[Çözüldü] Eski bilgisayara hangi linux sürümü ya da masaüstü?

Başlatan zeitgeist, 04 Kasım 2008 - 23:06:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

zeitgeist

Merhabalar!

Yeğenim, Amd Sempron 1.2, 256 ram, 128 mb ekran kartlı bir bilgisayarı kapmış getirmiş. Çevremde bulunan 3-4 kişiye daha önce Ubuntu 8.04'ü kurmuştum ve biri daha aramıza katılıyor diyerek bir hevesle kurdum.(Çevrem derken kişisel çevremden bahsediyorum, yoksa, öyle yakınımda gördüğümü yakalayıp "Bilgisayarına ubuntu kuracağım" dediğim yok. İlahi ben! Bir an aklıma geldi, gözümün önünde canlandı, yazmadan duramadım) Neyse, ubuntu 8.04' ü kurdum ancak makine kaldırmadı, daha doğrusu ağır aksak çalışıyordu. Forumdaki aramalarımda farklı masaüstlerini kullanabileceğimizi gördüm. (Bu arada diğer masaüstleriyle tanışmak ayrı bir macera oldu, dün sabahladım hatta) Sormak istediğim bir kaç şey var, sorular birbiriyle bağlantılı olduğu için ayrı ayrı başlıklar açmak pek doğru gelmedi, çünkü işin esası makinenin konfigürasyonuna uygun linux yükleyebilmek.

1-Ubuntu 8.04 Hardy Heron' un üstüne xfce, fluxbox(ki pek sevdim kendisini) ya da başka herhangi bir masaüstü yüklemek ve onu kullanmak herhangi bir performans artışı sağlar mı? (Forumda bir iki cümleyle bahsedilmiş lakin biri sade bir linux sürümü önerirken diğeri sade bir masaüstü yüklemenin yeterince performans artışı sağlayacağını söylemiş)

2-Ubuntu 7.10 sürümünü indirdim, minimum konfigürayon bilgilerini öğrenemedim. Bu sürümü kullanmak, bahsettiğim konfigürayonlu makine için ideal midir? Değilse daha eski ve ev kullanıcısı olarak rahat edebileceğimiz bir sürüm tavsiyeniz var mı?

Gerekli olabilecek bir kaç açıklama yapmakta da fayda var. Linux Mint, Arch Linux ve Deli gibi farklı linux sürümlerini indirdim lakin bu sürümler dökümanlardan anladığım kadarıyla beni biraz yoracaklar. Kendi makinemde deneme amaçlı kullanabilirim ama bahsettiğim bilgisayarda fazla vakit geçirmek istemiyorum, bir an önce yükleyerek gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra en kısa zamanda (umarım) teslim etmek istiyorum. Yani hem ev kullanıcısı için gerekli uygulamaları kurmam ve düzenlememde sorun çıkarmayacak görsel desteği olan hem de hafif bir masaüstü ya da sürüm olmalı.Bunun yanı sıra hafif masaüstü fikirleriyle gelebilecek fluxbox önerilerine de yukarıda bahsettiğim nedenden dolayı sıcak bakmıyorum. Aslında forumdaki bilgiler ve dökümanların desteğiyle benim ulaştığım iki bulanık çözüm var biri Ubuntu 7.10 kurmak diğeri de 8.04 Hardy'nin üstüne xfce kurmak.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

atomkarinca

Eğer bu makinede düzgün bir Linux performansı almak istiyorsanız ya DSL ya da Puppy Linux gibi bir dağıtım kuracaksınız ya da uğraşacaksınız. Ubuntu kurabilirsiniz ama bunu minimal install cd'siyle yapmanız gerekir. Sadece komut sistemini kurup üzerine bir pencere yöneticisi (Fluxbox gibi) kurmanız en iyi sonucu verecektir. Daha sonra gereksiz servisleri kapatırsanız gayet rahat bir sistem elde etmiş olursunuz. Arch Linux'un kurlumu da bu şekildedir.

Ne yazık ki uğraşmadan güzel bir sistem elde etmek kolay değil.

zeitgeist

Alıntı yapılan: atomkarinca - 04 Kasım 2008 - 23:59:01
...Ne yazık ki uğraşmadan güzel bir sistem elde etmek kolay değil...

Kendi makinem olsaydı uğraşırdım aslında ya da zamanım olsa ama yeğen üniversiteyi kazandı yaban ellere uçuyor öğrenci evinde kullanacak. Neyse bir şekilde çözmeye çalışacağım artık. Bu arada hala forumda geziniyorum, Ubuntulite var ama tabi o da uğraştıracaktır sanırım. Yok yok o da olmaz, bir kullanıcı da "hardy minimum kurulum cd" si diye bir tabir kullanmış, bir de ona bakayım. Yahu bu kadar linux/sürüm var şöyle ev kullanıcılarına yönelik eski konfigürasyonlarla da rahatça çalışabilecek, internette gezinip, müzik, filmle eğleşilecek bir sürüm olmamasına şaşıyorum. Microsoft' tan zaten beklemiyorum böyle bir şey çünkü para kazanma politiklarına aykırı ama Linux'tan beklerdim. Belki de var ama üstüne bir de türkçe desteği falan fişmekan derken... neyse işte.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

grigezgin

Merhaba,
Öncelikle Xubuntu dağıtımını önereyim çünkü sanırım ubuntu benzeri ve kolay kurulabilir bir dağıtım istiyorsun. Bu dağıtımda zaten Xfce masaüstüne sahip bir ubuntu. Ben daha önce bu dağıtımı 1.4 celeron işlemcili 256 mb belleğe sahip bir makinada (dizüstü) denemiştim. Oldukça iyi bir performansı vardı.
Ama farklı bir şey arıyorsan ben şuan kullandığım eski p3 500 256 mb bellek ve 8gb sabit diske sahip hb brio da vector linux 5.9 lite kullanıyorum. Çok iyi bir performansı var. Ama kurulum ubuntu gibi değil slackware yada freebsd yi andırıyor yinede oldukça basit. Tek yaşadığım sorun davicom ethernet kartındaydı onunda çok nadir bir hatadan kaynakladığı ortaya çıktı ve düzelttim.
Saygılar

zeitgeist

Alıntı yapılan: grigezgin - 05 Kasım 2008 - 00:50:50
Merhaba,
Öncelikle Xubuntu dağıtımını önereyim çünkü sanırım ubuntu benzeri ve kolay kurulabilir bir dağıtım istiyorsun.
Evet tam olarak istediğim bu, ama Xubuntu ile Ubuntu arasında işlemci ve ram tüketimi açısından çok fark olmadığını forumdaki yorumlardan çıkarsadım.
Alıntı yapılan: grigezgin
Bu dağıtımda zaten Xfce masaüstüne sahip bir ubuntu. Ben daha önce bu dağıtımı 1.4 celeron işlemcili 256 mb belleğe sahip bir makinada (dizüstü) denemiştim. Oldukça iyi bir performansı vardı.
Her ne kadar sizin Celeron' lu işlemci konfigürasyonunuz bahsettiğim makineyle eşdeğer de olsa, Ubuntu üzerine Xfce denediğimde öyle aman aman bir performans farkı olmadığını,  bilgisayarın yine zorlandığını gözlemleyince Xubuntu' dan vazgeçtim.
Alıntı yapılan: grigezginAma farklı bir şey arıyorsan ben şuan kullandığım eski p3 500 256 mb bellek ve 8gb sabit diske sahip hb brio da vector linux 5.9 lite kullanıyorum. Çok iyi bir performansı var. Ama kurulum ubuntu gibi değil slackware * ya da freebsd yi andırıyor yinede oldukça basit. Tek yaşadığım sorun davicom ethernet kartındaydı onunda çok nadir bir hatadan kaynakladığı ortaya çıktı ve düzelttim.
Saygılar
Sürüm önerileri için teşekkürler nette inceliyorum şu an. Ayrıca forumda bir mesajda bahsi geçen, atomkarınca' nın da belirttiği, http://ubuntulite.tuxfamily.org/?q=node/2#cd, adresindeki minimum install cd sini indirdim, bakalım bu hangi mecraya çıkaracak bizi.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

maxspacemax

O makinenin Ram'ını biraz yükseltin. Ubuntu çok rahat çalışır.

atomkarinca

Alıntı yapılan: meczupx - 05 Kasım 2008 - 00:14:00...Yahu bu kadar linux/sürüm var şöyle ev kullanıcılarına yönelik eski konfigürasyonlarla da rahatça çalışabilecek, internette gezinip, müzik, filmle eğleşilecek bir sürüm olmamasına şaşıyorum...

Bir önceki mesajımda da söylediğim gibi Damn Small Linux ve Puppy Linux bu işler için biçilmiş kaftanlar.

zeitgeist

Alıntı yapılan: maxspacemax - 05 Kasım 2008 - 08:45:01
O makinenin Ram'ını biraz yükseltin. Ubuntu çok rahat çalışır.
Düşünmedim değil ama İstanbul 2.el bilgisayar pazarının esnafından olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum. Ayrıca 4-5 sene öncesine kadar 166mmx kullandığım için bu makine bana yeterliymiş gibi geliyor, bir şekilde yükseltme yapmadan kullanılabilir bir sistem oluşturulabilmeli.

Öneride bulunan herkese teşekkürler. Ubuntu 7.10  kurarak ve forumda bahsi geçen "ubuntuyu hızlandırma" yöntemlerinden bir kaçını uygulayarak, sanırım ev kullanıcısını idare edebilecek bir sistem kurmayı başardım. Yine böyle bir durumla karşılacağımı tahmin ediyorum, o yüzden "Damn Small Linux ve Puppy Linux" sürümlerini daha rahat bir zamanda denemek maksadıyla indireceğim.
Özgürlüğü ne kadar anlarsan o kadar az sahip olursun. John Fowles

maxspacemax

Zenwalk XFCE kullanan çok hafif bir dağıtım. Slackware tabanlıdır. Kullanımı rahattır. Hızlıdır. Çok az ram tüketir. Bunuda göze almanı öneririm.