[Çözüldü] Ndiswrapper maddesinin geliştirilmesi

Başlatan hatas, 16 Kasım 2014 - 22:53:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

hatas

Forumda Ndiswrapper'ın kurulumu ile alakalı parça parça pek çok konu başlığı var, bu konuda soru soran kullanıcıları Viki'mizde derli toplu tek bir sayfaya yönlendirelim diyorum. Bunun için Vikide Ndiswrapper maddesini başlattım ancak bazı eksikleri var:

  • Belgede "2. yol" başlığı altında internetten indirilmesi gerken paketlerin isimlerinin yazılması gerekiyor.
  • Ndiswrapper konusunda tecrübe edinmiş kullanıcıların içeriği bir gözden geçirip hatalı ya da eksik bilgi olup olmadığını kontrol etmesinde fayda var.
  • Programın nasıl çalıştırılması gerektiği konusunda bazı kaynaklarda; Uçbirim üzerinden sudo ndisgtk komutunun kullanılması gerektiği yazıyor. Ben de Viki'de aynen bu şekilde yazdım. Ancak buna gerek yok gibi, çünkü seçkeden Ndiswrapper'a tıkladığımızda program açılmadan önce, kullanıcı parolamızı girmemizi isteyen bir iletişim kutusu bizi karşılıyor, parolayı girdikten sonra Ndiswrapper (ndisgtk) açılıyor. Belki Ubuntu'nun eski sürümlerinde böyle bir iletişim kutusu yoktu, bu yüzden "sudo ndisgtk" kullanmak gerekiyordu, bilemiyorum. Eğer "sudo ndisgtk" komutunun kullanılması gerekmiyorsa yani programın simgesine tıklayıp çalıştırmamız yeterliyse belgede ilgili kısımı buna göre güncelleyeyim.
  • Şurada yer alan eski bir belgede Ndiswrapper'ı kullanmadan önce ilk olarak çalışmayan Linux sürücülerinin etkisiz hale getirilmesi gerektiği ve bu işlemin Ubuntu 8.04 sürümünde System-->Yönetim-->Hardware Drivers yolu izlenerek yapılabileceği anlatılmış. Ndiswrapper kullanacak her kullanıcının bu işlemi yapması gerekiyor mu? Gerekiyorsa nasıl yapılabilir?
Bu eksikleri giderebilirsek, bundan sonra Ndiswrapper konusunda soru soran her kullanıcıyı Viki maddemize yönlendirebiliriz.

if

İndirilmesi gereken paketler: ndiswrapper-common, ndiswrapper-utils-1.9, ndisgtk.
ndisgtk çalışıyorsa simgeye basınca, uçbirimden çalıştırmaya gerek yok.
Aynı ayıgıt iki farklı sürücü kullanamayacağı için Ubuntu'nun sunduğu açık ya da kapalı kaynak sürücülerin karalisteye alınması gerek. Bu da ilgili sürücüyü /etc/modprobe.d/blacklist dosyası için ekleyip ardından sürücüyü sudo modprobe -r sürücü_adı komutu ile kaldırarak yapılabilir. Kullanıcıların kullandıkları sürücünün adını bilmeleri gerek.

Kablosuz aygıtlar için:

lspci -knn | grep -A2 Network

komutunu yürütmeliler.

07:00.0 Network controller [0280]: Qualcomm Atheros AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01)
Subsystem: Foxconn International, Inc. Device [105b:e037]
Kernel driver in use: ath9k

Çıktıdaki "Kernel driver in use:" ile gösterilen ath9k sürünün adı oluyor.

Kablolu aygıtlar için:

lspci -knn | grep -A2 Ethernet


USB aygıtlar için:

usb-devices
T:  Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#=  1 Spd=480 MxCh= 2
D:  Ver= 2.00 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev=03.17
S:  Manufacturer=Linux 3.17.3-1-ARCH ehci_hcd
S:  Product=EHCI Host Controller
S:  SerialNumber=0000:00:1a.0
C:  #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr=0mA
I:  If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub  ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub


Driver=usb olarak görünüyor. Ya da
sudo lshw -c netwok
*-network               
       description: Wireless interface
       product: AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express)
       vendor: Qualcomm Atheros
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:07:00.0
       logical name: wlp7s0
       version: 01
       serial: cc:af:78:d4:87:9f
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list ethernet physical wireless
       configuration: broadcast=yes driver=ath9k driverversion=3.17.3-1-ARCH firmware=N/A ip=192.168.2.164 latency=0 link=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11bgn
       resources: irq:16 memory:d2500000-d250ffff
  *-network UNCLAIMED
       description: Ethernet controller
       product: RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller
       vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:13:00.0
       version: 06
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress msix vpd bus_master cap_list
       configuration: latency=0
       resources: ioport:2000(size=256) memory:d1404000-d1404fff memory:d1400000-d1403fff


her bir aygıt için kullanılabilir.

if

@hatas, vikide "uyarı metnine bir cümle ekledim, kontrol edersen sevinirim @if)" yazmışın. Kontrol ettim, güzel olmuş:) Kontrol ettiğimi sana nasıl duyurmalıyım?

hatas

Yardımın için teşekkür ederim @if bayağı aydınlatıcı bilgiler vermişsin. Bu bilgileri kullanarak vikideki belgeyi taslak olmaktan çıkarırım.

Alıntı yapılan: if - 20 Kasım 2014 - 22:55:13
...ilgili sürücüyü /etc/modprobe.d/blacklist dosyası için ekleyip ardından...

modprobe.d  dizini içinde adı "blacklist" ile başlayan bir kaç tane dosya var hangisinin içine kaydetmek gerekiyor, blacklist.conf isimli dosya mı acaba. Bir de sürücünün adını bu dosyanın içine nasıl yazmak gerekiyor? Dosya içinde boş bir satır açıp sürücünün adını yazmak yeterli olmaz herhalde?

Alıntı yapılan: if - 20 Kasım 2014 - 23:05:50
@hatas, vikide "uyarı metnine bir cümle ekledim, kontrol edersen sevinirim @if)" yazmışın. Kontrol ettim, güzel olmuş:) Kontrol ettiğimi sana nasıl duyurmalıyım?

Evet bu iletiyi bir maddede değişiklik yaparken değişiklik özeti kısmına yazmıştım. Aslında vikide bu tür  yazmışmalar için maddenin tartışma sayfası kullanılıyor. Ancak yaptığım değişikliğin, maddede çok önemli bir soruna yol açmayacağını düşündüğüm için tartışma başlatmak yerine talebimi kısaca değişiklik özeti kısmına yazdım. Değişiklik özetinden bir kontrol talebinde bulunursam cevap yazmayla uğraşmana gerek yok, kontrol etmen yeterli :)

if

Alıntı yapılan: hatas - 23 Kasım 2014 - 22:48:28
Yardımın için teşekkür ederim @if bayağı aydınlatıcı bilgiler vermişsin. Bu bilgileri kullanarak vikideki belgeyi taslak olmaktan çıkarırım.

Rica ederim @hatas:) Kolay gelsin.

Alıntı yapılan: hatas - 23 Kasım 2014 - 22:48:28
modprobe.d  dizini içinde adı "blacklist" ile başlayan bir kaç tane dosya var hangisinin içine kaydetmek gerekiyor, blacklist.conf isimli dosya mı acaba. Bir de sürücünün adını bu dosyanın içine nasıl yazmak gerekiyor? Dosya içinde boş bir satır açıp sürücünün adını yazmak yeterli olmaz herhalde?

Bundan da bahsetmem gerekti. Evet, /etc/modprobe.d/blacklist.conf dosyasına eklenmeli sürücü fakat zorunlu değil. /etc/modprobe.d/sürücü_adı_blacklist.conf gibi bir dosyaya da eklenebilir ki böylesi daha iyi olur. blacklist.conf dosyasına ne yazıldığı yarın bir gün unutulabilir; hem sürücü_adı_blacklist.conf daha açıklayıcı olur dosyanın orda neden bulunduğuna. Şöyle ekleniyor sürücüler:

blacklist sürücü_adı


hatas

Alıntı yapılan: if - 24 Kasım 2014 - 23:22:04
sürücü_adı_blacklist.conf daha açıklayıcı olur dosyanın orda neden bulunduğuna. Şöyle ekleniyor sürücüler:

blacklist sürücü_adı


Oluşturacağımız metin dosyasının adını ve uzantısını sürücü_adı_blacklist.conf şeklinde yazarken sürücü adı ile blacklist.con kısmı arasında alt çizgi olacak mı? Bir de anladığım kadarıyla oluşturduğumuz bu dosyanın içeriğine sadece blacklist sürücü_adı yazıp kaydeteceğiz başka bir şey yazmayacağız herhalde.

Tüm bu bilgileri kullanarak belgeyi güncelledim, son bir kontrol edebilirsen iyi olacak @if

if

#6
Alt çizgi olacak @hatas. Sürücü adının ath9k olduğunu düşünürsek dosya adı ath9k_blacklist.conf olur. Tabi alt çizgi olmak zorunda değil. İstenirse ath9k-blacklist.conf de olabilir. Doğrudur, içine sadece blacklist ath9k yazılmalı. Hemen bir bakayım maddeye.

Tamadır @hatas, güzel olmuş eline sağlık.

hatas

#7
Tamamdır o zaman :) Teşekkürler, eline sağlık.

Konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 26 Kasım 2014 - 18:17:26

@if şimdi aklıma geldi. Biz Vikide; öncelikle mevcut sürücünün adının tespit edilmesini ve bu sürücünün kaldırılması gerektiğini yazmıştık. Acaba Ubuntu her türlü kablosuz ağ kartı için mutlaka (düzgün çalışan ya da çalışmayan herhangi bir) sürücü yükler mi? Yani bazı kullanıcıların kablosuz ağ kartının hali hazırda hiç bir sürücüyü kullanmıyor olması mümkün müdür? Eğer öyleyse belgede bu olasılıktan bahsetmemiz gerekir diye düşünüyorum.