[Çözüldü] Yazılım Yüklerken Gerekli Olan Şeyler

Başlatan ahmetozcan, 23 Eylül 2014 - 17:52:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ahmetozcan

merhabalar arkadaşlar formunuza bu sabah katıldım ve sistemime en son surum ubuntuyu[ yukledım.
iş kişiselleştirmeye geldi ve birkaç program indireyim dedim.
tar.gz uzantılı veya benzeri programları yuklemeyı ogreneyım dedım.
ve forumdan ogrendıgım torrent programı fatrat yuklemek ıstedım.
install dosyasındaki kullanmam gereken kodları kullanıyorum ama bi hata alıyorum.hatanın ekran görüntüsünü konunun altına ekliyorum. anladığım kadarıyla sistemimde olmazsa olmaz kutuphanelerden biri yada bir kaçı eksik bunu nasıl ekleyebilirim. güzel bir sistem için hangi kütüphaneler gereklidir yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

ekremsenturk

Yazılım Merkazi adında bir uygulama var. yan panelde simgesini bir turunja "A" şeklinde (14.04 için geçerli) görürsün. Tıkladığın zaman "Yazılım Merkezi" açılır. Aradığın her programı orada bulabilirsin ve oradan kurbilirsin.

ahmetozcan

Alıntı yapılan: ekremsenturk - 23 Eylül 2014 - 18:10:46
Yazılım Merkazi adında bir uygulama var. yan panelde simgesini bir turunja "A" şeklinde (14.04 için geçerli) görürsün. Tıkladığın zaman "Yazılım Merkezi" açılır. Aradığın her programı orada bulabilirsin ve oradan kurbilirsin.

amacım birazda olsa terminal ile program kurmayı başarailmek yukarıdakı hataları nasıl çözebilirim bilginiz var mı?

heartsmagic

Alıntı yapılan: ahmetozcan - 23 Eylül 2014 - 17:52:41
anladığım kadarıyla sistemimde olmazsa olmaz kutuphanelerden biri yada bir kaçı eksik bunu nasıl ekleyebilirim. güzel bir sistem için hangi kütüphaneler gereklidir yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

"Ağız tadı için hangi meyveleri yemek gerekir? " gibi bir soru bu :) Kısacası, net bir cevabı yok. @ahmetozcan, konu esasında çok uzun fakat mümkün mertebe kısaltarak anlatmaya çalışacağım.

Hemen her Linux dağıtımının depoları vardır, kurulumda hazır gelir bunlar. İstediğin bir uygulama varsa önce orada arama yapıp rahatlıkla kurabilirsin. Dağıtım Ubuntu olduğu için oradan devam edelim. Eğer varsayılan depolarda yoksa uygulama, uygulama sahipleri, gönüllüler PPA oluştururlar. Sen o PPA'ları yani kişisel depoları sisteme ekler, oradan kurarsın. Forumda ve Wiki'de PPA ekleme anlatılıyor. Eğer PPA'da yoksa uygulamaya ait kurulabilir paketleri yani, .deb dosyalarını ararsın. Uygulama kendi sitesinden dağıtıyor olabilir. Eğer bu da yoksa belki kurulması gerekmiyordur, indirip çalıştırılabilir bir şeydir.

Tüm bunlara rağmen yani uygulamaya ait kurulabilir veya çalıştırılabilir bir şey bulamıyorsan ve kaynağı varsa elinde oturup derlemeye çalışırsın. Şimdi, sen baştan değil de, sondan başlamışsın bu işe :) Linux tarafına yeni geçmiş birisi için (yenisin sanırım) uygulama derlemek pek gerekli değildir. Tabi, o zaman şu soru sorulabilir, yeni kullanıcılar nasıl öğrenir peki bunu? Öğrenmek istiyorsa ayrı.

Alıntı yapılan: ahmetozcan - 23 Eylül 2014 - 18:13:46
amacım birazda olsa terminal ile program kurmayı başarailmek

Amacın uçbirimden kurmaksa:
sudo apt-get install fatrat

Bu kadar basit yani. Depolardan kurulur, Yazılım Merkezi yerine apt-get ile uçbirimden kurmuş olursun. İstediğin sürümü de kuruyor bu komut güzelce.

Yok, ben illa ki derlemek istiyorum diyorsan, cidden amacın buysa build-essential, qt'ye ait geliştirme paketleri falan gerekiyor gibi görünmekte. Lütfen hata iletilerini resim olarak aktarma buraya. Doğrudan hepsini kopyala ve foruma kod etiketi içinde yapıştır: kodetiketi
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ahmetozcan

Alıntı yapılan: heartsmagic - 25 Eylül 2014 - 03:08:59
Alıntı yapılan: ahmetozcan - 23 Eylül 2014 - 17:52:41
anladığım kadarıyla sistemimde olmazsa olmaz kutuphanelerden biri yada bir kaçı eksik bunu nasıl ekleyebilirim. güzel bir sistem için hangi kütüphaneler gereklidir yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

"Ağız tadı için hangi meyveleri yemek gerekir? " gibi bir soru bu :) Kısacası, net bir cevabı yok. @ahmetozcan, konu esasında çok uzun fakat mümkün mertebe kısaltarak anlatmaya çalışacağım.

Hemen her Linux dağıtımının depoları vardır, kurulumda hazır gelir bunlar. İstediğin bir uygulama varsa önce orada arama yapıp rahatlıkla kurabilirsin. Dağıtım Ubuntu olduğu için oradan devam edelim. Eğer varsayılan depolarda yoksa uygulama, uygulama sahipleri, gönüllüler PPA oluştururlar. Sen o PPA'ları yani kişisel depoları sisteme ekler, oradan kurarsın. Forumda ve Wiki'de PPA ekleme anlatılıyor. Eğer PPA'da yoksa uygulamaya ait kurulabilir paketleri yani, .deb dosyalarını ararsın. Uygulama kendi sitesinden dağıtıyor olabilir. Eğer bu da yoksa belki kurulması gerekmiyordur, indirip çalıştırılabilir bir şeydir.

Tüm bunlara rağmen yani uygulamaya ait kurulabilir veya çalıştırılabilir bir şey bulamıyorsan ve kaynağı varsa elinde oturup derlemeye çalışırsın. Şimdi, sen baştan değil de, sondan başlamışsın bu işe :) Linux tarafına yeni geçmiş birisi için (yenisin sanırım) uygulama derlemek pek gerekli değildir. Tabi, o zaman şu soru sorulabilir, yeni kullanıcılar nasıl öğrenir peki bunu? Öğrenmek istiyorsa ayrı.

Alıntı yapılan: ahmetozcan - 23 Eylül 2014 - 18:13:46
amacım birazda olsa terminal ile program kurmayı başarailmek

Amacın uçbirimden kurmaksa:
sudo apt-get install fatrat

Bu kadar basit yani. Depolardan kurulur, Yazılım Merkezi yerine apt-get ile uçbirimden kurmuş olursun. İstediğin sürümü de kuruyor bu komut güzelce.

Yok, ben illa ki derlemek istiyorum diyorsan, cidden amacın buysa build-essential, qt'ye ait geliştirme paketleri falan gerekiyor gibi görünmekte. Lütfen hata iletilerini resim olarak aktarma buraya. Doğrudan hepsini kopyala ve foruma kod etiketi içinde yapıştır: http://kb.ubuntu-tr.net/kodetiketi

bu takdire değer verimli bilgi için çok teşekkür ederim :D sizin gibi insanlar olduktan sonra insanlar birşeylere daha çok heves ediyor :D

furkankalkan

Biraz dikkatli bakınca, qmake, gcc ve qt-4.x paketlerinin gerektiğini anlayabilirsiniz.
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

heartsmagic

@ahmetozcan, rica ederiz. Söylediğim gibi bu kıvama gelmek zor değil, biraz ilgiyle yaklaşık bir sene kadar sistemi kullanıp kurcalarsan çok rahat aynı şeyleri yazacak duruma gelirsin. Eğer bu konu kafanda çözüldüyse: cozuldukonusu
Yok, biraz daha konuşmak istiyorsan yine sorularını sorabilirsin. Zaman buldukça herkes bir şeyler yazmaya çalışır.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.