UEFI ve Legacy Support

Başlatan Pozitron, 15 Mart 2015 - 14:09:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Pozitron

Doğru başlığı bulamadım ayrıca doğru yere mi konu açtım bilmiyorum ama burada sorunumu açıklamak istiyorum arkadaşlar.
Benim sorunum şu:

UEFI diye bir saçmalık ortaya çıktı biliyorsunuz.İşte ben ubuntu kurduktan sonra grubda windows kısmını açamıyorum ancak UEFI ile açınca windows açılıyor.Bu sefer de Ubuntuyu açamıyorum tabi ki.Lenovo laptobumda da ancak yandaki küçük tuşla BIOS'u açabiliyorum.Bu yüzden iki işletim sistemi arasında geçiş yapacağım zaman bilgisayarı kapatmak zorunda kalıyorum.Bu da laptopun pilini öldürmek oluyor resmen.Biliyorsunuz elektronik aygıtlar en çok elektrik tüketimini ilk açılırken yapıyorlar.
Hatam da /Boot/BCD hatası windowsa tıklayınca
To follow the path,look to the master,follow the master,walk with the master,see through the master,become the master.

grayloop

BIOS'daki UEFI ayarlarını değiiştirdiniz mi?
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

Pozitron

Evet zaten grub için legacy support yapmalıyım.Grub çıkınca da grubdaki windows /Boot/BCD hatası veriyor.Windowsa girmek için UEFI'yi açmam(?) gerekiyor.
To follow the path,look to the master,follow the master,walk with the master,see through the master,become the master.

Reverser

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

Pozitron

Reverser

tekrar kurmanız gerekebilir.

XFCE ROCKS !
Powered by Thunar & XFWM4

plazma

Sizde hangi dağıtım ve sürümü kurulu?

Natkarat

Farklı bir konuda alttaki kodu belirtmişti.

cat /etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=14.04
DISTRIB_CODENAME=trusty
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 14.04.2 LTS"

Çözüm sürecine yardımım olsun. :P

Pozitron

Alıntı yapılan: Natkarat - 15 Mart 2015 - 18:56:28
Farklı bir konuda alttaki kodu belirtmişti.

cat /etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=14.04
DISTRIB_CODENAME=trusty
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 14.04.2 LTS"

Çözüm sürecine yardımım olsun. :P
Teşekkürler evet daha önce yazılıydı bir yerde :)

plazma

@Natkarat aynı bilgisayar yada dağıtım olmayabilir, o yüzden sorulur sık sık açılan başlıklarda.
@Pozitron Kişisel İleti kısmını düzeltelim lütfen.

uname -a

sudo fdisk -l

Pozitron

Alıntı yapılan: plazma - 15 Mart 2015 - 23:52:48
@Natkarat aynı bilgisayar yada dağıtım olmayabilir, o yüzden sorulur sık sık açılan başlıklarda.

uname -a

sudo fdisk -l
pozitron@pozitron-Lenovo-Z50-70:~$ uname -a
Linux pozitron-Lenovo-Z50-70 3.16.0-031600-generic #201408031935 SMP Sun Aug 3 23:56:17 UTC 2014 i686 i686 i686 GNU/Linux
pozitron@pozitron-Lenovo-Z50-70:~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for pozitron:

WARNING: GPT (GUID Partition Table) detected on '/dev/sda'! The util fdisk doesn't support GPT. Use GNU Parted.

Disk /dev/sda: 1000.2 GB, 1000204886016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 121601 cylinders, toplam 1953525168 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0xa4afe055

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1               1  1953525167   976762583+  ee  GPT
Partition 1 does not start on physical sector boundary.

heartsmagic

Boot Repair kullanıldı mı kurulumdan sonra?

Komut çıktıları için lütfen: kodetiketi
Ayrıca:

Böyle şeyleri bize düzelttirmeyin lütfen @Pozitron. @plazma'nın gözüne çarpmasa belki bizler de görmeyeceğiz.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Pozitron

Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Mart 2015 - 15:35:16
Boot Repair kullanıldı mı kurulumdan sonra?

Komut çıktıları için lütfen: http://kb.ubuntu-tr.net/http://kb.ubuntu-tr.net/kodetiketi 
Ayrıca:

Böyle şeyleri bize düzelttirmeyin lütfen @Pozitron. @plazma'nın gözüne çarpmasa belki bizler de görmeyeceğiz.
Özür dilerim sinirle yazdım oraya.
Hayır boot repair kullanmadım zaten daha deneyemedim linktekileri :)
edit:Linktekiler ilk kurulum için değil mi?Sonradan EFI şeklinde tekrar kurmamıza imkan yok mu,hiç kaldırmadan?

heartsmagic

Sen bir Boot-Repair'i dene.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Pozitron

Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Mart 2015 - 23:48:02
Tamam bakacağım tahmin ediyorum ki sorunumun çözümü olacak,bakalım.

Pozitron

Alıntı yapılan: Pozitron - 18 Mart 2015 - 18:17:23
Alıntı yapılan: heartsmagic - 17 Mart 2015 - 23:48:02
Tamam bakacağım tahmin ediyorum ki sorunumun çözümü olacak,bakalım.

Sanırım tahmin ettiğim sorun yüzünden oldu.Ubuntuyu kurarken UEFI'den haberim yoktu ve EFI modunda kurmamıştım.Boot-repair'da şu sorunu verdi:
The current session is in Legacy mode. Please reboot the computer, and use this software in an EFI session. Bu özelliği aktifleştirecek For example, use a live-USB of Boot-Repair-Disk-64bit (www.sourceforge.net/p/boot-repair-cd), after making sure your BIOS is set up to boot USB in EFI mode

Bu tahminimi doğruluyor sanırım.Ne yapmalıyım?Windowstan mı halletmeliyim?

grayloop

Bu özellik BIOS'da bulunuyor. UEFI ayarları BIOS'a göre farklılık gösterebiliyor. BIOS'a göz atın, UEFI ile ilgili forum başlıklarını arayarak bakın, youtube'da da UEFI+Ubuntu şeklinde aratın bolca malzeme var.
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

Pozitron

Evet fakat BIOS'ta sadece UEFI veya legacy support seçimi var onun dışında boot managerda var legacy support yapınca windows reddediyo büyük ihtimal EFI şeklinde kurulmadığı için.Arattıklarımda hep baştan kurulum vardı EFI modunda.Ben laptobuma Ubuntu kurduğumda EFI modundan falan haberim yoktu.

if

@Pozitron, yapmanız gereken EFI'yi BIOS'tan seçmek ve Ubuntu'yu UEFI modda kurmak olmalı.

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Kurulum

Pozitron

O zaman bi ara kurulu olanın imajını almam gerek ve veri kaybı olmaması için yeni kurulumu eski kurulumun bulunduğu kısma kurmalıyım değil mi veri kaybetmek istemiyorum.

if

Kaybetmek istemediğiniz verileriniz nedir? Uygulamaların ayarları mı?

Pozitron

Yanlış söyledim pardon yani önceki ubuntuyu kaldırmam gerekiyor boşuna kalmasın öyle.Onun için ne yapabiliriz peki?

ata

kurulum ekranında secenek olarak gelıyor  xxxx ubuntu kurulu yerıne kurullsunmu dıye .. ama verılerını yedeklemelısın .. yanlışsa arkadaşlar duzeltır
Cahil tutarlıdır kendi içinde, kötü olan yarı cahillerdir.

Pozitron

Evet haklısın o konuda,bakalım deneyeceğim kurulumu teşekkürler

ata

kolay gelsın yedek almayı unutmayın
Cahil tutarlıdır kendi içinde, kötü olan yarı cahillerdir.