Debian Stable Hakkında bazı sorunlar yaşadım...

Başlatan eronis, 25 Kasım 2014 - 17:39:48

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

Debian günümüz Linux dağıtımlarının arasında çok önemli bir yere sahip. Bunu kullanmak için 1-2 denemem oldu. Ancak misal bir program kuracağım, bu program dağıtımınız ile uyumlu değildir. Jessie falan diyor. Ama sitede Wheezy var. Bu Jessie'yi nasıl alırım ? Ayrıca bu tip sorunları Jessie'yi kurunca'da yaşarmıyım ? Ubuntu'ya göre sorun olacaksa hiç girişmek dahi istemem. Onun için önden buraya yazim dedim. Misal internetten indirdiğim bir .deb dosyası yada .tar benzeri dosyaların yüklemesinde sorun yaşamak istemiyorum. Bunun için debian bana uyar mı ? Açıkçası sorun yaşamak istemiyorum. Bir ara debian'da ekran kartı driver'ı yüzünden Gnome Shell'le ilgili sorun yaşamıştım...
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

meda

http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/iso-cd/
Paket uyumsuzlukları tabii ki de olacaktır. Jessie kararlı sürümde değil şu an kursanız sorun yaşamazsanız bile güncellemeler ile bozulmayacağını garantisini kimse veremez. Ayrıca Ubuntu desteği, paket zenginliği hiçbir dağıtımda yok.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

Alıntı yapılan: eronis - 25 Kasım 2014 - 17:39:48
Misal internetten indirdiğim bir .deb dosyası yada .tar benzeri dosyaların yüklemesinde sorun yaşamak istemiyorum.

Henüz Debian için beklemen lazım gibi. .deb dosyası ama hangi dağıtımın hangi sürümü için paketlenmiş? Veya genel bir paket midir ortaya atılan? Bu ayrımı anlamış olman lazım şu vakte kadar.

.tar?
Alıntı YapTAR(1)                                                       

NAME
     tar — The GNU version of the tar archiving utility

Hani bunları söylüyor olmam komik görünebilir fakat cidden meselenin temelini anlaması lazım kullanıcıların. Tar dediğimiz şey bildiğimiz arşivleme aracı. Ben içine bir tane video dosyası koydum, bunu Debian'a veya Ubuntu'ya kurma gibi bir şey düşünülebilir mi?

Soru şu: Kaynak koddan kurulum yaparken Debian'da zorlanır mıyım? Sorunun doğrusu bu ama yine hedef yanlış. Adı üzerinde kaynak koddan kurulum, daha doğrusu derleme. Ne gerekli?

1. Kurulacak şeyin kaynak kodu.
2. Derleme için gerekli bağımlılıklar.
3. Çalıştırma için gerekli bağımlılıklar.

Bu üç şey değil Debian, hiçbir dağıtım için değişmez.

1. Varsa depodan alınır.
2. Yoksa elle derlenir.

Şimdi, "Ee kimse Debian kullanmasın, onu kullanmasın bunu kullanmasın diyorsunuz, kim nasıl başlayacak o işe o zaman" sorusu gelebilir. Cevap çok basit: İsteyen istediği dağıtımı kullansın, ancak öncesinde temelleri öğrenmek için bol bol vakit harcasın, bulup buluştursun, bulduğunu da okusun.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eronis

sanırım soruları doğru soramadığım için bir anlaşmazlık oldu ancak heartsmagic baya türkçemi düzeltti :) neyse demek istediğim şuydu; misal bir deb dosyası indiriyorum, Jessie yüklü olması lazım diyor. tar meselesini de doğru anlamışsın :) hala bazı programları kaynak kodundan derleyemiyorum ve bu çok can sıkıcı birşey. Nerede yanlış yaptığımı bile anlayamadığım için depolara kalıyorum. Sınavlar ve dersler yüzünden işletim sistemimi adam akıllı inceleyemiyorum. Her neyse Jessie'yi daha bekleyecez sanırım. 2015'in en çok bekleyeceğim 2 işletim sistemi olacak; Elementary OS Freya (Ubuntu 14.10 çıktı bu çıkmadı daha) ve Debian Jessie (Pek çok dağıtım bunu taban alıyor ama piyasada kendisi yok)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

heartsmagic

Neden olmasın kendisi piyasada :)
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/amd64/iso-cd/

Jessie dediğimiz "testing" sürümü Debian'ın o da günlük olarak yayımlanıyor işte. Dileyen dilediği gibi kurabilir yani. Debian sürüm politikalarını biraz gözden geçirebilirsin. Kararlı olmasını beklerim diyorsan orası ayrı. Gördüğün .deb paketleri eğer "Jessie" olacak diyorsa bu demektir o paketler Jessie sürümü için yapılmıştır. Kısacası tutup başka sürüme kurmayı denersen sorun yaşayabilirsin, hatta yaşarsın. Biz nasıl ki Ubuntu 14.04 sürümü için paketlenen uygulamaları 12.04 için kullanamıyorsak orada da benzer durum geçerli. Basit bir dağıtım paketleme politikasıdır bu.

Uygulama derleme meselesi apayrı bir olay, farklı bir dünya. Her uygulama aynı şekilde derlenmeyebilir. Derleme aşamalarında yaşanan sorunlar da benzer olmayabilir ki değildir zaten. Sorunun ne olduğunu anlaman için de biraz sistem tecrübesi biraz da İngilizce gerekiyor. Yani "Ben bir kere öğreneyim şu derleme işlemin, sonra bir daha öğrenmem gerekmesin" diye bir durum yok ortada. Yol, yordam öğrenirsin ondan sonrası sana kalır. Örneğin bazı uygulamalarda bağımlılık sorunu yaşarsın, gidip önce gereken diğer paketi kurman gerekir. Bazılarında kullandığın çekirdekle ilgili sorun olur, düzeltmek için araştırma yapman gerekir. Sana bu türde on tane sebep sıralayabilirim.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.