Telefonlar için olan Ubuntu' ya hangi programlama diliyle Uygulama yazılacak

Başlatan akbidef13, 06 Ocak 2015 - 21:17:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

akbidef13

Slm. Ubuntu Krallığı;
arkadaşlar telefonlar için ubuntu' ya hangi programlama diliyle oyun, uygulama, yazılacak ve geliştirilecek.
-
Benim kendi düşüncelerim. Android neden bu kadar hızlı gelişti derseniz Android Symbian 'ın  Binlerce geliştiricisini kendine çekti nasıl mı.?
Symbian' ın kökleri 1990' a kadar dayanıyor ve 90' dan  2011' e kadar Symbian en iyi sistem di ve Binlerce geliştiricisi vardı.
Symbian Java programlama dilini kullanıyordu.
Android Java programlama dilini kullanarak Symbian'nın milyonlarca geliştiricisini bir anda kendi safına çekti.
Bence ubuntu binlerce geliştiriciyi kendi safına çekmesi için Java ile geliştirilebilir olmalıdır.
...
Ubuntu' nun Telefon işletim sisteminde Java' nın Rolü nedir.?

freeman

Çok yanlış öğrenmişsin. :D

Symbian, C++ kullanırdı. Symbian.C++ diye geçerdi hatta. Baya muazzam bir SDK 'ya sahipti. Mükemmel birşeydi ya Symbian. :D
Symbian telefonlara Java ile uygulama yazılmasının Symbian ile bir ilgisi yok. Java 'nın ME versiyonu kullanılıyordu. Zaten 100 uygulamadan belki 1-2 tanesi Java ile yazılırdı.

Ubuntu kısmına gelirsek, daha önce araştırmadım ama, C, C++ ve Python  ve JavaScript en fazla kullanılacak diller olacaktır diye düşünüyorum. Olur da Java kullanmak gibi bir hata yaparsalar, kaçabildiğim kadar uzağa kaçarım bu telefonlardan.

Alıntı Yap[size=0.85em]Ubuntu' nun Telefon işletim sisteminde Java' nın Rolü nedir.?[/size][/color]

Dediğim gibi, Java 'yı kullanacaklarını pek zannetmiyorum. 
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

akbidef13

Yapma ya,
Olabilir ben öyle sanıyordum.
Bende java öğrenmeye çalışıyordum. Öğrenmeyeyim mi?

freeman

Alıntı YapBende java öğrenmeye çalışıyordum. Öğrenmeyeyim mi?

Bu konuda kesin * bir şey diyemem. Siz bilirsiniz. ;)
Bir kaç öneri yazsam, konu amacından sapabilir. O yüzden gerek yok.

Ayrıca küçük bir anektod paylaşmak istiyorum:
Şu an da Android için en fazla kullanılan dil Java.
Ama bir ara Google 'nın, Android SDK 'sını Go diline taşımaya çalıştığını okumuştum. Ama son durum nedir bilemiyorum.

---------------------------------------------------------------------

Bir kaç sayfaya baktım ve tahmin ettiğim gibi, ağırlıklı olarak Qt(C++) başta olmak üzere, C, Python kullanılıyormuş.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

ersinkandemir

Python, Vala ve C++ dillerinin lider olacağını düşünüyorum. Java'ya ihtimal vermiyorum, en azından öyle olmasını temenni ediyorum.
Where there's a shell, there's a way.

akbidef13

Ya bende gittim 2 tane java kitabı aldım.
Niye java yı istemiyorsunuz ki.
yani nedeni ne

ersinkandemir

Ubuntu Phone'a bu kadar uygulama yazmak istemenizdeki sebep nedir gerçekten merak ettim. :) Hâli hazırda çok büyük bir pazar payı olan Android için Java ile uygulama yazabilirsiniz.

akbidef13

Bende nexus var. ubuntu 'nun işletim sistemini yükleyeceğim.
Bence ubuntu' nun felsefesi yeter.
yani android tamam iyi güzel ama her şey google nin tekelinde olmasın.
Gönülden ubuntu' yu seviyorum ve katkıda bulunmak istiyorum.

kanki5659

yabancı bir forumda Pyhton ve QML ağırlıklı yazıyordu ....

mozhan

When we ride on our enemies..

https://github.com/mustafaozhan

akbidef13

yani ben java ya başlamayayım o zaman.
direkt pyton a başlayayım.
...
tüh gitti bizim 50 lira iki tane java kitabı almıştım. bi sürü döküman ve set indirmiştim.
..
arkadaşlar ya hiç mi java yanlısı yok :))

mozhan

Javayı öğrenmeni tavsiye ederim ama javada yazılan programların özelliği, daha doğrusu java nın özelliği diyelim biz buna, derleme aşamasında java derleyicisne derlenmesidir. Bu da senin yazdığın programın java derleyicisi olan bütün platformlarda çalışması demek. Kısacası java plartform bağımsız bir dildir.
When we ride on our enemies..

https://github.com/mustafaozhan

ersinkandemir

Java'yı kötülemek istediğimizden değil Python veya diğer dilleri dememizdeki sebep. Hatta ben Java'ya sempati duyuyorum denilebilir cross-platform oluşundan dolayı. Ama Ubuntu Phone ve Ubuntu Desktop hemen hemen aynı altyapıya sahip olacaklar. Android gibi sıfırdan telefon için oluşturulmayacak. Android'in Java tercihinin @mr.ozhan'ın da bahsettiği gibi sanal makine olayı nedeniyle bir miktar performans açısından sıkıntı yarattığı söylenebilir. Ubuntu Desktop'ta tüm uygulamaların ve Unity'nin Java ile yazıldığını düşünün. Bilmiyorum ben gerçekten Java seçimini anlayabilmiş değilim Android'in. Ama inanılmaz bir geliştirici havuzu oluşturduğu kesin belki de bunu göz önüne alarak böyle bir seçim yaptılar.

Boşa para vermediniz bence; tüm programlama becerinizi Ubuntu Phone için kullanacaksınız diye bir durum yok. Java uçsuz bucaksız bir platform ağına sahip; klişe olacak ama çamaşır makinesinden receiver cihazlara kadar. Yani Java öğrenmek özellikle başlangıç seviyesinde nesne yönelimli programlama yaklaşımı nedeniyle programlama ufkunuzu muazzam geliştirecektir. Sırf bu nedenle bile Java öğrenilir. Zaten o kitaplar size ancak bir temel oluşturabilir. İhtisası Google'da yapacaksınız. :) 

gecegezen

Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

MuhammedOzby

Onu bunu bilmem ama java sistemimi bayağı tüketiyor RAM konusu ise çok fazla kasıyor yani şu ki java virutual machine üzerinden kodunu derlerken çok kasıyor phytonu denedim direk kasmadan çalışıyor C türü ise linuxte kullanmadım her crash için bi paket çekilmez en iyisi phyton java ve C türü kadar paket yüklememe gerek kalmadı direk serial port üzerinde uygulama yazabiliyorum bi form işini halledebilsem güzel olur tasarımım kötü :) ... Sana tavsiyem telefon ne ise İDE sini bul Ecilipse ve ya netbeans için mesela android özel kütüphane mevcut kurup netbeansta derleyebilirsin mesela ...

Reverser

Alıntı yapılan: MuhammedOzby - 19 Ocak 2015 - 10:57:52
Onu bunu bilmem ama java sistemimi bayağı tüketiyor RAM konusu ise çok fazla kasıyor yani şu ki java virutual machine üzerinden kodunu derlerken çok kasıyor phytonu denedim direk kasmadan çalışıyor C türü ise linuxte kullanmadım her crash için bi paket çekilmez en iyisi phyton java ve C türü kadar paket yüklememe gerek kalmadı direk serial port üzerinde uygulama yazabiliyorum bi form işini halledebilsem güzel olur tasarımım kötü :) ... Sana tavsiyem telefon ne ise İDE sini bul Ecilipse ve ya netbeans için mesela android özel kütüphane mevcut kurup netbeansta derleyebilirsin mesela ...

C en rahat linux üzerinde kullanılıyor ayrıca kütüphane bulmak çok kolay python ile C karşılatırması yapmışsınız ikisi aynı kefeye konulamaz çünkü python scripting dili bu nedenle kullanımı çok daha pratik.

XFCE ROCKS !