LGPL Gibi Lisanslı Kutuphaneleri Kullanmak

Başlatan SerkanK, 10 Ağustos 2014 - 00:30:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

SerkanK

Arkadaslar GPL , LPG Gibi Lisanslanmıs Kutuphaneleri Kendi Programımda Kullandıgımda
Kendi Programımım Kodunu acmak zorundamıyım ? yoksa Sadece Bu Kutuphanenin Kodunumu acmak zorundayız.
Yani Bu tur Lisanslı Kutuphaneleri Kullanarak yapılan Programlarda Yine Bu tür Lisanslımı oluyor yoksa Özel Lisans verebiliyormuyuz?

bytan

Eğer ürününde GPL ile lisanslı bir kütüphane kullanıyorsan, ortaya çıkardığın ürün de GPL olmalı. GPL olarak lisanslanmış kütüphanenin kodunu açmak diye bir şey olamaz, çünkü zaten bu kodlar açıktır. Ürününe ekleyeceğin kütüphanelerin lisansının maddelerini kullanmadan önce iyice gözden geçirmelisin. Aradığın çoğu cevap lisans maddeleri arasında bulunuyor.

Cümlelerindeki her kelimenin ilk harfini büyük yazmazsan okuması daha kolay olur.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

SerkanK

#2
Şimdi sorun şu. Bu lisansların Türkçe çevirilerini okuyup anlamaya çalışınca adamın beyni tepe taklak oluyor. Tam olarak nedemek istendiği anlaşılamıyor.



Wikide Yazan bir paragrafta

Alıntı YapLGPL ise ağırlıklı olarak kütüphanelerde kullanılan bir özgür yazılım lisansıdır. Mesela yaygınlaşmasını istediğiniz bir kütüphane ya da görüntü biçimimiz var. Bu görüntü biçimini özgür olmayan yazılımlar içinde de kullanılabilmesini arzularsanız, LGPL ile lisanslayıp, kapalı kaynak kodlu bir yazılım içinde de kullanılabilmesini sağlayabilirsiniz. LGPL ile lisansladığınız kısmı ve o kısma yapılan yamalar yine LGPL ile lisanslanmalıdır. [2]



LGPL nin 5 maddesi
Alıntı Yap5.  Kitaplığın herhangi bir parçasından iştikak etmiş herhangi bir parça bulundurmayan fakat Kitaplık ile ona bağlanarak ve derlenerek çalışmak için tasarlanmış bir yazılım, "Kitaplığı kullanan eser" olarak tanımlanmaktadır. Tek başına böyle bir eser Kitaplık'tan iştikak eden bir eser değildir ve bu Lisans'ın kapsamı dahiline girmez.

Fakat, "Kitaplığı kullanan bir eser" ile Kitaplığı bağlama işlemi, Kitaplıktan iştikak eden bir uygulamayı vücuda getirir (çünkü Kitaplığın parçalarını içermektedir). Dolayısıyla derleme/bağlama işlemi sonucunda elde edilen uygulama bu Lisans kapsamındadır. 6. Bölüm bu kapsama giren uygulama yazılımlarının dağıtım koşullarını içermektedir.

Bu madde sadece örnek. 1 madde harici diğer maddeleri anlamak cok zor. Zaten Lisansı okuduktan sonrada ne anladıgını dşününce emin olamıyorum.

Şimdi bir uygulama yapıyorum. FFMPEG Kutuphanesini Kullandım ve Kutuphane Kodunada Kendim Ek Fonksiyonlar ekledim.
Simdi Bu kutuphaneyi kendi uygulamam ile birlikte  aynı lisan ile dagıtıp  gorunen yerinede şu tarihte değişiklik yaptıgımı yazmam lazım. Buraya kadar  tamam.  Fakat bu değiştirilmiş FFMPEG kütüphanesini yazdığım başka bir uygulamam  kullanıyor diye bu uygulamayıda bu lisan altında dagıtmalımıyım?

Çünkü 2 maddede şu yazıyor.
Alıntı YapBu şartlar değiştirilmiş eserin tamamını kapsamaktadır. Eğer eserin tespit edilebilir kısımları Kitaplık'tan iştikak etmemiş ise ve makul surette kendi başlarına bağımsız ve ayrı eserler olarak kabul edilebilir ise, o zaman bu Lisans ve şartları, bu parçaları ayrı eser olarak dağıttığınız zaman bağlayıcı değildir. Fakat, aynı parçaları Kitaplığı baz alan bir ürün bütününün bir parçası olarak dağıttığınız zaman bütünün dağıtımı, diğer ruhsat sahiplerine verilen izinlerin bütüne ait olduğu ve parçalarına, yazarının kim olduğuna bakılmaksızın bütün parçalarına tek tek ve müşterek olarak uygulandığı bu Lisans şartlarına uygun olmalıdır.

bytan

Eğer, LGPL kullanan bir kütüphanenin kodlarının tamamını veya bir kısmını kopyalayıp kendi uygulamana yapıştırıyorsan, uygulaman için farklı lisans kullanamazsın. Ama, kütüphane arayüzünü kullanan bir uygulaman varsa, belirli şartları sağladığın takdirde istediğin şekilde lisanslayabilirsin. Bu uygulaman LGPL tanımlamalarında "Birleştirilmiş çalışma" olarak geçer.

Alıntı Yap"Birleştirilmiş çalışma", bir uygulamanın kütüphaneyle birleşmesi ya da bağlanmasıyla ortaya çıkan çalışmadır. 

Alıntı Yap
4. Birleştirilmiş Çalışmalar.

Birleştirilmiş çalışmanın içinde yer alan kütüphanenin parçalarını değiştirmeyi etkili bir şekilde kısıtlamadığı ve bu tür değişiklikler üzerinde tersine mühendislik ve hata ayıklama işlemlerini kısıtlmadığı sürece, birleştirilmiş çalışmayı, aşağıdaki maddelerin herbirini yerine getirdiğiniz takdirde istediğiniz koşullar altında taşıyabilirsiniz:


http://ozgurlisanslar.org.tr/lgpl/lgpl-v3/


Alıntı YapLGPL bir kitaplığı özgür olmayan ticari bir üründe, ürünün lisans şartlarını kendinize göre belirleyerek kullanabilirsiniz. Fakat yaptığınız bütün değişikliklerle birlikte eserin LGPL cüzünü yine LGPL olarak dağıtmak zorundasınız (LGPL, madde 5b).

http://tr.wikipedia.org/wiki/GNU_K%C4%B1s%C4%B1tl%C4%B1_Genel_Kamu_Lisans%C4%B1
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

SerkanK

Yani o zaman ben değiştirilmiş LGPL Lisanslı kütüphaneyi aynı lisans altında uygulama ile birlikte verirken
bu değiştirilmiş kütüphaneyi uygulamam içinden çağırarak kullanmamdan dolayı uygulamamı istediğim şekilde lisanslıyabilirim.
Çünkü bu kütüphane kodlarını uygulamam içine yazıp birleştirmedim... Sadece kütüphanedeki fonksiyonları uygulamamdan çağırıyorum.

bytan

Evet, yeter ki 4. maddede belirtilen istekleri yerine getir. Örneğin, uygulamanın içerisinde bu kütüphaneyi kullandığını belirt, bu kütüphanenin hangi lisansa sahip olduğunu belirt vs.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.


Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST