[Çözüldü] Arch linux ile ilgili bir soru?

Başlatan h454n, 17 Kasım 2014 - 22:56:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

h454n

Merhaba arkadaslar.
Archlinux ile ilgili bir sorum var. Daha dogrusu arch linux kullanan arkadaslar.
Sorunum

komutuyla sistemi gozlemlemeye kalktigim zaman butun yazilar kirmizi.
Rica etsem sistemini guncellemis arkadaslar top komutlarinin ekran goruntusunu ekleyebilir mi?
Sorun genel bir sorun mu yoksa bana ozel bir sorun mu.
Ayrica
free -m
komutununda ekran goruntulerini alabilirmiyim. Kullanilan rem miktarinida goremiyorum da.
Genel bir sorun mu acaba.
Bilgisi olan arkadaslardan fikir onerileri de alabilrmiyim.

heartsmagic

Kabuk nedir? Belirli özelleştirmeler yaptın mı?
free nasıl bellek boyutunu basmıyor? Hiç mi bir şey göstermiyor?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

h454n

Aslinda iki temiz kurulum yaptim..Bash ve zsh uzerine.
Yapilandirma,  standart gerekli paketler masaustu ortami vs. Uc birim icin yapilandirma yapmadim.
Sistemin calismasinda herhangi bir sorun yok.
Top komutu onceden yazilar beyaz di simdi ise kirmizi.Bu da bana bir sorun oldugunu aklima getiriyor.Bunu da anlamak icin arch kullan arkadaslardan ekran goruntusu istedim.Eger onlarda da top ciktilari kirmizi ise genel bir durum olabilir.Yok degilse sisteme  detayli  bir tarama yapicam.
Free komutu cikti veriyor ama soyle bir sorun var rem kullanim miktarinda sorum var.
Htop ile bakiyorum rem miktarina ayni miktari free komun da goremiyorum.
Conky ile bakiyorum onda da farki htop ile kullanilan miktar ayni.

heartsmagic

free için örnek görebilirsek güzel olur, en azından olayı anlamış oluruz. Şu ikisi ne diyor örneğin:

cat /proc/meminfo | grep MemFree
free -k

top içinse, kendisini açtıktan sonra z tuşuna basmayı bir dene. Eğer normale dönüyorsa bir şekilde sistemdeki paket o ayarı açık getiriyor demektir.

h454n

Top ciktisi dediginiz gibi z tusu ile duzeldi.Simdi nasil kapatirim bunu .
Meminfo
MemFree: 1996728 kB
Free

total.  Used.  Free.  Shared. buff/cache  Available
Mem:  3008116. 31116. 1996912. 11220. 980088.      2770196

Ciktilar biraz  sorunlu oldu.Kusura bakmayin telden aktariyorum.

heartsmagic

top nasıl ayarlanmıştır sisteminde bilemiyorum şu an. Bir yerlerden parametreyi okuyor demektir. .bashrc dosyası olabilir veya bunu sağlayacak herhangi bir yer olabilir.
type top
ne diyor? Eğer /usr/bin/top diyorsa cevap olarak "alias" veya fonksiyon falan değildir. Yok cevap olarak "alias" veya fonksiyon derse bunların nerede tanımlı olduğuna bakınmak gerekir.
Örneğin şöyle açınca ne oluyor:
/usr/bin/top
Normal açılıyorsa kesin bir yerlere işlenmiş demektir.

Bellek konusuna gelirsek çıktılar normal görünüyor. /proc tarafından gelen bilgiyle free tarafından gelen örtüşüyor. Söylediğin gibi çıktılar biraz kaymış. Dikkat dersen boşta olan kısım 1996912, bu da meminfo çıktısıyla örtüşüyor. Fakat, sen bellek ve tampon kısmını da dahil ediyor olmayasın duruma?

free -m                                                                                                                                     
             toplam       kull.       boş     paylaş.    tampon     önbellk.
Bellek:       7688       3180       4508        270        219       1570
-/+ tampon/önbellek:       1389       6298
Takas:       10791          0      10791

Buradaki tampon ve önbellek kısmı top tarafında hesap edilmiyordur ve boş bellek kısmına ekleniyordur. Zaten doğru hesaplama da böyledir. Tampon ve önbellek kısmını göz önünde bulundurma boş belleği hesaplarken. Yukarıdaki çıktıda da bakacağın satır "-/+ tampon/önbellek:" ile başlayan satır olsun. 1389 kullanılıyor, 6289 boşta demektir. İlk satıra bakacaksan boş denilen değerin üzerine tampon ve önbellek kısmını da eklemelisin.

Bu arada, top yerine kesinlikle htop uygulamasını öneririm.

h454n

Ek olarak bir ekleme yapayim.
Bende free komutunda sizdeki gibi -/+ tampon/onbellek kisimlari yok.
Digerlerini suan sistem kurulumu yaptigim icin bakamiyorum ama en kisa surede deneyecegim.
Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim bu arada.
Ek
Type top
/usr/bin/top
Kaynak kodlardan mi duzenleme yapildi acaba.

if

root ile top komutunu yürütürseniz kırmızı görünür, bunda bir sorun yok. free çıktısında da bir sorun yok, olması gerektiği gibi.

h454n

Cevaplar icin tesekkurler.
Top komutunu root olarak calistirmiyorum ama toprc dosyasi duzenleyerek sorunu cozdum.
Yardimlariniz icin tekrar tesekkurler.