[Çözüldü] Ubuntu 14.10 kurulum sorunu!

Başlatan begurkan, 31 Ekim 2014 - 11:53:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

begurkan

Öncelikle herkese "merhaba" dostlar!
İlk mesajımı yaşadığım soruna çözüm bulmak adına yazsam da, forumdaki üyeliğimin ve katılımımın daimi olacağına inanıyorum  :) Ben de yoluma Ubuntu ile devam etme niyetindeyim. Sorunuma dönecek olursam, bilgisayarıma Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn yüklemek istiyorum. Halihazırda bilgisayarımda sadece Linux Mint 17 yüklü.

Tıpkı Mint'i yüklerken yaptığım gibi ISO dosyasını CD'ye yazdırarak yüklemek istedim. Ancak Brasero ve K3b ile denememe karşın hata ile karşılaştım. Bu arada ISO dosyasının MD5 değerlerini de kontrol ettim. CD'den yükleme yapamayınca, ısrarcı davranmayıp Unetbootin aracılığıyla yükleme yapmaya karar verdim.

İlk etapta * her şey yolunda görünüyor. Ubuntu açılış ekranı, dil, bölge, klavye tercihi vs. Yükleme aşamasına geliniyor. Ancak yükleme aşaması bir türlü sonlanmıyor. Ek paketleri yükleme seçeneğini kullanmadan da denedim ama sonuç değişmedi. İlk denememde bilgisayar 4-5 saat açık kalmasına rağmen yükleme sonlanmadı. Bilgisayarı tekrar başlattığımda ise yeniden Mint ile açılıyor. Acaba ne yapmalıyım? Bu sorunu çözme konusunda yardımınıza ihtiyacım var.

meda

System live modda yani deneme modunda açıp Gparted uygulaması ile Ubuntu yükleyeceğiniz alanı ext4 formatlayın. Daha sonra kurulum ekranında disk bölümlendirmede Ubuntu diskini sadece / şeklinde seçerek devam edin. Wİndows ortamında Win32disk writer Mint üzerinde yazdırma aracı olması gerek yoksa Disk Aracı ile iso kalıbını USB'ye aktarabilirsiniz. 
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

begurkan

Tavsiyenizi deneyeceğim. Ancak bilgisayarımın BIOS'unda USB'den başlat seçeneği yok. DVD'ye yazdırıp bilgisayara DVD sürücüsünden başlatmam gerek sanırım. Acaba DVD yazdırırken hata almamın sebebi ne olabilir? 2-3 tane DVD harcadım ama bana mısın demedi.

Bir de deneme modunda ext4'e format attıktan sonra Unetbootin ile yükleme yapabilir miyim?

kindly34

İlk önce yazdırdığınız DVD'nin hatasız yazdırıldığına emin olalım.
Bilgisayarı Ubuntu DVD'sinden boot edelim.

Aşağıdaki gibi ekran gelince herhangi bir tuşa basalım.

Daha sonra Türkçe'yi seçip devam edelim.

Son olarak ise Check disc for defects(Diski hatalar için kontrol et) kısmını seçip "Enter" a basalım.

Yaklaşık 5 dk DVD'de hata olup olmadığını kontrol edecektir.

begurkan

Yanıtlar için teşekkürler. kindly34'ün resimlerini paylaştığı kısımları geçtim ancak 2,5 saattir aşağıdaki açıklama ekranda duruyor ve yükleme hiç ilerlemiyor.

"SCSI3(0,0,0) (sda) aygıtının #1 bölümünde / bağlama noktası için ext4 dosya sistemi oluşturuluyor..."

kindly34

Alıntı yapılan: begurkan - 31 Ekim 2014 - 21:03:40
Yanıtlar için teşekkürler. kindly34'ün resimlerini paylaştığı kısımları geçtim ancak 2,5 saattir aşağıdaki açıklama ekranda duruyor ve yükleme hiç ilerlemiyor.

"SCSI3(0,0,0) (sda) aygıtının #1 bölümünde / bağlama noktası için ext4 dosya sistemi oluşturuluyor..."

Benim söylediğim yerde, sonuç ne çıktı?

begurkan

Hocam, dediğin gibi kurulumu başlatmadan önce dil tercihinden sonra "Diski hatalar için kontrol et" kısmını seçtim. Tarama sonrasında herhangi bir hata bulunmadığı şeklinde bir uyarı mesajı çıkınca "Ubuntu'yu yükleme"yi seçtim. Yükleme sırasında sorun yaşamamak için mevcut işletim sisteminin üzerine (Linux Mint 17)kurulum yapıyorum. Ayrıca internete bağlandım ama güncelleme opsiyonunu seçmedim. Bu şekliyle de 30 dakikadır bekliyorum ama hiçbir değişiklik yok maalesef. Çok inat ettim ama iki gündür bir türlü Ubuntu'yu yükleyemedim!!!

kindly34

Linux Mint 17'yi komple silip mi yapıyorsun?
Yanına mı kuruyorsunuz?

begurkan

Komple silip üstüne kurmaya çalışıyorum. USB takılı, bilgisayarı açınca direktUbuntu yükleme menüsü çıkıyor. Mint'in yanına kurmanın hem bir anlamı yok hem de sorun yaşayabilirim diye düşündüm.

kindly34

Alıntı yapılan: begurkan - 31 Ekim 2014 - 21:45:24
Komple silip üstüne kurmaya çalışıyorum. USB takılı, bilgisayarı açınca direktUbuntu yükleme menüsü çıkıyor. Mint'in yanına kurmanın hem bir anlamı yok hem de sorun yaşayabilirim diye düşündüm.

Disk bölümlendirme için anlatım yapıcam.
Bilgisayarınızda kaç gb Ram var?
Takas alanına ihtiyacınız olmayabilir.

begurkan

Asus F3Sg, 2 GB RAM, Duo T8300 işlemci var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

kindly34

Alıntı yapılan: begurkan - 31 Ekim 2014 - 21:49:36
Asus F3Sg, 2 GB RAM, Duo T8300 işlemci var. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Ubuntu'yu dene seçeneğinden başlatarak kuruluma geçerseniz;
Hem internete girip aşağıdaki anlatımdan yararlanırsınız hemde kurulum aşamalarını yapabilirsiniz.

"Başka Bir Şey" seçilecek.

"Hardiskinizin tamamını seçin, ve mouse ile ona tıklayın." Örneğin aşağıda /dev/sda ya tıklanmış.(sda1 ve ya sda2 değil.)
Hardiskinizin tamamını seçtikten sonra "Yeni Disk Bölümü Tablosu..." olan yere tıklayın ve tamam deyin.

Hardiskiniz "/dev/sda" varsayıyorum.Şimdi onun altında "boş alan" yazıcak.Mouse ile "boş alan" yazan yere tıklayın ve sonra "+" kısmına tıklayın.
Aşağıdaki gibi bir ekran çıkacak.

Boyut:2048
Yeni bölümün türü:Birincil
Yeni bölüm için yer:Bu boşluğun sonu
Nasıl kullanılacağı:Takas alanı

Yukarıdaki şekilde yapın ve "OK" kısmına tıklayın.

Şimdi yine "boş alan" kısmına tıklayın ve sonra "+" ya basın.
Bu sefer bu şekilde yapın.

Boyut:Tüm disk seçili olsun.(Otomatik seçilidir zaten.)
Yeni bölümün türü:Birincil
Yeni bölüm için yer:Bu boşluğun başlangıcı
Nasıl kullanılacağı:Ext4 Günlüklü Dosya Sistemi
Bağlama Noktası: /

Yukarıdaki şekilde yapın ve yine "Ok" kısmına tıklayın.

Son olarak "Ön yükleyici kurulacak aygıt" kısmı /dev/sda seçili olsun. (Otomatik seçilidir.)

En son ise "Şimdi Yükle" diyebilirsiniz.

sezmen

Alıntı yapılan: begurkan - 31 Ekim 2014 - 21:03:40

Aynı sorun ile kubuntu 14.10 kurmaya çalışırken karşılaştım. 2 kere iso'yu indirip USB'ye yazdırıp denedim, ama nafile... Hiçbir şekilde "SCSI3(0,0,0) (sda) aygıtının #1 bölümünde / bağlama noktası için ext4 dosya sistemi oluşturuluyor..." ifadesinden ileri gitmedi... Kurmak için seçtiğim disk bölümünü formatlayıp bir türlü kuruluma geçemedi.
Linux merakla başlar, bağımlılık yapar. Linux gönül işidir.

https://500px.com/sezginmendil

begurkan

Ne yazık ki bu alternatif de işe yaramadı  :( Yükleme aşaması başladıktan sonra bir yandan da Ubuntu'nun özelliklerini tanıtan slaytlar geçiyor. "Herhangi bir sorunuz var mı?" slaytı ve Unicorn resminin çıktığında aşamada herhangi bir değişiklik olmadan takılıp kalıyor ve yükleme sonlanmıyor. Aynı yükleme yöntemini internet bağlantısı olmadan gerçekleştirmeyi deneyeceğim. Bakalım işe yarayacak mı?

kindly34

Alıntı yapılan: begurkan - 31 Ekim 2014 - 23:05:09
Ne yazık ki bu alternatif de işe yaramadı  :( Yükleme aşaması başladıktan sonra bir yandan da Ubuntu'nun özelliklerini tanıtan slaytlar geçiyor. "Herhangi bir sorunuz var mı?" slaytı ve Unicorn resminin çıktığında aşamada herhangi bir değişiklik olmadan takılıp kalıyor ve yükleme sonlanmıyor. Aynı yükleme yöntemini internet bağlantısı olmadan gerçekleştirmeyi deneyeceğim. Bakalım işe yarayacak mı?

"Herhangi bir sorunuz var mı? kısmına geldi diye kurulum bitecek değil.(Sadece slaytlar bitiyor.)
Kurulum donanımınıza göre zamanı değişkenlik gösterebilir.
En az 45 dk bekleyin (O kadar sürmez zaten.)

begurkan

Hocam yardımların için çok teşekkür ederim. Sorunu çözdüm. İnternet bağlantısı kullanmadan ve güncellemeleri seçmeden yükleme yaptığım zaman hiçbir sorunla karşılaşmadım. Klavye vs gibi bazı ayarları ayrıca düzeltmem gerekti ama sorun değil. Şu anda paket yüklemeleri ve güncellemeleri manuel olarak yapıyorum. Paylaştığın disk paylaşımı görselleri de çok faydalı oldu. Kurulum aşamasında sorun yaşayanlara bu yöntemi denemelerini öneririm.

if

Bir ağa bağlanıp güncellemeleri çekmek kurulum aşamasında elbetteki kurulumu uzatacaktır:) Bazen kurulum bitmeyebiliyor.

http://kb.ubuntu-tr.net/cozulen-basliklarin-etiketlenmesi