ubuntuyu bırakıyorum

Başlatan fenerlisabo, 28 Aralık 2014 - 19:16:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fenerlisabo

Çoğu bilgisayar kullanıcıları gibi win den ubuntuya geçtim.Bu linux dosya mimarisini kavrayabilmem için bir dezavantaj oldu. Örnek win de dosya dizininde programlar dosyasına tıkladığınızda bütün programlar önünüze seriliyor.Bunun karşılığı linuxta yokPeki bir ikonu sildiniz veya bir program kurdunuz ama  programlar çubuğunda yok nerde bulacaksınız?
Söyleyeyin komut ezberleyeceksiniz terminali açacaksınız v.s v.s..........
Programda sıkıntı çıkarsa yardım bulamıyorsunuz....ve çok ilginç sorunlar yaşadım.Yardım istediğimde bu forumdaki arkadaşlar da çok şaşırdı ama çözüm yok....

komut ezberle,foruma yaz cevap bekle..........öffffffi

Yarın kendime Bir Mac alacağım. Win den geçenler çok memnunlar ara yüzüde çok kullanışlı gördüğüm kadarıyla

Ama Ubuntunun sorun yoksa bedava oluşu,güvenilir oluşu  Gimp hariç diğer bütün programlarının kolay kullanışlı ve bedava oluşu Çoook Büyük bir kazanç.
Hakkını teslim etmek lazım.

Bir hafta kadar  forumdan kalıp sonrada ayrılacağım.Bu konuya yazan arkadaşlara cevap vermek amacıyla.
Benim ubuntu maceram bu kadarmış.Size bu yolda başarılar dilerim arkadaşlar.

rutku

Önceki iletilerine bakarak yorum yapmak gerekirse zaten yanlış bir seçim yapmışsın. İşletim sistemi sadece bir araçtır. İşini hangisi görüyorsa onu kullanmalısın. Aksi halde şuan olduğu gibi düşünürsün. Yıllardır aynı kullanıcı davranışlarını hep gördüm. Linux kur ve içerisine windows uygulamalarını kurmaya çalış ve olmayınca kötü düşün. Oyunlar az olunca daha da kötü düşün. Sistemi tamamiyle farklı olunca daha da kız ve linux sü bir ucube olarak hayal edip windows a geç.
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

fenerlisabo

rutku arkadşım yanıtladığın için teşşekür ederim.Ama yazımı değerlendirmenle yukardaki yazımın içeriğinini hiç iligisi yok.örnek verecek olursam mac e geçeceğim diyorum windowsa değil.

meda

Mint 17.1 Cinnamon dene zira kendisi Windows daha çok benzer ve birçok uygulamada hazır geldiği için son kullanıcıyı Ubuntu kadar yormaz.

http://teknoseyir.com/linux-mint-incelemesi

OSX ile sorun yaşamayacağının garantisi var mı ?  Sorunsuz bir sistem yoktur emin ol. Kendine sorman gereken soru: Ne için kullanacağım ? Ne yapacağım ?
Yani sistemden beklentin ne ?
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

fenerlisabo

meda arkadaşım ben 14.10 studio kurdum.Amacım amatör düzeyde video edit yapamilmek.Bir yığın filmim var buna uygun olarak Ubuntu studio yu düşündüm bu yüzden mint istediğimi pek vermez sorunum arayüz ile ilgili değil,sorun çıktığında çözüm bulayamam.Wine kesinlikle geri dönmem.Ama mac de sarunların daha çabuk çözüldüğünü tahmin edyorum o yüzden

rutku

Alıntı yapılan: fenerlisabo - 28 Aralık 2014 - 19:36:17
rutku arkadşım yanıtladığın için teşşekür ederim.Ama yazımı değerlendirmenle yukardaki yazımın içeriğinini hiç iligisi yok.örnek verecek olursam mac e geçeceğim diyorum windowsa değil.

Sanırım ilk cümlemi okumayı es geçtiniz. Orada önceki iletilerinize bakarak yorum yapıyorum dedim. Çünkü yazdıklarınız sanki bilgisayarınıza hesap makinesinin işletim sistemini kurdunuz ve bir sürü sorunlarla karşılamışsınız gibi. Halbuki önceki iletilerinize baktım ve windows uygulamalarını linux üzerinde kullanmak isteyen ve bu yüzden sıkıntı yaşayan bir kullanıcıymışsınız. Benim düşüncem buraya kadardı. İsterseniz windowsa isterseniz mace geçin. Bunun bir önemi yok. Tamam yine de bir yorum yapayım bir daha. Mac'e geçtiğinizde windows uygulamalarının olmadığını ve mac inde dosya sisteminin linux ile benzer olduğunu biliyormusunuz ?
Alıntı yapılan: fenerlisabo.Yardım istediğimde bu forumdaki arkadaşlar da çok şaşırdı ama çözüm yok...
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

kodadiirem

Öncelikle başarılar dilediğiniz teşekkür ederim fenerlisabo.

Farklı özelliklere sahip farklı ürünleri kıyaslamak yanlış bence. Her ürünü kendi kategorisinde değerlendirmek lazım. Ubuntu'nun Windows'a göre kendi dosya sistemi olabilir. Uygulamaları kurduğunda "Program Files"e değil de, "/usr/bin"e kuruyordur belki de sistem, belki de başka bir yere kuruyordur? Dosya hiyerarşisini öğrenmek için zaman harcadınız mı? Her şeyin bir dosya olduğunu ve müdahale edilebildiğini duydunuz mu hiç?

Yanlış düşüncelere kapılmanızı istemem, yeter ki öğrenmek için zaman harcayın, sabredin. Hangi sistem olursa olsun, onu ancak emek harcarsanız öğrenebilirsiniz.

Ben de size yolunuzda başarılar dilerim. Eğer gün olur da fikrinizi değiştirirseniz, öğrenmek için daha fazla vakit harcamanız dileğiyle...
Lütfen Türkçemizi doğru kullanalım.

grayloop

Merhaba,

Yıllar önce ben de benzer nedenlerle Pardus'u bırakmıştım, daha öncesinde de RedHat'ı. Ama dört yıldır Ubuntu kullanıyorum. Hala çözülmemiş bir yazıcı sorunum var, o da üreticinin sürücüsüyle ilgili.

Buraya "ubuntuyu bırakıyorum" şeklinde başlık açtığınıza göre (benim düşüncem elbette) kızgınsınız, aradığınızı bulamadınız, yoksa sessiz sedasız bırakabilirdiniz. Beklentilerinizi -ne ise- karşılamıyorsa bırakırsınız, hatta düşündüğünüz Mac'i de ileride aynı nedenden dolayı bırakabilirsiniz. Ya da sistemle ilgili anlaşılabilecek kaynaklara yönelerek anlamaya çalışırsınız; youtube'da yüzlerce video var (izledim), Türkçe'de de çok fazla kaynak. Kolay değil ve gönüllülük gerektiriyor, bir de alışkanlık çatışmaları var, üstüne tuz biber. Ubuntu ve diğer Linux dağıtımı kullanıcıları bu şekilde yaşıyor, bile-isteye. Kaynaklar açık kodlu, Linux dünyası da öyle açık. Biz -ömrümüz olduğu sürece- buradayız, kapımız açık...
hüzün ki en çok yakışandır bize
belki de en çok anladığımız
                                 H. Yavuz

meda

Alıntı yapılan: fenerlisabo - 28 Aralık 2014 - 19:47:25
meda arkadaşım ben 14.10 studio kurdum.Amacım amatör düzeyde video edit yapamilmek.Bir yığın filmim var buna uygun olarak Ubuntu studio yu düşündüm bu yüzden mint istediğimi pek vermez sorunum arayüz ile ilgili değil,sorun çıktığında çözüm bulayamam.Wine kesinlikle geri dönmem.Ama mac de sarunların daha çabuk çözüldüğünü tahmin edyorum o yüzden
Emin olun hiçbir Ubuntu türevi Ubuntu-Unity kadar kararlı değil hiçbir Debian türevide Ubuntu'da dahil Debian kadar kararlı değildir. Stüdio sürümünde ne yapıyorsanız hangi  programı kullanıyorsanız bunu Mint ile de kullanabilirsiniz. Mint rahatlığı konusu sadece arayüzle alakalı bir durum değil bir süre kullanınca ne demek iistediğimi daha da iyi anlayacaksınız öyle ki şimdiden 17.2 sürümünde Mint ekibi daha ne tür yenilikler yapacak merak etmeye başladım.  :o Bu devingen yapıyı bırakıp gitmek tabii ki de sizin elinizde. Hangi ortamda rahat edecekseniz o ortamda devam edin başarılar.  :)
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

fenerlisabo

rutku arkadaşım ben  şu cümleyi doğru kurmamışım:
".Yardım istediğimde bu forumdaki arkadaşlar da çok şaşırdı ama çözüm yok..." şöyle yazmam gerekirdi
Öyle bir sorunka karşılaştımki buna .Yardım istediğimde bu forumdaki arkadaşlar da çok şaşırdı ama çözüm yok...

Özür dülerim .Ancak 2. cümleyi dikkate alınız.
Ben sadece win de kullandığım subtitle network adlı programı wine altında kullanma ihtiyacı duydum.ve o sorunla karşılaştım .Yoksa Win prog.larına ihtayacım yok.
Ancak buna benzer çok zor sorunlarlada karşılaştım ve aynı sorunların forumda çözümsüz kaldığınıda gördüm.
Win.inin hasretini çekmiyorum vede dönmek gibi bir niyetimde yok. Mac dosya sisteminin aynı sistem olmasını da biliyorum OS,Yani unix tabanlı bir sisitem ancak örneğin skype I/O hatası gibi ufak tefek sorunları aşmış gibi görünüyor bu sistem.Geçen ay kurduğum ubuntu 14.04 dede indirilenler dosyasını açmak istediğimde vlc mediaplayer çıkıyordu.
Vlc yi kaldırdım dosyaya girebildim.Sonra bu sorunun kurulumdan kaynakllanmış olabieceğini düşünüp vede ihticını duyduğum video editlemeye uygun Ubuntu Studio 14.10 u kudum
bundada wine ye tıkladığımda Audacious penceresi açılıyordu.Bunu çözmek için cevap yazan arkadaşlarımn hayrete düştüğünü cevaplardan anlaşılıyor.
Yani bu tip problemlerin ticari yönü ağır basan mac de müşteri memnunuyeti dikkate alınarak giderilimiş olabileceğini tahmin ediyorum.

@kodadiirem,arkadaşım
Yukarda yazdığım sorunları çözmem için siz hangi komutları öğrendiniz?
Ubuntunun yada linuxun çaba gerektiğini bilmeden bu sisteme geçiş yaptığımımı düşünüyorsunuz.
Bana kinayetli yazmayın ben sizlerle tecrübemi paylaşmak istedim.Şikeyet değil. Ayrıca öğrenmek için daha fazla çaba harcayın diye tavsiyede bulunuyorsunuz.Çok büyük kabalık.
Kaç Üni.bitirdiğimi bilimiyorsunuz.Kaç lisan bilidiğimi bilmiyorsunuz.Uni.öğretim üyeliğinde (siyasal) emekli olduğumu bilmiyorsunuz,60 yaşında olduğumu bilmiyorsunuz.Şu anda 4.yabancı lisanı öğrendmeye başladığımı,yüzlerce talebe yetişdiğimi bilmiyorsunuz ama öğrenmek için daha çok vakit harcamamı tavsiye ediyorsunuz.size aynen katılıyorum ve sizi  tanımadığımda şahsınıza tavsiye veya eleştiri hakkını kendimde görmüyorum.Konuya ilgi duyup cevapladığınız için tekrar teşekkürler.

Şu dikkatimi çekti genel olarak,Bu forumda . ubuntu ile sorun yaşayan kişilerin yaşlarının küçük vede bilgisayar sistemlerine çok yabancı oldukları tahmin ediliyor.
GENEL OLARAK. diyorum çükü  konulara verilen cevaplarda bu çok  açık.Öyle görülmezse daha iyi olur diye düşünüyorum.
saygılar

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 28 Aralık 2014 - 20:47:11

@meda
söz veriyorum minti bu makinaya kuracağım.Ama yarın bir mac alacağım benim macreya pek vaktim yok artık.çok syehat ediyorum.Bilgisayar kısmını biraz hızlı geçmem lazım.
Bir 2 ay daha bu sisitem için harcayamam çünkü editlenecekveya alt yazısı yapılacak binlerce film beni bekliyor.bunları bitirip bir üniversitenin sinema bölümüne bırakmak istiyorum.
Sağlamda bir video  edit programı öğrenmem lazım.bu mac de imovie olabilir bunada zaman ayırmam lazım.Aslında hangi ortamda rahat edeceğimi inanınki bilmiyorum sadece rahatsız olduğum sistemlerden kaçıyorum :).
tavsiye ve ilginize teşşekür ederim

ersinkandemir

Mark Shuttleworth aradı az önce hüngür hüngür ağlıyor adam telefonda. Bunun hesabını kim verecek peki?
Where there's a shell, there's a way.

rutku

@fenerlisabo foruma gelenlerin çoğu bahsettiğiniz gibi. Bu forumda genelde kişinin sadece konuyla ilgili bilgisine bakılarak mesaj yazılır. Saygısızlık derecesinde bir mesaj atıldığı nadir olur. Kavga ve kalp kırıcı kelimelerden uzak durulmaya çalışılıyor. Sonuçta burası yardımlaşma ortamı. Dışarıda nasıl konuşulacaksa burada da aynı şekilde konuşulmalı tabi ki de.

Her neyse hem linux ta kalıp hem windows uygulamaları kullanacaksanız ya wine yada sanallaştırma uygulamaları kullanın. Vmware player yada virtual box kullanarak windowsu kurup içerisine istediğiniz programı kurun. İki sanallaştırma uygulamasında da güzel bir özellik mevcut. O da sanal işletim sistemindeki uygulamayı sanki linux ta açılan bir uygulama gibi sanal pencere içerisinde kullanabiliyorsunuz.

Ayrıca uygulamanın alternatifleri mevcut sanırsam hiç denediniz mi ?
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

fenerlisabo

Alıntı yapılan: ersinkandemir - 28 Aralık 2014 - 21:08:05
Mark Shuttleworth aradı az önce hüngür hüngür ağlıyor adam telefonda. Bunun hesabını kim verecek peki?

N e için ağlıdığınıda söylemiştir herhalde.Ben algılayamadım.yardımınız dokunursa memnun olurum

Linuxman

Ubuntu ile ilgili önyargılarınızın oluşması doğal ve olası. Ancak size 1-2 önerim var İlk olarak Ubuntu ile ilk tanıştığımda aynı şaşkınlığı yaşadığım için alışana kadar kullandığım 1-2 destek programından bahsedebilirim. Programları bulmak için cairo dock tarzı bir tema kullanırsanız geçiş döneminde size müthiş yardımı dokunacaktır. Mac tarzı bir dock olduğu için hem hoş da görünür.

Ben mac ve windows kullanan grafiker olduğum için Corel Draw - Adobe Programları Photoshop, indesign, illustrator ve 3D Max'ın alternatif programlarını araştırmıştım. Seninle paylaşabilirim.

Corel Draw ~ Illustrator : Linux Karşılığı= inkscape
Photoshop : Linux Karşılığı= Gimp Ancak Photoshop da Wine ile gayet sağlıklı çalışıyor.
Indesing : Linux Karşılığı= Scribus

3D Max : Linux karşılığı= Blender. (Avatar filmindeki animasyonları bile bu programla yapmışlar) 

Eleştirmek yerine arkadaşa yapıcı öneriler sunsak daha sağlıklı olur.

fenerlisabo

@rutku teşşekürler,

Alternatif programlar kudum mesala subtitle edit ayrıca 7zip ama bu iki program program çubuğunda yok.araki bulasın. sistem/ubuntu yazılım merkezi ne girdiğimde bu programların kurulmuş olduğunu gösteriyor.ama ara ara ara.Yoruldum arkadaşım.Yani buraya yazdığım kat kat üstünde sorunlar yaşadım. bu yüzden wine ye ihtiyaç duydum ama onuda burada:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=46091.new#new
yazdığım gibi sorunla karşılaşınca artık yeter dedim.
Çözüm de buldum Audacious u silince wineye girebiliyorum.ama sistem bana oyun oynayacaktır ve komutları önceden biliyor ve ezberlememişseniz çözüm için gerekli terminal komularını, çaresiz kalıyorsunuz.

Linuxman

Alıntı yapılan: fenerlisabo - 28 Aralık 2014 - 21:31:15
@rutku teşşekürler,

Alternatif programlar kudum mesala subtitle edit ayrıca 7zip ama bu iki program program çubuğunda yok.araki bulasın. sistem/ubuntu yazılım merkezi ne girdiğimde bu programların kurulmuş olduğunu gösteriyor.ama ara ara ara.Yoruldum arkadaşım.Yani buraya yazdığım kat kat üstünde sorunlar yaşadım. bu yüzden wine ye ihtiyaç duydum ama onuda burada:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=46091.new#new
yazdığım gibi sorunla karşılaşınca artık yeter dedim.
Çözüm de buldum Audacious u silince wineye girebiliyorum.ama sistem bana oyun oynayacaktır ve komutları önceden biliyor ve ezberlememişseniz çözüm için gerekli terminal komularını, çaresiz kalıyorsunuz.

Cairo Dock'u denediniz mi? Bir de sürekli terminalden kod yazmak zorunda değilsiniz. Aslında anlatılan pek çok terminal komutunu görsel olarak yapabiliyorsunuz. Ubuntu yazılım merkezi ve aynı Mac-OS'a benzeyen Sistem Ayarları sekmesinden de pek çok şeyi zahmetsizce halledebilirsiniz.

fenerlisabo

Alıntı yapılan: Linuxman - 28 Aralık 2014 - 21:30:20
Ubuntu ile ilgili önyargılarınızın oluşması doğal ve olası. Ancak size 1-2 önerim var İlk olarak Ubuntu ile ilk tanıştığımda aynı şaşkınlığı yaşadığım için alışana kadar kullandığım 1-2 destek programından bahsedebilirim. Programları bulmak için cairo dock tarzı bir tema kullanırsanız geçiş döneminde size müthiş yardımı dokunacaktır. Mac tarzı bir dock olduğu için hem hoş da görünür.

Ben mac ve windows kullanan grafiker olduğum için Corel Draw - Adobe Programları Photoshop, indesign, illustrator ve 3D Max'ın alternatif programlarını araştırmıştım. Seninle paylaşabilirim.

Photoshop : Linux Karşılığı= Gimp Ancak Photoshop da Wine ile gayet sağlıklı çalışıyor.

3D Max : Linux karşılığı= Blender. (Avatar filmindeki animasyonları bile bu programla yapmışlar) 

@linuxman
Desteğinize ve  uyarı sözlerinize çok teşekkürler.

min ti kuracağım ve zamanım oldukça tavsiye ettiğiniz programlarla ilgileneceğim

ayrıca
Cairo Dock derken?

rutku

Arama çubuğuna yazdığınız hiç bir şekilde programlar çıkmıyor mu ? Subtitle edit in gelmesi gerekir. Ama 7zip onun için görsel arayüz paketini kurmalısınız. Her neyse bu basit sorunların elbette çözümleri var. Irc kanalında bile anlık destek alabilirsiniz.
Hayallerini kodla ...

uKiriş
Mezgeldek

Linuxman

Alıntı yapılan: fenerlisabo - 28 Aralık 2014 - 21:37:40
Alıntı yapılan: Linuxman - 28 Aralık 2014 - 21:30:20

@linuxman
Desteğinize ve  uyarı sözlerinize çok teşekkürler.

min ti kuracağım ve zamanım oldukça tavsiye ettiğiniz programlarla ilgileneceğim

ayrıca
Cairo Dock derken?

Ubuntu Yazılım Merkezi'ni açın sağ üstteki arama butonuna cairo yazarsanız cairo-dock çıkar karşınıza. önce internetten görsellere de bakabilirsiniz çok tanıdık geleceğine ve seveceğinize inanıyorum.

fenerlisabo

@rutku
hiç bir yerde çıkmıyor yani yapacak bi şey yok nasıl aranacağınıda bilimiyorum ayrıca
özel için çok teşekkürler
@linuxman
cairoyu indidim ama şimdi nasıl kuracağım nerde nasıl ayarlanır? yardımcı olursanız sevinirim

Linuxman

Bilgisayarı kapatır gibi oturumu kapat derseniz bir ekran açılacak oradan CD yazan ile giriş yapın.

fenerlisabo

güzelmiş teşekkürler linuxman
bende böyle görünüyor:

plazma

Şimdi öncelikle ben özel işlerimden dolayı hemen döenemedim o wine ile ilgili sorununuza, malesef hiçte şaşıp kalmadım @heartsmagic inde aynı şekilde şaşmandığını tahmin ediyorum, şimdi müsait oldum baktinzi var ise bakabilirsiniz @meda nın dediği gibi mint dağıtımına geçip oradanda istediğiniz ubuntu stuidio da olan program/uygulamları eğer yok ise dağıtımda kurabilirsiniz çözülmeyek birşey yoktur sorunların çok az bir kısmı çözülemiyor o raddede ise işletim sistemi bazlı değil sonuçta diğer işletim sistemlerinde olan durum bu taraftada var donanım üretici desteği durumu ama genede denemek isterseniz yardımcı olmaya çalışırız, başlığınız « : 27 Aralık 2014 - 03:09:33 » açmışsınız  çok uzun uzadıya bir vakitte geçmemiş yeni yıl öncesi herkesin fazladan işi gücü vardır yılsonu olduğunda yetiştirmeye çalılıyorlar bu şekilde düşünüyorum forumda da herkes yardımcı olmaya çalışıyor bu açıdan bakmanızda fayda var bence..

fenerlisabo

@plazma
şaşıp şaşmama tartışmasını yapmaya gerek.oradaki bazı ifadeler benim için öyle sizin için değil ama bir hakaret değil sorunun ne kadar ilginç olduğunu vurgular.
Ancak hep yanlış anlaşılmamım suçu bende tabiki.Uzun uzun yazmıyorum kimsenin vaktini almayayım diye.Buda bazı yanlış anlamalara yol açıyor.Burası bir yardım forumu ve her soruya anında cevap verilecek diye bir ilkesinin olduğunu tahminde etmiyorum öyle bir isteğim de yok.Böyle bir şikayetimde yok.Doğal olarak herkes birbirine yardım için burada.ne demek istediğimi şimdi uzun uzun yazayım ve konuyu kapatalım.Benim şikayetim ubuntunun çözüm imkanları ile ilgili.
örnekler:
1.Aylar önceydi sistem bir türlü açılmıyordu.BİM yöneticiliği yapan bir arkadaşımdan acil yardım almak zorunda kaldım.
init5 yaz dedi yazdım sisteme girdim.o zaman bilgisayara giremiyordum, dolaysıyle nasıl foruma giripde soracağım ?  hadi başka bir bilgisayarla girdim foruma sordum diyelim,cevabı ne zaman alacağım? hemen cevap yazılır diye bir mecburiyet yokki tabiki boş vakitlerinde cevab yazaılacacak.Ama bilgisyarada acilen ihtiyacımvar.
2.Bundan önceki ubuntu kurulumundan sonrada ev dosyasını açmak için tıkladığımda vlc açılıyordu.forumda benzer sorun vede dolaysıyla çözümde yoktu.vlc yi kaldırdım home dosyasına girebildim.ama vlc bana lazım altyazı için önemli bir yardımcı program.ne yapacağım ubuntuyu bir daha kurdum.
3.bu seferde skype ın meşhur I/O hatası çözmek için forumdaki yazıları okudum yaptım olmadı.Ubntuyu bir daha kurdum.olamadı aynı hata tekrar anladımki ubuntu tekrar kurduğunda geçmişi hatırlıyor.o zaman dedim farklı bir sistem kurayım.Windowsu kurdum sonra hemen gene ubuntu kurdum ama hata aynı kaldı.üstüne üstlük birde wineye tıkladığında açılan Audacious penceresiydi. Çözüm Audacious u kaldırdım şimdi wine açılıyor ama amacım neden bu hatanın oluşmasıydı.Öğrenemedim.dolaysıyla öğrenemedik.
benim çok zaman harcadım ubuntu sorunları için

ben ubuntuda vede forumdan ayrılmadan önce arkadaşları bilgilendireyim diye bu konuyu açtım.benim tecrübelerim veya yaşadıklarım arkadaşlara tecrube olsun istedim.Başka bir amacım yok.Demokrasi vede fikir özgürlüğüne bu forumda saygı duyulduğunda mademki konular arasında linux neden windowstan üstündür diye açıkca yazılıyorsa ubuntunun zor yönleride açıkca yazılabilir diye inandığımdan yazdım.
Amacım ne çözüm için yazan arkadaşları yermek nede Mark Shuttleworth ü ağlatmak artık benim adıma ondanda özür diler samimiyeti olan arkadaşlar.

Çok kısa özetlemek gerekirse ubuntuda benim aklıma yatmayan sistem mantığı şu:

Sorun çıkmadan önce çıkabilecek sorunları tahmin edip bol bol komut ezberlemek.

Yoksa ehliyetiniz olsa bile yolda kalmaya mecbursunuz.sonrada bekleyin ki çekici gelsin.ehliyetten önce tamirci olma fikri bana ters geliyor.

Bir tek bunu anlatmaya çalıştım.Kalbinizi kırdıysam özür dilerim Amacım ubuntuyu kötülemek değil.
Her sene bir kaç tane ucuz veya şirketlerden eski bilgisayarlarr toplayıp pardus kurup doğudaki yetim öğrencilere gönderiyorum.üzerlerinide içindeki işletim sistemini değiştirmesinler diye "windows kurarsanız bilgisayarlarınız geri alınır "diye yazıyorum.Amacım windows dolaysıyla oyun alışkanlıları olamsın.Yoksa neredn kontrol edebilirimki.
Bunu yazmamın nedeni linux felsefesine olan güvenimi aanlatabilmek.Ama pratik başka.felsefesi başka.
Umarım derdimi anlatabildim.
Saygılar

ultimate

Hocam çok gereksiz sıkıntılar yaşamışsınız affedin ama varsayılan program meselesinin sistemden kaynaklandığını düşünmüyorum.Sanırım skype 2012 yılında bazı bilgisayarlarda io hatası veriyordu ancak güncel bir ubuntu sürümü ve kullandığınız mimari doğrultusunda skype yazılımı edilnildiğinde bu hatayı alacağınızı sanmıyorum.Terminal meselesi ise benim bildiğim çokça komut vardır ancak en fazla 5-10 komut kullanırım sudo,rm,./,apt clean vs.Sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda da (video editleme) ezber yapacağınızı sanmıyorum.Eğer donanım sorununuz yoksa temiz bir kurulumla bütün bu sıkıntılar atlatılabilir diye düşünüyorum ancak kararınızı vermişsiniz sanırım osx.Umarım başarılı olursunuz.(cevap vermek zorunda değilsiniz)