[Çözüldü] 0 Bayt Alan ve Açılmayan Ubuntu

Başlatan samet2131, 22 Ağustos 2014 - 00:03:09

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

samet2131

Arkadaşlar ubuntuyu zaten flash diskten çalıştırdığım için hiçbir şey yüklememeye özen gösteriyorum 10 gb alan ayırmıştım ubuntu için.  (güncellemeler ve chrome dışında hiçbirşey yüklemedim.) Yine bugün güncelleme yaparken 500 mb boş alan kaldı diye bir uyarı geldi. Güncelleme yapıldığı için pc çok yavaştı bende sonra silerim dedim. Güncelleme bitti en az 1 gb lık dosya sildim sonra pc dondu düğmesine basılı tutup kapattım. Açıp kullanıcı şifresini girdiğimde öylece kalıyor hiç açılmıyor. Az önce konuk oturumu ile açıldığını farkettim ancak hala 0 bayt boş alan uyarısı alıyorum. Birşeyde silemiyorum konuk oturumunda. firefox'ta bir siteye girdiğimde hemen donuyor pc boş yer olmadığı için. Diğer kullanıcınında boş alan olmadığı için açılmadığını düşünüyorum. Açılışta 'ubuntu için gelişmiş seçenekler' seçeneğini tıkladığımda birsürü eski ubuntu sürümünün olduğunu gördüm. Bunları silmenin bir yolu yok mu? Lütfen yardım edin.

arpia

ctrl+alt+f1 yada f2 tuş kombinasyonu ile giriş yapabilirsiniz. Kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra dosyalarınızı silebilirsiniz.

df -h

Komutunu yürüterek diskte açılan alanı takip edebilirsiniz.

samet2131

Alıntı yapılan: arpia - 22 Ağustos 2014 - 00:13:50
ctrl+alt+f1 yada f2 tuş kombinasyonu ile giriş yapabilirsiniz. Kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yaptıktan sonra dosyalarınızı silebilirsiniz.

df -h

Komutunu yürüterek diskte açılan alanı takip edebilirsiniz.
O tuş kombinasyonunu neredeyken girmeliyim ?

arpia

Bilgisayarınız açılıp size parola sorduğu zaman tuşlayabilirsiniz.

samet2131

Tamam burada boş, dolu yerleri falan gösteriyor ama nasıl silebilirim hiçbir bilgim yok

arpia

Biraz giriş komutlarını araştırmanızı öneririm öncelikle, çok faydası olacaktır.

ls
komutu ile bulunduğunuz dizinde ki dosyaları listeler.

Deniz-MacBook-Pro:~ Deniz$ ls
Desktop Downloads Movies Pictures dwhelper
Documents Library Music Public
Deniz-MacBook-Pro:~ Deniz$

Benzer bir sonuç çıktığını varsayıyorum. Burada örnek olarak "Downloads" klasörüm dolu, "Documents" klasörüm dolu. Diyelim ki Downloads klasörüne girip içinden dosya sileceğim.

cd Downloads
ls
(Buraya dosyalar listelenir)
rm -r sileceginiz_dosyanin_adi

Büyük küçük harf duyarlıdır. Dosya ismini komple yazmadan "TAB" tuşu ile otomatik tamamlattıra bilirsiniz.

Sonuç başarısız olsa da bilgisayarınızın açılabilmesi için dosyaların yerini söylerseniz size tam komutları verebiliriz.
Ama bu durumdan sonra komutlara bir göz atmanızı tavsiye ederim. Zevkli gelecektir :)

samet2131

Teşekkür ederim hocam az önce 'sudo apt-get autoremove' komutu ile 75 mb alan boşalttım ancak hala açılmıyor birde sizin dediğiniz yoldan deniyeyim.

samet2131

Ha hocam birde cd komutu ile açtığımız klasörden nasıl geri çıkıyorduk?

arpia

samet2131

Biraz çok soru sordum sanırım ama buda son soru :D aralarında boşluk bulunan klasörleri nasıl silecem. Örneğin 'rm -r Adsız Klasör' yaptığımda Adsız'ı ve Klasör'ü ayrı ayrı arıyor

arpia

rm -r "Adsız Klasör"

şeklinde silebilirsiniz. Dediğim gibi Adsız yazdıktan sonra TAB tuşu ile devamını otomatik tamamlattırabilirsiniz.
Başka adsızla başlayan dosya yoksa,

rm -r Adsız*.*

komutu ile silebilirsiniz.

samet2131

arpia

Rica ederim.

Sorununuz çözülürse çözülen başlıklarımızı etiketliyoruz ki aynı sorundan müzdarip arkadaşlarımız görüp faydalansın.
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=31789.0

samet2131

Evet biliyorumda dosyaları hala silmeye devam ediyorum 'df -h' komutunu girdiğimde /dev/sda5 in içinde hala 0 boş alan görünüyor ve açılmıyor bilgisayar. 'cd dev' yapıp sonra 'ls' yaptığımda sda5 görünüyor fakat 'cd sda5' yaptığımda Bir dizin değil diyor. sda5 in içine ulaşıp oradaki dosyaları silmem gerekiyor ama yapamıyorum. Komut satırından eski ubuntu sürümlerini kaldıramazmıyım? Windows'taki sistem geri yükleme noktası gibi kalmış hepsi. Ama yer olmadığı için onlarda açılmıyor  tabi ki.

Edit: opt içinden chrome'yi sudo rm -r chrome/ komutu ile silebildim 200 mb boş alan oluştu şimdi açıldı pc ubuntu tweak yüklemek istiyorum daha fazla boş alan oluşturmak için inşsallah yine dolmaz hemen  :D @arpia ya çok teşekkür ederim.