Çin'in işletim sistemi Ekim 2014'te hazır!

Başlatan okan_668, 28 Ağustos 2014 - 23:31:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

okan_668

İşletim sistemlerini engelleyecek kadar ileri giden Çin'in özel işletim sisteminden yeni haber var!

Çin, sadece askeri alanda güçlü bir ülke değil. Ülke, son dönemde teknoloji alanında da giderek bağımsız bir hale geldi.

Çin'in ABD merkezli Google, Microsoft ve Apple'ın ürünleriyle sıkça karşı karşıya geldiği, yabancı kaynaklı yazılımlara da büyük şüpheyle yaklaştığı biliniyor. Ülkenin Windows'tan ve Google'dan pek hazzetmemesi, kendi işletim sistemini geliştirmeye başlamasıyla sonuçlanmıştı. Windows 8'in devlet bilgisayarlarında kullanılmasının yasaklanması ve Windows XP'nin artık güvenlik yaması almayacak olması, Çin'i kendi işletim sistemini geliştirmeye teşvik etmişti.

Chinese Academy of Engineering'den Ni Guangnan'ın Xinhua haber ajansına yaptığı açıklamaya göre ise Çin'in geliştirdiği işletim sistemi, Ekim 2014 itibariyle kullanıma hazır olacak. İşletim sisteminin bir uygulama mağazasına sahip olacağı söyleniyor, ancak bunun dışındaki detaylar şimdilik kısıtlı. Çinli işletim sisteminin mobil cihazlarda da Android ve Windows Phone gibi platformların yerini alma olasılığı var.

Ancak uzmanlar, Çin'in bu girişimlerinin işe yarayacağından şüpheliler. Ülkenin daha önceki ulusal işletim sistemi geliştirme çabaları, pek de olumlu sonuç vermemişti. 2000'de geliştirilen, fon desteği kısmen hükümet tarafından sağlanan Red Flag Linux, tutulmayarak ortadan kaybolmuştu.

kaynak: http://www.chip.com.tr/haber/cin-in-isletim-sistemi-ekim-2014-te-hazir_49154.html
Linux , özgürlük,barış ve kardeşliğin simgesidir.Özgürce ekledikleriniz sizi topluma ve insanlığa bir adım daha yaklaştırmış olur.Böylece şişirilmiş olan maliyetler bir anda sıfırlar...Matematiğe gerek yok, Sıfır olan herşey ucuz, bedava ve adi anlamına gelmez,bazen başlangıcın bir adımıdır sadece...

meda

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

ekremsenturk

MehmetNuri

meda

Alıntı yapılan: DarkRoad - 29 Ağustos 2014 - 21:57:40
Peki bu işletim sistemi ne tabanlı ?
Büyük ihtimalle Debian tabanlı olur.
Alıntı yapılan: ekremsenturk - 29 Ağustos 2014 - 21:42:42
Alıntı yapılan: meda - 29 Ağustos 2014 - 08:10:43
Ubuntu Kylin için kötü haber.  :(

Rekabet gelişmeyi hızlandırır.
Ancak rekabet şartları zamanla değişebilir. Buradaki değişkeni yaratacak taraf ise Çin Hükümeti olacaktır.
Şimdi şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Birçok ülke Milli nidalarıyla işletim sistemi yapmaya çalışıyor ki bir zamanlar bizde ülke olarak öyleydik. Orda burda haberler yapılıyor sonuca bakınca hiçbir şey yok. Linux ha şöyle olacak ha böyle olacak söz konusu Linux ile ilgili dağıtımlar aklıma geliyor. 800'e yakın dağıtım yapılmış yerine yenileri gelen,isim değştirenler vs 300'e yakın faal dağıtım var. Nedir bu dağınıklık rezillik başka da bir şey Pardus mirasçısı bir de ''Pisi'' var. Nedir bu ya :) İsmi çok düşünmüşler heralde
neyse. Ubuntu, Manjaro, Gentoo, Elementary gibi isimlerden olamaz mıydı ? Uydurulan bir isim Debraİan (Debra ) gibi. Olay gayet basit yazılım yapma bilgin varsa yaparsın onuda uygun ortamlarda satarsın ya da ücret  istemeden katkı sağlarsın maddi gücün varsa da bağış yaparak destek olursun. 3-5 tane adam yan yana gelip hadi deyip bir sistem yapıyorlar yeterince sistem yokmuş gibi :) Daha başlangıcında proje ölü hale geliyor. Hani kardeşlik felsefesi hani birliktelik.

Son zamanlarda en çok takdir ettiğim dağıtım Elementary OS tasarım,kararlılık kaynak tüketimi ... gibi konularda harika iş çıkartmış adamlar. Bakalım Luna ile yakaladığı ivmeyi Freya ile devam ettirebilecek mi.Mint ekibide Cinnamon 2.2 iyi bir iş başarmışlar. Özeleştirmeler,eklenti,tema vs arama hepsini ayarları kurcala koymuş adamlar.
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

@meda, dağıtım çeşitliliği rezillik değildir. Çok defa konuştuk forumda, bir daha girmeyelim o konuya ancak kimseyi dağıtım çıkartma diye sınırlayamayacağımıza göre çeşitlilik sonsuza kadar devam eder.

Bu haberi pek anlayamadım doğrusu. Ortada yeni bir işletim sistemi varsa neden Debian tabanlı olsun? Yeni bir işletim sistemi mi olacak yoksa Chip garip bir haber mi yapmış yine? Ubuntu Kylin varken Debian tabanlı başka bir dağıtım olmaz sanırım.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

D@bbe

Alıntı yapılan: meda - 29 Ağustos 2014 - 23:38:38
Alıntı yapılan: DarkRoad - 29 Ağustos 2014 - 21:57:40
Peki bu işletim sistemi ne tabanlı ?
Büyük ihtimalle Debian tabanlı olur.
Alıntı yapılan: ekremsenturk - 29 Ağustos 2014 - 21:42:42
Alıntı yapılan: meda - 29 Ağustos 2014 - 08:10:43
Ubuntu Kylin için kötü haber.  :(

Rekabet gelişmeyi hızlandırır.
Ancak rekabet şartları zamanla değişebilir. Buradaki değişkeni yaratacak taraf ise Çin Hükümeti olacaktır.
Şimdi şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Birçok ülke Milli nidalarıyla işletim sistemi yapmaya çalışıyor ki bir zamanlar bizde ülke olarak öyleydik. Orda burda haberler yapılıyor sonuca bakınca hiçbir şey yok. Linux ha şöyle olacak ha böyle olacak söz konusu Linux ile ilgili dağıtımlar aklıma geliyor. 800'e yakın dağıtım yapılmış yerine yenileri gelen,isim değştirenler vs 300'e yakın faal dağıtım var. Nedir bu dağınıklık rezillik başka da bir şey Pardus mirasçısı bir de ''Pisi'' var. Nedir bu ya :) İsmi çok düşünmüşler heralde
neyse. Ubuntu, Manjaro, Gentoo, Elementary gibi isimlerden olamaz mıydı ? Uydurulan bir isim Debraİan (Debra ) gibi. Olay gayet basit yazılım yapma bilgin varsa yaparsın onuda uygun ortamlarda satarsın ya da ücret  istemeden katkı sağlarsın maddi gücün varsa da bağış yaparak destek olursun. 3-5 tane adam yan yana gelip hadi deyip bir sistem yapıyorlar yeterince sistem yokmuş gibi :) Daha başlangıcında proje ölü hale geliyor. Hani kardeşlik felsefesi hani birliktelik.

Son zamanlarda en çok takdir ettiğim dağıtım Elementary OS tasarım,kararlılık kaynak tüketimi ... gibi konularda harika iş çıkartmış adamlar. Bakalım Luna ile yakaladığı ivmeyi Freya ile devam ettirebilecek mi.Mint ekibide Cinnamon 2.2 iyi bir iş başarmışlar. Özeleştirmeler,eklenti,tema vs arama hepsini ayarları kurcala koymuş adamlar.
Pisi isminde ne var söylemek asaletine yakışmıyor mu?  >:(

poʍǝɹǝd bʎ ɔɐspǝɹ˙˙˙

brun0_

fatih university computer engineering, #linux, #ubuntu, #freesoftware, #lyk2014

91011

Pardus çok acıklı * bir şey, bir köşeye oturup ağlanılacak * bir şey bakın http://tr.wikipedia.org/wiki/Pardus_%28i%C5%9Fletim_sistemi%29 belgesinden bir alıntı:

2012 yılında TÜBİTAK, Pardus projesi için tekrar geliştirici istihdam etmiş ve o güne kadar Pardus projesi kapsamında
geliştirilmiş olan PİSİ paket yönetim sistemi, ÇOMAR yapılandırma yöneticisi, YALI kurulum aracı, Müdür açılış sistemi,
Kaptan ilk ayar sihirbazı ve diğer irili ufaklı tüm projeler terk edilerek Debian tabanına geçilmiştir.

işte bu satırlar pardusa vurulan en büyük darbedir hepside özgün şeylerken tutupda debiana geçmek gerçekten akıl işi değil.

Ben ilk denediğimde küçüktüm 2011 sürümünde ama gerçekten özgün bize ait olabilecek birşeydi ve ne yazık ki terkedildi.
Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...

brun0_

Alıntı yapılan: 91011 - 03 Eylül 2014 - 19:25:07
Pardus çok acıklı * bir şey, bir köşeye oturup ağlanılacak * bir şey bakın http://tr.wikipedia.org/wiki/Pardus_%28i%C5%9Fletim_sistemi%29 belgesinden bir alıntı:

2012 yılında TÜBİTAK, Pardus projesi için tekrar geliştirici istihdam etmiş ve o güne kadar Pardus projesi kapsamında
geliştirilmiş olan PİSİ paket yönetim sistemi, ÇOMAR yapılandırma yöneticisi, YALI kurulum aracı, Müdür açılış sistemi,
Kaptan ilk ayar sihirbazı ve diğer irili ufaklı tüm projeler terk edilerek Debian tabanına geçilmiştir.

işte bu satırlar pardusa vurulan en büyük darbedir hepside özgün şeylerken tutupda debiana geçmek gerçekten akıl işi değil.

Ben ilk denediğimde küçüktüm 2011 sürümünde ama gerçekten özgün bize ait olabilecek birşeydi ve ne yazık ki terkedildi.
kesinlikle  :'(
fatih university computer engineering, #linux, #ubuntu, #freesoftware, #lyk2014

meda

Mesele asalet meselesi değil ki.  :)  Evet asaletime yakışmıyor.  8)
Hadi bir araç geliştirilir ve bazı özelliklerinden dolayı bir isim verilir. O zaman anlarım. Yerel bir isim olabilecek bir şeyi nasıl genel bir şey kabul ederler sadece bunu anlamadım.

yakusha

Bir başka Chip habersi şeyi daha.

Haberin aslı muhtemelen şu iki haberden biri:
http://www.theguardian.com/technology/2014/aug/26/china-microsoft-apple-android-state-software
http://www.bbc.com/news/technology-28928369

Aktif olmayan Çin merkezli 18 Linux dağıtımı bulunuyor.

http://distrowatch.com/search.php?ostype=Linux&category=All&origin=China&basedon=All¬basedon=None&desktop=All&architecture=All&status=All

Aktif 4 dağıtım görünüyor

- Linux Deepin (http://www.linuxdeepin.com/index.en.html) -> Win-8 ile kafa tutabilecek görsellikte.
- Ubuntu Kylin (http://www.ubuntukylin.com/index.php?lang=en) -> Ubuntu destekli bir dağıtım.
- StartOS (http://www.startos.org) -> Linux Deepin'den etkilenmiş
- LinuxBBQ (http://linuxbbq.org/) -> Amatör Gibi

Çin, Linux konusunda bir hayli ilerlemiş durumda. Biz Kamu'ya 10.000 bilgisayara Pardus kurmanın hayalini kurmaya devam edelim.
Artık bu forumu kullanmıyor.

ekremsenturk

Çin'in 1.5 Milyar nüfusu var. Bizim 70 Milyon. Kavga etsek, bizi döverler. 1.5 Miyar beyin gücü karşısında 70 Milyon beyin gücünü kıyaslamak pek doğru bir yaklaşım değil.