Sürekli Çalışan fan ve yüksek sıcaklık sorunu

Başlatan Subutey, 28 Mart 2015 - 22:41:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Subutey

Öncelikle Merhabalar arkadaşlar, yaklaşık bir hafta önce uzun süredir düşündüğüm şeyi yapıp ubuntu 14.10'u yükledim *dizüstü bilgisayarıma marka ve modeli lenovo g500, sistemi kurduktan sonra açıkçası çok fazla sorunla karşılaşmadım 2 büyük problem var onlarıda anlatacağım, ubuntu kullanmaktan son derece memnunum ancak ubuntu bilgisayar açıldığı andan itibaren ortalama 61 ila 65 derece arasında ısınıyor ve fan sürekli çalışıyor ki bu windowsda sadece güç seçeneklerinden yüksek performansı açıp bilgisayara yüklenince olan bir durumdu, sorunları araştırdım internette buna benzer sorunları gördüm ancak genelde yüksek sıcaklık ve fan çalışması durumu çift ekran kartlı laptoplarda olmuş bende tek ekren kartı olduğundan farklı bir sorun olmalı ancak ne olduğunu kendi başıma bir türlü anlayamadım, önce intelin grafik sürücüsü yükleme aracını indirdim çalıştırdım düzelir diye düzelmedi ardından psensor adlı uygulamayı kurup sistemi izledim gene anlayamadım terminalden top komutunu verdiğimdede göze batan pek fazla bir sorun yok yani anlayacağınız köşeye sıkışmış durumdayım ne yapacağımı bilemedim bu konuda ve yardımlarınızı bekliyorum.

Bunun dışında ise mağaza sorunum var mağazada uygulama sayısı normaldekine göre çok az, örneğin mağazada sol tarafta internet bölümünü tıklıyorum yalnızca iki uygulama gözüküyor onlarda filebot ve compresita adı uygulama bu diğer seçeneklerde sıfıra iniyor ancak herhangi bir uygulama adını veyahut sözcüğü arattığımda mağazada sonuçlar arasında uygulamalar çıkıyor bu sorun sistem dilini ingilizceye çevrilince çözülüyor ama oldukça kullanışsız ve açıkçası sorundan kaçmak, bu bir nebzede empathy veyahut önceki sistemlerde olan ubuntu one sorununa benziyor onlarda sistem dili türkçe olduğundan hesap eklenemiyor veya açılamıyordu ancak ingilizce yapılınca çalışıyorduki sanırım bu sorun halen çözülebilmiş değil.
     Neyse oldukça un oldu :) kafanızı karıştırdıysam kusura bakmayın, bu sorunlar hakkında yardımlarınızca açığım ve şimdiden çok teşekkür ediyorum.
     İyi çalışmalar.

neynefes

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33412.0

Hocam tek başlıkta tek sorun konuşalım. Öncelikle şu çıktılara bakalım sonra ufakta olsa gerekirse diğer konuya da dokunuruz. Olmadı yeni konu açarsınız uygun bölüme.

Subutey

Tabi nasıl isterseniz, çıktıları veriyorum.

lspci | egrep "VGA|3D|Display"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)

glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 7 Series Chipset Family LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros QCA8172 Fast Ethernet (rev 10)
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter (rev 01)

xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1366 x 768, maximum 32767 x 32767
LVDS1 connected primary 1366x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 194mm
   1366x768       60.0*+
   1360x768       59.8     60.0 
   1024x768       60.0 
   800x600        60.3     56.2 
   640x480        59.9 
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Subutey

Herhangi bir yorumu olan varmı bu sorun hakkında ? Yukarıda verdiğim çıktıları analiz edemedim maalesef sorun nerededir neden kaynaklıdır bulamadım tekrar, varsa sizlerinde kon hakkındaki görüşlerinizi öğrenmek isterim. İyi çalışmalar.

ercan_elo_bil

merhaba,

sürekli ve zorlayan  bir uygulama gibi geliyor bana
Top yaptığında CPU vs %100 calıştıran bir uygulama var mı?

Subutey

Maalesef görünürde herhangi bir sorun yok gibi duruyor ancak pratikte pek öyle değil anlıyamadığım şekilde windowsdayken düşük sıcaklarda çalışırken ubuntuda ortalama 50 derecede çalışması ki dün yeniden kurdum bilgisayarıma ubuntuyu 60 derece ortalama çalışma sıcaklığından 50 dereceye düşmüş durumda ancak yinede windowsa göre 10 derece daha fazla sıcaklığı sistem boştayken top komutunu da ekran görüntüsü olarak aldım anlık bir göserge olsada bir sorun yok gibi
yalnız benim merak ettiğim en fazla yük bindiren compiz uygulaması nedir masaüstüyle mi ilgili yoksa başka bir şey mi ?

http://i.imgur.com/ihKq8P1.png

ercan_elo_bil

Subutey

Peki kaldırdığım takdirde masaüstünde herhangi bir uyumluluk sorunu veyahut bağımlı paketler neticesinde başka bir durum olur mu ? birde compiz sistemde kurulu olmasının ne gibi bir artısı var onu merak ettim biraz araştırdım sanırım eski sürümlerde kurulumu kullanıcının insiyatifindeymiş galiba.

ercan_elo_bil

merhaba,

disable de yapabiliyorsun

http://looselytyped.blogspot.in/2012/06/enabledisable-unitycompiz-window.html

bunu deneyebilirsin...

ben classic gnome desktop 2d kullanıyorum diğerleri pcyi kastığı için kullanmıyorum.

Subutey

Merhaba, kusura bakmayın dalmışım yardımlarınız için çok teşekkürler disable edip bir süre böyle kullanacağım bilgisayarı aradaki farka göre karar vereceğim, tekrar teşekürler, sağ olun iyi çalışmalar.

heartsmagic

Compiz'i kaldırma veya kapatma önerilerini dikkatlice vermek lazım. En azından emin değilsek daha temkinli olmalıyız. Unity dediğimiz kabuk Compiz üzerinde çalışır, eğer Compiz kaldırılır veya kapatılırsa kendisi çalışmaz, kullanıcı masaüstüne geldiğinde bomboş bir şey görür.

@Subutey, bu iş Compiz'i kurcalamayla çözülmeyebilir, bilmiyorum belki de çözülür ancak o zaman da Unity'den ödün vermek durumunda kalırsın. Şu an ne denedin ve ne sonuç aldın?
Fanlar hiç devreye giriyor mu, fark ettin mi?

Esasında 50 civarlarındaki sıcaklık pek fazla değil.

Not: Başlıkta zaten sürekli çalışan fan yazıyormuş. Hiç mi durmuyor fan?
sudo modprobe w83627ehf
işleminden sonra bir değişim oluyor mu?

Dursun kenarda:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1749186&p=10866947#post10866947
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.