İki Kablosuz Modemi Birbirine Bağlamak

Başlatan aurora, 05 Eylül 2014 - 00:15:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

aurora

Merhaba,

Elimde iki adet kablosuz modem var. İkisi de TP-Link marka, birisi TTNET'in verdiği TD864W(Buna 1 diyelim), diğeri ise W8901G(Buna 2 diyelim) modeli. Şöyle anlatayım. İnternet hattının bağlı olduğu modem 1. modem, çekim alanının azlığı nedeniyle 2. modemi de kullanıp çekim alanını arttırmak istiyorum. Fakat 2. modemi kablo ile değil, kablosuz olarak bağlamam lazım. 1. modem üst katta, 2. modem alt katta olacak. Fakat bu modemleri bir türlü birbirine bağlamayı beceremedim. Bu nedenle yardımınıza ihtiyacım var. Günün yorgunluğundan mı yoksa konuya çok uzak oluşumdan mı bir türlü anlayamadım bu bağlantı olayını. Farklı markalarla yapanlar var ama arayüz de farklı olunca beceremedim.

if

@aurora, yapmak istediğiniz şey için bir teknik kavram var mı? Örnek bir anlatım geçerseniz yardımcı olurum.

arpia

Evet var. "WDS" yada "Repeater" modda çalışacak diyebiliriz.

@aurora, iki modem arasında hiç denemedim ama modemin bir tanesi "Access Point (Default)" diğeri ise " WDS" modunda olmalı muhtemelen. Tabii modemde WDS mod var mı bakmanız lazım (Internet'te var olduğunu okudum fakat siz kontrol edersiniz).
Uzaklıktan şüphelenmemek için önce cihazları yan yana ayarlayıp deneyin, daha sonra yerine taşırsınız. Kablosuz ağ isimleri ve şifreleri aynı olmalı ki bağlansınlar.

aurora

#3
Şöyle ufak bir görsel yaptım daha iyi anlatabilmek için.

Modem arayüzlerinde WDS ya da Repeater özelliğine dair bir şey göremedim. Arayüzlerde yazanlar ''Köprü Modu'', ''Erişim Kontrolü'' tarzı şeyler. Fakat bir türlü anlayamadım nasıl yapacağını. Dün gece araştırdım yapanlar var fakat bu yapılışı bendeki modemlere uyarlayamadım. Sanırım bu WDS özelliği Airteis modemlerde Mesh teknolojisi olarak geçiyor. TP Link modemlerdeyse Point to Point olarak geçiyor. Fakat arayüzler farklı olunca aynı ayarlar da olmuyor malesef. Bir türlü beceremedim yani.

Ek: 2. modemin (8901G) arayüzünden de bir kesit koydum, Access Point özelliği olduğunu görüyorum ama bu işimize yarar mı bilmiyorum. Bir de ''Kablosuz Mac Adresi'' yazan bölüm var. Acaba bu bölümden diğer modemin Mac adresine izin vermemiz mi gerekiyor? Bu arada modem aynı zamanda Router olarak da görünüyor yukarıda. Bu işimize yarar mı?
Ek 2: Gözüme çarpan ayarları görsel olarak koyuyorum buraya fikir vermesi açısından.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 05 Eylül 2014 - 13:56:17

Maalesef bu modemlerle kablosuz bağlanma imkansızmış. Tp Link ile görüştüm, bu model modemler için sadece kablo ile AP yapıp istediğim sistemi kullanabilirmişim. Yardım çabası için teşekkür ederim.

[eklenti yönetici tarafından silindi]

arpia

Modeminiz zaten access point olarak çalışıyor (Mecbur )fakat gördüğüm kadarıyla mod değiştirme şansı yok ki olan modeme denk gelmedim zaten. Bu tip işleri hep access pointler aracılığı ile hallediyoruz. Elinizde access point varsa, mod değiştirip WDS olarak takıl sen diyebiliyorsunuz fakat modem de göremedim böyle bir seçenecek. Dediğim gibi böyle özellik destekleyen modem olmaya bile bilir.

Köprü moduna alırsanız internet bağlantınız kesilecektir. Modemi köprü olarak kullanıp bağlantıyı başka bir şekilde başlatmak için. PPPoE kalsın bu şekilde.

Üzgünüm ama ekran görüntülerinden görüdüğüm kadarıyla bu iş olmaz. Yapanlar var demişsiniz. Bağlantı geçerseniz gördüğünüz yerlerde en azından bakıp ne yaptıklarını anlamaya çalışırım fakat benim gördüğüm bu cihazların bu tip bir desteği yok.


aurora

@arpia, teşekkür ederim. Dünden beri araştırıyordum, bu tarz bir işlem için WDS özelliği olan bir modem gerekiyormuş, bendeki modemlerin böyle bir özelliği yokmuş. Türkçe olarak ''tekrarlayıcı'' şeklinde adlandırılıyormuş bu cihazlar, fakat pek performanslı çalışmıyormuş. Bazı AP cihazlarının bu özelliği varmış, hatta bazı modemlerin de böyle bir özelliği varmış. Kablo kullanmak istemediğim için şimdilik bu konuyu es geçiyoruz malesef. Belki bir anten takviyesi çözüm olabilir diye düşünüyorum. Modemde takılı olan anten 5 dbi değerindeymiş, TP Link yetkilisinin söylediğine göre 8 dbi'lik bir anten takılabilir fakat çekim kalitesi çok az fark edermiş. Açıkçası denemeden de almak istemiyorum anteni. Denk gelirse artık.

plazma

Tekrarlayıcı kullandım ben o marka modele göre değişir performanssız denemez , ama TP linkinde 2 modemini bağlayarak çalıştırıldığı modelleri mevcut. Olay sadece antenin db li arttırmaklada alakalı değil malesef elinizdeki modem 9 en falza 12 v 1 A olan bir adaptor ile çalışır kaç db antene kadar desteklediğini de araştırmanız lazım, yani kalkıp 20db anten takalım daha iyi çeker mantığıda olmaz güçte önemli sinyali yayacak olan ona göre araya yada anten yerine sinyal güçlendirici alabilirsiniz.

aurora

Tp Link yetkilisinin söylediğine göre 8 dbi anten takılabilirmiş. Fakat olumlu katkısı az olurmuş.

arpia

8 dbi anten takıla bilir fakat 5 dbi iç ortam için yeterli. Zaten 8 dbi anten'in boyutu da çok hoş değil. Ayrıca 8dbi anteni çalıştırır söylendiği gibi. @plazma arkadaşımızın dediği gibi her hangi bir performans kaybınız olmaz, tekrarlayıcı çok kullandım. Özellikle AP %60 çeken bir yerden repeat ederse süper olur.

gecegezen

Hiç denenemedim ama kulaktan duyma bilgilerime göre bunu modenmin içindeki firmware'ri değiştirerek yapılıyor diye biliyorum. açık kaynaklı firmwarelar vardı internete. Birde google'ladığımda söyle bir yazıyla karşılaştım.
http://forum.donanimhaber.com/m_26293261/tm.htm
Yotube kanalım hepinizi beklerim...
https://www.youtube.com/channel/UCsRQPZxNJKZbfpGy6r97nJw

aurora

@arpia, anten boyutu önemli değil açıkçası. Biraz daha fazla çekim alanı için katlanabileceğim bir durum bu. Çeşitli forumlarda, tekrarlayıcı kullananlar performans kaybı oluştuğunu yazmışlar. Denemeden de bir yorum yapmak istemiyorum bu konuda ama malesef elimdeki modemin tekrarlayıcı özelliği yok.

@gecegezen, firmware değiştirme riskini almak istemiyorum açıkçası, çünkü hiç bilgim yok bu iş için. Daha önce sadece 1 defa firmware güncellemesi yapmıştım o kadar. Yine araştırırken firmware güncellemesi sırasında (8901G için) yanlış firmware nedeniyle modemi kullanılmaz halen gelen birinin konusunu görmüştüm. Çin'deki TP Link yetkilileriyle görüşmesi sonucu onların yönlendirmeleriyle ancak çözebilmiş sorunu. Bu modemin 3 versiyonu ve 3 farklı versiyona air firmware sürümleri varmış, modem sahibi yanlış versiyona ait firmware yükleyince cihaz kullanılmaz hale gelmiş. Gerçi uzun uğraşlar sonucu çözmüş, aslında tekrarlayıcı özelliği kazandırmak için kesin sonuç veren yöntem görsem deneyebilirim.

Ek: Evin iç tesisatında ufak bir değişiklik ile modemi daha ortada bir yerde konumlandırdım, gerçi iç tesisattaki kablo sıkıntılı ve duvar içinde bir türlü ek yerini bulamadığım için de kablo değişimi yapamıyorum. Bu yüzden SNR değeri düşüyor ve buna bağlı hız da düşüyor. Bu nedenle 2 mbit hız kaybım var ama şimdilik tek çözüm bu oldu.