[Çözüldü] python öğrenirken zorlanıyorum

Başlatan utabatu01, 07 Ağustos 2014 - 18:53:51

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

utabatu01

pythonu öğrenmek için bir kitap aldım ama 512 sayfalık kitaptan günde 20 sayfa zor yapıyorum, dikkâtım dağılıyor canım sıkılmaya başlıyor.

not:12-16 yaşlarındyım(kesin yaşımı biliyorum ama vermek istemiyorum :) )

ersinkandemir

Sadece okuyarak öğrenemezsiniz. İlk başlarda dilin syntax'ına (değişken tanımlama, döngülerin yazımı, fonksiyon tanımlama) alışmanız gerek. Bunu da tüm dillerin başlangıç-ileri düzey farketmez her seviyesindeki gibi ancak ve ancak yazarak tam olarak öğrenebilirsiniz. Kitap kılavuz olması açısından önemlidir fakat zamanla internetin programlama dili öğrenirken, yazılım geliştirirken en güzel kaynak olduğunu anlarsınız. Basit betikler yazarak dili anlamaya çalışın gerisi gelir. Elinizdeki kitabın yazarı mı bilmiyorum ama Fırat Özgül beyin şöyle harika bir kaynağı var: http://www.istihza.com/ Yardımcı olacağını düşünüyorum.
Where there's a shell, there's a way.



utabatu01

#2
zaten çözerek ve yazarak yapıyorum kitapın yazarı aynı, zaten kitap ta sietinin basılı hali :)

heartsmagic

Dikkat dağılması ve can sıkılmasına bizim yapabilecek bir şeyimiz yoktur sanırım :) O konuyu senin halletmen lazım, biraz da sabır gerektiriyor tabi bu iş. Eğer programlama öğrenirken canın çok sıkılıyorsa yanlış tarafa yönelmiş olabilirsin. Belki de yanlış dönemde giriştin bu işe? Ya da temel konularda (algoritma kurma) sorunun vardır?

Hani, sorun olan kısmı bizlere tam olarak aktar ki, programlama konusunda tecrübeli üyelerimiz sana daha güzel yol göstersinler. Genç yaşta bu işe başlamak senin için bir artı, eğer bu konuda kendini geliştirmek istiyor ve meslek olarak bu tarafa yönelmeyi düşünüyorsan hemen vazgeçmemelisin.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

utabatu01

algoritma ve program lama ile bir sorun yok , heyecan başlıyorum kitaba ama can sıkıntısı ile devam ediyor ve verim alamıyorum,  aynı sıkıntıyı yaşayıp çözümünü bulan varsa diye buraya yazdım

karakartala

Sanırım bahsettiğiniz sıkıntı şurada anlatılan sebepten: http://belgeler.istihza.com/py3/listeler_ve_demetler.html#listeler-ve-demetler
Alıntı YapPython programlama diline yeni başlayan biri, karakter dizilerini öğrendikten sonra bu dilde her şeyi karakter dizileri yardımıyla halledebileceğini zannedebilir. O yüzden yeni bir veri tipi ile karşılaştığında (örneğin listeler veya demetler), bu yeni veri tipi ona anlamsız ve gereksizmiş gibi görünebilir. Aslında daha önce de söylediğimiz gibi, bir programlama dilini yeni öğrenenlerin genel sorunudur bu. Öğrenci bir programlama dilini oluşturan minik parçaları öğrenirken, öğrencinin zihni bu parçaların ne işine yarayacağı konusunda şüpheyle dolar. Sanki gereksiz şeylerle vakit kaybediyormuş gibi hissedebilir. En önemli ve en büyük programların, bu minik parçaların sistematik bir şekilde birleştirilmesiyle ortaya çıkacak olması öğrencinin kafasına yatmayabilir. Halbuki en karmaşık programların bile kaynak kodlarını incelediğinizde görecekleriniz karakter dizileri, listeler, demetler, sayılar ve buna benzer başka veri tiplerinden ibarettir. Nasıl en lezzetli yemekler birkaç basit malzemenin bir araya gelmesi ile ortaya çıkıyorsa, en abidevi programlar da ilk bakışta birbiriyle ilgisiz görünen çok basit parçaların incelikli bir şekilde birleştirilmesinden oluşur.

O halde bu noktada, Python programlama diline yeni başlayan hemen herkesin sorduğu o soruyu soralım kendimize: 'Neden farklı veri tipleri var? Bu veri tiplerinin hepsine gerçekten ihtiyacım olacak mı?'

Bu soruyu başka bir soruyla cevaplamaya çalışalım: 'Acaba neden farklı giysi tipleri var? Neden kot pantolon, kumaş pantolon, tişört, gömlek ve buna benzer ayrımlara ihtiyaç duyuyoruz?' Bu sorunun cevabı çok basit: 'Çünkü farklı durumlara farklı giysi türleri uygundur!'

Örneğin ev taşıyacaksanız, herhalde kumaş pantolon ve gömlek giymezsiniz üzerinize. Buna benzer bir şekilde iş görüşmesine giderken de kot pantolon ve tişört doğru bir tercih olmayabilir. İşte buna benzer sebeplerden, programlama dillerinde de belli durumlarda belli veri tiplerini kullanmanız gerekir. Örneğin bir durumda karakter dizilerini kullanmak uygunken, başka bir durumda listeleri veya demetleri kullanmak daha mantıklı olabilir. Zira her veri tipinin kendine has güçlü ve zayıf yanları vardır. Veri tiplerini ve bunların ayrıntılarını öğrendikçe, hangi veri tipinin hangi sorun için daha kullanışlı olduğunu kestirebilecek duruma geleceğinizden hiç kuşkunuz olmasın.

Biz bu bölümde listeleri ve demetleri olabildiğince ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. O yüzden bu veri tiplerini incelerken konuyu birkaç farklı bölüme ayıracağız.

utabatu01

sorunum karakartala nın anlatığına benziyor gibi olduğunu düşünmeye başladım ilk yazarken hiç aklım da bile yoktu (buda insanların kendisi hakında pek  bir şey bilmediğinin bir kanıtı  :) ) kendinimi kodlamaya veremememin (ders çalışırken bile oluyor) sebebi muhtemelen kişisel bir özellik herkese teşekkür ederim. bu konu da bir bilgisi olanları buraya yaz başkalarının da destek alması için iyi olabilir

91011

Bende de var o dediğinden ama ben ne yapıyorum mesela aklıma bi program *geliyor ben bunu yaparım diyorum onu yaparken hem tecrübe kazanıyorsun hemde yeni şeyler öğrenebiliyorsun çevreyle de alaklı biraz çevrende ilgilenen insan yoksa kendiliğinden öğreniyorsan zor olur

Mesela bizde okulda c öğreniyorduk her hafta bir konu bir hafta işlediğimiz bir konu diğer hafta meğer yeni öğrendiğimiz yola çok basit bir şekilde yapılabiliyordu bu çok can sıkıcı oluuyordu ama biraz sabır gerektiriyor. Hemen olacak şeyler değil bunlar kendini boğmaya gerek yok

Tabi bir de erken başlamak sana biraz artı kazandırır sen elinden geldiğince çok şeyden biraz biraz bil ileride bu alana yöneleceksen zaten okullarda yarım dönem gibi kısa bir sürede seviyen gelişir, yani hiç bilmeyen bi adam bile senini kadar olur bu birazda kişiye bağlı merak meselesi.


Biraz sabır öğrendiğin şeyler artttınğında kendi başına kodlamaya başlayacak seviyeye gelince eğlenceli oluyor, mesela bir projeye katıl, grup çalışması gibi bir şey etkinlik vs gibi şeyler.
Tanrı konuşmaz, şeytan fısıldar...

Secret++

İlk başlarda bende okumaktan sıkılırdım kitaptan öğrenirken sonra istihzadan pdf'sini indirdim öyle alıştım ekranın bir yanında pdf açık bir yanında Python yorumlayıcısı okuduğumu hemen uyguluyorum ve kodun yerlerini değiştirip farklı şeylerde yapıyorum daha eğlenceli bir hale geliyor sende öyle yap.

exclipit

Eğer Python'un varsayılan kütüphanelerindeki fonksiyon vs isimlerinde zorluklar çekiyorsan, biraz İngilizce çalışman yerinde olur. Çünkü isimlerde İngilizce şeyler kullanılıyor bazen ve senin onları hatırlaman gerektiğinde bir ezberle değil, isminin o fonksiyona verilmiş en güzel İngilizce isim olmasından dolayı zorlanmadan hatırlayabilmen gerekiyor. Bir de kitabının adını verebilir misin? Hangi kitap bu?

Mesela C++ ile ilgili bende detaylı bir kaynak var. C++ çalışırken, tüm her şeyi detaylı okuyup sıkılmadan çalışmama, denememe rağmen Python'u İstihza kaynaklarından ve elimdeki bir kitaptan öğrenmeye başladığımda canım çok sıkılmıştı. Paragrafları anlamsız diye atlıyordum, sonra oradaki küçük detayları kaçırıp sorunlar yaşıyordum hep. Çok başlangıç seviyesinde veya sıkıcı gelmişti şahsen ya da bilmiyorum. Belki de sıkılmamızın nedeni aynı olabilir. Belki de senin kendini bulacağın en iyi dil başka bir dildir. Biraz daha araştırmanı ve İngilizce çalışmanı öneririm.

Eğer gerçekten hiç verim alamıyorsan, bilgisayar temel bilgine bir tekrardan el at derim. Çünkü eğer yapamazsan motivasyonun çökebilir ve bu işi yapamayacağını düşünebilirsin. Ama bu tam anlamıyla bir yanılgı olacak.

Ek olarak: Eğer ders çalışırken de kendini veremiyorsan, kimbilir; dikkat dağınıklığın da olabilir. Bir destek al derim doktordan.
Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar. – Gene Roddenberry

zigzak

Ben C/C++ ve Python'a yeni başladım. Dikkatim dağılmıyor. Niye'mi? Bu dilleri öğrendikden sonra yapacaklarımı hayal ediyorum. Ve sık sık pratik yapıyorum. Sen 20 sayfa okursun ama ide üzerinden belki yirmi sayfa sonra belkide pratik yapmasın. Ama ben her sayfada öğrendiğimi idede deniyorum. Böylece eğlenceli geliyor bana programcılık.

mozhan

sürekli pratik yapmak hangisi olursa olsun bütün programlama dillerinde sana hız kazandırır ve bi süre sonra uzerinde düşünmeden parmaklarının altından akan basit şeylerin olduğunu gördükçe daha fazla zevk almaya başlarsın emin ol bu farkı hissetmen ne kadar zaman alır o sana bağlı ama hissettikten sonra işini zevle yaparsın artık.
When we ride on our enemies..

https://github.com/mustafaozhan

zigzak

Alıntı yapılan: mr.ozhan - 18 Ağustos 2014 - 23:58:14
sürekli pratik yapmak hangisi olursa olsun bütün programlama dillerinde sana hız kazandırır ve bi süre sonra uzerinde düşünmeden parmaklarının altından akan basit şeylerin olduğunu gördükçe daha fazla zevk almaya başlarsın emin ol bu farkı hissetmen ne kadar zaman alır o sana bağlı ama hissettikten sonra işini zevle yaparsın artık.
Aynen sana katılıyorum kardeşim.

freeman

Dİkkat eksikliği olabilir. Bu durumda doktora gitmeniz daha iyi olur. 
Bende aynı sorundan muzdaribim. :-\
Good morning and welcome to the Black Mesa Transit System. This automated train is provided for the security and convenience of the Black Mesa Research Facility personnel.

utabatu01

Alıntı yapılan: mr.ozhan - 18 Ağustos 2014 - 23:58:14
sürekli pratik yapmak hangisi olursa olsun bütün programlama dillerinde sana hız kazandırır ve bi süre sonra uzerinde düşünmeden parmaklarının altından akan basit şeylerin olduğunu gördükçe daha fazla zevk almaya başlarsın emin ol bu farkı hissetmen ne kadar zaman alır o sana bağlı ama hissettikten sonra işini zevle yaparsın artık.

sürekli pratik içindeyim kitapdaki bir kodu görduğum an yazmaya başlıyorum

ekremsenturk

İleride aynı kitabı tekrar oku ve günde iki sayfa oku, ama anlayarak oku. Anlayamadığın bir şeyi öğrenebilmiş sayılmazsın. Belki daha mantık kurabilme yeteneğinde yeterli derecede gelişmemiştir. İnsanlar sadece anlayamadıkları konularda zorlanırlar. Sorun, dikkat dağılmasından öte, beyin yorulması olacaktır. Okuduklarını önce zihninde işlemelisin ki, aklında kalabilsin. (Bilgisayarlardaki yeniden başlatma olayı gibi) Belirli bir konu işleyen bir kitabı hızlı bir şekilde okuyabilmek için, önce konu hakkında yeterli bir ön bilgiye ihtiyaç var. İleride, Python hakkında başka literatürlerde okumalısın ki, konuyu farklı açılardan da değerlendirebilmiş olabilmelisin.

Kolay gelsin.

(Okuduğun kitab, programlamaya giriş seviyesinde bir kitab. İleri tarihlerde daha ileri seviye literatürler de okumaya bak.)