[Çözüldü] C++ için Türkçe IDE arıyorum

Başlatan RipLoad, 15 Ağustos 2014 - 22:53:21

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RipLoad

Mrb. arkadaşlar

Ben yeni yeni c++ çalışmaya ve öğrenmeye başladım windows sistemindeyken DEV C++ programını kullanıyordum fakat bu sabah pcye ubuntu kurdum ve farkettimki DEV C++ ubuntuda çalışmıyor hatta kurulum bile yapılmıyor.

Bu yüzden dev c++ benzeri kullanımı kolay türkçe derleyici arıyorum.Programlama işine yeni başladım o yüzden ingilizceyede efor sarfetmek istemiyorum şu aralar.Belki biraz öğrendikten sonra ingilizce programlar kullanabilirim fakat şuan olmaz.

Yardımlarınızı bekliyorumi.İyi forumlar...

if

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=25450.0

Aralarında Türkçe olan vardır muhakkak. Gedit ve Geany'yi kullandığım için Türkçe olduğunu söyleyebilirim. Diğerrlerini kullanmadım.

RipLoad

gedit olarak bahsettiğiniz metin programı ve Geany dediğinizde Türkçe olduğundan emin misiniz ve kod tamamlama gibi güzel özellikleri varmı?

if

Eminim. C++ kodlarını tamamlama özelliklerinin olup olmadığını bilmiyorum. İhtiyaçlarına en iyi cevabı vereni bulmanız için oradaki uygulamaları araştırmanızı öneririm. Kullanmadığım için direk şu iyidir diyemem. Sağda solda Codeblocks'un beğenildiğini duyuyorum. Kod tamamlama özelliği de varmış. Türkçe çevirileri de mevcut.

RipLoad

Codeblocks beni aşar biraz ama geany türkçe olmasından yana daha iyi ve nette kod tamamlayıcısı olduğunu yazmışlar rica etsem programı biraz karıştırabilirmisiniz bende karıştırıyorum bu arada

Bende Geany kullanıyorum, hem Windows (Windows7) hemde Linux (Debian6) ortamında diğer bir çok aracı denedim ama en sonunda buna karar verdim. Kod tamamlama özelliği olduğunu okumuştum ama bende bu özelliği aktif hale getirememiştim. Zaten küçük programlar yazdığım ve D ile ilgilenmek istediğim için üzerinde çok uğraşmadan normal şekilde kullanıma devam ediyordum. Bu arda şu tag olayınada bakmış hatta nette biraz araştırma yapmış ama hiç bir şey anlamamış ve onunda peşini bırakmıştım. Ancak senin mesajın kafama düşen elma misali bir anda kod tamamlama, geany ve tags arasındaki bağlantıyı kurmamı sağladı. Bazen sizede olur mu bilmiyorum. Kafamfa bir anda herşey netleşmeye başladı. Neyse daha fazla uzatmadan konuya dönelim.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olamayacağımıza göre önce bilgi verelim. Anladıklarımı aktarıyorum. Geany kod tamamlama özelliği için adına tags (http://wiki.geany.org/tags/start) dediği bir sistem kullanıyor. Bu sistemde ilgili dilin kütüphane dosyalarında bulunan fonksiyon, yapı v.s tanımlar uzantısı tags olan bir dosya içerisine ekleniyor. Bu şekilde örneğin d.tags isimli bir dosya elde ediliyor. Anladığım kadarıyla bu dosyanın iki farklı formatı var. Detay burada : http://www.geany.org/manual/current/index.html#global-tags...

Böyle bir dosyayı elle oluşturmak tabi ki çok zahmetli ancak bu konuda Geany bize tagmanager isimli bir sistem ile yardımcı oluyor. Bu sistem temelde sizin gösterdiğiniz dosya içindeki bilgileri ayıklayıp bundan tags uzantılı bir dosya oluşturuyor. Dolayısıyla tamamlanacak kelimeler için gerekli tags dosyasını elde etmiş oluyorsunuz. Kullanımı:

C:\Geany\bin>geany -g D:\phobos.d.tags C:\dmd2\src\phobos\std\*.d

Bu satırı cmd üzerinde çalıştırdığımda d sürücüsünde phobos.d.tags isimli bir dosya oluştu. Bu dosya ile phobos içerisinde tanımlı bilgileri tags dosyası olarak elde etmiş oldum. Bundan sonrası nispeten kolaydı Geany >> Araçlar yolunda bulunan "Biçim Yükle" komutu ile Geanye tags dosyamı gösterdim ve kullanmaya başladım. Her ne kadar gelişmiş IDE araçları kadar güçlü olmasada iş görür bir tamamlama elde ettim.

Bundan sonraki adımda ise tags dosyasını her açılışta seçmek yerine sistemin tanıması için bazı ayarlar yapmak gerekiyordu. Bunun için tag dosyamızı Geanynin konfigürasyon klasörü içinde bulunan tags klasörüne kopyalamamız gerekiyor. Linuxdaki dağınık dosya yapısından dolayı Geany konfigürayon klasörünü her defasında uzunca bir süre arıyorum. Windowsda bu nispeten daha derli toplu genelde program files içindeki ilgili klasörde dosyaları bulmak mümkün ama bu sefer windowsda beni uğraştırdı. Bu arada uğraşmak istemeyenler için Geanynin küçük bir özelliğinden bahsetmek istiyorum. Üst (Çek) menüden Yardım >> Hata Mesajları bölümünü seçtiğinizde karşınıza bir ekran geliyor. Burada Geany ile ilgili bir çok bilgi mevcut örneğin şu bilgiye o ekrandan ulaştım.

12:15:49: Geany INFO : User config dir: C:\Users\Zafer\AppData\Roaming\geany

Bu küçük ama kullanışlı bilgiyide verdiktan sonra, yapılacak son şey phobos.d.tags dosyasını konfigürasyon klasörü içinde bulunan tags klasörüne kopyalıyoruz. Ardından yine "Biçim Yükle" diyerek konfigürasyon klasöründen tags dosyamızı yüklüyoruz. Geanyi kapatıp açıyor ve test ediyoruz Hepsi bu kadar.

Ben dosya içerisine phobos kütüphanesini ekledim ama başka kelimelerde eklenebilir. Ayrıca yine dilin kendi kelimleri while, foreach gibi kelimeleride dosyaya eklemek gerekiyor. Ronin ilgilenirsen dosyayı birlikte geliştirelim yada sen böyle eklemeler yaparsan bir kopyasınıda bana göndermeni rica ediyorum. Hatta Geany için güzel bir tags dosyası oluşturup geliştiricilere iletsek çok daha güzel olur. Ne dersin?

Bu dosyayı oluşturamadım, bunları anlamadım veya sadece dosyayı alıp yoluma devam etmek istiyorum diyenler için phobos için hazırladığım dosyayı şurdan indirebilirsiniz: http://www.zafercelenk.net/d_tags.zip

Teknik konuları pek bilmediğimden ne demek istediiğini tam anlamadım daha doğrusu önce size danışmak istedim yanlış bişey yapıp tekrar format atmak zorunda  kalmak istemiyorum :)

bluesky

http://web.bilecik.edu.tr/murat-ozalp/files/2013/01/BetulGunduz.pdf

Alıntı YapGeany
, GTK 2 "Toolkit" tabanlı hafif bir metin düzenleme yazılımıdır. Pek ço
k işletim
sisteminde çalışabilir.
Geany'nin desteklediği diller arasında C,
Java
,
JavaScript
, D, Fortran,
Assembler, HTML, CSS,
PHP
ve
Python
da bulunmaktadır.
Yetenek ve Ozellikleri

Otomatik tamamlama

Gömülü terminal

Çoklu belge desteği

Proje desteği

Kod katlama

Syntax (Kodlama İmlası) vurgulama
Büyük IDE'lerin sahip olduğu temel özellikleri çok küçük bir ID
E içerisinde barındırır. Çok
sayıda dosya türünü destekler. Kod renklendirmesini her dil için ayrı ve özel bir şekilde yapar.
En son sürümü 0.18.1'dir.
Küçük boyutlu oluşu sekmeli çalışmalara olanak verişi Geany'i rakiplerinden üstün kılan en
temel özellik
tir. 0.15 sürümü ile Türkçe dil desteği eklenmiştir

ayrica bunlari da incelemenizi oneririm
http://www.barisatasoy.com/bilgisayar/geany-%E2%80%93-ucuk-degil-ama-adam-gibi-php-ide
http://ddili.org/forum/thread/645;?unb666sess=473359410d44047a387d52cf5d128efe

c dili icin ben codeblocks kullanmistim tavsiye de ederim ancak cevremde devcpp eclipse kullanan vardi wine ile birazcik ugrasarak da olsa kurabilirsin illa onlari kullanicam dersen ben linux uzerinden kolay kuruldugu  icin codeblocks kurmustum. kolay gelsin.

RipLoad

kod tamamlama var diyosunuz ama Dev C++'da olduğu gibi kodların yarısını dahi girsem tamamlamıyo tam anlamadım

freeman

DevC++ 'da kod tamamlama özelliği mi varmış??? Çok ilginç..

Tavsiyem CodeBlocks kullanmanız. Öyle çok fazla bilgi gerekmez merak etmeyin. Kolayca kullanırsınız.
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

91011

Monodevelop un türkçe dil desteği var nasıl yüklenmesi gerektiğini şuradan ulaşabilirsin:

https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=44596.0

kod tamamlama var ben şu ayarlarla yaptım çalıştı c# gibi oluyor yükledikten sonra edit prefences münüsünden :

böyle bir pencere açılacak oradan gördüğün gibi c++ menüsüne geliyorsun yapman gerekn tek şey "Parse Local Variables " sekmesini işaretlemek bundan sonra  gene prefences penceresinde language kısmı var yukarıda gördüğün gibi orada Türkçe mevcut.

Proje oluştururken C münüsü içerisinde c++ proje oluşturduktan sonra kendin sağ tıklayıp ekliyorsun cpp dosyanı ekli olarka gelmiyor neden böyle oldu anlamadım ama işini görür.

Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...

RipLoad

Uzunca düşündükten sonra Geany kullanmaya karar verdim.Yardımlarınız için teşekkürler

bluesky

devcpp kullanmadim o yuzden etrafimdan duydugum kadariyla soylemistim hata tabi ki olabilir.

RipLoad

Dev c++ birkaç yıl evvel kısa bi deneme yapmıştım ama hatırladığım kadarıyla ya yan tarafta yada sizin yazdığınız satırın altına menü barı gibi sıralanıyordu başka biriyle karıştırıyorda olabilirim.

Not: O zamanlar bi hevesle başlamıştım ama sonradan okul iş falan bırakmıştım o yüzden hala giriş seviyesindeyim :) Şimdi yeniden başladım.

Bu arada Geany'de küçük bi "merhaba dünya" programı denedim fakat "makefile dosyası bulunamadı" hatası veriyor ne yapmalıyım daha programlama konusunun giriş seviyesindeyim.

Quaoar

Geany'de ben de C/C++ kodu derleyemiyorum. Geany'i Python için kullanıyorum :)

freeman

Alıntı yapılan: RipLoadDev c++ birkaç yıl evvel kısa bi deneme yapmıştım ama hatırladığım kadarıyla ya yan tarafta yada sizin yazdığınız satırın altına menü barı gibi sıralanıyordu başka biriyle karıştırıyorda olabilirim.

Not: O zamanlar bi hevesle başlamıştım ama sonradan okul iş falan bırakmıştım o yüzden hala giriş seviyesindeyim Şimdi yeniden başladım.

Bu arada Geany'de küçük bi "merhaba dünya" programı denedim fakat "makefile dosyası bulunamadı" hatası veriyor ne yapmalıyım daha programlama konusunun giriş seviyesindeyim.
Geany 'yi hiç C++ için kullanmadım ama hataya bakılırsa, makefile dosyasını göstermeniz gerek (diye düşünüyorum).
Makefile ne derseniz, derleme işlemini kolaylaştıran bir araç diyebilirim. Arama yaparsanız, kafanızda daha iyi şekillenir. Türkçe kaynaklar da var.

Kolay gelsin.:D

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 16 Ağustos 2014 - 21:50:28

Şuraya da bakın isterseniz:
http://stackoverflow.com/questions/4475362/how-do-you-compile-build-execute-a-c-project-in-geany
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

heartsmagic

Bu başlığı etiketlesek: cozuldukonusu
Ardından bizler konuyu kapatırız. Geany konusu için yeni bir başlık açılabilir.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.