Neden çekirdek derleriz?

Başlatan Sirayet, 21 Eylül 2014 - 21:27:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sirayet

Merhaba,

Son zamanlarda aklıma takılan 2 soru var;

Neden çekirdek derleriz?
Derlenmiş çekirdek ile ne yapabiliriz?

Cevaplayan olursa sevirinirim
İyi akşamlar

Altaylardan_Gelen_Atlı

@Sirayet arkadaşım size de iyi geceler
Forum da daha önceden işlenmiş bir konu forum sayfasında aramak ve okuyarak pratik yapmak akılda daha kalıcı olur

http://sudo.ubuntu-tr.net/tag/sudo-sayi-58/

saygılar
'' YasLandığın ağaç kof ise sende yıkıLırsın ''

Sirayet


matrax_41

Var olan çekirdek bir donanımı tanımakta yetersiz kaldığı ve yeni çekirdekte o donanımın sürücülerinin gömülü olarak bulunduğu durumlarda derlenebilir mesela. Yani donanımla ilgili bir sıkıntıyı aşmak için derlenebilir genel olarak. Öğrenme dönemlerimde meraktan derlediklerim hariç ben hiç ihtiyaç duymadım çekirdek derlemeye.

meda

Son kullanıcı için gereksiz bir şey ama yine de dilimin döndğünce  anlatmaya çalışıyım.

1. Çok yeni veya çok eski bir donanım olur. Sürücüler yani modüller çekirdeğe dahil edilmemiştir. Dahil ederek çekirdeği derlersiniz.
Öyle ki çekirdeğin içini açtığınızda oha lan demeyin sakın çünkü aklınıza gelebilecek en ufak ufak elektronik eşyanın bile sürücüsü vardır. Bazen onu tanımadı bunu tanımadı deriz ama mahalle muhtarı gibi :) hepsini tanır ama derlenirken çekirdeğe dahil edilmemiştir ya da pasif durumdadır biz sonradan aktif ederiz.

2. Bilgisayar daha hızlı açılıp-kapansın, RAM ve İşlemci kullanımını en aza indirmek için yani performans elde etmek ve daha kararlı sistem olması için. Bu biraz pinti arkadaşlara hitap eder RAM kullanımı konusunda gayet pinti olan sistemi daha da pinti hale getirmek ister. Kırlangıç gibi istikrarlı uçan sistemi kartala çevirmek isterler. :)

3. Düzenlemesini yaptığınız DSDT (BİOS) dosyasını eklemek için. DSDT dosyasını çekirdeğe eklediğinizde daha kararlı bir sistem elde edersiniz. DSDT konusunu Hacintosh kullanıcıları daha iyi bilir. :) Ancak her Hacintosh kullanan kişininde harcı değildir.  8) Belirtiyim Linux için pek bilindik bir konuda değildir. Donanım-yazılım uyumu gibi.

4. Fantazi olsun en yeni çekirdeği kullanıyorum diyebilmek için. Ama buna da gerek yok Ubuntu bu benim işim diyerek onu da halletmiş. :) http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/

5. Sorun yaşadığınız teknolojiler ile ilgili düzeltmeler var ve dağıtımınızın düzeltme yapılmış çekirdeği derlememişse o zaman iş başa düşer. Mesela BTRFS dosya sistemi 3.15 eski çekirdekle sorun yaşasırsınız. 3.16 numaralı çekirdekde düzeltme ve iyileştirmeler vardır kullanmak istersiniz. O zaman ya kolları sıvayın ya da kullandığınız dağıtımı terk edin. )

Çekirdekde çok kişinin parmağı vardır. Şaka yapmıyorum Windows bile Linux çekirdeğine katkı sağlar. Eeee tabi ki de çıkarı var. Linux sunucularıyla ilgili deyim de ipucu olsun. 


Konuyla ilgili daha fazla detay verilebilir ancak boğucu olmasın diye kısaca anlatmaya çalıştım. Zamanında konuyla ilgili cehaletini taşıdığım fakat sonradan uzun  araştırmalar sonucunda elde ettiğim bilgileri şimdi de paylaşıyorum. Umarım siz ve bu yazıyı okuyan arkadaşlara faydası olur.

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

Bu güzel cevaplardan sonra sorun senin açından çözüldüyse lütfen: cozuldukonusu
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.