Arch Linux Düşük Ses Seviyesi

Başlatan Pescadero, 23 Eylül 2014 - 14:20:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Pescadero

Merhaba.

Arch Linux kullanıcısıyım. 2.1 ses sistemim var. Windows'ta ses yarıdayken bile yeteri kadar ses çıkıyorken aynı performansı Arch Linux'ta alamıyorum. En üst seviyeye bile getirdiğimde maalesef yeteri kadar ses çıkmıyor.

Yanlış anlaşılmasın. Amacım sistemden gümbür gümbür ses çıkması ve akabinde komşulara küfrettirmek değil. Ama en basitinden film bile ağız tadıyla izlenmiyor. Çözümü var mıdır acaba?

İşe yarar mı bilmiyorum ama lspci çıktısı :

[pescadero@arch ~]$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor PCI Express Root Port (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev c4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H77 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GK107 [GeForce GTX 650] (rev a1)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GK107 HDMI Audio Controller (rev a1)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
04:00.0 PCI bridge: ASMedia Technology Inc. ASM1083/1085 PCIe to PCI Bridge (rev 03)

heartsmagic

alsamixer
ile baktığında tüm kanallar son seviyesinde mi?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Pescadero

Master haricindeki seçeneklerden hiçbiri seviyeyi yükseltmiyor. Hepsini açınca da fark eden bir şey olmadı.

Master da zaten normal ses düşürme/yükseltme ile aynı fonksiyonda görünüyor benim ayarlarımda.

heartsmagic

F6'ya basınca farklı aygıtlar görünüyor mu peki?

Pescadero

Şu seçenekler çıkıyor :

Sound Card
-  (default)
0  HDA Intel PCH
1  HDA NVidia
enter device name...

meda

Masaüstü ortamına göre sistem ayarları değişebiliyor. Sistem ayarlarında belki cihaz türünü ya da varsayılan aygıtı değiştirince durum değişebilir.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

Pescadero

Masaüstü ortamım KDE.

Dediklerinizi biraz daha açabilir misiniz?

meda

Su an KDE kullanmadığımdan net olarak yerini söyleyemem. Ama sizde biraz kurcalama ile bulabilirsin. Sistem ayarları içerisinden ses aygıtını değiştirebileceğiniz bir ayara bakın.
alsamixer komutundan sonra F5 basın ses ayarları genişleyecektir. Oradan microfon, ses kanalları ... gibi seçenekleri değiştirmeyi de deneyebilirsiniz.
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

Pescadero

Çoklu Ortam'dan yaptım. Aygıtı değiştirmek de fayda etmedi.

F5'le genişlettim. Hepsini son noktaya getirdim. Gene fayda vermedi.

meda

Belkide bilmeden bir yerdeki ayarı daha önce değiştirdiniz. Yazılım merkezinden pavucontrol isimli bir uygulamayı yükleyip onunla ses değişimi veya ayar değişiklikleri yapabilirsiniz.

Pescadero

*bağlantıda yazılanları uyguladım. Şöyle çıktılar aldım:

[pescadero@arch ~]$ wget http://www.alsa-project.org/hda-analyzer.py
--2014-09-24 22:21:01--  http://www.alsa-project.org/hda-analyzer.py
www.alsa-project.org (www.alsa-project.org) çözümleniyor... 77.48.224.243
www.alsa-project.org (www.alsa-project.org)[77.48.224.243]:80 bağlanılıyor... bağlantı kuruldu.
HTTP isteği gönderildi, yanıt bekleniyor... 302 Found
Yer: http://git.alsa-project.org/?p=alsa.git;a=blob_plain;f=hda-analyzer/run.py [izleyen]
--2014-09-24 22:21:01--  http://git.alsa-project.org/?p=alsa.git;a=blob_plain;f=hda-analyzer/run.py
git.alsa-project.org (git.alsa-project.org) çözümleniyor... 77.48.224.243
git.alsa-project.org (git.alsa-project.org)[77.48.224.243]:80 bağlanılıyor... bağlantı kuruldu.
HTTP isteği gönderildi, yanıt bekleniyor... 200 OK
Uzunluk: belirtilmeyen [text/plain]
Kayıt yeri: `hda-analyzer.py.3'

[ <=>                                                                                                                          ] 1.218       --.-K/s   içinde 0s 

2014-09-24 22:21:02 (120 MB/s) - `hda-analyzer.py.3' kaydedildi [1218]

[pescadero@arch ~]$ su -c 'python2 hda-analyzer.py'
Parola:
No protocol specified
/usr/lib/python2.7/site-packages/gtk-2.0/gtk/__init__.py:57: GtkWarning: could not open display
  warnings.warn(str(e), _gtk.Warning)
Using temporary directory: /dev/shm/hda-analyzer
You may remove this directory when finished or if you like to
download the most recent copy of hda-analyzer tool.
File cached /dev/shm/hda-analyzer/hda_analyzer.py
File cached /dev/shm/hda-analyzer/hda_guilib.py
File cached /dev/shm/hda-analyzer/hda_codec.py
File cached /dev/shm/hda-analyzer/hda_proc.py
File cached /dev/shm/hda-analyzer/hda_graph.py
File cached /dev/shm/hda-analyzer/hda_mixer.py
Downloaded all files, executing hda_analyzer.py
  File "/dev/shm/hda-analyzer/hda_analyzer.py", line 48
    raise ValueError, "URL %s" % url
                    ^
SyntaxError: invalid syntax
[pescadero@arch ~]$ sed -i 's/python %s/python2 %s/' hda-analyzer_run.py
sed: hda-analyzer_run.py okunamıyor: Böyle bir dosya ya da dizin yok

Nerede hata yapmış olabilirim?

if

raise ValueError, "URL %s" % url hata burda da Python bilmediğim için çözemem.
sed -i 's/python %s/python2 %s/' hda-analyzer.py olmalı komut.
alsamizer ile baktığınızda kanalların durumu nedir şimdi?

Pescadero

Kanallar son ayarladığım gibi. Tamamen dolu. Ama seste değişiklik yok.

Pavucontrol hata verdi bu arada. (Connection to PulseAudio failed.)

if

@Pescadero, ekran kartı için kapalı kaynak sürücüyü mü kullanıyorsunuz?
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=39008.0

Pescadero

Evet. Kapalı kaynak sürücüleri kullanıyorum.

[pescadero@arch ~]$ lspci | grep Audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GK107 HDMI Audio Controller (rev a1)

[pescadero@arch ~]$ cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec
Codec: Realtek ALC887-VD

[pescadero@arch ~]$ lsmod | grep snd
snd_hda_codec_hdmi     45117  1
snd_hda_codec_realtek    67127  1
snd_hda_codec_generic    63126  1 snd_hda_codec_realtek
snd_hda_intel          26327  4
snd_hda_controller     26727  1 snd_hda_intel
snd_hda_codec         108552  5 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_generic,snd_hda_intel,snd_hda_controller
snd_hwdep              17244  1 snd_hda_codec
snd_pcm                88487  4 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel,snd_hda_controller
snd_timer              26614  1 snd_pcm
snd                    69340  16 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_hda_codec_generic,snd_hda_codec,snd_hda_intel
soundcore              13031  2 snd,snd_hda_codec

[pescadero@arch ~]$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 9: HDMI 3 [HDMI 3]

if

echo "options snd_hda_intel model=auto position_fix=3" | sudo tee /etc/modprobe.d/ses.conf komutu ardından yeniden başlatınca durum nedir?

Bilgisayarın marka ve modelini de alayım.

Pescadero

Komutun ardından yeniden başlatmak da fayda vermedi.

Bilgisayar toplama. MSI anakartlı toplama bir bilgisayar.

if

ses.conf dosyasını açıp model=auto kısmını model=3stack olarak değiştirip deneyin.

Pescadero

/etc/modprobe.d/ses.conf

Buradaki ses.conf dosyası değil mi? Eğer buysa içinde model yazmıyor.

Tamam gördüm. Gözümden kaçmış. :)

Düzeltme : Değiştirdim. Yeniden başlattım. Sonuç yok.

heartsmagic

Dağıtım farklı ama şu kenarda bir dursun:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/1211920

Günlük Alsa derlemelerine girmiş görünüyor sorun, tabi senin sorununla aynıysa bu. Dell Vostro üzerinde Realtek ALC290 varmış, sende ise Realtek ALC887-VD mevcut. Alsa durumu nedir Archlinux üzerinde?

Bir de orada elle düzeltmek için hda-jack-retask kullanmışlar. Fakat ona bakmadan önce Alsa'yı günlük sürüme yükseltmeyi deneyebilirsin.

Pescadero

Arch Linux üzerinde Alsa durumu nedir derken neyi kastettiğinizi tam anlamadım.

Alsa'yı günlük sürüme nasıl yükseltebilirim? Arch Linux paketleri arasına baktım ama hangisi olduğunu çözemedim.

meda

Bu sorun sadece sadece Arch'da mı var anlayabilmek için Manjaro-KDE ile kurmadan deneme yapın. Ayrıca alsa paketlerini kaldırıp yeniden kurmayıda deneyebilirsiniz. Alsa içi şu iki paket: alsa-firmware alsa-utils
İşlem sonrasında yeniden başlatın.

Pescadero

Daha önce baya bir dağıtım denemişliğim var. Ubuntu, Arch, Manjaro dahil hepsinde bu durum böyleydi. Şöyle bir örnekle daha anlaşılır kılayım durumu. Windows'ta seviye 15'te falanken yeterli geliyor. Linux bu seviyede ses bile vermiyor neredeyse. Gerisini siz hesap edin. :)

Başlarda önemsemiyordum. Ama artık son zamanlarda sırf sesi daha iyi veriyor diye Windows'a bağlı kalmaya başladım.

Dediğinizi yapıp yeniden başlatayım bir de. Sonucu buraya yazarım tekrar.

Düzeltme : Gene aynı.

heartsmagic

Alsa sürümü nedir şu an Arch üzerinde?