktan sonra kurulum aşamalarını takip edip bitirebilirmiyim ?
4. Güncellemeri felan yapmayacağım zaten bilgisayarı bir kere kuracağım sonra 2 sene gelemeyeceğim. Bu sistemin stabil bir şekilde en az 1.5 sene çalışmaya devam etmesi gerekiyor.

Yorum ve yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.

NOT: Madde madde yanıtlarsanız çok sevinirim.

betseg

1. 14.04.2 LTS, buradan indirebilirsiniz: https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu/LTS
2. Bu söylediğiniz şeyler neredeyse her masaüstü ortamında yapılabilir.
3. Büyük bir ihtimalle sorun çıkmaz.
4. Sadece internette dolaşacaksa sorun çıkmaması gerekiyor. Ama kurulumdan sonra flash vb. kurulması gerekebilir:
sudo apt-get update && sudo apt-get install flashplugin-installer

dest

Söyledikleriniz ışığında varsayılanlarımız dışında Lubuntunun bahsettiğimiz sürümünü kurmamı tavsiye ettiğinizi çıkarıyorum ve bütün dikkatimi varsayım olmayacak şekilde diğer dağıtımlardan çekip lubuntuya veriyorum. Bu konuda beni tekrar teyit etmeniz rahatlatıcaktır.

Madde madde yanıtladığınız için ayrıca teşekkür ederim.

Verdiğiniz komut gibi Lubuntu LTS XFCE veya LXDE kurduktan sonra. (Bu konudada kararsızım açıkcası aydınlatırsanız sevinirim) Sorunumu anlamanız için şu şekilde izah edeyim ; Sizin bahsettiğiniz flash veya winrar gibi programların komut listesini verebilirmisiniz ?

Genel ihtiyaçları zaten firefox ve firefoxun çalışması için gerekli programlar. Winrar benzeri bi program. Müzik felan gerek yok youtube kullanıyor zaten. Resim görüntüleyicisi. Dosya yöneticisi. oyuna felanda gerek yok. Chormium chrome felanda gerek yok. Kısacası bu şekilde izah etmiş olayım siz zaten bu konuda deneyimlisinizdir.

Kısaca;
Lubuntu LTS işletim sisteminden eminmiyiz.
XFCE mi LXDE mi daha uygun olur sistem gereksinimleri için.
Ve kurulum sonrası gerekli program listesi.

betseg

Ben o bilgisayara hangi dağıtım olur bilmiyorum, üstteki önerilerden yola çıkıp bu yorumları yaptım.

Lubuntu LXDE, Xubuntu XFCE kullanır.
LXDE, XFCE'ye göre daha az kaynak kullanır.

Sanırım kurulumdan sonra bu yeter (ama daha uzman biri baksa iyi olur):
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras flashplugin-installer icedtea-7-plugin

grayloop

Daha önceki iletide verdiğim birinci bağlantıda sistem gereksinimleri belirtilmiştir. Hangisinin sizin makinenize daha uygun olduğunu siz bilebilirsiniz. Kurulumu da diğer Ubuntu dağıtımlarıı ile aynıdır. http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ubuntu_kurulum_rehberi.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

dest

Alıntı yapılan: grayloop - 16 Mayıs 2015 - 11:54:12
Daha önceki iletide verdiğim birinci bağlantıda sistem gereksinimleri belirtilmiştir. Hangisinin sizin makinenize daha uygun olduğunu siz bilebilirsiniz. Kurulumu da diğer Ubuntu dağıtımlarıı ile aynıdır. http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ubuntu_kurulum_rehberi.

Anladım teşekkür ederim betseg nickli arkadaşımızla konuştuğumuz kod işi hakkında söyleyeceğin * bir şey varmı kardeşim bi uzman arıyoruz :)

Edit*: Bu durumda Lubuntu da karar kılmış bulunuyorum en az ram isteyen sistem buymuş. Şu kurulumdan sonrası içinde önerşi alırsam çünkü daha önce sadece linux mint kullandım ve herşey içinde kurulu gelmişti sadece firefox tr dil paketi kurdum birde yanlış hatırlamıyorsam adobe flash player muadili ya da kendisini kurmustum.

Reverser

@betseg'in verdiği komut flash için yeterli. Dikkat etmeniz gereken nokta ise, bir buçuk yıl bilgisayara bakamayacak oldugunuz bu durumda firefox flash ile ilgili sorun çıkartabilir. Uzun vadede chrome kurmanız müdahil olamadığınız bilgisayarda daha sorunsuz çalışacaktır zannımca.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



dest

Alıntı yapılan: Reverser - 16 Mayıs 2015 - 12:19:27
@betseg'in verdiği komut flash için yeterli. Dikkat etmeniz gereken nokta ise, bir buçuk yıl bilgisayara bakamayacak oldugunuz bu durumda firefox flash ile ilgili sorun çıkartabilir. Uzun vadede chrome kurmanız müdahil olamadığınız bilgisayarda daha sorunsuz çalışacaktır zannımca.

Lubuntu dağıtımı kurulumdan sonra işletim sistemi için TR dil paketi istermi. Ya da winrar office programları gibi programlar dağıtımda kurulu geliyormu linux mint gibi. Crome kurmuş olsak tr dil paketi gene lazım olacak mı ? Ubuntu hiç kurmadım kusurumu mazur görün soruyorum.

Reverser

@dest, Kurulum ve kurulum sonrası Türkçe konusunda sıkıntı olmaz sistem Türkçedir. Linux mint, Ubuntu tabanlıdır kurmaya karar verdiginiz sistem ise zaten Ubuntudur bu konuda rahat olun. Winrar yerine arşiv yoneticisi kurulu geliyor ama .rar uzantısı için ekstra işlem yapmak gerekebilir. Lubuntu kurulumunda libre office kurulu geliyormuydu hatırlamıyorum gelmiyorsa bile dert değil yazılım merkezinden hemen kurabilirsiniz.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



dest

O halde Lubuntu da karar kılmış bulunduk.

An itibari ile konunun asıl amacı son bulmuştur herkeze teşekkür ederim. Yanlız Lubuntu hakkında Cromenin kurulum kodu Libreofficenin kurulum kodu ve flash ve java scriptlerinin kurulum kodunu rica edebilir miyim ? Forumda sekme sekme bunlar verilmiyor. Mesela bazen gereksiz şeyleri araştırıyorum en azından bana bunu araştırmana gerek yok gibi ibareler söylediiğiniz için araştırmayıp buradan rica ettim.

Uygun görülürse konu başlığı çözüldü yapılabilir ve kodlar verildikten sonra istenirse kitlenebilir.

Reverser

@dest, chrome ne yazık ki yazılım merkezinde bulunmuyor buradan [1] .deb uzantılı dosyayı indirip daha sonra çift tıklayıp yükleyebilirsiniz. Libre Office yazılım merkezinde bulunuyor herhangi bir komut girmenize gerek yok.
[1] https://www.google.com/chrome/browser/desktop/index.html

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4



dest

Sanırım chrome yüklediğimde java ve flash scriptlerini kurmaktanda kurtuluyorum. 1.5 senede idare edeceğini varsayarsak işlem bitmiştir. Yanlışım var mı ?

grayloop

Yazılım Merkezi'nden "Ubuntu Kısıtlı İlaveleri" ve OpenJDK Java sürümleri yüklenmeli. Ubuntu Kısıtlı İlaveleri yüklenirken sorun çıkarsa uçbirimden sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras ile de kurulabilir.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

dest

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras flashplugin-installer icedtea-7-plugin

ile flash

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

ile ubuntu kısıtlı ilaveleri


https://www.google.com/chrome/browser/desktop/index.html
linkinden chrome.



ve son olarak yazılım merkezinden

Libre Office ve OpenJDK Java yükleyip bitiriyoruz kurulumu ekleyeceğiniz * bir şey var mı arkadaşlar ?

*Edit : "Chrome" yazım hatası

sinan54

lubuntu seçimi en dogru seçim,bilgisayarınızın çok eski oldugu belli,aynı durumda laptopuma lubuntu yükledim çok memnunum.Yalnız ekran çözünürlügü yaşama ihtimaliniz yüksek bende sorun olmuştu,sayfalar ekrana sıgmıyordu,aynı sorunla karşılaşırsanız xorg.conf dosyasına çözünürlük ekleyerek sorunu çözersiniz.ekran kartınnıza göre forumda araştırma yapınız.

Ketboga

Alıntı yapılan: dest - 16 Mayıs 2015 - 13:07:16
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras flashplugin-installer icedtea-7-plugin

ile flash

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

ile ubuntu kısıtlı ilaveleri


https://www.google.com/chrome/browser/desktop/index.html
linkinden chrome.



ve son olarak yazılım merkezinden

Libre Office ve OpenJDK Java yükleyip bitiriyoruz kurulumu ekleyeceğiniz * bir şey var mı arkadaşlar ?

*Edit : "Chrome" yazım hatası

ilk yukarıdaki kod sistem güncellemesi kısıtlı ilaveler flash yüklemesi ve java yüklemesini birden yapar.

https://oduso.com/               burada ubuntu 14.04 ü seçerek isteiğiniz programları hepsini yüklemek için terminal komutu oluşturur tek komutla bir sürü program tema güncelleme vs yükleyebilirsiniz tavsiye olunur.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

dest

Bilmeyen birisi lubuntu kurmak isterse ne yapar sorusuna süper yanıtlar buluyoruz tüm arkadaşlarma ve son yorum atan @Ketboga @sinan54 nickli arkadaşlarımada öneri ve tavsiyeleri için çok teşekkür ederim.

Birşeyler eklemek isteyenler için konubaşlığı açık kalabilir.

if

Mesele bahsedilen donanıma sahip bir dağıtım bulmak değil, o donanımda modern bir web tarayıcısını çalıştırmak. Üstüne web tarayıcısında artık kullanılmaması tavsiye edilen flash çalıştırarak kendinize iyilik etmiş olmuyorsunuz.