Ekran Kartını (GT750M) Verimli Kullanamıyorum

Başlatan burak44, 04 Mayıs 2015 - 21:53:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

burak44

Arkadaşlar merhaba. Yeni bir ubuntu kullanıcısıyım ve ilk deneyimim.
Ekran kartını sistemin kendi güncellemesini kullanarak yükledim. Dota2 Oynuyorum, windowsta full ayarlarda akıcı bir şekilde fps kaybı olmadan oynadığım oyunu ubuntuda küçük kasılmalarla oynuyorum. Forumda bununla ilgili konulara baktım ama çok bir şey yapamadım açıksacı.. Yardımcı olabilir misiniz?

mberkay

Tam bilgim yok ben de yeni linux kullanıcılarındanım ama bende de aynı durum söz konusu. Counter-Strike oyununu steam üzerinden windowsda 100 fps oynayabiliyordum ama linux geçince 60 fpsde çalışıyor. Sanırım sistemden kaynaklı bir durum yani grafik kartı ya da sürücülerle alakalı değil gibi. Çünkü grafik kartımın sürücülerini kurmadan önce 30 fps gösteriyordu.

hwpplayer1

Merhaba ben de Nvidia Optimus teknolojisine sahip GT 750M ekran katına sahibim.

hwpplayer1@hwpplayer1-Aspire-V3-772G:~ > lspci | egrep 'VGA|3D|Display'
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GK107M [GeForce GT 750M] (rev ff)

Sistemimde Nvidia 346 sürümü kurulu.

hwpplayer1@hwpplayer1-Aspire-V3-772G:~ > optirun -vvv glxgears
[15413.268783] [DEBUG]Reading file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[15413.269349] [INFO]Configured driver: nvidia
[15413.269602] [DEBUG]optirun version 3.2.1 starting...
[15413.269645] [DEBUG]Active configuration:
[15413.269668] [DEBUG] bumblebeed config file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[15413.269690] [DEBUG] X display: :8
[15413.269712] [DEBUG] LD_LIBRARY_PATH: /usr/lib/nvidia-346:/usr/lib32/nvidia-346
[15413.269734] [DEBUG] Socket path: /var/run/bumblebee.socket
[15413.269755] [DEBUG] Accel/display bridge: auto
[15413.269777] [DEBUG] VGL Compression: proxy
[15413.269799] [DEBUG] VGLrun extra options:
[15413.269821] [DEBUG] Primus LD Path: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/primus:/usr/lib/i386-linux-gnu/primus
[15413.269934] [DEBUG]Using auto-detected bridge virtualgl
[15415.580318] [INFO]Response: Yes. X is active.

[15415.580413] [INFO]Running application using virtualgl.
[15415.580731] [DEBUG]Process vglrun started, PID 28910.
11554 frames in 5.0 seconds = 2310.691 FPS
12414 frames in 5.0 seconds = 2482.629 FPS
12402 frames in 5.0 seconds = 2480.266 FPS
12013 frames in 5.0 seconds = 2402.504 FPS
12182 frames in 5.0 seconds = 2436.255 FPS
^C[15442.388078] [WARN]Received Interrupt signal.
[15442.388102] [DEBUG]Socket closed.
[15442.403005] [DEBUG]SIGCHILD received, but wait failed with No child processes
[15442.403054] [DEBUG]Socket closed.
[15442.403066] [DEBUG]Killing all remaining processes.

Sizden ricam yapılandırmanızı tekrardan gözden geçirmeniz.Forumumuzdan yardım alabileceksiniz.Ben de durumunuzu merak ediyorum.Teşekkürler.Kendinize iyi bakın.
özgür yazılım , özgür donanım , özgür toplum

heartsmagic

@burak44, şu başlıktaki çıktıları lütfen buraya kod etiketi içinde aktar: ekrankomut
Kod etiketi: kodetiketi
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

burak44

Alıntı yapılan: heartsmagic - 05 Mayıs 2015 - 20:09:24
@burak44, şu başlıktaki çıktıları lütfen buraya kod etiketi içinde aktar: http://kb.ubuntu-tr.net/ekran-komutlari
Kod etiketi: http://kb.ubuntu-tr.net/http://kb.ubuntu-tr.net/kodetiketi

lspci | egrep "VGA|3D|Display"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics Controller (rev 09)
04:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GK107M [GeForce GT 750M] (rev ff)

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Haswell Mobile
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_MESA_texture_signed_rgba, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_light_max_exponent,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1366 x 768, maximum 32767 x 32767
eDP1 connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 194mm
   1366x768       60.0*+   40.0 
   1360x768       59.8     60.0 
   1024x768       60.0 
   800x600        60.3     56.2 
   640x480        59.9 
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Ayrıca fps 15-20 gözüküyor.

if

WINEPREFIX=~/.wine_dota2/ optirun wine '/home/ridvan/.wine/drive_c/Program Files (x86)/Steam/Steam.exe' -applaunch 570 -no-dwrite komutunu deneyin.

mendirec

@if, dota2 oyunu Linux üzerinde direk oynanabiliyor. Tabi burada kullanıcının Steam'i nasıl kurduğu önemli. Büyük ihtimalle Wine kullanmamıştır.

if

@mendirec, oyunu Steam üzerinden kurmuştur mu diyorsun?

mendirec

burak44

Oyunu steam üzerinden kurdum, nasıl kurmam gerekiyordu bilmiyorum yanlış yapmışım sanırım..  :(

Edit: Komutun çıktısı şöyle oldu;

[ 8617.558298] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver

[ 8617.558345] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

Bu aslında dahili ekran kartı ile çalıştırdığı anlamına mı geliyor?

mendirec

@burak44, Steam'i direk mi kurdun yoksa Wine ile mi kurdun?
Bir de Bumblebee kurulumu yaptın mı?

burak44

Alıntı yapılan: mendirec - 06 Mayıs 2015 - 19:52:56
@burak44, Steam'i direk mi kurdun yoksa Wine ile mi kurdun?
Bir de Bumblebee kurulumu yaptın mı?

Steam'i direk kurdum Ubuntu Yazılım Merkezinden.

mendirec

Bumblebee kurlumu yapmış mıydın?
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41898.0

Eğer Bumblebee kurulumu yaptıysan aşağıdaki komutla Steam'i açar mısın?

optirun steam

Daha sonra oyuna gir, bakalım bir iyileşme olacak mı?

burak44

Bumblebee başlığındaki işlemi yaptım daha sonra optirun steam komutunun çıktısı şu oldu;

[   26.938421] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver

[   26.938494] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

Şu an daha da kasmaya başladı.

hwpplayer1

Alıntı yapılan: burak44 - 06 Mayıs 2015 - 21:20:12
Bumblebee başlığındaki işlemi yaptım daha sonra optirun steam komutunun çıktısı şu oldu;

[   26.938421] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver

[   26.938494] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

Şu an daha da kasmaya başladı.

Merhaba ben de aynı hata ile karşılaştım.İnternette bu hatayı arattığınızda bazı öneriler göreceksiniz.Ancak yapılması gereken en son sürüm sürücüyü yükleyip bumblebee ayarlarınızı kontrol etmenizdir.Ben aynı ekran kartını sorunsuz kullanıyorum ve siz de kullanacaksınız.
özgür yazılım , özgür donanım , özgür toplum

heartsmagic

Söylendiği üzere sürücüyü daha güncel bir tanesi ile değiştirip, örneğin 331 gibi, Bumblebee ayarlarını da bununla değiştirirsen çözme ihtimalin var.

dpkg -l | egrep -i "bumblebee|nvidia" ne diyor?

burak44

@heartsmagic öncelikle işletim sistemini yeniden yükledim, sonra sistem güncelleme paketini yüklemeden direk 331 olan driverı seçip Bumblebee'yi yükledim ve çalıştı.
Daha sonra sistem güncellemesi yaptım ve sanırım 15.04 sürümüne yükseltti. daha sonra optirun xxx komutunu girdiğimde yine ilk başa döndüm;
[   72.482912] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver

[   72.482958] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

yine bu hatayı aldım ve bumblebeeyi sizin gönderdiğiniz başlıktaki kaldırma bölümünde anlatılan şekli ile kaldırdım, reboot yaptım. Güncelleme bölümündeki sürücüler sekmesine girdiğimde nvidia_340 sürümü yüklüydü, ben de bumblebee'yi sudo apt-get install nvidia-340 bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic komutu ile tekrar yüklemeye çalıştım ve şöyle bir çıktı aldım;

burak@burak-Inspiron-7537:~$ sudo apt-get install nvidia-340 bumblebee bumblebee-nvidia primus linux-headers-generic
[sudo] password for burak:
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
nvidia-340 zaten en yeni sürümde.
bumblebee zaten en yeni sürümde.
bumblebee-nvidia zaten en yeni sürümde.
primus zaten en yeni sürümde.
linux-headers-generic zaten en yeni sürümde.
0 paket yükseltilecek, 0 yeni paket kurulacak, 0 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'steam.list.distUpgrade' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'steam.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'steam.list.distUpgrade' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'steam.list.save' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
burak@burak-Inspiron-7537:~$

şuan optirun firefox yazdığımda şu çıktıyı alıyorum yine;
burak@burak-Inspiron-7537:~$  optirun firefox
[  689.018798] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: Could not load GPU driver

[  689.018839] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

Hayır yani koca işletim sistemi yapıyorsun, ekran kartı driverını oyunla beraber çalıştırmayı neden ilkelce yapıyorsun bu kadar onu anlamıyorum.
Windowsa dönmek istiyorum, onuda başaramıyorum dosya sisteminden dolayı diski görmüyor.
Ne yapmalıyım bilmiyorum... Ama sinirlerimi bozmaya başladı artık bu durum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Mayıs 2015 - 23:56:30

Verdiğiniz komutun çıktısı da bu;

burak@burak-Inspiron-7537:~$ dpkg -l | egrep -i "bumblebee|nvidia"
ii  bbswitch-dkms                                        0.7-2ubuntu1                               amd64        Interface for toggling the power on nVidia Optimus video cards
ii  bumblebee                                            3.2.1-7                                    amd64        NVIDIA Optimus support for Linux
ii  bumblebee-nvidia                                     3.2.1-7                                    amd64        NVIDIA Optimus support using the proprietary NVIDIA driver
ii  nvidia-331                                           340.76-0ubuntu2                            amd64        Transitional package for nvidia-331
ii  nvidia-340                                           340.76-0ubuntu2                            amd64        NVIDIA binary driver - version 340.76
rc  nvidia-opencl-icd-331                                340.76-0ubuntu2                            amd64        Transitional package for nvidia-opencl-icd-340
ii  nvidia-opencl-icd-340                                340.76-0ubuntu2                            amd64        NVIDIA OpenCL ICD
ii  nvidia-prime                                         0.8.1                                      amd64        Tools to enable NVIDIA's Prime
ii  nvidia-settings                                      346.59-0ubuntu1                            amd64        Tool for configuring the NVIDIA graphics driver

if

Sürücüleri güncelleme başlığı altındaki nvidia-319-updates yerine nvidia-340 yazıp anlatımı uygulayınca durum nedir?

burak44

@if Şimdi optirun xxx çıktısı bu oldu
oburak@burak-Inspiron-7537:~$ optirun steam
[   18.116491] [ERROR]The Bumblebee daemon has not been started yet or the socket path /var/run/bumblebee.socket was incorrect.
[   18.116533] [ERROR]Could not connect to bumblebee daemon - is it running?

Bir şekilde düzelttim, şuan optirun ile steam'i açabiliyorum.
Fakat dota2 oyununa girmeye çalıştığımda ve play tuşuna bastığımda açılmıyor, uçbirimde çıktı olarak böyle bir şey veriyor;

Game update: AppID 570 "Dota 2", ProcID 3683, IP 0.0.0.0:0
ERROR: ld.so: object '/home/burak/.local/share/Steam/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
ERROR: ld.so: object '/home/burak/.local/share/Steam/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.

malloc: unknown:0: assertion botched
free: called with unallocated block argument
last command: (null)
Aborting...Aborted (core dumped)
Game removed: AppID 570 "Dota 2", ProcID 3683

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 09 Mayıs 2015 - 12:27:52

Günlerdir uğraşıyorum hala bir çözüme ulaşamadım. En son verdiği bu sorunla ilgili başka forumlara da baktım fakat yok, olmuyor.

Windowsa dönmek istiyorum, elimde sadece windows 7 image'ı var ve bilgisayarımda cd-room yok, linuxtan windows 7 bootable diski oluşturamıyorum.
Geçenlerde bir arkadaşımdan hazır windows bootlu bir usb disk aldım fakat onda da HDD'yi görmedi. Windowsun kurulum ekranındaki komut penceresinde diski ntfs olarak biçimlendirdim, yine görmedi. Sonra tekrar ubuntu kurmuşutum.

Kısacası ne Windows'a dönebiliyorum, ne de ubuntuyu kullanabiliyorum.
Elimde patladı resmen.
Bilgisayarı parçalamamak için zor tutuyorum kendimi.

heartsmagic

Eğer Windows'a dönmekte kararlıysan forumda USB belleğe nasıl Windows gömüleceği ile ilgili başlıklar olacaktı. Orada önerilen uygulamalardan birini deneyebilirsin.

burak44

@heartsmagic şimdi bakındım biraz linux için programlar varmış fakat şöyle bir sorun var, boot yapmasına yaptım diyelim, bir şekilde diski windowsun görebileceği formatta biçimlendirmeden kurulum yapamayacağım. Geçen seferki biçimlendirmemde de yine görmemişti windowsu, ben de elimdeki hazır ubuntu bootlu flash ile tekrar ubuntu kurmuştum. Şimdi ubuntu yüklü olan usb'yi biçimlendirdim. Eğer; windowsu kurmak için HDD'yi biçimlendiririm, yine de görmezse o zaman tamamen ortada kaldım demektir :)

Şuan diskim tek parça, acaba ubuntuda yeni bir ntfs disk bölümü oluştursam da windowsu oraya kurmayı denesem olur mu?
Ubuntunun her yeri çile arkadaş. Şimdi yeni disk alanı oluşturayım desem kesin 2 gün de onunla uğraşırım. :) Korkuyorum artık.

Ketboga

Öncelikle linux halen oyun için ideal sistem değil en azından windowsa nazaran, tabi bu durumun oluşmasında ekran kartı üreticilerinin sürücü konusunda yeterli ilgiyi göstermemesininde payı var eğer illa oyun için sistem kullanacaksınız ve bu linux olsun istiyorsunuz steam os kurun bilgisayarınıza bu tarz hatalarla karşılaşmazsınız tamamen oyun ve multimedya için optimize edilmiştir.

sorununuza gelince.
Usb belleği gparted ile ntfs olarak formatlayın manage flag kısmından da boot seçeneğini işaretleyin ardından windows 7 iso dosyasını açın ubuntuda içerideki bütün dosyaları usb içine kopyalayın işlem bitince yeniden başlatın ve usb den boot edin.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

heartsmagic

Windows neden diski göremez bilemiyorum. Kurulum aşamalarını da unuttum gitti. Kendisine ait (ntfs gibi) bir bölüm olmazsa görmüyor mu şu an modern Windows'lar diski? Sanmıyorum böyle bir şey olsun. En fazla tanımadığı bölümler görür, oradan da bölümleme işlemleri yapılabilir. Ben mi yanlış anlıyor veya biliyorum?

Çile konusunu bilmem. Bu satırları yazan kişinin Linux yolculuğu 15. senesine girdi, gayet de memnun hayatından.

Ketboga

Alıntı yapılan: heartsmagic - 10 Mayıs 2015 - 12:47:15
Windows neden diski göremez bilemiyorum. Kurulum aşamalarını da unuttum gitti. Kendisine ait (ntfs gibi) bir bölüm olmazsa görmüyor mu şu an modern Windows'lar diski? Sanmıyorum böyle bir şey olsun. En fazla tanımadığı bölümler görür, oradan da bölümleme işlemleri yapılabilir. Ben mi yanlış anlıyor veya biliyorum?

Çile konusunu bilmem. Bu satırları yazan kişinin Linux yolculuğu 15. senesine girdi, gayet de memnun hayatından.

haklısın görmeme durumu yok sadece ntfs olmadığı için bilinmeyen vs. gibi bir adla diski isimlendiriyor orada yapacağı diski seçip biçimlendirmek herhangi bir sıkıntısı yok. xp de bile ntfs olmayan disk görünüyor kaldı ki windows 7 nin görmemesi saçmalık olurdu.
Hiçbir canlı kendisinden daha yüce bir varlığa inanç duymadan ve itaat etmeden yaşamını sürdüremez. İnanç duyanlar bu yükten kurtulmak adına kendilerinden daha güçlü kişileri ararlar ve buna karşılık, bunu aradıkları o kişiler de inanç duyabilecekleri daha da güçlü kişileri ararlar. Ve İşte krallar böyle doğar... Ve işte Tanrılar böyle doğar.

burak44

Linux maceram başlayamadan bitti :)
Eminim bir çok kullanıcı benim gibi, bir heves Linux platformuna geçip sonra pişmanlık duyup Windows'a dönüyordur. Linux kullanabilmek için temel bilgisayar bilgisi yeterli olmuyor ne yazık ki. Ben Windows'a alternatif bir işletim sistemi diye, ücretsiz, geliştirilmeye açık, kullanıcıya Windows'tan daha çok alternatif sunuyor ve dayatmacı değil diye tahmin ederek geçmiştim. Tabi ki artıları da var ama en büyük eksisi temel bilgisayar bilgisi sahibi kullanıcılar için çok zorlu olması.

Kısacası hiç memnun kalmadım. Bir daha da kullanmam diye tahmin ediyorum.
Fakat bu forumu, kullanıcıları ve yöneticileri taktir ettim. Çok ilgilisiniz. Yeterli vakti ve hevesi olan birisi sizler sayesinde hiç zorluk çekmeyecektir. İlgileriniz için teşekkür ederim.