[Çözüldü] Vestel LCD TV'yi monitör olarak kullanınca ubuntu ekrana sığmayıp taşıyor.

Başlatan mauddib, 29 Eylül 2014 - 20:14:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mauddib

32 inch Vestel LCD TV'yi monitör olarak kullanınca yandaki side bar, alttaki traybar ve üst sapdaki interner ikonu görülmüyor.

ekran kartım onboard intel 4000. işlemcim i5. ram 16 gb.
aynı sorun w8.1'de de yaşamıştım. ancak sisyem ayarlarından kolayca çözmüştüm.

intel'in ekran kartına ait linux 64 bit sürücüsünü indirdim ve kurdum. sorun aynen sürdü. display'de vestel olarak görmekte ancak ilginçtir yanında 7 inch yazıyor.
sonra resolution'ı xrandr ile tüm çözünürlüklerde ( 1920 x 1080; 1020 x 780 vs... ) değiştirdim... sonuç yine aynı. hattta rapor etmediği çözünürlükleri bile tanımlayıp denedim, yine olmadı.

sonra linux mint 17'yi denedim. onda ekrana biraz daha iyi oturdu. şöyleki soldaki side bar ve alttaki traybar ikonlarının % 30'u görülebildi. ancak bu da benim için yetersiz oldu.

bunun bir çözümü var mı ?

saygılarımla....

mauddib

ilgin için teşekkür ederim.

1.
sudo apt-get install mesa-utils
[sudo] password for zeynep:
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
mesa-utils is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 14 not upgraded.

2.
lspci | egrep "VGA|3D|Display"
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)

3.
glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) Ivybridge Mobile
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,

4.
lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev c4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM76 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
02:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9485 Wireless Network Adapter (rev 01)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 07)

5.
xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 32767 x 32767
VGA1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI1 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 16mm x 9mm
   1920x1080i     60.1*+   50.0     60.0 
   1920x1080      24.0     24.0 
   1280x720       60.0     50.0     59.9 
   1440x576i      50.1 
   1440x480i      60.1     60.1     60.1 
   720x576        50.0 
   720x480        60.0     59.9 
   640x480        60.0     59.9 
DP1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VIRTUAL1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

6.
support_test -p
support_test: komut bulunamadı ( kernel 3.13.0.35 )

7.
support_test -p --compiz
support_test: komut bulunamadı ( kernel 3.13.0.35 )

8.
32w_lcd_tv
profile type : display device
colorspace : rgb
created : eylül 30 2014, 03:27:38 ös
version : 4,3
device manufactureer : vestel elektronik sanayi ve ticaret a. s.
device model : 32w lcd tv
display correction : no
white point : 8500k
license : this profile is free of known copyright restrictions.
file size : 2,0 kB
file name : /home/zeynep/.local/share/icc/edid-bc9c661bc9a41ae18b6e37740906f7bd.icc

metadata :
data source type : edid
display checksum : 017fb17a9f0b2e0fa97169cc5dec8ad5
framework product : unity-settings-daemon
frameworkprogram : unity-settings-daemon
framework version : 1.0
mapping device : xrandr-vestel elektronik sanayi ve ticaret a.s..-32w_lcd_tv

plazma

burk

mauddib

Alıntı yapılan: plazma - 30 Eylül 2014 - 22:55:13
Bu bağlantıdan kapalı sürücüleri kurup bir değişme olacak mı deneyebilirsiniz : https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?DwnldID=13815

intel'in sürücüsünü linux ubuntu 64 bit olarak indirdim ve kurdum. ama ekran sorunum hâlâ sürmekte. ekranımın 32 inch olduğunu yazmıştım. ancak displayda Vestel 7 inch olarak gösteriyor. oysa tv type'da Vestel 32 inch görünmekte. sorunun kaynağı bu olabilir mi ?

mendirec

@mauddib, televizyonun en-boy oranını değiştirme özelliği olabilir. Kumandanın üzerindeki bir tuş veya menü içerisinde de olabilir.
Bende de aynı problem var. Hem Windows'da hem de Ubuntu'da taşma sorunu var. Windows'da, İntel'in grafik işlemcisi için çıkardığı yazılım ile en-boy oranı değişiyor ama bu program bildiğim kadarıyla Ubuntu'da yok.

mauddib

Alıntı yapılan: MeNDireC - 01 Ekim 2014 - 09:56:49
@mauddib, televizyonun en-boy oranını değiştirme özelliği olabilir. Kumandanın üzerindeki bir tuş veya menü içerisinde de olabilir.
Bende de aynı problem var. Hem Windows'da hem de Ubuntu'da taşma sorunu var. Windows'da, İntel'in grafik işlemcisi için çıkardığı yazılım ile en-boy oranı değişiyor ama bu program bildiğim kadarıyla Ubuntu'da yok.
ilgine teşekkür ederim. benim vestel tv'de en boy oranının değiştirilebileceği bir menü seçeneği yok maalesef.
ubuntu özelinde linux'un böyle bir sorunla daha önce karşılaşmış olması gerekir. çözümlenmiş olmalı.

plazma

Cozunurluk 1920x1080 gozukuyor çıktılarda ama ekranda o şekilde gelmiyor galen ekran çıktılarını kod etiketi içinde tekrar aktarırmısın sürücü kurduktan sonra bakalım değişiklik var mı, birde 32" ama hd ready mi full hd mi hangi çözünürlüğe destek veriyor tam modeli nedir? Mendirec ib dediği gibi hdmi bağlantıda taşma yapar onun için ekrana sığdırmak gerekebikir tv ayarlarından.

mauddib

Alıntı yapılan: plazma - 01 Ekim 2014 - 10:52:40
Cozunurluk 1920x1080 gozukuyor çıktılarda ama ekranda o şekilde gelmiyor galen ekran çıktılarını kod etiketi içinde tekrar aktarırmısın sürücü kurduktan sonra bakalım değişiklik var mı, birde 32" ama hd ready mi full hd mi hangi çözünürlüğe destek veriyor tam modeli nedir? Mendirec ib dediği gibi hdmi bağlantıda taşma yapar onun için ekrana sığdırmak gerekebikir tv ayarlarından.
merhaba.
"ekran çıktılarını" açar mısınız ?.
yukarda verdiğim doneler dışında veri gerekiyor sanırım. o verileri nasıl lacağımı yazmalısınız. teşekkür ederim.

nuked

tv lerde pc modu oluyor. onu aktif etmeniz gerekiyor. o zaman tam uyum sağlayacaktır. bir de tv'nin edid bilgisi yanlış muhtemelen işletim sistemine yanlış bilgi veriyor. örneğin 7 inch olarak görünmesi

edit:

intel kartlarda overscan problemi varmış tv taşma yapması normal aşağıdaki komutlarla sorunu çözebilirsiniz.

ilk aşağıdaki kodu çalıştırın sonra diğerini

sudo xrandr --output HDMI1 --transform 0.95,0,-52,0,0.97,-35,0,0,1

sonra aşağıdaki

sudo xrandr --output HDMI1 --transform 1,0,-57,0,1,-29,0,0,1

mauddib

merhaba.

teşekkür ederim.

birinci önerinize cevabım : vestel tv'mde bu mode var.
kaynak girişi olarak geçiyor
ayarlar > kaynaklar > tv, ext1, ext2, side av, hdmi1, hdm2, hdmi3, hdmi4, ypbpr, vga/pc seçenekleri var.
vga /pc : aktif görünümde. zaten pc bağlantım vga/pc portundan değil, hdmi4 portundan.

sudo xrandr --output HDMI1 --transform 0.95,0,-52,0,0.97,-35,0,0,1 önerinizi uygulayınca :
sudo] password for zeynep:
takiben soldaki side bar ikonları birden belirdi : mükemmel.

üçüncü yolda :

sudo xrandr --output HDMI1 --transform 0.95,0,-52,0,0.97,-35,0,0,1
zeynep@wibtek:~$ sudo xrandr --output HDMI1 --transform 1,0,-57,0,1,-29,0,0,1
X Error of failed request:  BadMatch (invalid parameter attributes)
  Major opcode of failed request:  140 (RANDR)
  Minor opcode of failed request:  7 (RRSetScreenSize)
  Serial number of failed request:  36
  Current serial number in output stream:  38

cevabı göründü.

ekran değişmedi tabii.

4. yolda :
sudo apt-get install gentoo
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
The following NEW packages will be installed:
  gentoo
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 14 not upgraded.
Need to get 769 kB of archives.
After this operation, 1.937 kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://tr.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/universe gentoo amd64 0.19.13-2 [769 kB]
Fetched 769 kB in 3s (253 kB/s)
Selecting previously unselected package gentoo.
(Reading database ... 195287 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../gentoo_0.19.13-2_amd64.deb ...
Unpacking gentoo (0.19.13-2) ...
Processing triggers for doc-base (0.10.5) ...
Processing 1 added doc-base file...
Processing triggers for man-db (2.6.7.1-1) ...
Processing triggers for gnome-menus (3.10.1-0ubuntu2) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.22-1ubuntu1) ...
Processing triggers for bamfdaemon (0.5.1+14.04.20140409-0ubuntu1) ...
Rebuilding /usr/share/applications/bamf-2.index...
Processing triggers for mime-support (3.54ubuntu1) ...
Setting up gentoo (0.19.13-2) ...

bunun faydası / zararı olmadı.

sonuç olarak şu an :

soldaki side bar ikonlarım belirdi.
alttaki tray barım diplerde bir yerde olmalı... gözükmüyor.
sağ üst köşedek, ikonlar da alt tray bar gibi.. yok.

ilginize teşekkür ederim.

not : pc'yi açıp kaparınca yine eski hale geldi. sanırım her açılışta bu kodları yinelemek gerkiyor. bu da pek iyi bir şey değil.

nuked

tv lerde kaynaklardan ayrı olarak kaynakları hdmi,ext,av gibi çıkışlara etiket gibi cihaz tanımlaması yapılabiliyor. hiç vestel tv kullanmadım ama benim lg tv'mde hdmi1 i pc moduna aldım oyun konsolu,uydu alıcısı, blue-ray,vcr,pc mod gibi etiketler verebiliniyor. diğer tv'lerde var tv çıkışı o ayara göre tekrar çözünürlüğü değiştiriyor. örneğin ben tv'mi başka bir modda bağlarsam overcan/underscan değerleri değişiyor. ya tv den yada pc den tekrar ayarlamam lazım.
pc modu genelde input lag denilen gecikmeyi en aza indirmek için sanki monitör kalitesine yakın tepkime vermesini sağlıyor. ve çözünürlüğü de ona göre ayarlıyor.
tv ayarlarda muhakkak resim kalitesi gibi değişik bir isimle örneğin sinematik zoom felan gibi isimlerde tv de de ayarı olması gerekiyor.

Tv in tam modelini söylerseniz araştırabiliriz.

aşağıdaki gibi xrandr transform kodlarıyla doğru çözünürlüğü bulmak biraz sıkıntı kordinat bilgisi ve hafif matematiksel hesaplama gerekiyor.
bir de bunu deneyin 1080 çözünürlüğünde birkaç kişide işe yaramış.
sudo xrandr –output HDMI1 –transform 1.05,0,-35,0,1.05,-19,0,0,1

ölçeklemeyi merkeze alarak da aşağıdaki kodları deneyebilirsiniz
sudo xrandr --output HDMI1 --set PANEL_FITTING center

yukardaki kod çalışmazsa aşağıdakini deneyin
sudo xrandr --output HDMI1 --set "scaling mode" center

yada ölçeklemeyi aç/kapa ile denebilirsiniz.

sudo xrandr --output HDMI1 --set underscan on
sudo xrandr --output HDMI1 --set overscan off

eğer doğru kodu bulursak her sistem başladığında otomatik komut uygulaması yapılır her seferinde tekrar kod girmezsiniz

benim imzamda bulunuyor. bu kodu uygulamayın sizin için değil

mauddib

şu an işte olduğum için ancak tv modelimi yazabiliyorum. eve dönünce diğer önerilerinizi hemen uygulayacağım. teşekkür ederim.

Vestel 32 pf8910
100 Hz full hd 1080 32 inch led tv.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 02 Ekim 2014 - 17:49:09

Alıntı yapılan: plazma - 30 Eylül 2014 - 22:55:13
Bu bağlantıdan kapalı sürücüleri kurup bir değişme olacak mı deneyebilirsiniz : https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?DwnldID=13815

intel'in hd 4000 için geliştirdiği x64 driver'ı indirip, kurdum. ekran olaak hiç bir şey değişmedi.

plazma

Başka HDMI portunda denediniz mi? hdmi 1 e alıp bir deneyin bakalım. Birde arkadaşın dediğine ilave olarak bazılarının üzerinde hdmi/dvi in yazar mesela bendekinde oyle o yuzden 1. porttan bağlıyorum hdmi bilgisayar için, sizinde tv nizde bu tarz ibareler var mı?

mauddib

Alıntı yapılan: nuked - 02 Ekim 2014 - 03:38:32
tv lerde kaynaklardan ayrı olarak kaynakları hdmi,ext,av gibi çıkışlara etiket gibi cihaz tanımlaması yapılabiliyor. hiç vestel tv kullanmadım ama benim lg tv'mde hdmi1 i pc moduna aldım oyun konsolu,uydu alıcısı, blue-ray,vcr,pc mod gibi etiketler verebiliniyor. diğer tv'lerde var tv çıkışı o ayara göre tekrar çözünürlüğü değiştiriyor. örneğin ben tv'mi başka bir modda bağlarsam overcan/underscan değerleri değişiyor. ya tv den yada pc den tekrar ayarlamam lazım.
pc modu genelde input lag denilen gecikmeyi en aza indirmek için sanki monitör kalitesine yakın tepkime vermesini sağlıyor. ve çözünürlüğü de ona göre ayarlıyor.
tv ayarlarda muhakkak resim kalitesi gibi değişik bir isimle örneğin sinematik zoom felan gibi isimlerde tv de de ayarı olması gerekiyor.

Tv in tam modelini söylerseniz araştırabiliriz.

aşağıdaki gibi xrandr transform kodlarıyla doğru çözünürlüğü bulmak biraz sıkıntı kordinat bilgisi ve hafif matematiksel hesaplama gerekiyor.
bir de bunu deneyin 1080 çözünürlüğünde birkaç kişide işe yaramış.
sudo xrandr –output HDMI1 –transform 1.05,0,-35,0,1.05,-19,0,0,1

ölçeklemeyi merkeze alarak da aşağıdaki kodları deneyebilirsiniz
sudo xrandr --output HDMI1 --set PANEL_FITTING center

yukardaki kod çalışmazsa aşağıdakini deneyin
sudo xrandr --output HDMI1 --set "scaling mode" center

yada ölçeklemeyi aç/kapa ile denebilirsiniz.

sudo xrandr --output HDMI1 --set underscan on
sudo xrandr --output HDMI1 --set overscan off

eğer doğru kodu bulursak her sistem başladığında otomatik komut uygulaması yapılır her seferinde tekrar kod girmezsiniz

benim imzamda bulunuyor. bu kodu uygulamayın sizin için değil

merhaba,
bir. televizyonum vestel 32 pf8910 : 100 Hz full hd 1080 32 inch led tv.11
iki. ayarlardan yalnızca tüm portlar üzerinde etkin / etkin değil ayarı yaptırabiliyor. hdmi portunu vga yada pc portuna dönüştürebilmek mümkün değil.
üç. uzaktan kumanda da screen butonu var. bununla değişik ekran tipleri seçebiliyorum. ( otamatik, panaromik, full, 16 : 9; 16: 4 vs... ) otamatik, panoramik ve full'da soldaki sidebar ikonları tam çıkmakta.
sağ üst köşede ise internet bağlantı ikonu ( aşağı ve yukarı ok şeklinde ) ve  türkçe ve ingilizce klavye ayarı ikonu tam çıkmakta. onların hemen sağ yanındaki ses ikonu'nun ise 3'te biri çıkmakta. yani vestel led tv'mde ubuntu ile gördüğüm en fir ekran bu oldu.
dört. intel hd 4000 ile ilgili linux driver yükledim. sorun sürmekte.
beş. sonra ubuntu ikonuna basıp, intel graphics installer for linux'u bulup tıkladım ve kurdum. bu arada bazı paketleri indirip, kurdu. sonuç değişmedi.
altı. uzaktan kumandayı elime alıp, screen butonuna basınca full modunda görüntünün ekrana tam olarak sığdığını gördüm. böylece sorunum çözüldü.

MeNDireC, plazma ve nuked ilginize çok teşekkür ederim. çok iyisiniz.

iyi bayramlar.

nuked

sorunun çözüldü fakat sizin tv pek internette popüler değil hiç birşey bulamadım. pc modu vardır ama bulmak sıkıntı ben lg'de tesadüfen bulmuştum

aşağıdaki gibi portlara atama yapılabiliyordur her tv'de standart gibi birşey oldu bu özellik ama sorun kalmadığı için o kadarda önemli değil

mendirec

Rica ederim. Size de iyi bayramlar.Bir de ben sorunumu çözebilsem :)
Nihayet! Ben de sorunumu çözdüm :) İleri ayarlarda "16:9 resim üstü tarama" açıkmış. Kapatınca görüntü ekrana tam oturdu. :)
Bir de hatırlatma, çözüme kavuşan konuların başlığına çözüldü etiketi getiriyoruz :)

burk

Alıntı Yapbeş. sonra ubuntu ikonuna basıp, intel graphics installer for linux'u bulup tıkladım ve kurdum. bu arada bazı paketleri indirip, kurdu. sonuç değişmedi.
altı. uzaktan kumandayı elime alıp, screen butonuna basınca full modunda görüntünün ekrana tam olarak sığdığını gördüm. böylece sorunum çözüldü.
@mauddib Ubuntu ikonu Unity çubuğunun  en başındaki Ubuntu simgesi mi? Ayrıca tüm yaptıklarından bağımsız full modu seçmen mi sorunu çözdü?

plazma

Alıntı Yap"16:9 resim üstü tarama"
yani işletim sistemi yada sürücü kaynaklı değil Tv ayarı açık kaldığından dolayı imiş sorun?

mendirec

Alıntı yapılan: plazma - 03 Ekim 2014 - 16:00:52
yani işletim sistemi yada sürücü kaynaklı değil Tv ayarı açık kaldığından dolayı imiş sorun?
Benim için evet ama konu sahibi için bilemiyorum :)

mauddib

Alıntı yapılan: mauddib - 01 Ekim 2014 - 10:46:12
Alıntı yapılan: MeNDireC - 01 Ekim 2014 - 09:56:49
ilgine teşekkür ederim. benim vestel tv'de en boy oranının değiştirilebileceği bir menü seçeneği yok maalesef.
ubuntu özelinde linux'un böyle bir sorunla daha önce karşılaşmış olması gerekir. çözümlenmiş olmalı.

menü > ayarlarda böyle bir seçenek yok gerçekten. ancak senin yazını yeniden okuduğumda uzaktan kumandaya bakmak istedim. kumanda da screen diye bir buton farkedince çözüldü. teşekkürler.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Ekim 2014 - 11:29:21

Alıntı yapılan: plazma - 02 Ekim 2014 - 19:41:50
Başka HDMI portunda denediniz mi? hdmi 1 e alıp bir deneyin bakalım. Birde arkadaşın dediğine ilave olarak bazılarının üzerinde hdmi/dvi in yazar mesela bendekinde oyle o yuzden 1. porttan bağlıyorum hdmi bilgisayar için, sizinde tv nizde bu tarz ibareler var mı?
mrhb.
4 hdmi portu var. dördünü de dedim. olmadı. teşekkür ederim.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Ekim 2014 - 11:31:44

Alıntı yapılan: MeNDireC - 02 Ekim 2014 - 22:09:55
Rica ederim. Size de iyi bayramlar.Bir de ben sorunumu çözebilsem :)
Nihayet! Ben de sorunumu çözdüm :) İleri ayarlarda "16:9 resim üstü tarama" açıkmış. Kapatınca görüntü ekrana tam oturdu. :)
Bir de hatırlatma, çözüme kavuşan konuların başlığına çözüldü etiketi getiriyoruz :)

merhaba,
bu çözüldü ibaresi nasıl konulmakta  ?

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Ekim 2014 - 11:34:05

Alıntı yapılan: burk - 03 Ekim 2014 - 10:47:36
Alıntı Yapbeş. sonra ubuntu ikonuna basıp, intel graphics installer for linux'u bulup tıkladım ve kurdum. bu arada bazı paketleri indirip, kurdu. sonuç değişmedi.
@mauddib Ubuntu ikonu Unity çubuğunun  en başındaki Ubuntu simgesi mi? Ayrıca tüm yaptıklarından bağımsız full modu seçmen mi sorunu çözdü?
mrhb,

sorunun çözdükten sonra ben de aynı meraka kapıldım. ubuntu 14.01 unity'yi yeniden kurdum. bu kez hiç bir şey yapmadım. hiç bir driver, güncelleme, ayar değişikliği yapmadan diret screen butonuna basıp, full'u seçtim ve sorun hemen çözüldü.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 06 Ekim 2014 - 12:35:21

Alıntı yapılan: plazma - 03 Ekim 2014 - 16:00:52
Alıntı Yap"16:9 resim üstü tarama"
mrhb,
dedğiniz gibi. tv sorunu. linux yada dirver sorunu değilmiş.

ayrıca unity değil de, gnome arayüzü kullansam işler screen butonuna basmadan da çözülebilir miydim merakına kapılıp, ubuntu 14.01 lts gnome x64 indirp, yeniden kurmaya başladım. daha install'un başında, disk bölümleme de, boot loader'ın yükleneceği yeri seçmemi sağlayacak buton ekranın göremeyeceğim kadar dip bir yerinde kaldığı için, kuruluma son verdim.19 inch lcd monitörü takrak ubuntu gnome'u yeniden yüğklemeye başladım. disk bölümlemeyi bitirince, lcd monitörümden hemen hdmi kablosunu söküp, vestel led lcd tv'uma taktım. kalan kurulum işlemini oradan sürdürdüm. kurulum btince görüntü vestel tv'uma hiç sığmadı. bu kez uzuaktan kumandadaki screen butonu da bir işe yaramadı. görüntünün epeyi ekran dışında kalmaya devam etti. bu kez intel linux x64 driver'ı kurup, gösterdiğiniz komutları denedim. sonuç yine yüz güldürücü değildi.

bu kez ubuntu unity 14.01 lts x64'ü yeniden kurdum. hiç bir driver yüklemeden screen butonuna basıp full modu seçince görüntü ekrana tam oturdu. sonra yine de intel sürücülerini kurdum.
gnome'dan vaz geçmeyeyim, bir de tarçını ( cinnamon'u ) deneyeyim dedim. ne de olsa cinnamon da bir gnome 3 kökenliymiş. ve ben bir süredir evde linux mint cinnamon kullanıyorum. http://www.noobslab.com/2014/06/cinnamon-desktop-is-available-for.html adlı adresten kopyaladığım :
sudo add-apt-repository ppa:gwendal-lebihan-dev/cinnamon-nightly
sudo apt-get update
sudo apt-get install cinnamon komutları ile ara yüzü değiştirdim. bilgisyaraı restart edince küçük bir giriş penceresi ekrana geldi :

burada sağ yadanki yuvarlağı tıklayınca ikinci bir pencere geldi :

buradaki seçenekleri görünce çok şaşırdım. çünk hem gnom masa üstü, hem cinnamon, hemde unity masa üstü  seçenekleri karşımdaydı. hepsini de denedim. gnome bu ke ekrana tam oturdu. unity ve cinnamon zaten ekrana tam oturuyordu. inanılmaz bir kolaylık.
ilginize teşekkür ederim.