Gönderen Konu: [Çözüldü] Sdd hard diske sıfır kubuntu kurulumu sonrası grub ekranı ve açılmama sorunu  (Okunma sayısı 2703 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Selamlar,
Uzun zamandır yeni konu açmıyordum çünkü Kubuntu 12.04'ü sorunsuz bir şekilde uzun zamandır kullanıyordum.
Ancak son zamanlarda laptop un donması ve açılışta siyah ekranla karşılaşmaya bir  kaç kez reboot ettikten sonra
açılmaya başlamalarla karşılaşınca bende laptop eskidi hard disk sorunlu diye yeni bir sdd hard disk aldım.

Önce Kubuntu 14.10'u indirip USB belleğe başlangıç diski olarak yükledim.
Sonra bilgisayarda takılı HDD hard diski çıkartıp yerine 120 GB ssd hard diski taktım ve bilgisayarı USB bellekten
başlatarak yeni hard diske kurdum. Kurulumda ssd diskimi 2 bölüme ayırdım. Birini / bağlantı notkası seçtim, diğerini de
bağlantı noktası olarak /home seçtim. 4 GB da takas alanı ayırdım. Kurulum sırasında bilgisayarın açılışını otomatik olarak
ayarladım.

Kurulum bitti ve bilgisayar gayet güzel açıldı. Güncellemelerimi yaptım ve kullandım. Ancak ertesi gün bilgisayarı açtığımda
siyah ekran çıktı karşıma resmini şu anda yükleyemedim ama gerekirse yüklerim. Kernel hatası gibi anladığım bir sürü yazı çıkıyor.
Power tuşuna basılı tutarak tekrar başlattığımda bu seferde Grub ekranı geliyor. Oysa ssd hard diskte sadece bir tek Kubuntu 14.10 kurulu
bu grub ekranı neden geliyor anlamadım. İlk sıradaki Ubuntuyu seçip enter e bastığımda yine siyah ekran geliyor, bilgisayar açılmıyor
Tekrar başlatıp grup ekranı geldiğinde e tuşuna basıp sonra esc  ye basıp tekrar gruba döndükten sonra ilk sıradaki ubuntuyu seçince bu sefer
kubuntu 14.10 normal olarak açılıyor. Ertesi gün yine aynı şekilde uğraşa uğraşa açıyorum. Bu grub ekranı neden geliyor anladım. Bu siyah
ekran gelmeden neden kubuntu açılmıyor.

Ekran görüntüsü ekleyemediğim için olduğu gibi olayı anlatmak istedim, biraz uzun oldu şimdiden özür diliyorum.
Kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 26 Aralık 2014 - 22:24:18 Gönderen: bbecit »

Makinede UFEI olabilir mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

UEFI Yok. Laptop HP Pavilion  8 senelik bir laptop.

Grub'u yeniden yüklemeyi dener misin Canlı CD ile. Bakalım etkisi nasıl olacak. Gerçi şu "siyah ekran" dediğin yer ve hatalar da önemli.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Kubuntu 14.10 u sıfırdan tekrar sdd hard diske kurdum. Bu defa kurulumda sadece takas alanı belirleyip sistemi tek partitiona kurdum.
Kurulum bittikten sonra kubuntu sorunsuz açıldı. Güncellemeleri yaptım. Sonra kapatıp tekrar açtım sorunsuz açıldı.
Ancak bu akşam işten döndükten sonra bilgisayarı tekrar açtığımda direk olarak siyah ekran çıktı karşıma.

Sonra bilgisayarı kapatıp açtım bu sefer grub ekranı çıktı.

 Bu ekranda "e" tuşuna bastığımda da aşağdaki ekran çıkıyor.

aynı ekranın devamı ise  şu şekilde

bu son resim de bilgisayar uyku moduna girdikten sonra açtıgımda geldi.


nasıl bir hatadır anlamadım. İki defa sıfır kurulum yaptım.
Bilgisayarı çalışırken kapatıp açınca sorun olmuyor. GEce kapatıp akşama kadar
kapalı kalıp akşam açtığımda sorun yukarıdaki gibi oluyor. Belki bir ipucu yakalanır diye bunuda not olarak söyleyim dedim.
İlginize şimdiden teşekkür ederim.

network[1] ile ağa bağlanın sonra root olarak girin,
Kod: [Seç]
apt-get update
apt-get upgrade
apt-get install --reinstall linux-image-3.16.0-25-generic linux-headers-3.16.0-25-generic

[1] http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Ubuntu%27da_sistem_kurtarma

Verdiğiniz kodları hemen o gece uygulamak istedim. Ancak anlattığım gibi kubuntuyu açtıktan sonra ne kadar kapatıp açsamda hata vermeden direk açılıyor. Bu nedenle bende grub ekranından değil açık için uç birimi açarak verdiğiniz kodları sudo ile birlikte uyguladım. Ertesi gün yani dün akşam kızım benden önce açmış ve yine siyah ekran gelmiş. Sonra kapatmış yeniden açtığında bu seferde kullanıcı adı ve şifre ekranı gelmiş. Oysa ben kullanıcı şifresi sormadan otomatik açılacak şekilde ayarlamıştım. Neyse neden olduğunu bilmiyorum ama sonunda kubuntu yu açtık ve ben normal işlerimi yaptım. Bu arada kurulumda üçüncü parti yazılımı yüklemediğimden  ubuntu-... extras paketini uçbirimden kurdum. Kurulum bitince aslında kubuntu...extras paketini kurmam gerekiyormuş , bende önceki paket de nasılsa lazımdır diye yine uçbirimden kubuntu...extras  paketini tekrar kurdum.
Bu gün biraz önce bilisayarı açtım ve aşağıdaki hata ile karşılaştım


Sonra tekrar kapatıp açtığımda  grub ekranı geldi ancak öncekinden biraz farkı var, özellikle ikinci satırdan sonra.

Daha sonra grub ekranında ubuntu yu seçince aşağıdaki hata geldi.

Tekrar kapatıp açtığımda bu defa hiç grub ekranı gelmeden direk kubuntu 14.10 açıldı. Kullanıcı adı ve şifre bile sormadan-zaten öyle ayarlamıştım
İlginç bir durum.

« Son Düzenleme: 10 Aralık 2014 - 18:21:37 Gönderen: bbecit »

Ortada donanımsal bir sorun ya da uyum sorunu var gibi. Hani acaba diskte mi sorun var diyeceğim, ssd diskten önce böyle bir sorun var mıydı bu makinede? Ayrıca makine dizüstü mü?
Kurulumdan sonra tamamen güncellendi mi sistem?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Bilgisayarım HP Palivion dv 6500  dizüstü. Daha önce Kubuntu 12.04 kullanıyordum, belkide 14.04 e yükseltmişimdir bilmiyorum tam hatırlamıyorum. Ama uzun zamandır önceki hdd hard diskle sorunsuz kullanıyordum, hatta yeni sürümleri bile takip etmemiştim çünkü hiç bir sorunum yoktu, ancak güncellemeler filan varsa muon bunu tespit ederse güncelliyordum. Son zamanlarda açılışta siyah ekranda kalma problemleri başlayınca, sistem çalışırken donmalar yaşanmaya başlayınca bende bunun harddiskin eskimesinden kaynaklandığını düşündüm ve sdd hard disk aldım. Yeni kurulum yapacağım için de kubuntu 14.10'u kurdum. Kurulumdan sonra tüm güncellemeleri yaptım. Çok ilginç bir durum.
İlk açılışta siyah ekran, kapatıp açınca grub ekranı, ubuntuyu seçince yine siyah ekran, tekrar kapatıp açınca grub ekranında ubuntuyu seçince bilgisayarın açılması. Bilgiayar bir kere açıldıktan sonra kapatıp açtığımda sounsuz açılması. Bunlar bulmaca gibi.
Bir gün siyah ekran bile çıkmayacak ve bende gidip  Apple 13" Macbook Air 13 alacağım --- gönlümdeki de bu ama maddiyat işte :)--
İlgilerinize teşekkür ederim.

Peki bu 14.10 için md5 bütünlük denetimi yapmış mıydın?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Yeni bir çekirdek yüklemeyi deneyelim:
Kod: [Seç]
cd
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18-vivid/linux-headers-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18-vivid/linux-headers-3.18.0-031800_3.18.0-031800.201412071935_all.deb
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18-vivid/linux-image-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb
sudo apt-get install *.deb
sudo reboot

Peki bu 14.10 için md5 bütünlük denetimi yapmış mıydın?


Hayır yapmadım. Kurulum tamamlandığı için de bir sorun olduğunu düşünmemiştim.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 11 Aralık 2014 - 22:52:10
Yeni bir çekirdek yüklemeyi deneyelim:
Kod: [Seç]
cd
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18-vivid/linux-headers-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18-vivid/linux-headers-3.18.0-031800_3.18.0-031800.201412071935_all.deb
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18-vivid/linux-image-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb
sudo apt-get install *.deb
sudo reboot


Biraz önce  uçbirimden sudo apt-get update ve upgrade  komutlarını çalıştırdım.
kullanılmayan paketler varmış  autoremove komutunu çalıştırdım ve birden fazla kernel sürümü varmış hepsini kaldırdı.
Bilgisayarı yeniden başlatıp yeniden upgrade yaptığımda yine kullanılmayan bir iki paket buldu ve
autoremove komutu ile onu da temizledim. Yeniden başlatıp upgrade dediğimde kullanılmayan hiç bir
şey kalmadığını gördüm.
Bunun üzerine uçbirimden  baktığımda
Kod: [Seç]
laptop@laptop1:~$ uname -a
Linux laptop1 3.16.0-28-generic #37-Ubuntu SMP Mon Dec 8 17:22:00 UTC 2014 i686 i686 i686 GNU/Linux
laptop@laptop1:~$
görünüyor.
Konu içinde de belirttiğim gibi, hataları atlatıp laptop u bir kez açtımmı bir daha kapatıp açmalarda hiç sorun çıkarmıyor ilginç bir şekilde.
Ancak ertesi akşam açtaığımda belirttiğim gibi sorunlar başlıyor.
Ben bu autoremove olayından sonra yarın tekrar açtığımda hata ile karşılaşırsam sizin verdiğiniz komutları deneyim .
Verdiğiniz komutlar her satır için tek tek uygulanacak anladığım kadarı ile. Mesela cd komutu hiç bir şey döndürmedi. Diğer komutları da denemedim.
Yarın akşam deneyip göreceğiz inşallah.
« Son Düzenleme: 11 Aralık 2014 - 22:52:10 Gönderen: bbecit »

Sorun aynen devam ediyor. Hiç bir düzelme olmadı.
Bunun üzerine aşağıdaki komutları uyguladım.

Yeni bir çekirdek yüklemeyi deneyelim:
Kod: [Seç]
cd
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18-vivid/linux-headers-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18-vivid/linux-headers-3.18.0-031800_3.18.0-031800.201412071935_all.deb
wget http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/v3.18-vivid/linux-image-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb
sudo apt-get install *.deb
sudo reboot

sudo apt-get install *.deb  komutu aşağıdalerini döndürdü
Kod: [Seç]
laptop@laptop1:~$ sudo apt-get install *.deb
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
E: linux-headers-3.18.0-031800_3.18.0-031800.201412071935_all.deb paketi bulunamadı
E: 'linux-headers-3.18.0-031800_3.18.0-031800.201412071935_all.deb' düzenli ifadesini içeren herhangi bir paket bulunamadı
E: linux-headers-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb paketi bulunamadı
E: 'linux-headers-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb' düzenli ifadesini içeren herhangi bir paket bulunamadı
E: linux-image-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb paketi bulunamadı
E: 'linux-image-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb' düzenli ifadesini içeren herhangi bir paket bulunamadı
laptop@laptop1:~$

yinede sudo reboot yaptım ve uçbirimden uname -a komutu
Kod: [Seç]
laptop@laptop1:~$ uname -a
Linux laptop1 3.16.0-28-generic #37-Ubuntu SMP Mon Dec 8 17:22:00 UTC 2014 i686 i686 i686 GNU/Linux
laptop@laptop1:~$
döndürdü. Çekirdek yüklenemedi mi acaba.

Kod: [Seç]
cd
sudo dpkg -i linux-image-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb
sudo dpkg -i linux-headers-3.18.0-031800-generic_3.18.0-031800.201412071935_amd64.deb
sudo dpkg -i linux-headers-3.18.0-031800_3.18.0-031800.201412071935_all.deb
olarak deneyin.

Peki bu 14.10 için md5 bütünlük denetimi yapmış mıydın?

Hayır yapmadım. Kurulum tamamlandığı için de bir sorun olduğunu düşünmemiştim.

Kurulum yapılmış olması sorun olmadığı anlamına gelmiyor. Küçük bir ihtimal olsa da md5 kısmını aradan çıkartabiliyorsan çıkart lütfen.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim.
Vermiş olduğunuz komutları anında uygulayıp sonuçlarını aktaramadım. Sebebi ise anlattığım gibi
hataları geçip de bir kere açıldımı bilgisayarın bir daha kapatıp açmada sorun çıkarmamasıydı.
Sonuçlar için ertesi günü beklemem gerekiyordu.
Bunun üzerine bende Kubuntu 14.10 dan vaz geçip Kubuntu 14.04 ü USB disk ile yeniden kurdum.

Kurulumdan sonra sorunsuz çalışıyordu ancak ertesi gün yine yukarda belirttiğim ekranlar karşıma çıkmaya başladı
Kubuntu 14.04 de de aynı hataları verdiğine göre acaba benim ana kartta bir problem olabilir mi.
Çünkü daha önce sorunsuz kullandığım harddiskte de bu sorunlar oluşunca SSD hard disk takıp kurmuştum.


Ssd disk temi bu hataları alıyorsunuz ?

Kod: [Seç]
fdisk -l çıktısı ne veriyor ? eğer ssd ise bölümlere ayırıyorsanız bu sorunlar oluşabilir gibi geliyor bana birde marka model nedir gerekiyorsa firmware güncellemenizde gerekiblir ondan da olabilir sorun. Bios güncellmesi var ise onuda yapın tarzında yorumlar gelmis askubuntuda belkide ondan dolayı çekirdek hatası veriyordur.
« Son Düzenleme: 16 Aralık 2014 - 23:45:39 Gönderen: plazma »

Aynı SSD  hardiskin bir bölümüne LinuxMint 17.1 cinnamon 32 bit sürümünü kurdum.
Artık ilk açılışta siyah ekran gelmeden direk grub ekranı geliyor. Grubun ilk sırasına linuxmint yerleşti
onu tıkladığımda sistem açılmaya başlıyor ancak linuxmint logosunda takılı kalıyor. Güç düğmesine basılı
tutarak sistemi kapatıp yeniden başlattığımda ise grub ekranından linuxmint seçtikten sonra sorunsuz açılıyor.

"quite" parametresini kaldırıp başlatınca ekranda ne görüyorsunuz?

http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=%C3%87ekirdek_%C3%B6ny%C3%BCkleme_se%C3%A7enekleri

Aşağıdaki bağlantıda kileri uyguladıktan sonra sorun çözülmüş görünüyor.

http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=2209.0