Ubuntu tabanlı işletim sistemi yapımı

Başlatan funny, 28 Ekim 2014 - 16:06:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

funny

Arkadaşlar öncelikle merhaba, size bir kaç  sorum olacak Ubuntu tabanlı bir işletim sistemi yapmak için neler gereklidir ?
Kernel nasıl açılır ve  düzenlenir ?

siberoloji

Ubuntu tabanlı bir işletim sistemi olmaz ki.
Linux tabanlı olur.

funny


heartsmagic

Haliyle tecrüben ne kadar diye sormamız gerekmekte. "Hiç yok" diyeceksen cevabımız "Acele etme, önce kullan öğren" olacaktır. Yok, tecrübem var, bakarım, okurum, araştırırım, denerim diyorsan:

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=43733.0

Fakat "kernel nasıl açılır" sorundan anladığım kadarıyla henüz işin daha çok başındasın. Zaman ver kendine, bol bol oku, araştır. Bir süre sonra taşlar yerine oturunca ne yapmak istiyorsan o işe girişirsin.

Ubuntu, Debian tabanlı bir dağıtımdır.
Pardus, Debian tabanlı başka bir dağıtımdır.
Mint, Ubuntu tabanlı bir dağıtımdır.

Bir bakıma işletim sistemi diyebiliriz tabi bunlara, ancak dağıtım daha doğru bir tabir oluyor.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

funny

#4
Haklısınız ben Windows'a hakimim az çok programlama bilgim var. Linux daha önce kullanmadım kullanmaya başlayacağım yakında fakat sormak istedim yine de nasıl açılır nasıl yapılır ? gibisinden.

heartsmagic

Çekirdek açılırdan kastın ne bilemiyorum ancak kendisi kernel.org üzerinden dağıtılır. İndirir, derlersin. Çekirdek derleme aşamaları birçok yerde anlatılır, bu forum da dahil. Fakat çekirdek derlemek için de bir amaç olmalı. Tamamen hobi olarak diyorsan denemekten hiçbir zarar çıkmaz elbette. Fakat neden? Çekirdek derlemenin üç beş nedeni vardır, onlardan birini amaçlamıyorsan hiç gerek yok.

1. Elinde bir donanım vardır, ne çekirdeğe gömülü desteği vardır ne de elindeki dağıtım modül olarak sağlamıyordur. Fakat çekirdekte destek vardır, ve senin derlemen gerekiyordur. Ya da mevcut çekirdekte değil de üst sürümde destek vardır, onu indirip derlersin.
2. Çekirdekte gelen bir yapılandırma ayarı nedeniyle elindeki bir donanım çalışmıyordur da o ayarı kapatıp derlemen gerekir.
3. Çekirdeği biraz küçültüp, kendisi ile beraber gelen bir sürü donanım desteğini, o donanımlara sahip olmadığın için kapatmak istersin. Çok ama çok az sisteme faydası olabilir, fakat zahmetine değmez.
4. Hobi olarak.
...
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

burak öztürk

Alıntı yapılan: heartsmagic - 30 Ekim 2014 - 02:12:57

3. Çekirdeği biraz küçültüp, kendisi ile beraber gelen bir sürü donanım desteğini, o donanımlara sahip olmadığın için kapatmak istersin. Çok ama çok az sisteme faydası olabilir, fakat zahmetine değmez.
4. Hobi olarak.
...
Hobi olarak denemiştim; makine tam güç ve en üst sınırlarını zorlamıştı 1 saat kadar beklemiş ve geri dönmüştüm.
Çekirdeği küçültmeye de gerek yok. Ben küçük bir çekirdek ile hızlı açılsın vs vs değilde herhangi bir donanımı taktım mı görsün isterim. Daha ilerisi de beni aşar zaten.
Şurada hazır derlenmiş son çekirdekler mevcut; https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=33128.0

Dağıtım alanında ise şurayı incelemeni tavsiye ederim; http://www.linuxfromscratch.org/lfs/
Sıfırdan bir sistem nasıl yapılır vs bir fikir oluşturur.

funny

#7
Teşekkür ederim peki bu derlenmiş çekirdeği bulduk diyelim sonra neler yapmamız gerekecek ?

ersinkandemir

Derlenmiş hâliyle bir şey yapamazsınız, derlenmemiş hâli üzerinde düzenlemeler yapar sonra derlersiniz. Yalnız çekirdek kodları excel formüllerine benzemiyor. Ciddi bir birikim gerektiriyor anlamak ve düzenlemek için. Öncelikle buna ihtiyacınız var mı bunu sorgulayın ve o düzeyde bilgiye sahip olabilmek için çalışın çekirdeğe girişmeden önce. Sanıyorum bu kadar ciddiyeti hak ediyor Linux. ::)
Where there's a shell, there's a way.



funny

#9
Tabi ki bende biliyorum Excel formüllerine benzemediğini ne de olsa Assembly ile yazılıyor çekirdeklerin çoğu Fakat burak öztürk ve heartsmagic adlı arkadaşlar yeni çekirdek yazmaya gerek yok derlenmiş çekirdeklede yapabilirsin demişler yani ben böyle anladım.Benim sormak istediğim şu çekirdeği yazdık diyelim veya derlenmiş ile çekirdek olayını çözdük diyelim işletim sistemi yapmam için bana neler gerek ? Linuxa yeni başlayacağımı konu yorumlarında bahsetmiştim bu yüzden detaylı yardımlar bekliyorum.

ersinkandemir

Günlük kullanımla başlamanızın daha doğru olduğunu belirtmeye çalışıyoruz biz de. Yani burada tek ileti ile anlatılacak bir şey değil kek tarifi gibi. Normal bir masaüstü dağıtımı kurup kullandıkça en azından kavramlar hakkında temel bilgilere sahip olursunuz ve neyi nasıl araştırmanız gerektiğini kendiniz anlarsınız. Giriş seviyesindeki birine işletim sistemi nasıl yapılır konusunda yardımcı olmak yerine daha mantıklı bir yönlendirme yapmaya çalışıyoruz sadece. 
Where there's a shell, there's a way.



alquirel

Bu başlıkta cevabı istenen şey şuna benziyor.

"Arkadaşlar, dört işlemi yeni öğreniyorum, bana türevi integrali nasıl çözeceğimi anlatır mısınız?"

funny

#12
Dalga geçmeyi bırakır mısın lütfen  Alquirel adlı arkadaşım ? ayrıca ben şuanda bir fikir arıyorum zaten kullandığımda çözebileceğime inanıyorum sistemi fakat baştan bir sorayım dedim.

alquirel

Başından beridir "önce sadece kullanın" deniyor, ama siz hala fikir arayışındasınız. Eğer verilen fikirleri almayacaksanız kabul etmeyecekseniz başlığa devam etmeyin çünkü bu hareketiniz de bizimle dalga geçmek oluyor.

funny

#14
Alıyorum kabul ediyorum ve yarın kullanıyorum fakat sizlerdende bir kaç yöntem öğrenmeye çalışıyorum bu başlığa devam etmezsem konu kapanacak biliyorum o yüzden soruyorum.O yorumda arkadaş demiş Excele benzemez diye onu bizde biliyoruz.

ekremsenturk

#15
Aramızda kendi dağıtımını yapmış olan birisi yok. Verilen bağlantıları incelemeni öneririm. Kasap'a Lahana sormuş gibi oluyorsun bu durumda. Her, bir İnşaat'ın başında dikilipte, çalışanları izleyen kişi, başına bir kasket takınca usta olmuyor.


Bir de PisiLinux var, eski Pardus'un devamı olarak. Biraz onların projelerini takip edersen, bir fikir edinebilirsin belki.

gecegezen

Biraz arabuluculuk yapmaya çalışacam lütfen kimse alınmasın önce biraz bu dünyadan bahsedim. Şimdi ubuntu, debian veya parduş gibi isletim sistemleri biraz toplama bilgisayara benzer windows veya macoslar gibi tüm programlar bir firmandan çıkmaz yani mesela linux dediğimiz ana çekirdek vardır ve en büyük ortak noktalarıda budur genelde sonra grafikler için xorg server devreye girer, masaüstü ekranı içinse gnome devreye girer, unity ise gnome üstünde sana bir kullanım alanı oluşturu, diyelim ki sen resim düzenleyeceksin gimp devreye girer ses için pulseaudio devreye girer bu devreye giren programların hepsi farklı topluluklar tarafından geliştirilir, dağıtılır ve bunların bir çoğununda alternatifleri vardır.
Gelelim ubuntu'ya, ubuntu firması bu topluluklardan programların kodlarını alır birbiri ile uyumlu çalıcak şekilde derler ve kendine göre değişiklikler ve eklemeler yapabilirler sonrada bu benim dağıtımım der.
Ubuntu ilk başta temel olarak debian aldı yani debian tercihlerini aldı kedisi bir şeyler ekledi, değiştirdi ve bu değişiklikler o kadar artı ki şu anda debiandan çok daha farklı bir dağıtım oldu. benzer bir şey mint içinde geçerli sayılır.
İşte arkadaşların senin soruna kızmasının sebebi biraz bu sen olaya biraz android rom hazırlayan kisiler gibi yaklaştın. zip dosyasını al aç içine bir kaç apk koy gibi pek değil yani. android rom dosyası hazırlayanlar alınmasın lütfen bazıları çok güzel işler yapıyor :)
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

funny

#17
Çok güzel anlattın gecegezen arkadaşım bende bu tarz  cevap arıyordum ama arkadaşlar pek anlamadığı için biraz kızdılar
Şuanda kullanmaya başladım kullandıkça daha da ayrıntılı bir anlatım isterim.

heartsmagic

@funny, @gezegezen'in cevabına bir diyeceğim yok da, hani merak ediyorum o cevaptan sonra "işletim sistemi yapma" kısmı için ne anladın? :)
Bence o cevap senin için yeni sorular demek oluyor, fakat bunu itiraf etmek biraz güç. Debian nedir, Xorg nedir, Unity nedir....

Başlık senin için yeterli cevapları barındırıyorsa lütfen: cozuldukonusu

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

funny

Zaten o cevap yeterli demedim onun tarzında açıklayıcı cevaplar isteniyor diyorum yani kızmadan anlatabilirseniz gecegezen gibisinden.Ayrıca Unity hakkında biraz bilgim var.
Debian'ın da bir işletim sistemi olduğunu biliyorum sadece Xorg u bilmiyorum onuda öğreneceğim.

meda

Sistem yapısını anlamak için Arch kurup bir süre kullanmanı tavsiye ederim. Kulllanırkende Pacman yani paket yöneticisini iyi takip her kurduğun yazılım ya da program neyse uçbirimdeki yazıları dikkkatli bir şekilde takip et. Yerinde olsam bir topluluğa katılıp oradan destek olmaya çalışırdım. Daha sonra belki taban dağıtım olarak düşündüğün dağıtımda değişebilir. Manjaro-KDE, TR takımı tarafından hazırlanıyordu yanlış hatırlamıyorsam.
http://manjaro-tr.org/   http://manjaro-tr.org/forum/thread-895.html
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

htaslan

@funny seni anlıyorum. Bende ilk heveslendiğim zamanlarda böyle şeyler düşünüyordum. Ancak senin bahsettiğin olaylar çok uç noktalar. Bunları yapabilmen için c dilini bilmen bile yetmez. Donanım bilgisini vs de bilmen gerekiyor. Şöyle söylim hobi olarak derlersin çekirdeği indirir zip dosyasından açar birkaç komutla derlenebilir. Ancak bu şuna benzer almanca bilmiyorsun ama hiçbirşey anlamadığın halde almanca kitap okuyorsun. Bu gibi şeyler yılların birikimini gerektirir. Birde az çok programlama bilgiside yetmez bunlara. Çok iyi programlama bilmen gerekiyor. Ayrıca bir de kodları yorumlayabilmen gerekiyor. Yoksa c dilini herkes öğrenir alırsın kitabını kurallarına bakarsın yazarsın birşeyler. Ama programlama demek bu demek değildir. Bize bilgisayar mühendisliği hocamız hep şunu der. Dil bizim için bir araç. Bizim için önemli olan programlamanın mantığıdır. Dillerin hepsinin mantığı aynıdır zaten sadece kuralları farklıdır. Önemli olan sayısal mantık ve algoritma yeteneğin. Senin önce bunları aşman gerekiyor. Benim tavsiyemde şu an sadece kullan ve kullanırken de sürekli karıştır.

funny

Hepinizin fikirlerini aldım şuan, ubuntu kurulu bilgisayarımda ve deniyorum zaman zaman. Yeni fikir gelirse bu konuma tekrar beklerim teşekkür ederim.

heartsmagic

@htaslan, @funny'nin sorduğu işletim sistemini veya çekirdeği yazmak değil. Bizim kızdığımızı düşünüyor ancak yolun o kadar başında ki bu ayrımı anlatması bile çok güç oluyor. Kendisinin sorusu bir dağıtımı alıp nasıl kendime göre düzenlerim sorusudur.

@funny, sana neden kızalım? Ancak biz cevap verdikçe sen aynı yerde dönüp dolaşıyorsun. İğneli cevap verenler de vaktini ve vaktimizi boşa harcadığın için iğneli cevaplar veriyorlar. Haklılar da o örneklerde, fakat yine aynı yerlerde dönüyoruz. Beğendiğin tarzda "açıklayıcı" cevaplar senin için "açıklayıcı" değildir, daha da kafa karıştırıcıdır. Güzel güzel anlatmaya çalışıyoruz, kurup kullanacaksın. Aradan yeterli vakit geçtiğinde, yani ne neymiş öğrendiğinde yeni sulara yelken açarsın: Kendi dağıtımını oluşturmak.

Konu açık kalmasın lütfen, yeni fikir gelmez (gelecek her fikir senin için zarar demektir), sen bir süre Linux'u kullanıp öğrenene kadar. Yeterli zaman geçince, bir iki sene gibi, gelip yeni bir başlık açarsın.
Konuyu etiketleyelim bence: cozuldukonusu
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

funny

Yeni başlık açıp konu kirliliği yapmak istemem ayrıca bir Bilişim Teknolojilerine ilgili olduğum için Linux'u biraz karıştırsam öğrenirim  o konuda sıkıntı yok yani 1 -2 sene çok dediniz ben tamamen öğrenince tekrar yeni yanıtlar yazarım.