Bataryalar hakkında bildiklerim ve sorularım...

Başlatan eronis, 14 Ağustos 2014 - 12:02:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

Bu konu hem bataryalar hakkında bildiklerimi paylaşmak hem de bunlar hakkında bilmediğim şeyleri öğrenmek ve doğru cevapları sizinle paylaşmak için açılmıştır...  Sorularıma gelince, en iyi cevabı apple malzemelerini kullanan özellikle de macbook kullanıcılarının kendi mac'leri ile yaşadıkları deneyimlere göre vereceğini düşünüyorum.


Nikel bataryalardan sonra sanırım şu bataryanın ölmesi ve prizsiz çalışmama sorunu ortadan kalkmış gibi. Li-Polymer bataryalarda da şöyle bir şey gördüm, tam doldurmamak lazım, tam bitirmemek lazım, genelde %40-60 arası kullanmamız lazım. Sıra dışı bir durumda en düşük %20 olmalı, en fazla %80 olmalı, sık şarja takarsan ömrü uzar dediler. Tamamen doldurmak yada bitirmek Polymer'in ömrünü kısaltıyormuş (kapasitesini). Bu bataryaların apple'ın bütün ürünlerinde olduğunu parkettim, İphone 4 den itibaren baktım bütün iphone, ipad, ipod, macbook vs taşınabilir apple sistemlerde olduğunu gördüm. Genelde bu cihazların şarjı uzun gidiyor. Wiki de ayda %0.1 den daha az kapasite kaybı diyor ama gariptir ki Li-ion içinde aynı değer.


Şu son zamanlarda Li-air diye bir isim duydum, sanırım şimdilik piyasaya sürmemişler. İnternette de hakkında şunları buldum;

http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium%E2%80%93air_battery

http://www.gizmag.com/m13-virus-electrode-lithium-air-battery/29791/

Sanırım daha çok elektrikli araçlar için yapılmış (arabalar vs...). Bu bataryaların özelliği çok hızlı şarj olup (30-40 dk falan diyorlardı önceki bataryalar için şimdiki zamanı bilmiyorum) 15-20 saat vs.. tam sayısını bilmiyorum tam kesin veri yok internette ama çok uçuk zamanlar boyunca kullanılabileceğini söylüyorlar. Anladığım kadarı ile "Resident Evil" tarzı adamlar bir virüs bulmuşlar (çok fazla resident evil izliyorum), bu virüsleri bataryanın içine koymuşlar ve biyolojik yollarla enerji üretimi sağlıyorlar.

Artık batarya ömrünü düşürmesin, raf ömrü uzun olsun diye bataryanın iç basıncını düşürmeye çalışıyorlar... Şu anda tereddütlerim var bataryalar ile ilgili ancak eğer doğru anladıysam li-air bataryalardan sonra rahat edeceğiz. Çok uzun süre dayanacaklar gibi görünüyor. Ayrıca doğru anladıysam mantıksal olarak bunların patlamaması da gerekiyor. (iç yapısından dolayı)


Neyse bildiklerim bunlar. Sorularıma gelince;

Yabancı bir forumda bununla ilgili bir konu gördüm, windows ile linux'un batarya tüketimi sanırım aynı değilmiş;
Tam kusursuz bir ingilizcem olmadığı için tam anlayamamış olabilirim. Beni aydınlatırmısınız ? NoteBook'ta linux kullanmanın bataryayı daha az tüketmesi gibi bir durum olabilir mi ?

Birde bir batarya misal 10 saat şarjı gidiyor, bu bataryanın şarjı en fazla ne kadar düşebilir ?

Li-polymer bataryalara övgü üstüne övgü yağıyor. Ama zaman geçtikçe bataryalardan büyük bir kapasite kaybı yaşarmıyım ? Misal deminki 10 saat örneğine göre ?
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

91011


Kullandığım dizüstü Sony SVE1513Y1ESI ekran kartım AMD

Bataryası Li-Ion bataryabir yıldır kullanıyorum herhangi bir batarya ölmesi söz konusu değil her zamanda takılı oly fişte bataryasını çıkarmam, neden çıkarmıyorum çünkü batarya full dolunca artık şarj etmiyor sürekli bir yüklenme olmuyor eski model laptoplardaki gibi.

Ubuntuya gelince win8 bataryayı koklar ubuntu içer fark o kadar :), o kadar uğraşırsın ekran parlaklığını kısarsın gene uzamaz anca 45 dk 1 saat arası gider ama win8 de 2 saat kullanırsın ekranı kıssan uzar ama ubuntuda öyle birşey yok :)

win7 de denemiştim virtulbox gibi programlarda ram versende yavaş çlalışır ama ubuntuda virtulbox ta kurduğum windowsta visual stdio bile kullanabilirsin yeteri kadar ram işlemci gücü verdiğinde. Ubuntuda sitem kaynaklarına hakim bu konuda.

Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...