Ubuntu 14.10 Kapanmama Sorunu

Başlatan EkremC, 13 Kasım 2014 - 21:39:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

EkremC

Tekrardan merhabalar. Daha öncesinde 14.04 kullanıyordum daha sonradan 14.10'a yükselttim. Bahsedeceğim sorunum 14.04'te yoktu bu arada. Bilgisayarımı kapatmaya çalıştığımda kapanmıyor maalesef. Bilgisayarı kapat dediğimde masaüstünde öylece kalıyor. Ne fare imleci hareket ediyor ne de terminal açılabiliyor. Ben de ister istemez bilgisayarın kendi açma/kapama tuşundan kapatıyorum. Forumdaki diğer konuları da incelemeye çalıştım, oradaki sudo shutdown -h now ve sudo shudown -r now komutlarını da denedim onlarda işe yaramadı. Başka çözümlerde vardı ama onları da hemen uygulamak istemedim. Buraya çıktıları geçecektim ama hepsine gerek olur mu olmaz mı bilemediğim için geçmiyorum şu an.

siberoloji

Bilgisayarı ilk açarken GRUB ekranında "İleri düzey seçenekler" bölümüne girerek önceki sürüm bir çekirdek (kernel) seçip bilgisayarı açın ve tekrar kapatmayı deneyin. Sonuç olumlu ise şu an yüklü olan çekirdek ile ana kart güç yönetici donanımınız uyum problemi yaşıyor demektir.

EkremC

Tamam deneyeceğim. Sonucu buraya da yazarım deneyince.

heartsmagic

dpkg -l | grep upstart
ne diyor? Yükseltmeden sonra benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, hatta farklı bir sorun daha vardı şu an hatırlayamadığım. Bir iki paketi kurdurup düzeltmiştim sorunu, arada sanırım upstart kaldırılmıştı. Zira sistem başlangıcı systemd'ye geçti 14.10 ile. Komutun çıktısına bir bakalım, bir ara yeniden kurdurduğum paketleri bulmaya çalışırım.

Buldum:

sudo apt-get install --reinstall libpam-systemd systemd-sysv

Sonra sistemi yeniden başlatır denersin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

EkremC

@siberoloji, Dün dediğiniz gibi yaptım ve 3.16.0-23-generic ile açtım bilgisayarı ama maalesef bir çözüm olmadı.

@heartsmagic, İlk olarak dün gece bilgisayarı en son 3.16.0-23-generic ile açmıştım ve bir daha açtığımda da aynı çekirdek ile açıyorsa bilgisayarı verdiğiniz komutu orada denedim, olmadı maalesef. Daha sonra en üstteki çekirdek sürümünü seçip o şekilde denedim komutu tekrardan olumsuz sonuç aldım. Terminalde şu şekilde yazı çıktı:
Alıntı YapPaket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
Bunları düzeltmek için 'apt-get -f install' komutunu çalıştırmanız gerekebilir:
Aşağıdaki paketler karşılanmamış bağımlılıklara sahip:
linux-generic : Bağımlılıklar: linux-headers-generic (= 3.16.0.24.25) ama 3.16.0.23.24 kurulacak
systemd-sysv : Çakışmalar: upstart
                Çakışmalar: upstart:i386
E: Karşılanmamış bağımlılıklar. 'apt-get -f install' komutunu paket seçeneği vermeden deneyin (ya da bir çözüm belirtin).

Son olarak da eğer görmek isterseniz diye dpkg -l | grep upstart komutu :ii  libupstart1:amd64                                    1.13.2-0ubuntu2                          amd64        Upstart Client Library
ii  upstart                                              1.13.2-0ubuntu2                          amd64        event-based init daemon - sysv compat
ii  upstart-bin                                          1.13.2-0ubuntu2                          amd64        event-based init daemon - essential binaries

heartsmagic

sudo apt-get -f install
Ardından tekrar benim verdiğim komutları uygula. Sorun upstart'tan kaynaklanıyor.

EkremC

Dediğiniz gibi önce "sudo apt-get -f install" komutunu kullandım, daha sonra yukarıda verdiğiniz "sudo apt-get install --reinstall libpam-systemd systemd-sysv" komutunu uyguladım ama yine olumlu sonuç alamadık. Birde her açtığımda Ubuntu'yu sistem hatası diye bir şey alıyorum. "Rapor et" felan gibi seçeneği oluyordu galiba tam olarak hatırlayamadım şu anda. Sorun ondan kaynaklı olabilir mi? Güç düğmesinden aç kapa yapa yapa bilgisayara zarar vermekten korkmaya başladım doğrusu.

heartsmagic

Hata raporu falan önemli değil, o konu sonra basit bir şekilde halledilir de, sonuç alamadım dediğin tam olarak nedir?
Kurulum oldu ama işe mi yaramadı, yoksa kurulum yine mi sıkıntı yaptı? Çıktıları her zaman buraya geçmen fayda verir.

Misal, bende upstart paketi kaldırılmış durumda, fakat upstart-bin duruyor. Önemli olan da upstart paketinin kendisi sanırım zira açıkladığım gibi sistem kapama ve açmaları systemd'ye geçmiş durumda gibi.

EkremC

Sonuç alamadım derken kastım bilgisayar yine kapanmadı, dondu.Yoksa kurulumda bir sıkıntı olmadı.

heartsmagic

dpkg -l | grep upstart
ne diyor şu an?

EkremC

Kusura bakmayın sınavlar felan derken anca cevap verebildim.Komutun çıktısı şu şekilde:
ii  libupstart1:amd64                                    1.13.2-0ubuntu2                          amd64        Upstart Client Library
rc  upstart                                              1.13.2-0ubuntu2                          amd64        event-based init daemon - sysv compat
ii  upstart-bin                                          1.13.2-0ubuntu2                          amd64        event-based init daemon - essential binaries

if

sudo apt-get install --reinstall upstart
dpkg -l | grep upstart

EkremC

İlk komuttan sonra:
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor       
Durum bilgisi okunuyor... Bitti     
Önerilen paketler:
  graphviz upstart-monitor
Aşağıdaki paketler KALDIRILACAK:
  systemd-sysv
Aşağıdaki YENİ paketler kurulacak:
  upstart
0 paket yükseltilecek, 1 yeni paket kurulacak, 1 paket kaldırılacak ve 0 paket yükseltilmeyecek.
118 kB arşiv dosyası indirilecek.
Bu işlem tamamlandıktan sonra 596 kB ek disk alanı kullanılacak.
Devam etmek istiyor musunuz? [E/h] E
Alınıyor: 1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ utopic/main upstart amd64 1.13.2-0ubuntu2 [118 kB]
0 sn.'de 118 kB alındı (387 kB/s)
dpkg: systemd-sysv: bağımlılık problemleri, fakat talep ettiğiniz üzere yine de kaldırılıyor:
friendly-recovery depends on upstart | systemd-sysv; bununla beraber:
  upstart paketi yüklenmedi.
  Paket systemd-sysv kaldırılacak.

(Veritabanı okunuyor... mevcut 206329 dosya veya klasör yüklü.)
Kaldırılan: systemd-sysv (208-8ubuntu8) ...
man-db (2.7.0.2-2) için tetikleyiciler işleniyor ...
Önceden seçili olmayan upstart paketi seçiliyor.
(Veritabanı okunuyor... mevcut 206313 dosya veya klasör yüklü.)
Açılmaya hazırlanan .../upstart_1.13.2-0ubuntu2_amd64.deb ...
upstart (1.13.2-0ubuntu2) paketi açılıyor ...
man-db (2.7.0.2-2) için tetikleyiciler işleniyor ...
dbus (1.8.8-1ubuntu2) için tetikleyiciler işleniyor ...
upstart (1.13.2-0ubuntu2) ayarlanıyor...

İkinci komuttan sonra:
ii  libupstart1:amd64                                    1.13.2-0ubuntu2                          amd64        Upstart Client Library
ii  upstart                                              1.13.2-0ubuntu2                          amd64        event-based init daemon - sysv compat

if

dpkg -l | grep -v ^ii

çıktısına bakayım.

EkremC

Buyrun:
Desired=Unknown/Install/Remove/Purge/Hold
| Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend
|/ Err?=(none)/Reinst-required (Status,Err: uppercase=bad)
||/ İsim                                                 Sürüm                                    Mimari       Açıklama
+++-====================================================-========================================-============-===============================================================================
rc  ureadahead                                           0.100.0-16                               amd64        Read required files in advance

if

Tamam, şimdi kapatmaya çalışın.

EkremC

if

if

Benim Ubuntu'daki upstart, systemd, sysv ve init paketleri bunlar

dpkg -l | grep upstart
ii  libupstart1:amd64                           1.13.2-0ubuntu2                            amd64        Upstart Client Library
ii  upstart                                     1.13.2-0ubuntu2                            amd64        event-based init daemon - sysv compat
ii  upstart-bin                                 1.13.2-0ubuntu2                            amd64        event-based init daemon - essential binaries
ii  upstart-monitor                             1.13.2-0ubuntu2                            all          event monitor for upstart

dpkg -l | grep systemd
ii  libpam-systemd:amd64                        208-8ubuntu8                               amd64        system and service manager - PAM module
ii  libsystemd-daemon0:amd64                    208-8ubuntu8                               amd64        systemd utility library
ii  libsystemd-journal0:amd64                   208-8ubuntu8                               amd64        systemd journal utility library
ii  libsystemd-login0:amd64                     208-8ubuntu8                               amd64        systemd login utility library
ii  systemd                                     208-8ubuntu8                               amd64        system and service manager
ii  systemd-shim                                8-1ubuntu0.1                               amd64        shim for systemd

dpkg -l | grep sysv
ii  sysv-rc                                     2.88dsf-41ubuntu18                         all          System-V-like runlevel change mechanism
ii  sysvinit-utils                              2.88dsf-41ubuntu18                         amd64        System-V-like utilities
ii  upstart                                     1.13.2-0ubuntu2                            amd64        event-based init daemon - sysv compat

dpkg -l | grep init
ii  init-system-helpers                         1.20ubuntu3                                all          helper tools for all init systems
ii  initscripts                                 2.88dsf-41ubuntu18                         amd64        scripts for initializing and shutting down the system
ii  insserv                                     1.14.0-5ubuntu2                            amd64        boot sequence organizer using LSB init.d script dependency information
ii  lsb-base                                    4.1+Debian11ubuntu8                        all          Linux Standard Base 4.1 init script functionality
ii  sysvinit-utils                              2.88dsf-41ubuntu18                         amd64        System-V-like utilities
ii  upstart-bin                                 1.13.2-0ubuntu2                            amd64        event-based init daemon - essential binaries

Aynı çıktıları sizde geçin karşılaştıralım.

ulupınar

Alıntı yapılan: EkremC - 13 Kasım 2014 - 21:39:07
Tekrardan merhabalar. Daha öncesinde 14.04 kullanıyordum daha sonradan 14.10'a yükselttim. Bahsedeceğim sorunum 14.04'te yoktu bu arada. Bilgisayarımı kapatmaya çalıştığımda kapanmıyor maalesef. Bilgisayarı kapat dediğimde masaüstünde öylece kalıyor. Ne fare imleci hareket ediyor ne de terminal açılabiliyor. Ben de ister istemez bilgisayarın kendi açma/kapama tuşundan kapatıyorum. Forumdaki diğer konuları da incelemeye çalıştım, oradaki sudo shutdown -h now ve sudo shudown -r now komutlarını da denedim onlarda işe yaramadı. Başka çözümlerde vardı ama onları da hemen uygulamak istemedim. Buraya çıktıları geçecektim ama hepsine gerek olur mu olmaz mı bilemediğim için geçmiyorum şu an.

sudo init 6 sistem bu komutla yeniden başlar.

sudo halt --force
sudo poweroff komutları sistemi kapatır.

EkremC

@if, bilgisayarı açtım tam 3.komutu kopyalayıp buraya yapıştırdığım sırada bilgisayarda donma meydana geldi, yaklaşık 10 dakika beklememe rağmen kendine gelmedi ve ben de sinirlenip kapattım. Yarın tekrar açtığımda ilk iş olarak hemen komutları geçeceğim, kusura bakmayın.

@ulupınar, önceden "sudo init 6" ve "sudo init 0" ı denemiştim ama olmamıştı. Açtığımda tekrardan deneyeceğim.Teşekkürler.

if

Ne kusuru @EkremC, talihsiz bir sorunla karşılaşmışsınız.

heartsmagic

Bende upstart paketi kurulu değil, tekrar belirteyim (upstart-bin kurulu). Söylediğim gibi kapanma işleri falan onun üzerinden alınmış güncel sürümde.
@EkremC, USB bellek bağlamayı hiç denedin mi sisteme? Orada da sorun yaşıyor musun?

EkremC

Sırayla geçiyorum komutları:
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor PCI Express x16 Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #4 (rev d4)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #6 (rev d4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM87 Express LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 3D controller: NVIDIA Corporation GK106M [GeForce GTX 765M] (rev ff)
03:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS5227 PCI Express Card Reader (rev 01)
04:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros Killer E220x Gigabit Ethernet Controller (rev 13)
05:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8723AE PCIe Wireless Network Adapter

dpkg -l | grep upstart

dpkg -l | grep systemd
ii  libpam-systemd:amd64                                 208-8ubuntu8                             amd64        system and service manager - PAM module
ii  libsystemd-daemon0:amd64                             208-8ubuntu8                             amd64        systemd utility library
ii  libsystemd-journal0:amd64                            208-8ubuntu8                             amd64        systemd journal utility library
ii  libsystemd-login0:amd64                              208-8ubuntu8                             amd64        systemd login utility library
ii  systemd                                              208-8ubuntu8                             amd64        system and service manager
ii  systemd-shim                                         8-1ubuntu0.1                             amd64        shim for systemd

dpkg -l | grep sysv
ii  sysv-rc                                              2.88dsf-41ubuntu18                       all          System-V-like runlevel change mechanism
ii  sysvinit-utils                                       2.88dsf-41ubuntu18                       amd64        System-V-like utilities

dpkg -l | grep init
ii  busybox-initramfs                                    1:1.22.0-8ubuntu1                        amd64        Standalone shell setup for initramfs
ii  init-system-helpers                                  1.20ubuntu3                              all          helper tools for all init systems
ii  initramfs-tools                                      0.103ubuntu8                             all          tools for generating an initramfs
ii  initramfs-tools-bin                                  0.103ubuntu8                             amd64        binaries used by initramfs-tools
ii  initscripts                                          2.88dsf-41ubuntu18                       amd64        scripts for initializing and shutting down the system
ii  insserv                                              1.14.0-5ubuntu2                          amd64        boot sequence organizer using LSB init.d script dependency information
ii  libklibc                                             2.0.3-0ubuntu1                           amd64        minimal libc subset for use with initramfs
ii  lsb-base                                             4.1+Debian11ubuntu8                      all          Linux Standard Base 4.1 init script functionality
ii  module-init-tools                                    18-1ubuntu2                              all          transitional dummy package (module-init-tools to kmod)
ii  ncurses-base                                         5.9+20140712-2ubuntu1                    all          basic terminal type definitions
ii  sysvinit-utils                                       2.88dsf-41ubuntu18                       amd64        System-V-like utilities
ii  xinit                                                1.3.2-1                                  amd64        X server initialisation tool

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 23 Kasım 2014 - 18:40:12

@heartsmagic, şu anda bir tane USB belleği taktım bilgisayara ve bir sıkıntı yok.

if

@EkremC, bilgisayara bağlı diğer donanımları (klavye, fare vs.) çıkarıp kapatmaya çalıştığınızda kapanıyor mu?
reboot=bios, reboot=acpi, boot=efi çekirdek önyükleme seçeneklerini[1] tek tek deneyerek bunların işe yarayıp yaramadığına bakabilir misiniz? Bir de bilgisayarın marka ve modelini alayım. Bumblebee kurulu mu?

[1] http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=%C3%87ekirdek_%C3%B6ny%C3%BCkleme_se%C3%A7enekleri