[Çözüldü] EXT2, EXT3, EXT4 Depolama Diski Oluşturma ( Harici Disk )

Başlatan GhosTon, 05 Ocak 2015 - 10:53:58

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

GhosTon

Arkadaşlar merhaba boşta kalan 320 GB bir mekanik HDD bulunmaktadır. Bunu NTFS olarak biçimlendirdiğimde içine dosya atabiliyorum. Fakat EXT2, EXT3, EXT4 dan herhangi birini seçtiğimde biçimlendirme tamamlanıyor ama içine bir dosya kopyalıyamıyorum. Neden böyle * bir şey yapmak istediğimi merak eden arkadaşlar... sonuçta NTFS Windowsa ayit bir dosya sistemi diye biliyorum ve hazır özgür yazılım kullanıyorken diskin dosya sistemi de özgür olsun istiyorum. Hem daha güvenli olacağını hemde daha hızlı çalışağını da umuyorum. Kendi başıma yapamadım sizlere danışmak istedim.

Biçimlendirmeyi GParted da yapıyorum.

gecegezen

ext2 3 4 dosya izinlerinden dolayı büyük olasılıkla içine dosya yazamıyorsunuzdur. Bağlama noktasının sahibliğini kendi kullanıcı adınıza alınız.

sudo chown $Kullanıcı_Adı:$Kullanıcı_Gurubu /media/$DiskAdı

Örnek olarak

sudo chown gecegezen:gecegezen /media/disk
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

tefoski

- Dosya sistemi ext4 - ext3 olan bölümü,
- yetkili kullanıcı " root " olarak kullanmamız gerekli,
- Linux da "kullanıcı" ve "root" olarak tanımlanan iki kullanıcı tanımı var,

" root " dışındaki kullanıcılar,

ext4 - ext3 formatlı bölümü kullanmak için, buradaki ayarlar yapılmalıdır ...  ; http://ceplinux.web.tr/edergi/kur/depo.html

Ayarları yapmak için, " sudo nautilus " komutu ile,
Nautilus dosya gezginini " root " yetkileri ile açmalı ve işlemi yapmalısınız  ...

BirDost

heartsmagic

Alıntı yapılan: tefoski - 05 Ocak 2015 - 11:57:00
- Dosya sistemi ext4 - ext3 olan bölümü,
- yetkili kullanıcı " root " olarak kullanmamız gerekli,

Böyle bir gereklilik yok :) @gezegezen'in tarifi yeterli bu konuda esasında.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

GhosTon

Merhaba cevaplarınız için çok teşekkürler değerli forum üyeleri...  ezbere iş yapmayı sevmem ve tabi ki google dan yolu foruma düşenler içinde açıklayıcı olması açısından...

1 - Eğer ben kendi kullanıcım ile bir disk formatlıyorsam mantıken bunun sahibi ben olmam gerekmiyor mu ? İzin neyin nesidir.
2 - EXT4 dosya sistemi kullanmam düşündüğüm gibi bir hız ve güvenlik performansı verir mi ?
3 - Arayüz üzerinden bu izinler ayarlanamaz mı ?
4 - chown komutunun ne anlama geldiğini neyden kısaltıldığını mantığını anlatabilecek misiniz ?
5 - EXT2, EXT3, EXT4 dosya sistemleri için minimum alt sınır var mıdır ? Yani 1 GB lık flash belleği EXT4 ile biçimlendirebilirmiyiz ?

gecegezen

Sorduğun soruların büyük çoğunluğu linuz izinleri ile ilgili şeyler ama bildiğim kadarı ile söyle özetleyelim.
1 - Eğer disk yönetim izinlerini kullanıcıya vermediyseniz güvenlik sebeplerinden dolayı varsayılan olarak verilmez, normal kullanıcı diski biçimlendiremez, siz sudo veya başka bir komutla geçiçi olarak root olursunuz ve root diski biçimlendirir.
2 - Bu durum göreceli çok farklı seneryolar var. bir windows kullanıcı diski ntfs biçimleyebilir mesela onun dişinda linux ext4 daha güzel kullanıyor ntfs'te bazen ufak sorunlar olabiliyor kopyalamada yavaşlama gibi ama bazen işte.
3 - Eğer root yetkileri ile dosya tarayıcını çalıştırırsanız olur yoksa normalde çalıştırdığınızda tarayıcı (ubuntuda nautilus) kullanıcı yetkileri ile çalıştığından sadece o kullanıcıya ait dosyaların izinlerini ayarlar.
4 - chwon; (change own) yani dosya yada dizinin sahibini değiştiri.
5 -  Benim bildiğim kadarı ile böyle bir alt sınır var ama son kullanıcı olarak bilmenize gerek yok tam olarak emin olmamakla birlikte 4mb falan gibi bir alt sınır var yani günümüzde önemli değil istediğiniz gibi seçebilirsiniz.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

GhosTon

Detaylı ve açıklamalı cevap için çok teşekkürler... Son olarak EXT4 sistemli disk arıza yaptı veri kurtarmak istiyorum veya içindeki bilgiler silindi. FAT ve NTFS sistemlerindeki disk araçları gibi kurtarma veya geri getirme şansım var mıdır ? Hangi yazılımları kullanabilirim ?

bytan

Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST