Combo Jack Giriş İle Harici Mikrofon Kullanımı

Başlatan ersinkandemir, 14 Eylül 2014 - 15:03:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ersinkandemir

İyi günler,

Lenovo B590 model bir dizüstüm var. Mikrofon kullanımı sorunumu askubuntu, ubuntuforums.org ve buradaki konuların hemen hemen hepsini incelememe rağmen çözemedim maalesef.

Önce bilgisayarın dahili mikrofonunu kullanayım dedim, çok fazla arkaplan sesi alıyor ve alsamixer olsun, pavucontrol olsun, alsabase.conf düzenleme olsun farklı çözümleri denememe rağmen yüksek ve temiz ses girişi sağlayamadım. Ya aşırı kısık sesli oluyor ya da gürültülü. alsamixer'de boost gibi ayarları farklı seviyelerde denedim fakat istediğim gibi sonuç elde edemedim.

Madem olmuyor harici bir mikrofon kullanayım dedim. Bu sefer de telefonlarımızdaki gibi tek giriş/çıkış birimi ( combo jack ) olduğu
için mikrofonu hoparlörmüş gibi algılıyor ve mikrofon olarak tanıtamıyorum. Bunun için bir program yazılmış onu da denedim fakat çalışmadı. Program şu: HDA Jack Retask.

Ne dahili ne harici mikrofonu kullanmayı beceremedim yani. Harici mikrofon kullanımı konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim.
pavucontrol ile farklı kombinasyonları deniyorum analog input/duplex gibi fakat işe yaramadı onlar da.
Mikrofon takılıyken çıktılar şu şekilde:

Ubuntu 14.04
uname -a

Linux lenovo 3.13.0-35-generic #62-Ubuntu SMP Fri Aug 15 01:58:42 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

lspci | grep Audio

00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec

Codec: Realtek ALC269VC
Codec: Intel PantherPoint HDMI

lsmod | grep snd

snd_hda_codec_hdmi     46368  1
snd_hda_codec_realtek    65580  1
snd_hda_intel          56451  3
snd_hda_codec         192906  3 snd_hda_codec_realtek,snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel
snd_hwdep              13602  1 snd_hda_codec
snd_pcm               102099  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec,snd_hda_intel
snd_page_alloc         18710  2 snd_pcm,snd_hda_intel
snd_seq_midi           13324  0
snd_seq_midi_event     14899  1 snd_seq_midi
snd_rawmidi            30144  1 snd_seq_midi
snd_seq                61560  2 snd_seq_midi_event,snd_seq_midi
snd_seq_device         14497  3 snd_seq,snd_rawmidi,snd_seq_midi
snd_timer              29482  2 snd_pcm,snd_seq
snd                    69322  18 snd_hda_codec_realtek,snd_hwdep,snd_timer,snd_hda_codec_hdmi,snd_pcm,snd_seq,snd_rawmidi,snd_hda_codec,snd_hda_intel,thinkpad_acpi,snd_seq_device,snd_seq_midi
soundcore              12680  1 snd

aplay -l

aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC269VC Analog [ALC269VC Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0

acpi_listen açıkken mikrofonu çıkarıp taktığım zaman şöyle bir çıktı veriyor:

acpi_listen

jack/headphone HEADPHONE unplug
jack/headphone HEADPHONE plug

HDA Analyzer aracı ile girişin pin numarasını falan tespit ettim ve tipini IN olarak ayarlamaya çalışsam da kabul etmiyor. Cidden can sıkıcı bir sorun oldu bu. Görüntüyü ek olarak paylaştım.

[eklenti yönetici tarafından silindi]
Where there's a shell, there's a way.

heartsmagic

options snd-hda-intel model=lenovo
gibi bir şeyi denemişsindir %99 zira alsabase.conf dosyasından bahsetmişsin.

Ses çıkışını Analog olarak ayarlayarak da denemişsindir sanırım?
Alsa'yı PPA üzerinden son sürüme yükseltmeyi denedin mi?

Son olarak bu kadar şeye baktıktan sonra sorunu yine çözemiyorsan bence Alsa'ya ait eposta listesinde durumu sor, genelde güzel cevaplıyorlar sorulan soruları.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

ersinkandemir

alsa'yı yükseltmeyi deneyeyim diğer dediklerinizi denedim. Farklı bir dağıtımda da ( Mageia ) deneyeceğim bu gece.

Teşekkür ederim, sonucu buraya geçeceğim.

---

alsa günlük derlemeyi yükledim bir değişiklik olmadı. Bir de farklı bir dağıtımda deneyeyim bakalım. O da olmazsa headset tarzı bir şey satın alacağım.

heartsmagic

Eğer erinmem diyorsan Alsa tarafına bir eposta geç bence :) Eski sürümlerde Lenovo'daki bu zıkkım çalışıyormuş esasında, ne olmuşsa yeni sürümlerde olmuş.

ersinkandemir

Erinmekten ziyade çok fazla uğraşacak ayar var ve bunları çok farklı şekilde kombine edebiliyoruz. Tek tek bunları denemek yordu beni. Teşekkür ederim tekrar. :)

heartsmagic

if

alsa-base.conf içine options snd-hda-intel enable_msi=1 yazıp kaydedince değişen bir şey var mı?

ersinkandemir

Teşekkürler @heartsmagic :)

@if, maalesef durum aynı. Teşekkür ederim. Israrla speaker olarak görüyor ve mikrofon olarak dahiliyi kullanıyor.

if

Rica ederim @ersinkandemir. Ben o öneriyi bilgisayarın dahili mikrofonundaki ses kirliliğini önlemek için sunmuştum, tekrar dener misin dahili mikrofonu?

ersinkandemir

Tekrar teşekkürler @if. 

Aslında konuştuğum rahat anlaşılabiliyor da tamamen temiz bir giriş olması için uğraşıyorum. Belki de donanımsal olarak yetersizdir. Fakat şu an fena olmadığını söyleyebilirim.

if

Rica ederim. alsamixer ardından F yapıp Mic Boost, Capture ve Internal Mic Boost değerlerine baktığında, Boost değerleri yüksek mi?

ersinkandemir

alsamixer'i açıyorum. Mic Boost, Capture, Internal Mic Boost isimli üç seviye ayarı var. Internal Boost seviyesi yüksek oluyor. Sıfıra düşürüp, capture seviyesini yükseltiyorum. Ses kaydını açtığım zaman eski hâline dönüyor bazen, bazen de dönmüyor. Boost değerleri sıfırken de eskiye nazaran daha iyi olsa da yine bir arkaplan cızırtısı oluyor.

if

Alıntı yapılan: ersinkandemir - 14 Eylül 2014 - 15:03:20
HDA Analyzer aracı ile girişin pin numarasını falan tespit ettim ve tipini IN olarak ayarlamaya çalışsam da kabul etmiyor.

root hakları felan isteğiden mi kabul etmiyor yoksaa başka bir sebepten mi?

ersinkandemir

Programı zaten root hakları olmadan hiç açamıyorsunuz. Kabul etmemesi de GUI üzerinde bir tepki. Herhangi bir hata veya bilgi vermiyor, sadece işaretlenmiyor. Şu an harici bir mikrofonum olmadığı için deneyemiyorum tekrar. Headset aldığım zaman sorunsuz çalıştırırsa benim için yeterli olacak. O yüzden dahili ve harici tek mikrofonun daha fazla üzerine gitmiyorum. Headset çalışmazsa o zaman işler değişir. ^^

Teşekkür ederim yardımlarınız için @if ve @heartsmagic.

if

O zaman options snd-hda-intel enable_msi=1 satırını options snd-hda-intel enable_msi=1 position_fix=3 olarak değiştirelim. Ardından /etc/pulse/default.pa dosyasındaki load-module module-udev-detect
satırını load-module module-udev-detect tsched=0 olarak değiştirelim.

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=40397.msg480189#msg480189

ersinkandemir

if

İyileşme yok gibi.

Donanımdan pek anlamıyorum @ersinkandemir. O yüzden aşağıdaki cümlenizi anlamama yardımcı olun.

Alıntı YapBu sefer de telefonlarımızdaki gibi tek giriş/çıkış birimi ( combo jack ) olduğu için mikrofonu hoparlörmüş gibi algılıyor

Harici mikrofonun hoparlör gibi algılanmasının nedeni tek giriş/çıkış olması mı?

ersinkandemir

Normalde ses giriş çıkışları; yeşil jack hoparlör veya kulaklık için, pembe jack de mikrofon için olmak üzere koyuluyor. Fakat bende tek bir jack var. Telefonlarda kullandığımız mikrofonlu kulaklıklar kullanılabiliyor yani. Daha denemedim fakat öyle olması gerekiyor diye düşünüyorum.

Ubuntu da sanırım o girişe takılan cihazın kulaklık mı mikrofon mu olduğunu seçemiyor doğrudan kulaklık veya hoparlör olarak tanıyor.

if

Tamam, şimdi anladım. options snd-hda-intel model=laptop-dmic seçeneğini deneyebiliriz harici mikrofon için.

ersinkandemir

Şu an harici mikrofonum yok maalesef. Aklımda ama deneyeceğim. Teşekkür ederim.