Arch ve Manjaro'da liquorix kernel kurulumu

Başlatan cokomoko, 09 Nisan 2015 - 04:58:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

cokomoko

Öncelikle bu anlatım @mhmtkrktr kardeşimizin önerisi üzerine yapıldığından konuyu ona ithaf ediyorum.Böyle bir anlatımın yapılma nedeni de Türkçe olarak farklı kernel kurulumları ve liquorix kernel konusunda yazılıp çizilmemesi ve en nihayetinde de Türk kullanıcıların performans odaklı çeşitli kernellerin kurulum-kullanımına sıcak bakmaması sebebiyledir.
Şimdi konuya geçmeden önce anlatımın bir kez daha Arch ve Manjaro kullananlar için olduğunu hatırlatayım, ilk inceleyeceğimiz kernel benim şu an kullandığım Arch'ın üzerinde testing paketlerin ve fi tarihinden kalma derlenmiş paketlerin üzerinde koştuğu liquorix kernel olacak.Liquorix kernel masaüstü, multimedya ve oyun iş yükleri için en iyi yapılandırılmış kernel olduğu iddiasındadır ve kaynak olarak da Zen Kernel'den yararlanır.Zen kernel'in iddiası ise mümkün olan en iyi Linux çekirdeğini sağlamak ve bunun için de çekirdeği hacklemektir.Gerçi hemen her kernel çeşidi amaçları için kerneli hacklediğinden bahseder, Stallman gibi bol bol hackleme lafından bahsederler, bu o yazılımcının veya geliştiricinin veya o dünyanın ayrı bir ruh ve akıl yapısının yansıması olsa gerek.Neyse konumuza dönersek şu an liquorix kerneli @damentz geliştiriyor, @sir_lucjan'da aur paketçisi olarak önce deneyip sonra da aur'a yeni sürümü aktarıyor.Liquorix kerneli daha ziyade Debian tabanlı dağıtım olan Crunchbang'cılar kullanıyordu eskiden, tabi son zamanlarda Crunchbang'cılar ne yapıyor pek takip etmiyorum, ben ise liquorix kerneli ilk olarak Debian kullandığım günlerde Livarp dağıtımıyla keşfettim.Liquorix kernelle ilgili birkaç performans testi ve linkleri:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=liquorix_311_kernel&num=1
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_liquorix_32&num=1
http://openbenchmarking.org/prospect/1304140-UT-LINUX38LI43/d20626f048caad8d0d880fea92c9e439149a3b0d
Son bir hatırlatma; aslında burada anlatacağımız  kernellerin hiçbiri sıfırdan inşa edilmiş kerneller değiller, derleme sırasında zaten stable olan herhangi bir kerneli http://www.kernel.org dan çekiyor ve hazırladığı yamalara göre kerneli derliyor ve keza ekran kartı paketini de nvidia'nın sitesinden çekip derliyor.Tabi bu yamaları anlıyorsanız kendiniz elle size göre yapılandırabilirsiniz yani özgürlüğün sınırı yok, o da size sunulmuş bir tercih.
Bu kadar bilgiden sonra kuruluma geçelim:
yaourt -Sy linux-lqx ile paketi indirin indirme bitince derlemeye geçecek ama sistemini Türkçe kullananlar için pakette küçük bir sorun var,onun için elle /tmp/yaourt-tmp-cokomoko/aur-linux-lqx/src/linux-sürüm numarası/include/config/dizini altındaki
Alıntı YapmodversIons.h
dosyasının adını
Alıntı Yapmodversions.h
olarak değiştirin, yoksa derlemenin şu aşamasında şöyle bir hata alırsınız:
drivers/staging/unisys/channels/channel.c:18:32: ölümcül hata: config/modversions.h: Böyle bir dosya ya da dizin yok
Derleme devam ederken bu dosya ismi değişim işini halledebilirsiniz bir sorun olmaz, nasılsa derleme benim gibi eski veya vasat bir donanımınız varsa 5-6 saat sürecek, onun için yatarken derleme işlemine başlamanızı öneriyorum, sabaha hazır olur:D  :D  :D. Bu derleme esnasında dizüstü bilgisayarların işlemcileri aşırı yük altına girebilir, aynı anda çok ağır işlemleri derleme ile birlikte yapmamanızı öneriyorum, ben yaptım ama size önermiyorum çünkü her makinenin işlemcisinin dayanabileceği maksimum sıcaklık değeri farklıdır (neyse ki benimki 105 derece ve en yüksek 60'ı gördüm stress testinde), sonra dizüstü bozuldu falan demeyin bana ;) ayrıca maksimum sıcaklığa gelince dizüstü kapanır ve derlemeye tekrar başlamak zorunda kalırsınız.
Derleme bitip kernel kurulunca eğer nvidia ekran kartı kullanıyorsanız  nvidia-lqx, nvidia-340xx-lqx ve nvidia-304xx-lqx paketlerinden size uygun olanı indirin.Hangisinin size uygun olduğunu şu şekilde anlayabilirsiniz, eğer normalde nvidia-340xx paketini kullanıyorsanız, nvidia-340xx-lqx paketini veya nvidia-304xx kullanıyorsanız o zaman da nvidia-304xx-lqx kuracaksınız demektir keza sadece nvidia kullanıyorsanız nvidia-lqx kurmalısınız demektir.Bu durumda verebileceğimiz kurulum komutları şöyle olacak:
yaourt -Sy nvidia-lqx
yaourt -Sy nvidia-340xx-lqx
yaourt -Sy nvidia-304xx-lqx

Siz size uygun olanı kullanın.Eğer liquorix kernelle birlikte virtualbox kullanmak istiyorsanız o zaman da virtualbox-host-modules-lqx ve virtualbox-guest-modules-lqx paketlerini yüklemelisiniz.
yaourt -Sy virtualbox-host-modules-lqx
yaourt -Sy virtualbox-guest-modules-lqx

Tesadüfe bak ki ben bu yazıyı yazarken liquorix'in yeni sürümü aur'a düştü şimdi onu indirirken liquorix kernel kurulumu konusu da sona ermiş oldu, bu da bana güzel bir anı olarak kaldı :)
Diğer kernel kurulumları sonraya kaldı gerçi onlar da benzer şekilde kuruluyor.Anlatımın karışık göründüğüne bakmayın çok basit sadece biraz tecrübe ve cesaret lazım size o kadar.
Anlatımda yanlışlıklar varsa belirtmenizi ve olumlu-olumsuz geri dönüşlerinizi bekliyorum.
Bu konu hakkında bakılabilecek başlıca linkler:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Kernels
http://liquorix.net/
http://techpatterns.com/forums/forum-34.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Brain_Fuck_Scheduler
http://www.linuxpromagazine.com/Online/News/Con-Kolivas-Introduces-New-BFS-Scheduler
https://aur.archlinux.org/packages/linux-lqx/

Not: Con Kolivas olayına ve linux-bfs ve linux-ck paketlerine de ayrıca değinceğim, şimdilik bu kadar.
┌─[cokomoko]──[cokomoko]:~$
└──>>uname -a
Linux cokomoko 3.19.3-1-lqx #1 ZEN SMP PREEMPT Sat Apr 4 11:07:23 UTC 2015 x86_64 GNU/Linux
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
........................Linus Torvalds..........................
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

Reverser

Anlatım için teşekkürler bir ara bende custom kernel kullanmayı deneyeceğim.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

natgho

Gerçekten büyük yardımı oldu, özellikle virtualbox kısmı, teşekkürler.
Hayır ben Windows Düşmanı Değilim,Bu Yüzden Linux Kullanmıyorum, Ben Sadece Benim Donanımımda At Koşturacaksa Bir Yazılım, her Adımını Bilme Sorumluluğunu Hisseden Bir Teknologtan Fazlası olmadığım İçin Linux Kullanıcısıyım.

cokomoko

Bazı modülleri liquorix kernelle kullanmak için modprobed-db paketini de kurmayı unutmayın.
''Eğer 386BSD ben Linux'a başladığımda var olsaydı, Linux büyük bir olasılıkla olmazdı."
İnsanın aradığı sadece huzur ve mutluluktur, 1 numara olmak yalnız kalmak demektir ve 1 numara kalmak için birçok şeyi feda etmek zorunda kalırsın...

ata1

en son bunu denediğimde yeniden kurulum yapmak zorunda kaldım  :o

cokomoko

Alıntı yapılan: eral - 29 Mayıs 2015 - 21:08:51
en son bunu denediğimde yeniden kurulum yapmak zorunda kaldım  :o

neden derlemede nasıl bir hata verdi? ;D

ata1

bulamadım manjaroda bunu denediğimde yanılmıyorsam hafızam yanıltmıyorsa .kernel panık almıştım

cokomoko

eğer sorunsuz derleyip kurmuşsanız;
burg mu yoksa grub mu kullanıyordunuz yeni kerneli açarken

ata1

grub 2 kuruluydu arch ve manjaro olduğundan

cokomoko

Grub2'de hata vermiyor da burg'ta kernel panic hatası veriyor ve hala çözülebilmiş değil.
Peki nvidia kullanıyorsanız ilgili paketi kurmuşmuydunuz?

ata1

atı desteği kestı açık kaynakla devam ediyorum  ;D

cokomoko

Tam emin değilim ama bu yüzden olabilir, kernel panic hatası.

ata1

yenıden deneyeceği zaten yenı kurulum yapmam gerekecek sisteme hasar verdim . düzeltemedim
az önce yenıden denemeye başladım
/tmp/yaourt-tmp-cokomoko/aur-linux-lqx/src/linux-3.19/include/config/
böyle bir dizin yok dedi  ;D

cokomoko

ata1

CC      kernel/auditfilter.o
  CC      kernel/auditsc.o
  CC      kernel/audit_watch.o
  CC      kernel/audit_tree.o
  CC      kernel/seccomp.o
  CC      kernel/relay.o
  CC      kernel/utsname_sysctl.o
  CC      kernel/delayacct.o
  CC      kernel/taskstats.o
  CC      kernel/tsacct.o
  CC      kernel/tracepoint.o
  CC      kernel/elfcore.o
  CC      kernel/irq_work.o
  CC      kernel/user-return-notifier.o
  CC      kernel/padata.o
  CC      kernel/jump_label.o

bu aşamayı geçti

cokomoko

Tamam işte derliyor paketi elleme derlemeye devam etsin.Şimdi /tmp/yaourt-tmp-kendi kullanıcı adın/aur-linux-lqx/src/linux-sürüm numarası/include/config/ dizinine gir.    modversIons.hdosyası var onun adını  modversions.h olarak değiştir.

ata1

[ata@eral ~]$ /tmp/yaourt-tmp-ata/aur-linux-lqx/src/linux-3.19/include/config/bash: /tmp/yaourt-tmp-ata/aur-linux-lqx/src/linux-3.19/include/config/: Böyle bir dosya ya da dizin yok
[ata@eral ~]$

cokomoko

cd /tmp/yaourt-tmp-ata/aur-linux-lqx/src/linux-sürüm numarası/include/config/
ls modvers*

ata1

[ata@eral ~]$ cd /tmp/yaourt-tmp-ata/aur-linux-lqx/src/linux-3.19/include/config/
bash: cd: /tmp/yaourt-tmp-ata/aur-linux-lqx/src/linux-3.19/include/config/: Böyle bir dosya ya da dizin yok
[ata@eral ~]$ ls modvers*
ls: modvers*'e erişilemedi: Böyle bir dosya ya da dizin yok
[ata@eral ~]$

gedit ile bile denedim hehehe

cokomoko

ata1

cokomoko

Tamam sorun bende yanlış yazmışım sen de hiç uyarmıyorsun ;)
cd /tmp/yaourt-tmp-ata/aur-linux-lqx/src/linux-4.0/include/config
ls modvers*

ata1

o zaman ilk başlıkta yanlış ben oradan alıyorum evet orda hata var

cokomoko

Yanlış var denilemez ben o zamanlar kurulumu yaparken mevcut kernel 3.19 idi, şimdi 4.xx'lere geldi dolayısıyla da linux-lqx paketide değişti.

ata1

[ata@eral ~]$ cd /tmp/yaourt-tmp-ata/aur-linux-lqx/src/linux-4.0/include/config
[ata@eral config]$

açılan bir yer olmuyor nasıl değişilecek