[Çözüldü] Home dizinini başka bir bölüme taşımak.

Başlatan kötükurt, 06 Nisan 2015 - 17:06:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kötükurt

Home dizinini başka bir bölüme taşımak ile ilgili anlatımlara baktım ama hepsi aynı yoldan anlatmamış ve açıklayıcı değil. Merak ettiğim 2 soru var.
1.Home dizinini taşıdığım bölüme home dizini olarak mı atacağım yoksa içindeki kullanıcı dizinlerini mi atacağım?
2.Eski Home dizinini nasıl sistemden ayırıp yenisini tanıtacağım? Eski dizini devre dışı bırakınca sorun olmayacak mı?
Bölüm hazır sadece taşıması kaldı. Kök dizinim: dev/sda6. Home dizinini taşımak istediğim bölüm: dev/sda2.
"Cahil tutarlıdır kendi içinde, kötü olan yarı cahillerdir." İlber Ortaylı

-DıLgEş-

home dizinin taşınabildiğini ilk defa duyuyorum.
Aşkın; gözü kör, kulağı sağır, dili tutuk, aklı kıttır..! Hayır yani bu halde nasıl herkesi madara ediyor onu çözemedim..

kötükurt

Taşınabiliyor, 2 takas alanı kullanma ve takas alanı birleştirme tecrübelerim bile oldu.

ata

Cahil tutarlıdır kendi içinde, kötü olan yarı cahillerdir.

kötükurt

ata

kötükurt

Alıntı yapılan: ata - 06 Nisan 2015 - 18:19:47
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=11549.0 dızın taşıma
ılk lınkı alırken hata yapmısım haklısın
Teşekkürler ama sorunum dosya taşımak değil.

ata

ama sonuç aynı sız home  olanı tasımayacakmısınız .. home zaten sızde var ve gereken taşıma sonuç aynıdır

kötükurt

Alıntı yapılan: ata - 06 Nisan 2015 - 20:06:52
ama sonuç aynı sız home  olanı tasımayacakmısınız .. home zaten sızde var ve gereken taşıma sonuç aynıdır
Sistem taşıdığım yerdeki Home dizinini kullanacak. Sadece taşımak yetmez.

ata

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=23015.0
bakın burdakı gıbı yanı sonuç budur
Ev dizinimi direk o bölümde açtığım /home klasörüne atıyorum. Ve bu diski açılışta bağlanması için fstab dosyasına işliyorum.

kötükurt

1. sorunun cevabını da alırsam yapacağım. Yararlandığım kaynak /home/* şeklinde taşınmasını gösteriyor, diğer çoğu kaynak /home olarak göstermiş. Bana /home/* mantıklı geldi. Bağladığım bölümü Ubuntu Home dizini olarak algılamayacak mı?

ata

lık verdıgım konuda arkadaş açıklama yapmıs ve altında baska bır lık vvermıs o lınkte açıklaması tam var derın ıncele konuyu
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=10053.0

kötükurt

Alıntı yapılan: ata - 06 Nisan 2015 - 21:09:33
lık verdıgım konuda arkadaş açıklama yapmıs ve altında baska bır lık vvermıs o lınkte açıklaması tam var derın ıncele konuyu
http://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=10053.0
Baktım, zaten konuyu açmadan önce o konuyu incelemiştim.

Balangıçta bağlandığı için eski Home'u kesmeye gerek yokmuş, sadece açılışta bağlayacağı Home dizinini belirteceğim yeniden başlatınca kullanmaya başlayacak.
Emin olmadan denemek istemiyorum. Home'u kaybetmesem bile yeniden kurulum yapmam gerekecek, yeniden kurulum yapmak istesem zaten sorun yok.

heartsmagic

Mantık belli esasında. Yeni bölümü oluşturdun, sonra bunu fstab üzerinden bir yere bağladın. Diyelim ki /mnt dizinine bağladın. (Bu dizinde başka bir şey olmasın ama). Şöyle bir girdi olacak yani fstab üzerinde:

/dev/sda2 /mnt      ext4    noatime,errors=remount-ro 0       1  Sistemi yeniden başlattığında ayırmış olduğun sda2 bölümü artık /mnt altına bağlanacak.

/home dizini altındaki her şeyi, gizli dosyalar ve dizinler de dahil olmak üzere bu yeni yere taşıyacaksın, yani /mnt altına. Bunun için rsycn öneriliyor genellikle.

sudo rsync -avx /home/ /mnt

Kopyalama işlemi bitti, tüm dizinlerin taşındığından emin oldun. fstab üzerinde şöyle bir değişiklik yapacaksın:
/dev/sda2 /home      ext4    noatime,errors=remount-ro 0       1

Hemen sistemi yeniden başlatma ama. /home dizininin ismini değiştir.

sudo mv /home /eski_home

Sonra sistemi yeniden başlat. Eğer her şey yolunda giderse sistem açıldığında /home dizini sda2 üzerine bağlanmış, dosyaların da yerinde duruyor olacak. Her şeyin düzgün çalıştığına emin olduktan sonra da eski dizini silersin:

sudo rm -rf /eski_home

Son aşama önemli ama, her şeyin doğru düzgün çalıştığına emin olmalısın.

@ata, herkese hemen yardım etmen gerekmiyor. Lütfen biraz daha sistemi tanıdıktan, soruları anlamaya başladıktan sonra yardımcı olmaya çalış. Malum yarım doktor candan, yarım imam imandan edermiş.
Tabi şimdi ben Türkçe falan diyeceğim ama hak getire. Yine "kişiliği zayıf olan" ben olacağım senin gözünde.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

kötükurt

Bağlarken hata aldım.

sudo mount -t ext4 /dev/sda2 /mnt
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sda2,
       missing codepage or helper program, or other error
       In some cases useful info is found in syslog - try
       dmesg | tail  or so

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Nisan 2015 - 16:09:04

dev/sda2'de lost+found diye dizin var, bir şey yapamıyorum. Gparted ile biçimlendirdim yin aynı.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Nisan 2015 - 16:12:17

Lost+found sorununu çözdüm. Hata vermiyor.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 07 Nisan 2015 - 16:50:07

Teşekkürler @heartsmagic, /dev/sda2'yi bağlayınca fstab'da söylediğin değişiklik olmadı, elle ekledim.
Bu arada 1. soruyu da cevaplayalım, /home/* olarak taşınacakmış.

heartsmagic

ftsab'da olacak derken senin eklemen gerekiyor demek istemiştim :) Kendiliğinden eklenmez tabi. 
Birinci soru içinse evet, senin söylediğin gibi /home dizini altındakiler olacak zira /home dizini taşınırsa /home/home olur. rsycn o işi çözecektir komut örneğinde olduğu gibi ya da cp ile senin söylediğin şekilde de olabilir. Fakat orada cp ile kopyalanacaksa -p kullanmak faydalı olabilirdi.

ata

Alıntı yapılan: heartsmagic - 07 Nisan 2015 - 15:04:58
Mantık belli esasında. Yeni bölümü oluşturdun, sonra bunu fstab üzerinden bir yere bağladın. Diyelim ki /mnt dizinine bağladın. (Bu dizinde başka bir şey olmasın ama). Şöyle bir girdi olacak yani fstab üzerinde:

/dev/sda2 /mnt      ext4    noatime,errors=remount-ro 0       1  Sistemi yeniden başlattığında ayırmış olduğun sda2 bölümü artık /mnt altına bağlanacak.

/home dizini altındaki her şeyi, gizli dosyalar ve dizinler de dahil olmak üzere bu yeni yere taşıyacaksın, yani /mnt altına. Bunun için rsycn öneriliyor genellikle.

sudo rsync -avx /home/ /mnt

Kopyalama işlemi bitti, tüm dizinlerin taşındığından emin oldun. fstab üzerinde şöyle bir değişiklik yapacaksın:
/dev/sda2 /home      ext4    noatime,errors=remount-ro 0       1

Hemen sistemi yeniden başlatma ama. /home dizininin ismini değiştir.

sudo mv /home /eski_home

Sonra sistemi yeniden başlat. Eğer her şey yolunda giderse sistem açıldığında /home dizini sda2 üzerine bağlanmış, dosyaların da yerinde duruyor olacak. Her şeyin düzgün çalıştığına emin olduktan sonra da eski dizini silersin:

sudo rm -rf /eski_home

Son aşama önemli ama, her şeyin doğru düzgün çalıştığına emin olmalısın.

@ata, herkese hemen yardım etmen gerekmiyor. Lütfen biraz daha sistemi tanıdıktan, soruları anlamaya başladıktan sonra yardımcı olmaya çalış. Malum yarım doktor candan, yarım imam imandan edermiş.
Tabi şimdi ben Türkçe falan diyeceğim ama hak getire. Yine "kişiliği zayıf olan" ben olacağım senin gözünde.

arkadaşım @ heartsmagic hatalı * bir şey mı yazdım veya hatalı bır yonlendırmemı yaptım yukarıda verdiğim lınklerde şu ibare vardı Ev dizinimi direk o bölümde açtığım /home klasörüne atıyorum. Ve bu diski açılışta bağlanması için fstab dosyasına işliyorum.
acele etmedım o konuyu ınceledim ve çözüm vardı ..arkadaş anlayamamış ..kabahatli ben oldum ..yinede teşekkürler

kötükurt

Alıntı yapılan: kötükurt - 06 Nisan 2015 - 17:06:40
Home dizinini başka bir bölüme taşımak ile ilgili anlatımlara baktım ama hepsi aynı yoldan anlatmamış ve açıklayıcı değil. Merak ettiğim 2 soru var.
@ata zaten forumdaki konuları anlamadığımı ilk iletide belirtmiştim.

ata

:-\ hata benimdir yada verdığım kaynak yetersızdır

heartsmagic

@ata, ilk verdiğin bağlantı Steam dizinini taşımayla alakalı. Konunun bu olmadığını söylemiş @kötükurt, ardından normal dizin taşıma başlığı geçmişsin. @kötükurt yine durumun bu olmadığını söylemiş, sen ne demişsin:

Alıntı Yapama sonuç aynı sız home  olanı tasımayacakmısınız .. home zaten sızde var ve gereken taşıma sonuç aynıdır

Sonuç aynı yani? Koskoca ev, yani /home dizinini başka bir bölüme taşımayla, dosya taşıma işlemi aynı. Bunu bir de çok emin bir şekilde söylüyorsun ki olayın hatalı kısmı bu. Henüz sen bilmeden başkalarına yol göstermeye çalışıyorsun. Üstelik yazma, çizme, Türkçe gibi konulara da dikkat etmiyorsun, haliyle iyice anlaşılmaz oluyor yazdıkların.

Olay basit bir dosya, dizin taşıma işlemi ise sağda solda anlatılanlar, benim burada yazdıklarım gereksiz oluyor?

Üzgünüm ama tuttuğun yol yol değil. Tekrar ediyorum, yarım doktor ve yarım imam meselesi bu. Başlıkları çok boş yere işgal ediyorsun, çorbaya dönüyor.