Root yetki şifresi sorunu.

Başlatan Sword79, 01 Eylül 2014 - 09:38:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 7 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Sword79

Hepinize iyi günler arkadaşlar.
Forumda ve Ubuntu da yeniyim. Konuyu yanlış yere actiysam şimdiden ozur dilerim.
Ben ilk günden beri Windows kullanıyordum. Ubuntu ya geçiş yaptım. Son sürümü kullanıyorum. Dün kullanici şifresi koymak icin yetki şifresi istedi. Bende girdim fakat kabul etmedi. Recover modda passws UserID şeklinde komutu vrrdim. Açtım. Gene olmadı. Acaba tekrar mi format atmam gerekecek?

furkankalkan

Yani kurulum sırasında sizden istediği şifreyi (kullanıcı şifreniz) yoksa root şifresini (root şifresi öntanımlı olarak gelmez Ubuntuda ) değiştirmek istiyorsunuz. Yetki için sudo mu yoksa su - komutunu mu kullanıyorsunuz ?
Lover
twitter.com/furkan_kalkan1

enesutku07

Sword79

Tanımlı olarak gelmedi evet. Ben kendim belirledim. Kullanıcı adım ve root Şifremi aynı yaptım. Fakat daha önce kabul ettiği şifreyi şu an kabul etmiyor. Sudo ya da su hakkında bi bilgim yok. Daha yeniyim de :)

furkankalkan

Sudo konusunda sorun yaşıyorsanız o zaman su - komutuyla deneyin bir de. Eğer çare bulamazsanız geçici olarak yeni bir kullanıcı açıp sudo passwd kullanıcı komutunu verin.
Lover

Sword79

Sudo ve su hakkında bir bilgim yok. Ben sanırım başta dediğin sudoyu kullandim. Recoveryde komut satırınından yaptım işlemleri. Dediginiz yöntemi tam anlayamadım. Daha zar zor açıp kapatıyorum bilgisayarı. O kadar iyi bilmiyorum maalesef Ubuntu yu.

heartsmagic

Alıntı yapılan: Sword79 - 01 Eylül 2014 - 11:29:18
Tanımlı olarak gelmedi evet. Ben kendim belirledim. Kullanıcı adım ve root Şifremi aynı yaptım. Fakat daha önce kabul ettiği şifreyi şu an kabul etmiyor. Sudo ya da su hakkında bi bilgim yok. Daha yeniyim de :)

Tanımlı olarak gelmedi derken? Bir Ubuntu kurulumu var mıydı makinede? Eğer öyleyse yanlış bilmiyorsam parola atamadan geçemiyoruz o adımı. Şu aşamada mevcut kullanıcı için parola yenileme yapabilirsin.
http://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=SSS#Kullan.C4.B1c.C4.B1_parolam.C4.B1_unuttum.2C_ne_yapabilirim.3F

Eğer bunu yapmana rağmen sorun devam ediyorsa başka bir problem var demektir. Türkçe karakter vs. var mı parolanda?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

Sword79

Önceki sistemim Win7 idi. Onun üstüne kurdum ben bunu. Türkçe karakter yok. Daha once kabul ettiği şifreyi kabul etmiyor şu anda. Tekrar Ubuntuyu yüklemek istesem gene eski root şifresi mi isteyecek?

heartsmagic

Tekrar sen kurduysan nasıl parola tanımlaması yapılmadı? O kısmı geçemiyor olman lazım diye hatırlıyorum. Yeniden kuruluma gerek yok, verdiğim bağlantıyı kullanarak parolanı sıfırlayabilirsin istediğin kullanıcı için.

root parolası istemeyecek. Ubuntu kurulumunda bir kullanıcı oluşturulur ve oluşturulan bu ilk kullanıcı yönetici hakkına sahiptir. sudo gibi araçlarla yönetici hakkı alınıp istenen şey yapılabilir.

sudo fdisk -l

gibi bir komut senden parola ister ve bu parola normal kullanıcı parolan vardır. root hesabı kurulumda etkin olarak açık gelmez. Ancak sen root kullanıcısına parola ataması yaparsan etkin olur. Normal şartlar altında da gerek yoktur. Sözün özü, root ile uğraşma.

furkankalkan

Tanımlı gelmeyen şey root parolası, Ubuntu ise kullanıcı parolası istiyor bir tek, arkadaşın sorunu daha önce atadığı root şifresini (veya kullanıcı şifresi) unutması/çalışmaması.
Lover

Sword79

Alıntı yapılan: dewilman - 01 Eylül 2014 - 17:01:28
Tanımlı gelmeyen şey root parolası, Ubuntu ise kullanıcı parolası istiyor bir tek, arkadaşın sorunu daha önce atadığı root şifresini (veya kullanıcı şifresi) unutması/çalışmaması.
Evet aynen sorunum buydu. Tanımladığım root şifresini kabul etmiyor. Recovery modla çok ugrastim lakin her seferinde "sifre degistirilmemis" yazısı çıktı. Sanırım komple silip baştan yüklüycem. Zaten çok fazla bişey yapmamistim.

furkankalkan

Aslında bir çözüm daha var, bilgisayarınızı single user modda açıp passwd root komutunu vererek değiştirebilirainiz. Eğer eski şifreye yanlış falan derse o zaman format atabilirsiniz.
Lover

ekremsenturk

Tahmin ediyorum : Sonradan ayarları kurcalarken, kullanıcı haklarını değiştirdin. Bu durum, yaşadıklarına neden olmuş olabilir.

heartsmagic

Tamam, ben de kullanıcı parolası ihtimali için öneri sundum zaten. Gerçi verilen bilgilerden cidden çalışmayan şeyin root parolası mı yoksa normal parola mı olduğunu anlayabilmiş değilim.

Alıntı yapılan: Sword79 - 02 Eylül 2014 - 01:31:17
Evet aynen sorunum buydu. Tanımladığım root şifresini kabul etmiyor. Recovery modla çok ugrastim lakin her seferinde "sifre degistirilmemis" yazısı çıktı. Sanırım komple silip baştan yüklüycem. Zaten çok fazla bişey yapmamistim.

Şu cümlelerden sonra root parolasını kabul etmediğini anlıyoruz, normal yetkili kullanıcıda sorun yok yani? Bu durumda kurtarma kipine de gerek yokmuş zira çözüm basit:

sudo passwd root

Eğer normal kullanıcıda sorun yoksa yukarıdaki şekilde root'a ait parola değiştirilebiliyor olmalı. Kurtarma kipinde de olur o iş fakat parola değişmedi diyorsa değişmemiştir. Ortada bence garip bir durum var. Şu olayların sonuçlarını öğrenebilir miyiz?

sudo fdisk -l

Parolanı girdiğinde ne oluyor?

su

root için atadığın parolayı girdiğinde ne oluyor?

plazma

Evet parola tanımlamadan geçmiyor, halihazırda öntanımlı olarak ubuntu kurulu gelen bilgisayarlarda bile ilk açılıştı kullanıcı adı parola bölge seçenekler vs gibi tanımlamaları yapıyorsunuz.

Sword79

Alıntı yapılan: heartsmagic - 02 Eylül 2014 - 21:10:40

Tamam, ben de kullanıcı parolası ihtimali için öneri sundum zaten. Gerçi verilen bilgilerden cidden çalışmayan şeyin root parolası mı yoksa normal parola mı olduğunu anlayabilmiş değilim.

Alıntı yapılan: Sword79 - 02 Eylül 2014 - 01:31:17

Şu cümlelerden sonra root parolasını kabul etmediğini anlıyoruz, normal yetkili kullanıcıda sorun yok yani? Bu durumda kurtarma kipine de gerek yokmuş zira çözüm basit:

sudo passwd root

Eğer normal kullanıcıda sorun yoksa yukarıdaki şekilde root'a ait parola değiştirilebiliyor olmalı. Kurtarma kipinde de olur o iş fakat parola değişmedi diyorsa değişmemiştir. Ortada bence garip bir durum var. Şu olayların sonuçlarını öğrenebilir miyiz?

sudo fdisk -l

Parolanı girdiğinde ne oluyor?

su

root için atadığın parolayı girdiğinde ne oluyor?
Kurtarmada passwd UserID şeklinde sıfırlama yaptım kabul etti. Girdim deneme amaçlı yazdım. Kabul etti. İkinci defa denedim kabul etmedi. Belki inanmayacaksiniz ama ayen böyle oldu. Ilkinde kabul ettiğini ikincide kabul etmedi. Ya konuk hesabını yetki şifresiz kapatabilecegim bi yol olsa uğraşmam bu kadar lakin yok. Illa yetki istiyor.

heartsmagic

Söylediğin şey cidden çok garip, cidden. Hani durduk yere parola hatası vermesi garip. Türkçe karakter vs. sorunu olsa ilk seferde olur. Kabul etmediğinde ne hatası alıyorsun?

Mesele konuk hesabını kapatma, kapatmama meselesi değil ki burada. Sen yetki almadan sistemde hiçbir işlemi yapamazsın. En basit uygulama kuramaz, sistemi güncelleyemezsin.

sudo fdisk -l
de parolanı yaz ve lütfen çıktıları verdiğin komutla beraber aynen buraya aktar.

Sword79

Alıntı yapılan: heartsmagic - 03 Eylül 2014 - 23:12:40
Söylediğin şey cidden çok garip, cidden. Hani durduk yere parola hatası vermesi garip. Türkçe karakter vs. sorunu olsa ilk seferde olur. Kabul etmediğinde ne hatası alıyorsun?

Mesele konuk hesabını kapatma, kapatmama meselesi değil ki burada. Sen yetki almadan sistemde hiçbir işlemi yapamazsın. En basit uygulama kuramaz, sistemi güncelleyemezsin.

sudo fdisk -l
de parolanı yaz ve lütfen çıktıları verdiğin komutla beraber aynen buraya aktar.
Usta çok teşekkür ederim ama iyice tak etti artık. Komple sildim tekrardan yükledim. Bu sistemden vazgeçmek istemiyorum umarım tekrar böyle bişey olmaz. Şu an konuk hesabını kapatmaya uğraşıyorum. Umarim hallederim :)

if

Yeniden kurulum yapıldığı için konuyu kapatıyorum.