[Çözüldü] Windows'un yanına herhangi bir Linux dağıtımı kurarken sorun yaşar mıyım ?

Başlatan eronis, 28 Eylül 2014 - 22:54:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

Arkadaşlar, sonunda oyunlar için windows'a dönmeye cesaret ettim :) Oyunlarda harika, ama benim makine eski olması bir yana, windows başlı başına ağır bir sistem. i7 li makine bile windows açarken biraz kasıyor, donuyor. Herhangi bir linux dağıtımı kursam bu makineye boot loadermıydı, grub mu adından da pek emin değilim, bu loaderlar neden bu kadar önemli onuda anlamıyorum cehaletimi mazur görüp eğer bu boot loader olayı neden bu kadar önemli, insanlar neden kullandıkları işletim sisteminin yanında kullandıkları loader'ı da yazıyorlar onu açıklarsanız sevinirim.

Şimdi, sorum şu; ben linux'da çok tecrübeli birisi değilim, hatta yolun başında bile değilim diyebilirim. Öğreneceğim bir sürü şey, adeta yeni bir dünya var. Ben misal ubuntu yada debian,... vs herhangi bir linux dağıtımında birkaç sorun ard arda geliyor. Artık iş arap saçına dönünce uğraşmak yerine dosyalarımı yedekleyip, format atıyorum. Diyelim ki şuan kullandıkğım Windows'un yanına Linux Mint kurdum, sonra yanlışlıkla synaptic ile uğraşırken bütün paketleri sil komutu verdim, birkaç paket sildi ama hangileri olduğunu bile bilmiyorum. Tabii bu bende bir kuşku yapar. Format attım diyelim bu makineye(sadece linux mint'e) ve kafama esti elementary os kurdum(loaderını bilmiyorum. başka bir loader koymak adına yaptım). Loader ile ilgili bir sorun yaşarmıyım ? Ben şunu istemiyorum;


Welcome to Boot loader

- Elementary OS
- Linux Mint (demin sildiğimi varsaydığım sistem)
- Windows 7


böyle bir ekrana bakmak istemiyorum.
Yada şunun gibi;

Welcome To Boot Loader

- Linux Mint (yeni kurduğum)
- Linux Mint (sildiğim)
- Windows 7





Onun için baştan sorim dedim. Oyunlar benim için bir tutku, ama linux'da vazgeçemeyeceğim bir sistem. Bu ikisini de istiyorum bilgisayarımda. Bilgisi olan beni bilgilendirirse çok sevinirim. Şu ana kadar 2 tane linux dağıtımını yan yana adam akıllı kurup kullanmadım.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

neynefes

Bende 3 sistem kurulu ve tıkır tıkır işliyor hepsi. İstediğiniz kadar kurulum yapabilirsiniz. Loader dan kastınız grub ekranı. Bu ekran sisteminiz de kurulu olan dağıtımları tarar ve dağıtımlardan hangisini başlatmak istediğinizi seçmenize olanak sağlar. Dikkatli olarak sistemlerden birini kaldırıp tekrar kurabilirsiniz. Buradaki dikkat etmeniz gereken husus doğru disk bolumune kurulum yapmak. Bir dağıtım diğerine etki etmez . Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

İkinci konuyu tam anlamadım ama anladığım kadarıyla başlangıçta işletim sistemlerini seçtiğiniz ekranın gelmesini istemiyorsunuz sanırım. Grub ekranı hem kurulu sistemleri gösterir hem de bunlar arasında seçim yapmanızı sağlar.

Bilgisayarınıza çok işletim sistemi kurmanız bir sorun teşkil etmez performans açısından. Performans sorunu sadece açtığınız dağıtıma aittir.

eronis

Demek istediğim şu, misal grub ekranında sildiğim işletim sisteminin izi kalmasını istemiyorum. Sonra basınca bir şey açılmayacak, sadece grub ekranında kirlilik yaratacak. Böyle birşey beni rahatsız eder.
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

WhereIsMyMind

LILO(Linux loader), MBR(Master boot record) a yüklendiğinden dolayı ubuntu için ayırmış olduğun bölümü formatlasan bile Grub yine kalıcı oluyor.
Ubuntu 13.10'da Wubi ile bunu rahatca kaldırabiliyorduk.
14.04 sürümü için aşşağıdaki videoyu inceleyebilirsin.

http://www.youtube.com/watch?v=heO1n73Ua4Q

Ubuntu ÖZGÜRLÜKÜTÜR

mehmet3582


heartsmagic

Alıntı yapılan: eronis - 29 Eylül 2014 - 20:52:23
Demek istediğim şu, misal grub ekranında sildiğim işletim sisteminin izi kalmasını istemiyorum. Sonra basınca bir şey açılmayacak, sadece grub ekranında kirlilik yaratacak. Böyle * bir şey beni rahatsız eder.

man update-grub

Kısacası Grub güncellenir olur biter.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eronis

The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

gecegezen

Ben bir şeyden bahsetmek istiyorum en azından dikkat edilmesi gereken bir nokta bilgisayarda en son kurduğunuz sistemin grub'u yüklü olacaçığından onu sildikten sonra diğer sistemin grubunu onarmanız gerekebilir. Örneklersek mesela sisteminizde ubuntu kurulu diğelim ve siz mint kurdunuz büyük olasılıkla mint kendi grubu ile gelecektir ki sizde mint silmeye karar verdiğinizde doğal olarak bunu ubuntu ile yapacaksınız ama mint bölümünü biçimlendirdiğinizde mint altında ki grub dosyaları da silineceği için hata verecektir. çözümü başit ubuntunun grub'unu düzeltmek.
ubuntu kullanarak minti sildikten sonra "sudo update-grub" ile grubu onarın.

Neden grub gerektiğine gelirsek her isletim sisteminde bunu yükleme zorunluluğu yok ama mint, ubuntu gibi son kullanıcıyı hedef alan dağıtımlarda bu gerekli mesale ben deneme amaçlı arch kurdum bir bölüme ama ona grub yapılandırmadım ubuntuya geçin "update-grub" dedim bu kadar yani ubuntunun grub'unu kullandım arch çalıştırmak için.
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

heartsmagic

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.