[Çözüldü] Ubuntu Yazılım Merkezi Hakkında Bir Soru

Başlatan mberkay, 23 Nisan 2015 - 18:35:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mberkay

Merhabalar,
Soru & Cevap ve Tartışma adında kategoriler aradım ama bulunmadığı için konuyu açmak için en uygun yeri burası olarak gördüm. Merak ettiğim bir şey var. Ben windows kullanıcısıyken ubuntuya geçiş yaptım ve henüz çok yeniyim. Ubuntunun kuruluş aşamasında wifi bağlanarak son güncellemeleri ve ek programları kur dedim. Kurulumdan sonra kuracak olduğum her şeyi ya yazılım merkezinden ya da terminalden kodla girdim. Bu durumların hepsinde sanıyorum ubuntunun ana sunucusundaki paketleri bulup çekiyor. Peki birgün ubuntu desteği sona ererse ne olacak? Hala ubuntu kullanmaya devam edebilecek miyiz? Atıyorum windowsda xp desteği sona erdi ama kullanımı sorunsuz devam edebiliyor. Exe olarak indirip kuruyorsun zaten her şeyi. Ubuntuda da bu şekilde programları flasha yedekleyip internet olmadığında ya da yazılım merkezi kapanmış olduğunda bile çalıştırıp kurabilir miyiz? Kafamı kurcalamaya başladı. Sanki her şey için sunucuya mahkumuz gibi görünüyor. Ya da henüz yeni olduğum için ben öyle sanıyorum.

meda

#1
XP'deki gibi yazılım kurup sistemi kullanmaya devam edebilirsin. Depo kapanacağı için sadece yazlım merkezini kullanamazsın. Ama herkesin istediği güncel kalmak olur onu da en fazla sitem kaynağını daha az isteyen bir yapıya geçerek sağlayabilirsin. XFCE, LXDE, Openbox .... gibi masaüstü ortamları biraz da bu tür durumlar için var.  :) Windows tarafında bu tür seçeneklerin olmadığı için diğer tarafta aynı şeyi söyleyemem.  :'( 
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

gecegezen

ubuntu'nun ana sunucuna bağlı ama bunun yanında her ülkede farklı kaynaklarda yüzlerce farklı sunucularda var carnical desteği kestiği zaman veya ana sunucu kapatılırsa diğer sunuculardan birisini seçerek kullanmaya devam edebilirsiniz bir ihtimal veya başka insanlarda desktek verebilir.
Bunun yanında yazılım merkezi olayları çok kolaylaştırsa da tek program kaynağı değil mesela skype  sistesinde skype'ı ikiki doya halinde indirip tıklama ile çalıştırabilirsiniz ama sisteminizde skype'nın ihtiyaç duyduğu diyer şeylerin olması gerekir aynı şey diğer programlar içinde geçerlli kaynak koddan kurabilirsiniz falan.
Ama kişisel görüşüm desteği kesilmiş bir işletim sistemi kullanmak son kullancı açısından çok iyi değil. bu yüzden olaki ubuntuda destek kesildi bakarım ubuntu'yu desktekleyecek yeni bir topluluk kurulacak mı daha önce farklı isletim sistemlerinde kuruldu hepsi başarılı olmadı orası ayrı. Eğer kurulmazsa benzer farklı bir sisteme geçerim. Mint gibi
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

heartsmagic

Alıntı yapılan: mberkayMerhabalar,
Soru & Cevap ve Tartışma adında kategoriler aradım ama bulunmadığı için konuyu açmak için en uygun yeri burası olarak gördüm.

Merhaba, foruma ve Linux dünyasına hoş geldin. Sen bu iletiyi gördükten sonra konumuzu başka bir yere taşıyalım, örneğin "Kurulum Öncesi ve Sonrası" bölümüne zira bu bölüm sadece bize yani Ubuntu Türkiye'ye yapılan önerileri barındırıyor. Kafandaki bu türlü soruları konuyu taşıyacağımız bölümde rahatlıkla dile getirebilirsin. Sadece "sorunları" değil "soruları" da konuşabiliriz bu bölümlerde.

Alıntı Yap
Merak ettiğim bir şey var. Ben windows kullanıcısıyken ubuntuya geçiş yaptım ve henüz çok yeniyim. Ubuntunun kuruluş aşamasında wifi bağlanarak son güncellemeleri ve ek programları kur dedim. Kurulumdan sonra kuracak olduğum her şeyi ya yazılım merkezinden ya da terminalden kodla girdim. Bu durumların hepsinde sanıyorum ubuntunun ana sunucusundaki paketleri bulup çekiyor. Peki birgün ubuntu desteği sona ererse ne olacak? Hala ubuntu kullanmaya devam edebilecek miyiz? Atıyorum windowsda xp desteği sona erdi ama kullanımı sorunsuz devam edebiliyor. Exe olarak indirip kuruyorsun zaten her şeyi. Ubuntuda da bu şekilde programları flasha yedekleyip internet olmadığında ya da yazılım merkezi kapanmış olduğunda bile çalıştırıp kurabilir miyiz? Kafamı kurcalamaya başladı. Sanki her şey için sunucuya mahkumuz gibi görünüyor. Ya da henüz yeni olduğum için ben öyle sanıyorum.

XP ile Ubuntu'yu karşılaştırmak pek makul değil. Yine tam oturmasa da, karşılaştırma yapılacaksa Windows ile Ubuntu karşılaştırılmalı. Hani günün birinde Windows'a destek kesildiğinde insanlar ne yaparsa, Ubuntu'ya destek kesildiğinde de biz onu yaparız, yani bırakırız :)

Sunucuya mahkum kalma durumu da gayet normal. Ubuntu'yu bir şirket destekliyor ve yazılımlarını paketliyor. Kendi sunucularında depo olarak açıyor bize. Haliyle Ubuntu'ya desteği bırakırsa depoları da sunucuları da kapatması gayet normal olur. O durumda iki ihtimal çıkar ortaya:

1. Ubuntu tamamen ölür.
2. Arkadaşların söylediği üzere birileri kendisini çatallar ve gönüllü kişiler depo sağlamaya devam eder.

Şu an senin kafanı kurcalayan bu mesele esasında bir "dezavantaj" değil, çok büyük bir "avantaj". Sunuculara veya depolara mahkum olma durumunu yaşamıyoruz burada bizler, o nimetten yararlanıyoruz. Zira Windows için sağda solda .exe aranacağına, "Acaba güvenli mi değil mi?" diye düşünüleceğine gönül rahatlığıyla depolarımızı kullanıyoruz. Gün gelir de Ubuntu ölürse başka dağıtımlara bakma özgürlüğümüz de var.

Kısacası Windows bittiğinde insanlar başka bir Windows'u kolay kolay bulamaz, ancak bizler başka bir dağıtımı her zaman bulabiliriz :)
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

mberkay

Anladım arkadaşlar. Yani sandığım gibi her şey ana depoya bağlı ama bu kapansa bile birilerinin çıkıp bize tekrar bir sunucu sağlama durumu da olabilir. Umarım bu destek kesilmez de ubuntu gibi mükemmel bir dağıtımı gönlümüzce kullanmaya devam edebiliriz. Aynı zamanda farkettim ki bir ana sunucuya bağlı olmamız heartsmagic'in de dediği gibi depoya tutsaklık değil çok büyük bir avantaj. Windows benzeri bir sistemin aksine her şeyi tek tıkla bulup kurabiliyoruz gerçekten çok güzel bir şey bu. Sorularımı cevaplandırdığınız için teşekkür ederim. Umarım ubuntu hep devam eder. :)

if

Cevaplar sizin için tatmin ediciyse: cozuldukonusu

mberkay

Alıntı yapılan: if - 25 Nisan 2015 - 10:19:17
Cevaplar sizin için tatmin ediciyse: http://kb.ubuntu-tr.net/cozulen-basliklarin-etiketlenmesi

Attığınız linke uygun olarak düzenledim. Teşekkür ederim uyardığınız için.

heartsmagic

Etiket için teşekkürler, uyarı değil de bilgilendirmedir o :)
Bu arada, Canonical elinden geldiği sürece Ubuntu'yu özgür ve ücretsiz bir şekilde dağıtma sözü veriyor bizlere:

Alıntı YapThe Ubuntu Promise
Ubuntu is free. Always has been and always will be. From the operating system to security updates, storage to software.
....
http://www.ubuntu.com/about/

Ben "elinden geldiği" kadar kısmını ekliyorum zira yarın bir gün ne olacağı belli olmaz. Neticede Canonical bir şirket, batabilir, kazançlılığı sonlanabilir vs. Ha, ortada bir vakıf da var belki oradan kurtarırız ileride. İnşallah uzunca bir süre devam eder bu güzel destek.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.