[Çözüldü] Yetersiz disk alanı sorunu

Başlatan Sword79, 07 Ekim 2014 - 10:01:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sword79

Öncelikle hepinize kolay gelsin arkadaşlar. Konuyu yanlış yere açtıysam şimdiden özür dilerim. Ben yaklaşık 1 ay kadar önce Win7 yüklü bilgisayarıma 14.04LTS kurdum. Yanında falan hiçbir şekilde Win kalıntısı bırakmadım. Disk olarak harici hard disk kullandığımdan hiç disk bölümlendirme işine girmemiştim. Fakat bugün bi güncelleştirmeyi yükleyecekken "yetersiz depolama alanı Yükseltme toplam 77,5 M boş alana '/boot' diski üzerinde ihtiyaç duyuyor. Lütfen ek olarak 47,6 M boş alanı '/boot' üzerinde oluşturun. Çöpünüzü boşaltın ve 'sudo apt-get clean' kullanarak önceki yüklemelerin geçici paketlerini kaldırın." sorunu çıktı karşıma. Acaba bunu nasıl çözebilirim. Cihazımda GParted kurulu. Nasıl kullanacağımı bilemediğimden dokunmamıştım. Şimdiden teşekkürler..

heartsmagic

sudo fdisk -l
çıktısını bir görebilir miyiz? Sanırım /boot bölümü ayrı ve iletiden anladığımız kadarıyla orada yer kalmamış. Eski çekirdekleri temizleyerek durumu kotarabiliriz, öteki türlü kök sistemdeki temizlik iş göremeyebilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sword79

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, toplam 625142448 sektör
Units = sektör of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk kimlikleyicisi: 0x000167ac

Aygıt Açılış    Başlangıç     Bitiş  BlokSayısı Kml Sistem
/dev/sda1   *        2048      245759      121856   83  Linux
/dev/sda2          501758   625141759   312320001    5  Ek
/dev/sda5          501760   625141759   312320000   83  Linux

Disk /dev/mapper/sda5_crypt: 319.8 GB, 319813582848 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38881 cylinders, toplam 624635904 sektör
Disk kimlikleyicisi: 0x00000000

/dev/mapper/sda5_crypt diski geçerli bir disk bölümleme tablosu içermiyor

Disk /dev/mapper/ubuntu--vg-root: 317.7 GB, 317664002048 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38620 cylinders, toplam 620437504 sektör

/dev/mapper/ubuntu--vg-root diski geçerli bir disk bölümleme tablosu içermiyor

Disk /dev/mapper/ubuntu--vg-swap_1: 2134 MB 2134900736 bayt
255 heads, 63 sectors/track, 259 cylinders, toplam 4169728 sektör

/dev/mapper/ubuntu--vg-swap_1 diski geçerli bir disk bölümleme tablosu içermiyor

Çıktı bu hocam.

heartsmagic

Çıktılar için: kodetiketi

Ne yazık ki bazı komutları verdirtmeyi unutmuşum. Şunu bir geçersin buraya öncesinde:
df -h

Sonra Ubuntu Tweak isimli uygulamayı kurmalısın.

sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-tweak

Gerçi elle de temizletebiliriz kullanılmayan çekirdekleri ancak bu uygulama elinin altında bulunursa zararı olmaz. Kurduktan sonra Ubuntu Tweak ismiyle açar, Kapıcı bölümünden eski çekirdekleri temizletirsin. Sonrasında tekrar :
df -h

Sword79

Bu seferde yaklaşık 10 kblık bi alan istiyor. Hocam acaba bu benin başta diski bölümlememiş olmamdan kaynaklanıyor olabilir mi?

bytan

Hangi komuttan sonra verdi bunu?

En güncel çekirdekle sistemini açıp alttaki iki komutun çıktısını buraya aktar:

uname -a
dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d'
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

heartsmagic

@Sword79, hangi komuttan sonra istedi 10KB'lik alanı? En azından df -h komutunun çıktısını görebilseydik, kök sistemin durumunu da anlamış olurduk. Eğer paket kurulum esnasında yer istiyorsa kök bölüm de dolmuş demektir. Sen df -h çıktısını aktar lütfen buraya.

Bu arda en azından /boot bölümü için @bytan'ın önerisi üzerinden gidebiliriz. @bytan'ın verdiği komutu uyguladığında sana bir liste çıkartacaktır. Sonra şu komutu yürüt:
uname -r
Bu komutla o an kullanılan çekirdek görünecektir. Listede muhtemelen yoktur ama teyidini yaparsın yine de. Ardından eski çekirdekleri şu şekilde silebilirsin:
dpkg -l 'linux-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d' | xargs sudo apt-get -y purge

Bu hem /boot bölümünden hem de kök bölümden yer açacaktır.

Sword79

Hocam gparted ile biraz uğraşıp yeni bir bölme oluşturdukan sonra sorun cıkmadı veya ben kapıcıyla 1 kez daha temizleme yaptım. Belki o açt boşluğu. Şimdilik sorun çıkmıyor. Bir dahaki güncelleştirmede görürüm artık yer kalıp kalmadığını. Teşekkürler.

heartsmagic

Yeni bölüm oluşturmak yer için çare değildir. Ancak kök bölümü genişlettiysen sıkıntı oradan kalkar. /boot bölümü için de aynı durum söz konusu elbette. df -h çıktısını görmeden yorum yapamıyoruz ve sanırım bu üçüncü rica edişimiz :) Neyse, sorun çözüldüyse lütfen: cozuldukonusu

Sword79

Kusura bakmayın hocam dikkat edememişim. Sorun hallolunca biraz acele edip hemen mesajı yazdım. Şimdi Çözüldü olarak değiştiriyorum. Yardımlarınız için teşekkürler :)