Dosya paylaşımı ve detaylı yetki kontrolünü nasıl gerçekleştiririm.

Başlatan gokhanyildiz, 29 Ağustos 2014 - 10:15:07

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

gokhanyildiz

Merhaba,

Şirketimizde bir adet windows bilgisayar içinde genel olarak paylaşım yapıyoruz. Bu bilgisayarı ubuntuya çevirip dosya paylaşımı ve klasörler arası detaylı yetkilendirme nasıl yapabilirim diye araştırma yaptım. Karşıma ubuntu tabanlı zentyal işletim sistemi çıktı. Bu işletim sisteminde sistem webtabanlı bir arayüzden yönetiliyor ve gerçekten de başarılı buldum ama yapamadığım veya beceremediğim birkaç nokta var. Örneğin a,b,c,d isimli kullanıcılarım var.

a kullanıcısı: tam yetkili tüm klasörleri görüntüler ve düzenler.
b kullanıcısı: kendi klasörünü görüntüler, düzenler, diğer klasörleri sadece görüntüler.
c kullanıcısı: kendi klasörünü görüntüler, düzenler, diğer klasörleri sadece görüntüler.
d kullanıcısı: sadece klasörleri görüntüler başka hiçbir işlem yapamaz.

Yukarıdaki gibi yetkilendirme işlemini nasıl yapabilirim? Ya da aşağıdaki hiyerarşik yetkilendirmeyi nasıl oluşturabilirim.

Ana klasör (A Kullanıcısı tam yetkili)

---- teklifler (a ve b kullanıcısı tam yetkili, c kullanıcısı görüntüler ve d kullanıcısı bu klasörü görüntüleyemez.)
---- urunler (a ve d kullanıcısı tam yetkili, b ile c kullanıcısı sadece görüntüler)
---- müşteriler (a kullanıcısı tam yetkili, c kullanıcısı sadece görüntüler ve b ile d kullanıcısı bu klasörü göremezler )

Bu ve bunun gibi detaylı bir yetkilendirmeye ihtiyacım var. Sambayı araştırdım ama detaylı bir kontrol gerçekleştiremedin. Zentyal de bu işlemi yaptığım zaman alt klasöre yetki verdiğim kullanıcı ana klasöre erişim vermediğim için kendi klasörüne erişim sağlayamıyor. Bu kullanıcıyı alt klasöre açtığım için üst klasöre de kullanıcı olarak tanımlayamıyorum. Yani herşey arap saçına döndü :)

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

91011

Samba hakkında bende biraz belge var kütüphaneden almıştım. Bir bakın isterseniz burada sizin dediğiniz ayarlama komutları mevcut

@tefosky, teşekkürler hmm zentyal e de bir bakayım merak ettim :)
Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...

gokhanyildiz

Alıntı yapılan: tefoski - 29 Ağustos 2014 - 14:30:05
http://www.mshowto.org/linux-zentyal-ebox-utm-kurulumu-ve-konfigurasyonu-nasil-yapilir.html

Verdiğiniz linkte ihtiyacıma yönelik bir cevap bulamadım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 29 Ağustos 2014 - 14:47:46

Alıntı yapılan: 91011 - 29 Ağustos 2014 - 14:42:29
Samba hakkında bende biraz belge var kütüphaneden almıştım. Bir bakın isterseniz burada sizin dediğiniz ayarlama komutları mevcut

@tefosky, teşekkürler hmm zentyal e de bir bakayım merak ettim :)

Teşekkürler. Bunu inceleyeceğim.

if

Alıntı yapılan: gokhanyildiz - 29 Ağustos 2014 - 10:15:07
a kullanıcısı: tam yetkili tüm klasörleri görüntüler ve düzenler.
b kullanıcısı: kendi klasörünü görüntüler, düzenler, diğer klasörleri sadece görüntüler.
c kullanıcısı: kendi klasörünü görüntüler, düzenler, diğer klasörleri sadece görüntüler.
d kullanıcısı: sadece klasörleri görüntüler başka hiçbir işlem yapamaz.

Kullanıcılar:

a kullanıcısı = ka
b kullanıcısı = kb
c kullanıcısı = kc
d kullanıcısı = kd

Gruplar:

1- wheel (öntanımlı olarak vardır)
2- ortak (biz oluşturacağız).

Grup Üyelikleri:

ka -> wheel
kb, kc -> ortak
kd -> üyelik yok

İzinler:

ka -> wheel gurubunda olduğu için sudo ile her dosyayı okur, değiştirir ve çalıştırır.

kb -> sadece bu kullanıcının okuyacağı, değiştireceği ve çalıştıracağı dosyalar için 704; sahipliği ise kb:kb olur.
kc -> sadece bu kullanıcının okuyacağı, değiştireceği ve çalıştıracağı dosyalar için 704; sahipliği ise kc:kc olur.

Her iki kullanıcının okuyacağı, değiştireceği ve çalıştıracağı dosyalar için 764; sahiplik ise ka:ortak

Alıntı yapılan: gokhanyildiz - 29 Ağustos 2014 - 10:15:07
Yukarıdaki gibi yetkilendirme işlemini nasıl yapabilirim? Ya da aşağıdaki hiyerarşik yetkilendirmeyi nasıl oluşturabilirim.

Ana klasör (A Kullanıcısı tam yetkili)

---- teklifler (a ve b kullanıcısı tam yetkili, c kullanıcısı görüntüler ve d kullanıcısı bu klasörü görüntüleyemez.)
---- urunler (a ve d kullanıcısı tam yetkili, b ile c kullanıcısı sadece görüntüler)
---- müşteriler (a kullanıcısı tam yetkili, c kullanıcısı sadece görüntüler ve b ile d kullanıcısı bu klasörü göremezler )

Ana rwxr-xr-x ka ortak
├── musteriler r------ kc ortak
├── teklifler rwxr---- kb ortak
└── urunler rwxr---- kd ortak