Bill Gates'ten "açıklık" isteği!

Başlatan mustililer_37, 29 Kasım 2014 - 18:54:50

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mustililer_37

Bill Gates, çok uzun yıllar boyunca açık kaynak kodlu yazılımlara destek vermemiş, kamuoyuna açık tartışmalarda açık kaynak mantığının "hastalıklı" olduğunu savunmuş, Linux gibi açık kaynak kodlu sistemlerin yazılım dünyasına büyük zarar verdiğini savunmuştu.

Artık, cebini on milyar dolarlarla doldurup dünyanın en zengin insanı olduktan sonra Gates, kurucusu ve yöneticisi olduğu Bill ve Melinda Gates Vakfı ile bilim dünyasının açık kaynak mantığı ile çalışması gerektiğini vurgulamaya başladı. Vakıf, dünyanın her köşesindeki bilimsel araştırmalara milyarlarca dolarlık bağışlarda bulunuyor ve şimdi bu bağışları sadece açık kaynak mantıklı bilimsel araştırmalara vereceklerini açıkladılar.

Açık kaynak mantıklı bilimsel araştırmalar, yapılan tüm çalışmaların ve deney sonuçlarının, ulaşılan çözümlerin, başka bilim insanları veya endüstri tarafından ücretsiz olarak kullanılabilmesi anlamına geliyor.

Kısacası Bill Gates, yıllarca Windows'tan cebine paraları akıttıktan sonra, artık neredeyse dünyada her şeyin ücretsiz ve açık olması gerektiğini savunmaya başlamış gibi görünüyor...

Kaynak: http://www.chip.com.tr

ulupınar

Kimin için açık kaynak ülkemizdeki açık kaynaklı bilimsel  projelerine destek olacak mı veya olmuş mu?

mustililer_37

Alıntı yapılan: ulupınar - 29 Kasım 2014 - 19:16:28
Kimin için açık kaynak ülkemizdeki açık kaynaklı bilimsel  projelerine destek olacak mı veya olmuş mu?
Açık kaynağın ülkemizdeki veya ülkemiz dışındaki gibi bir ifadesi yanlış olur çünkü herkesin gelişime katkı sağlayabileceği bir ortam bu yüzden açık kaynak,yerellik ifadesi yanlış olur.Şirketin şimdiden ne yapacaklarını kestirmemiz tam manasıyla yanlış olur,bekleyip görecez ne yapacaklarını.

ulupınar

Alıntı yapılan: mustililer_37 - 29 Kasım 2014 - 19:39:00
Alıntı yapılan: ulupınar - 29 Kasım 2014 - 19:16:28
Açık kaynağın ülkemizdeki veya ülkemiz dışındaki gibi bir ifadesi yanlış olur çünkü herkesin gelişime katkı sağlayabileceği bir ortam bu yüzden açık kaynak,yerellik ifadesi yanlış olur.Şirketin şimdiden ne yapacaklarını kestirmemiz tam manasıyla yanlış olur,bekleyip görecez ne yapacaklarını.

Bunun anlamı ülkemizde açık kaynaklı projeler yok mu demek yani bunu açar mısınız? Ülkemizde de açık kaynaklı projeler olsun isterim destek olmak isteyenler bağış yapabilir bu bağışlarla hizmet alım yoluyla geliştiricilerden hizmet alınabilir. Ülkemizde açık kaynaklı projeler denince tek bir dağıtım akla gelmemeli genel olarak açık kaynak yazılımlara dağıtımlara destek verilmeli herkesin kullandığı dağıtım farklı olabilir önemli olan dağıtımlar ve desteklenmeleri benim kişisel görüşüm birkaç yıl içersinde Ubuntu forklanacak ve gönüllüler tarafından geliştirilmeye devam edecek bunun sebebi son kullanıcılardan çok şikayet alması ve kamusal desteğinin hızla azalmasını gösterebiliriz.

mustililer_37

Ülkemizde açık kaynak projesi olmadığı gibi bir anlam yüklemedim sadece yerellik algısının yanlış olacağını düşünüyorum çünkü bu düşünce farklı yönlere kayabilir,kaydığı yön itibariylede özgür yazılım anlamını yitirir.Amaç her insanın bu yazılımları kullanabilmesi,geliştiricilerin kökeninden çok ne ürettiklerinin önemidir.

ulupınar

Alıntı yapılan: mustililer_37 - 29 Kasım 2014 - 20:33:45
Ülkemizde açık kaynak projesi olmadığı gibi bir anlam yüklemedim sadece yerellik algısının yanlış olacağını düşünüyorum çünkü bu düşünce farklı yönlere kayabilir,kaydığı yön itibariylede özgür yazılım anlamını yitirir.Amaç her insanın bu yazılımları kullanabilmesi,geliştiricilerin kökeninden çok ne ürettiklerinin önemidir.

Açık kaynak düşüncesi evrensel bir düşüncedir. Burada amaç ülkemizden bu projelerin çıkması ve dünyada destek bulmasıdır. Ülkemizde çok fazla sayıda dünya vatandaşı bulunabilir artık yerleşim yerlerininde bir anlamı kalmadı herkes oturduğu yerde yazılım geliştirebiliyor.
Bir örnek vereyim, Pardus zamanından kalma Kaptan yazılımı Chakra Linux dağıtımında Kapudan ismiyle geliştirilmeye devam ediyor, pisi paket yöneticisi Evolve-os Linux dağıtımında temel alındı. Bunun gibi gerek ülkemizden diğer ülkelerdeki projelere gerekse ülkemizdeki projelere destek olunması gerekiyor. Sürekli ülkemiz dışındaki projelere destek verirken niye ülkemizdeki projelere destek vermeyelim. Biz ülkemizde açık kaynak yazılımların yapılmasını geliştirilmesini istemiyor muyuz. Hep başkalarının yaptığı yazılımları kullanmak zorunda mıyız kendimiz geliştiremez miyiz.

mustililer_37

Alıntı yapılan: ulupınar - 29 Kasım 2014 - 20:47:17
Alıntı yapılan: mustililer_37 - 29 Kasım 2014 - 20:33:45

Açık kaynak düşüncesi evrensel bir düşüncedir. Burada amaç ülkemizden bu projelerin çıkması ve dünyada destek bulmasıdır. Ülkemizde çok fazla sayıda dünya vatandaşı bulunabilir artık yerleşim yerlerininde bir anlamı kalmadı herkes oturduğu yerde yazılım geliştirebiliyor.
Bir örnek vereyim, Pardus zamanından kalma Kaptan yazılımı Chakra Linux dağıtımında Kapudan ismiyle geliştirilmeye devam ediyor, pisi paket yöneticisi Evolve-os Linux dağıtımında temel alındı. Bunun gibi gerek ülkemizden diğer ülkelerdeki projelere gerekse ülkemizdeki projelere destek olunması gerekiyor. Sürekli ülkemiz dışındaki projelere destek verirken niye ülkemizdeki projelere destek vermeyelim. Biz ülkemizde açık kaynak yazılımların yapılmasını geliştirilmesini istemiyor muyuz. Hep başkalarının yaptığı yazılımları kullanmak zorunda mıyız kendimiz geliştiremez miyiz.
Ben ülkemizde yazılım geliştirilmemesi gibi bir imada bulunmadım yanlış anlaşılmaları aşalım!

ulupınar

Aklıma ilkokul günlerim geldi. :D Yerli malı haftası kutlardık. Piknik yapar oyunlar oynardık. "Yerli malı yurdun malı herkes onu kullanmalı", "yağ satarım bal satarım ustam ölmüş ben satarım" oynardık. Sözün kısası ülkemizde üretilen her şey üzerinde tam hakimiyet sağlarız ve geliştiririz. Ama başkalarının geliştirdikleri şeylere sadece bakarız. Hiç bir zaman bizim olmaz. Bu dağıtımlar içinde geçerlidir. Buna dikkat etmemiz lazım bence.

heartsmagic

@ulupınar, hâlâ mı? Lütfen, artık bu son uyarımız olsun. Fırsat bulduğun her başlığı "milli" dağıtım şovuna dönüştürme. Hayır, anlayamıyorum cidden farkında değil misiniz, sempatik görünmüyorsunuz insanların gözüne, bilakis antipati topluyorsunuz bu yaptıklarınızla. Laf arasında "bizden olmayanı" destekleyenlere söz çakmalar, Ubuntu'ya giydirmeler falan.

Burada konu Ubuntu değil, senin "Bizden olmayan öcüdür." yaklaşımın. Benim için Ubuntu olmaz, Bubuntu olur, ne işime geliyorsa onu kullanırım. Milli! bir dağıtım işime geliyorsa onu da kullanabilirim. Yok kullanıcı şikayeti, yok kamusal alanda Ubuntu'nun desteğinin azalması? Hangi kamudan bahsediyoruz? Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalıştığını ne zaman fark edeceksin?

Cidden, artık son uyarım oluyor bu, daha fazlasına katlanmak zorunda değiliz. (Bir yerlerden hatırlıyorum bu sözleri ancak yine de, yine de çok ama çok kötü olmamaya çalışıyorum).
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

emrr5

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Kasım 2014 - 01:45:05
@ulupınar, hâlâ mı? Lütfen, artık bu son uyarımız olsun. Fırsat bulduğun her başlığı "milli" dağıtım şovuna dönüştürme. Hayır, anlayamıyorum cidden farkında değil misiniz, sempatik görünmüyorsunuz insanların gözüne, bilakis antipati topluyorsunuz bu yaptıklarınızla. Laf arasında "bizden olmayanı" destekleyenlere söz çakmalar, Ubuntu'ya giydirmeler falan.

Burada konu Ubuntu değil, senin "Bizden olmayan öcüdür." yaklaşımın. Benim için Ubuntu olmaz, Bubuntu olur, ne işime geliyorsa onu kullanırım. Milli! bir dağıtım işime geliyorsa onu da kullanabilirim. Yok kullanıcı şikayeti, yok kamusal alanda Ubuntu'nun desteğinin azalması? Hangi kamudan bahsediyoruz? Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya çalıştığını ne zaman fark edeceksin?

Cidden, artık son uyarım oluyor bu, daha fazlasına katlanmak zorunda değiliz. (Bir yerlerden hatırlıyorum bu sözleri ancak yine de, yine de çok ama çok kötü olmamaya çalışıyorum).
Lütfen artık biraz kötü olun. Bunu soylerek belki bu arkadaşla tartışma zemini yaratıyorum ama katlanilacak gibi degil.