yıllardır linuxa alışmaya çalışıyorum ama olmuyor neden :/

Başlatan center, 19 Temmuz 2014 - 06:14:57

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

center

        iyi günler herkese uzun süredir sürekli linux türevleri kuruyorum bilgisayarıma ama hep geri kaldırıyorum. nedeni windowsu hep arıyor, ihtiyaç duyuyor olmam.   bir aralar mac os X ile ilgilenmiştim ilk gördüğümde çok etkilenmiştim açıkçası bir şekilde kurdum o  bile kuruluyken arıyordum windows'u :/
       
      -- Forumları geziyorum okuyorum saatleri ayırıyorum.  insanların yazdıkları yorumlara bakıyorum " alışan windows'u aramaz" gibi bir çok yoruma rast geldim fakat ben neden alışamıyorum anlamıyorum. Şuan xubuntu yüklü ve mp3 oynatmaya çalışıyorum.( başlığı açarken uğraşıyordum )  --- bir mp3 kodeği için neden bu kadar ugraşıyorum ? (((burada bulamadığım ve aradığım şey şuydu terminale ne yazmalıyım ??))   
      -- Sonradan yüklenen bir dock  neden  verimli çalışmıyor.((((bunu yazmakta ki amacım şuydu : yazılım merkezinden docky ve adını şuan hatırlamadığım bir dock daha kurmuştum, docky açılmadı bile diğerini ayarladım istediğim gibi kapattım açtım bilgisayarı takılmalar oldu çok da iyi çalıştı denemez. beklediğim gibi olmadı bu yüzden böyle bir soru sordum )))

      -- neden  winsows da ki aimp3 gibi bir müzik player yok ?  çok mu zor  bir aimp3 geliştirmek. 

      -- yüksek boyutlu yazılımları yüklemek neden zor ?  yüksek boyutludan kastım Autodesk ürünleri gibi adobe ürünleri gibi geniş çaplı yazılımlar (( adobe nin linux desteği olmadığını biliyorum )) ben autodesk in mudbox ve maya yazılımlarını kullanıyorum. bununla beraber adobenin ps yazılımına oldukça ihtiyaç duyuyorum bu ihtiyacı mı linux platformunda gimp ile gidereceğimi biliyorum. after effect için ise  linux platformunda nukex ile gidereceğimi biliyorum.    autodesk in Mudbox, Maya ürünlerinin linux destekleri mevcut. ben bu yazılımların linux versiyonlarını indiriyorum.   geçen yıl  iyice kafayı takıp yüklemek için çok ugraştırdım  ama olmadı. ben temelde bu yazılımlar için kullanıyorum windows ' u.  yani ben bunları linuxda kurup kullanabiliyor olsam linux kullanacağım.

      -- yukarıda  ki kısımda belirttiğim yazılımların kurulumunu anlatan bir türkçe dokumana rastlamadım.  yabancı kaynaklara bakarak kurmaya çalıştım ama  mantığını kavrayamadım. çünkü terminal de yapılan işlemleri aklımda tutamıyorum  nedeni çok açık bu yazılımları ben her gün kumayacağım  yılda 2-3 kez kuracağım yazılımın  kurulum aşamasnda ki terminal  kodları ve  kurulum şekli aklımda kalmıyor kusura bakmayın.  bu yazılımların apple ve windows platformunda ki kurulumlarına bakacak olursak gayet  basit ve kolay .  benim bunu linux platformunda da olmasını  istemem suç olmasa gerek. 

      -- yine bu başlıkta belirttiğim bir diğer konu  crack konusudur.  her ne kadar korsan ürün kullanmak bir hırsızlık olsa da. bazı ürünlerin  korsanını kullanmak MECBURİYETİNDEYİM. tek ben değil bir çok insan için bu geçerli.  kullandığımız iki yazılıma şuan 6-7 bin dolar veremem  neden çünkü ben bu yazılımlardan ticari bir şekilde kazanç sağlamıyorum.  ben bu yazılımlara mahkum olmayı tercih ediyor saatlerimi harcayıp bir şirketin bünyesinde şirketin lisanslı yazılımı ile şirket adına bir şeyler yapmak için bu yazılımları kullanmaya ögrenmeye çalışıyorum.   burada şunuda belirmeliyim bir yandan da blenderı ögrenmek için çaba sarfediyorum.  bu yazdığım kısım  ile bu crack olayının benim için ne kadar önemli olduğunu belirtmişimdir umarım...

      --  geçen yıl yine yaz mevsiminde linux  kullanma girişimlerinde bulunmuş ve uzun süreler ugraşmıştım. o zamanlar nvidianın sitesinden indirdiğim sürücüyü kurmak için ortama 2 gün uğraşmıştım. sonunda kurmayı başarmıştım ama yukarıda ki meselelerden yine  kaldırmak zorunda kalmıştım.   bu başlıkta yani burada  biraz optimus konusunda çektiğim sıkıntılar aklıma gelmişti.  3-4 gün önce bir gelişme var mı acaba diyerekten  ziyaret ettiğim bir kaç forumda optimus desteğinin nvidia taradından değilde  gönülleri kişiler tarafından geliştirilen bir poroje ile sağlandığını okudum. biraz da kurulum olaylarına baktım  bir yerden sonra yine kafam karıştı kapattım sayfayı.  bugün de bu başlıkta sabah ki yorgunlukla aklıma geldi optimus konusunda okuduklarım ve biraz kızdım açıkçası neden bu kadar ugraşmak gerekiyor diye. Şuanda  farklı teknikler farklı destekler vardır bilemem arkadaşlar sonuçta ben heran bununla ilgili olan bir insan değilim. benim için kartım sorunsuz çalışsın yeterli. 
   
      -- burada yine optimus konusunda şunları yazmıştım.  google chrome yi netten indirip .deb dosyasının kolay bir şekilde kurulduğu GİBİ  nvidianın optimus özelliğinin de bu derece kolay bir şekilde kurulması için nvidia tarafından bir destek saglanmasının iyi olacağını vurgulamak istedim.

--------- buradan sonraki kısmın, gereksiz ve de hoş olmayan bir şekilde yazdığımı düşünerek siliyorum. kusura bakmayın biraz  karambole bir uslup ve dikkatsizlik ile bir başlık açmak istemezdim.










umutubuntu

Mesajı görünce içimden ne okumak geçti ne de düzeltmek.
Mesajınızın okunmasını istiyorsanız öncelikle yazım kurallarını uygulayarak düzenlemeniz lazım.

plazma

Video/ses çözücüleri kurmak o kadar zor değil sizin bahsettiğiniz dönem heralde Gelecek Linux un çıktığı dönemler mi ? Gerçi ozamanlarda bile xmmp ile sorunsuz şarkı oynatabiliyordum. Docklar forumda mevcut illa sorunlu çalışacak diye birşey yok ama çıkarsada illa çözülmeyecek diye bir şeyde yok, win de "gadget" lar çok düzgün mü çalışyor hepsi onuda bir düşünmek lazım. aimp3 muadili var ama illa o olsun dersen forumda onunda konusu var kurup kullanabilirsin. Uçbirim dışından da yazılım merkezini kullanara yada indirilen deb windeki exe gibi çift tıklayarak kurulum yapabilyorsunuz. Crack konusu derken yazılımların %99 luk bir bölümü gnu/gpl lisanslarında ücertsiz olarak kullanıma sunuluyor çok ufak bir kesimde ücretli yazılım olablir ama öyle %99 uygulama paralı %1 ücretsiz değil microfsot tarafında ki gibi, android linux çekirdeğinden derlenmiştir evet kardeşi diyebiriz ama mobil ürünler için çıkartılan bir işletim sistemi ubuntu yazılım merkezi gibi google play uygula merkezi var onda da yanlış sistemleri eleştiriyorsunuz aynıymış gibi, linux te deb, rpm gibi paketler mevcut sonuçta kaldı ki bir exe yi linux tarafında çalıştırmak mümkün ama bir deb uygulamasını kurabilirmisiniz karşı tarafta ? Bence olayı yanlış değerlendiriyorsunuz.

2. paragraf çoğu sizle alakalı sorunlar, untiy kullanmak zorunda değilsin Ubuntu gnome kullan, yada farklı masaüstleri var mate, kde, cinnamon, diye liste uzuyor. Siz kişiye özel yazılım işletim sistemi istiyorsanız kendi düzenleme imkanınızda mevcut ozaman oturup elle kendinizin hazırlaması gerekiyor, armut piş ağzıma düş olmuş. Optimus teknolojisi çalışıyor linux tarafında, ısınma fizikselde olabilr "chipset" yada köprülerin kalıba girmesi gerekebilir. O Grub bahsediğiniz önyükleyici onunda burg adında düzenleme paketi mevcut biraz araştırın, okuyun lütfen.


Hayıflanmanın pek bir manası yok bence, linux gönül işidir. Size tavsiyem bu kadar çok sevmiyorsanız kullanmayın derim.

heartsmagic

mac os x de ki gibi  windows da ki gibi tıkla yükle tıkla crack yap neden yok.
Yok? Hmm, demek ki bizim yaptığımız uygulama merkezini açıp uygulama kurma işlemi paralel evrende gerçekleşiyor. Bir de üzerine crack?

Tek bir cümleyi cımbızladım zira @umutubuntu'nun dediği gibi ne yazık ki okunur bir tarafı yok iletinin. Kabaca okudum mu, okudum ancak cevap verilecek bir yanı yok zira bir çoğu yanlış bilgi, yanlış yorum, diğer kısmı ise kişisel beğeni ve sıkıntılarla alakalı. Oturup sıkıntıları ayrı ayrı, güzel bir Türkçe ile konuşacaksak tamam, öteki türlü uzatmayalım bence bu başlığı.

Linux'u beğenmek ya da kullanmak zorunda değilsin ki. Bunu da düşmanca bir tavırla yazmıyorum inan, hangi sistemde rahatsan, hangisini seviyorsan onu kullan. Herkes illa Linux'u sevecek, kullanacak diye bir durum söz konusu değil yani. Ha, kullanıyorsan da eleştirmeden önce lütfen olayları biraz daha araştır.

Not: İmlâ düzenlemesi.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

center

Alıntı yapılan: umutubuntu - 19 Temmuz 2014 - 10:36:42
Mesajı görünce içimden ne okumak geçti ne de düzeltmek.
Mesajınızın okunmasını istiyorsanız öncelikle yazım kurallarını uygulayarak düzenlemeniz lazım.

       merabalar tekrardan  kusura bakmayın böyle bir yazı yazmayı düşünmüyordum. Bilgisayar başında sabahladım  bu yazıyı masaüstü bilgisayarımdan yazmıştım.  normalde masaüstünü pek kullanmam genelde notebooku tercih ediyorum.  masaüstüm biraz eskidir klavyem biraz kötüdür  bir çok tuşu yarım yamalak basar. monitorum küçük ve eskidir oradan yazdığım yazılar pek dikkat etmem. sabah bu yazıyı yazarken uykusuzdum vede çok yorulmuştum.  dediğinizde haklısınız insanın pek okuyası gelmiyor ama bu şu demek değildir ki okumadan anlamadan  bir kısmı alıp cevaplamak.
       
       birazdan  dediğiniz gibi yazıyı düzenlemeye çalışacağım. bu konuda uyardığınız için teşekkür ederim...

meda

Yakın zamanda forumda benzer bir konu vardı. https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=43816.0

Neden soruları: Mac, Fat16 sistemi neden desteklemiyor da Fat32 destekliyor.Sırf bu sebeple Mp3 çalarıma şarkı kopyalayamazken şarj bile edemiyorum. Hatta tam olarak NTFS bile desteklemiyor. Yazılım kurulumları Mac sistemlerde de farlılık gösterebiliyor. En basitinden Mac için Smplayer kadar yetenekli video oynatıcı gösterin ... Disk aracı gibi özellik olarak geniş bi yelpazeye sahip bir yazılım gösterin.Gimp'te senelerdir var olan bir özelliği ismini hatırlamadığım ama Apple tarafından desteklenen bir yazılım duyurusunda adeta mucizeymiş gibi sundular. En basiti Finder'da çoklu sekme özelliği yeni eklendi ama Nautilus'ta ve Dolphin'de senelerdir çoklu sekme özelliği var.

Örnekler çoğaltılabilir. Hatta benzeri örnekleri Windows içinde var.

Linux dosya sistemlerin Hfs,ntfs,fat16 .... hepsini okuyor. Optimus için son zamanlarda kısmen de olsa destek geldi Linux'a ya Mac için destek var mı ?

XP ile 7 arasında çekirdek yeniden yazıldı dediler.Bununla birlikte bir dağlar kadar sorunu beraberinde getirdi.En basiti uyumsuzluk problemini ilk defa bu iki sistem ile duydum.8 ile de uyumsuzluk sorunları devam ediyor. Mesela Windows 7 ve 8 orjinallerini yani oynama veya herhangi bir değişiklik yapılmamış halleri masaüstü bilgisayarımda ip ataması yapmaz ip bilgilerini elle girerim yine olmaz. Ama korsan Windows yükleyip sisteme şifre bilgilerini girince etkinleştildi deyip internete rahatlıkla bağlanabiliyorum.Bir süre sonra sistemde kararlılık sorunları ortaya çıkıyor sanki çok kararlıymış gibi.  ;D

Mac, Windows, Linux dağıtımlarını kararlılık konusunda kıyaslayanlara sadec gülüyorum.Nedeni ise bu kadar kapalı ve sınırlı makineye yüklenen bir sistem * tabi ki de kararlı olur. Debian ve Ubuntu gibi dağıtımlarda sınırlı makinelerde test edilip kullanılsın iddia ediyorum Mac sistemden daha kararlı çalışır.

Bu karşılaştırma soruları bir ağaç misali kendi arasında dallanıp budaklanır.Bence çok gerekli bir tartışmada değil.

Ancak Linux biraz daha kolay olabilir miydi ? Evet. Burada asıl sorun Linux çekirdeği değilde 750'ye yakın dağıtım çıkartıp tadını kaçıran saçma sapan ismini hiç duymadığımız duyamacağımız dağıtımları çıkartıp boş yere emek sarfetmiş insanlar yapılan ya da yapılacak yazılımların kalitesini arttırmış olsalardı şu an başka şeyleri konuşuyor olurduk.

Arayüz veya masaüstü ortamı olarak Unity ve Gnome ben ikisini de seviyorum.Sanırım bu iki ortamında fare kullanımını azalttığını düşündüğüm için seviyorum. Unity daha kullanışlı geliyor.Ayrıca KDE 5 sürümünü bekliyorum.Belki bu sefer kanım ısınırda Arch ile KDE 5 kullanırım.KDE 5 sanki Yosemite ve 8 sürümlerinden esinlenilmiş. :)



"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

center

Alıntı yapılan: heartsmagic - 19 Temmuz 2014 - 11:26:17
mac os x de ki gibi  windows da ki gibi tıkla yükle tıkla crack yap neden yok.
Yok? Hmm, demek ki bizim yaptığımız uygulama merkezini açıp uygulama kurma işlemi paralel evrende gerçekleşiyor. Bir de üzerine crack?

Tek bir cümleyi cımbızladım zira @umutubuntu'nun dediği gibi ne yazık ki okunur bir tarafı yok iletinin. Kabaca okudum mu, okudum ancak cevap verilecek bir yanı yok zora bir çoğu yanlış bilgi, yanlış yorum, diğer kısmı ise kişisel beğeni ve sıkıntılarla alakalı. Oturup sıkıntıları ayrı ayrı, güzel bir Türkçe ile konuşacaksak tamam, öteki türlü uzatmayalım bence bu başlığı.

Linux'u beğenmek ya da kullanmak zorunda değilsin ki. Bunu da düşmanca bir tavırla yazmıyorum inan, hangi sistemde rahatsan, hangisini seviyorsan onu kullan. Herkes illa Linux'u sevecek, kullanacak diye bir durum söz konusu değil yani. Ha, kullanıyorsan da eleştirmeden önce lütfen olayları biraz daha araştır.


dediklerinizi gayet iyi anlıyorum haklı olduğunuz yan var olduğu gibi haksız olduğunuz yanlarda var ne yazık ki.
     
  Öncelikle.  uygun bir biçimde YAZMADIĞIM  uzun bir yazıyı  tam olarak okumadıysanız (tabi ki okumak zorunda değilsiniz ) neden cevap veriyorsunuz beyefendi  ayrıca cevap verilecek bir yanı olmadığını düşünüyorsanız da neden bir şeyler yazıyorsunuz?  aynı bana "" linux kullanmak zorunda değilsiniz"  dediğiniz gibi  sizde yazdıklarıma cevap vermek zorunda değildiniz. bakın yukarıda ki beyefendinin yazısında sadece  şu var.  "" ilerinizin okunmasını istiyorsanız uygun bir şekilde belirtmelisiniz " mesajından ibaret cevabı.  okumadığını belirtmiş. sıkıntının ne olduğunu da belirtmiş net bir şekilde...

    --- Fakat siz ? kabaca göz gezdirip bir cümleye takılıp ne demek istediğimi de anlamak istemeden ön yargılı bir şekilde cevap vermişiniz. ben yazılım merkezinden kurulan yazılımlardan bahsetmemiştim   cımbızlayıp aldığınız yerde hata yapmışınız beyefendi kusura bakmayın.  düzenlemeden önce ki yazmış olduğumun yazıda  şu yazıyordu  "" büyük yazılımlar " devamında  isimleri vardır "" autodesk mudbox, maya, nuke vs vs. "" bu tür yazılımlarının  kurulumunun zorluğundan yakınmıştım.

   --- Crack mevzusunu ve bu KOLAYLIKLA KURULAMAYAN yazılımlar konusunuda yukarıda  daha düzgün bir  şekilde belirtmeye çalştım

   --- bunun dışında  Linux gönül işidir diye bir mantık olmamalı. ben Windows u satın aldım kullanıyorum.  ama satın almayan bir sürü tanıdığım insan var.   kardeşimin arkadaşımın dostumun eşimin vs  sevdiklerim.  bir çoğu bilgisayarı müzik dinlemek film izlemek İnternet takılmak için kullanıyor  ve kopya windows kullanıyorlar doğal olarak bir zaman sonra sistem bozuluyor falan filan.  ben bu kişilere Linux kullanmayı sevdirmek istiyorum. bu kişiler yazılım yüklemekten kaldırmaktan anlamazlar.  bir müzik player bir chrome ikonu yeterli.  şimdi bu kişilerin  linux kullanıcısı olması için gönül mü vermesi gerekiyor terminal ile uğraşmaları mı gerekiyor ? elbette hayır.   benim demek istediğim  sadece KOLAYLIK VE HIZLI ERİŞİM.  kolaylık ve hızlı erişim kişile istek  değil herkesin istediği bir şeydir.

   --- ayrıca şunu da belirtmeliyim.  bana biraz okuyun biraz araştırın demişsiniz.  araştırmam gereken şeyleri araştırma konusunda yeterince zaman ayırdığımı ve bel ağrıttığımı düşünüyorum.  bu başlıkta yazdığım veya sorduğum bir kaç  grub bootlaoder için  bir kaç müzik player ı için  yazdığım yazılara bakarak mı  hiç araştırmadığım kanısına vardınız.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Temmuz 2014 - 14:51:19

Alıntı yapılan: shadow. - 19 Temmuz 2014 - 13:45:18
Yakın zamanda forumda benzer bir konu vardı. https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=43816.0

Neden soruları: Mac, Fat16 sistemi neden desteklemiyor da Fat32 destekliyor.Sırf bu sebeple Mp3 çalarıma şarkı kopyalayamazken şarj bile edemiyorum. Hatta tam olarak NTFS bile desteklemiyor. Yazılım kurulumları Mac sistemlerde de farlılık gösterebiliyor. En basitinden Mac için Smplayer kadar yetenekli video oynatıcı gösterin ... Disk aracı gibi özellik olarak geniş bi yelpazeye sahip bir yazılım gösterin.Gimp'te senelerdir var olan bir özelliği ismini hatırlamadığım ama Apple tarafından desteklenen bir yazılım duyurusunda adeta mucizeymiş gibi sundular. En basiti Finder'da çoklu sekme özelliği yeni eklendi ama Nautilus'ta ve Dolphin'de senelerdir çoklu sekme özelliği var.

Örnekler çoğaltılabilir. Hatta benzeri örnekleri Windows içinde var.

Linux dosya sistemlerin Hfs,ntfs,fat16 .... hepsini okuyor. Optimus için son zamanlarda kısmen de olsa destek geldi Linux'a ya Mac için destek var mı ?

XP ile 7 arasında çekirdek yeniden yazıldı dediler.Bununla birlikte bir dağlar kadar sorunu beraberinde getirdi.En basiti uyumsuzluk problemini ilk defa bu iki sistem ile duydum.8 ile de uyumsuzluk sorunları devam ediyor. Mesela Windows 7 ve 8 orjinallerini yani oynama veya herhangi bir değişiklik yapılmamış halleri masaüstü bilgisayarımda ip ataması yapmaz ip bilgilerini elle girerim yine olmaz. Ama korsan Windows yükleyip sisteme şifre bilgilerini girince etkinleştildi deyip internete rahatlıkla bağlanabiliyorum.Bir süre sonra sistemde kararlılık sorunları ortaya çıkıyor sanki çok kararlıymış gibi.  ;D

Mac, Windows, Linux dağıtımlarını kararlılık konusunda kıyaslayanlara sadec gülüyorum.Nedeni ise bu kadar kapalı ve sınırlı makineye yüklenen bir sistem * tabi ki de kararlı olur. Debian ve Ubuntu gibi dağıtımlarda sınırlı makinelerde test edilip kullanılsın iddia ediyorum Mac sistemden daha kararlı çalışır.

Bu karşılaştırma soruları bir ağaç misali kendi arasında dallanıp budaklanır.Bence çok gerekli bir tartışmada değil.

Ancak Linux biraz daha kolay olabilir miydi ? Evet. Burada asıl sorun Linux çekirdeği değilde 750'ye yakın dağıtım çıkartıp tadını kaçıran saçma sapan ismini hiç duymadığımız duyamacağımız dağıtımları çıkartıp boş yere emek sarfetmiş insanlar yapılan ya da yapılacak yazılımların kalitesini arttırmış olsalardı şu an başka şeyleri konuşuyor olurduk.

Arayüz veya masaüstü ortamı olarak Unity ve Gnome ben ikisini de seviyorum.Sanırım bu iki ortamında fare kullanımını azalttığını düşündüğüm için seviyorum. Unity daha kullanışlı geliyor.Ayrıca KDE 5 sürümünü bekliyorum.Belki bu sefer kanım ısınırda Arch ile KDE 5 kullanırım.KDE 5 sanki Yosemite ve 8 sürümlerinden esinlenilmiş. :)

haklısınız yazdıklarınız da  özeklli bu tür konuların dallanıp budaklanıp gideceği konusunda :)  aslında bu tür kıyaslamalar olmalı ki geliştirilecek olan şeylerin sonucu daha güzel olsun.    yukarıda yazdığım yazıyı  biraz önce düzenledim bir kısmını gereksiz görüp sildim. sildiğim kısımda unity den nefret ettiğimi yazmıştım :) biraz abarttım aslında kullanırım sorun değil :)

plazma

Hızlı ve kolaylık olabilr ama kalkıpta sizin değiniz gibi tek tek her insana bilgisayar kullanmayı öğretebilirmiyiz ? O dediğiniz türdeki insanlar her gün servise cihaz getiriyorlar malesef, bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp demişler atalarımız ama bizim insanımızda malesef kalpazanlık var "ben anlamıyorum sen yaparsın" kalıbı oturmuş ve günümüze kadar gelmiş. Siz ne yaparsanız yapın yada ne kadar kolay sistem geliştirirseniz geliştirin biz sadece bunu burda tartışabiliriz fakat o insanlar olduğu yerde kalacaktır. Ruslarda var mıdır acaba ben şu cihazı bağlayamadım, yada şu müzik programını kuradaım diyen insan, Bilim ve teknoloji en basit dersi bile 2000 li yıllarda müfredata girdi kaldı ki temel bilgisayar eğitimidir. Gönül isterki sizinde dediğiniz gibi tıkla ve çalışıtır/kurulum olsun ama önümüzdeki zamanda bunların daha hızlı ilerleiyşi oalcaktır ve dahada kolaylaşacaktır, bunda sadece işletim sisteminn rolü yok yalnız, donanım geliştiriciler ve yazılım geliştiricileride el atması lazım, koskoca firmalar kulis yapmıyor mu kapalı kapılar ardında açık kaynak sistemlerine destek vermemk adına, yada microsoft sahibinin hiç mi haberi yok korsan kullanıldığından vardır ama b gatesinde korsan olsun benim olsun demişliğide vardır. 3. sahış bilgileri toplanmıyor denilmekte yıllardır belkide bir havuz var yada oluşturuldu kapalı kaynaktada bunları göremedik bilemedik micro nun bu bilgileri toplayıp kullanmadığı yada paylaşmadığı ne malum. Bunun sonu gelmez sizinde doğru olduğunuz noktalar var diğer arkadaşlarında ama linux sevmeyen bebimsemeyen yapamaz o yüzden gönül işidir. Hemen üf püf derse kullanıcı zaten sıkılıp bırakırsa devam edemez. Bu forumda gönüllülerin kurduğu yardım ettiği bir forum bu arada kimse maaş vs herhangi birşey almadan yardım ediyor.

center

Alıntı yapılan: plazma - 19 Temmuz 2014 - 14:58:32
Hızlı ve kolaylık olabilr ama kalkıpta sizin değiniz gibi tek tek her insana bilgisayar kullanmayı öğretebilirmiyiz ? O dediğiniz türdeki insanlar her gün servise cihaz getiriyorlar malesef, bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp demişler atalarımız ama bizim insanımızda malesef kalpazanlık var "ben anlamıyorum sen yaparsın" kalıbı oturmuş ve günümüze kadar gelmiş. Siz ne yaparsanız yapın yada ne kadar kolay sistem geliştirirseniz geliştirin biz sadece bunu burda tartışabiliriz fakat o insanlar olduğu yerde kalacaktır. Ruslarda var mıdır acaba ben şu cihazı bağlayamadım, yada şu müzik programını kuradaım diyen insan, Bilim ve teknoloji en basit dersi bile 2000 li yıllarda müfredata girdi kaldı ki temel bilgisayar eğitimidir. Gönül isterki sizinde dediğiniz gibi tıkla ve çalışıtır/kurulum olsun ama önümüzdeki zamanda bunların daha hızlı ilerleiyşi oalcaktır ve dahada kolaylaşacaktır, bunda sadece işletim sisteminn rolü yok yalnız, donanım geliştiriciler ve yazılım geliştiricileride el atması lazım, koskoca firmalar kulis yapmıyor mu kapalı kapılar ardında açık kaynak sistemlerine destek vermemk adına, yada microsoft sahibinin hiç mi haberi yok korsan kullanıldığından vardır ama b gatesinde korsan olsun benim olsun demişliğide vardır. 3. sahış bilgileri toplanmıyor denilmekte yıllardır belkide bir havuz var yada oluşturuldu kapalı kaynaktada bunları göremedik bilemedik micro nun bu bilgileri toplayıp kullanmadığı yada paylaşmadığı ne malum. Bunun sonu gelmez sizinde doğru olduğunuz noktalar var diğer arkadaşlarında ama linux sevmeyen bebimsemeyen yapamaz o yüzden gönül işidir. Hemen üf püf derse kullanıcı zaten sıkılıp bırakırsa devam edemez. Bu forumda gönüllülerin kurduğu yardım ettiği bir forum bu arada kimse maaş vs herhangi * bir şey almadan yardım ediyor.


elbette haklısınız bu  tür konular   çok konuşulur tartışılır. arka planda çok işler dönüyordur elbet.  microsoft bu sonuçta çok güçlü.   ama bir yandan da inanın sormadan edemiyorum
bakın mesela  1 haftaya yakındır dell  inspron 5110 modelli bir notebook a win7 + linux kurmaya çalışuyorum.  ürünün genel olarak kasa yapısı kötü plastik  hemen ısınıyor işlemcisi i5   önce android denedim. andorid biraz alakasız gibi durabilirde kendi kullandığım asus notebook ta çok hoş çalıştı  hiç sıkıntı olmadan.  ama dell de ses çok kısık çıkıyor ve ısınıyor cihaz.  onu kaldırdım luna isimli sistemi  denedim ısınyor yine cihax xubuntuyu denedim çok iyiydi ısınma sorunu yoktu ama onuda  önce kurduğum için windowsu kurunca gitti  bunun üzerine  xubuntu  ısınma konusunda sorun çıkartmıyorsa ubuntuda kesin çıkartmıyordur diye düşünüp. 14.04  sürümünü indirdim. şuan 3. yükleyişim makibe sıcaklıktan kendini kapatıyor.  apaçık netki nvidia kart yüzünden ısınıyor.  ubuntuyu yükleyemiyorum bile  biraz bekliyor pat diye kapanıyor makine yanacak neredeyse.  şu nvida  sürücüler .run uzantısı ile değil  de terminal zorunluluğunda değilde  .deb ile inip chrome kadar basit kurulsa ne olur ki  ?  istese nvidia bunu bu şekilde yapamaz mı yapar ama neden yapmıyor ben buna takılıyorum.

   --- şurada ki videoda  (( http://www.youtube.com/watch?v=eRTM_BVrK7w ))  optimusun  bu 14.04 sürümü ile sorunsuz çalıştığını belirtiyor  ama ben bir türlü beceremiyorum.  bundan önce ki kurulumda kurulumu iyi kötü tamamladım  sistem açıldı  güncelleme yapıyordum. sıcaktan kapantı sistem bozuldu açtım pır pır ediyor menüler internete bağlanmıyor donup donup duruyor.  şuan yeniden yüklüyorum. :/ :/  şuan yanıyor cihaz kapanır birazdan tekrar

plazma

xubuntu ubuntunun türvei ve xfce masaüstü ortamını kullanıyor daha hafiftir. [1] bağlantısından detayl bilgi alabilirsiniz. Grafik > Nvidia altında bir başlık açın ısınma ile ilgi o konudad yardımcı olmaya çalışırız, kurulum ile ilgili sıkıntı var ise önce kurulum sonra grafik kartı problemi için ayrı ayrı başlıklarda irdelenir, melez grafik kartı varsa ona görede bumblebee kurulumu yapılır. Tam model Dell Inspiron 15R (N5110) mi yada dell inspiron 5110 b45f65 gibi bir şey mi ?





1. http://www.xfce.org/

center

Alıntı yapılan: plazma - 19 Temmuz 2014 - 17:52:56
xubuntu ubuntunun türvei ve xfce masaüstü ortamını kullanıyor daha hafiftir. [1] bağlantısından detayl bilgi alabilirsiniz. Grafik > Nvidia altında bir başlık açın ısınma ile ilgi o konudad yardımcı olmaya çalışırız, kurulum ile ilgili sıkıntı var ise önce kurulum sonra grafik kartı problemi için ayrı ayrı başlıklarda irdelenir, melez grafik kartı varsa ona görede bumblebee kurulumu yapılır. Tam model Dell Inspiron 15R (N5110) mi yada dell inspiron 5110 b45f65 gibi bir şey mi ?





1. http://www.xfce.org/


---  yüklemenin bitmesine az kalmışken  kapandı sistem  makine şuan inanılmaz derecede sıcak  yüklendimi acaba diyerekten açtım ubuntu yazında duruyor öyle yüklenmemiş yine.  şuan cihazın soğumasını bekliyorum   cihaz  dell inspiron n5110.  işlemcisi i5 2. nesil.  hd3000 ekran kartı ile nvidia gt525 ekran kartı var.

neynefes

Bahsettiğiniz dağıtımlar farklı masaüstü kullanıyor. Xubuntu, xfce masaüstünü kullanır ki o da en az kaynak tüketen masaustlerinden. Elbette optimus da etkili fakat bunun içinde alternatifler var. Yine bu kadar uğraşmaya gerek olmamalı diyebilirsiniz. Ayrıca ek sürücüler üzerinden ekran kartı sürücüleri tek tık ile kuruluyor.

Bu konuşma uzar gider böyle.. Donanım farklılıkları girer buraya firmaların yazılım destekleri girer vs. liste uzar. Benim merak ettiğim bizden sistemi size sevdirmemizi istiyorsunuz? İçinizi dökmek mi istiyorsunuz?
Konuşma nereye gitmeli? Kısır döngüye girmesin..

center

Alıntı yapılan: neynefes - 19 Temmuz 2014 - 18:03:01
Bahsettiğiniz dağıtımlar farklı masaüstü kullanıyor. Xubuntu, xfce masaüstünü kullanır ki o da en az kaynak tüketen masaustlerinden. Elbette optimus da etkili fakat bunun içinde alternatifler var. Yine bu kadar uğraşmaya gerek olmamalı diyebilirsiniz. Ayrıca ek sürücüler üzerinden ekran kartı sürücüleri tek tık ile kuruluyor.

Bu konuşma uzar gider böyle.. Donanım farklılıkları girer buraya firmaların yazılım destekleri girer vs. liste uzar. Benim merak ettiğim bizden sistemi size sevdirmemizi istiyorsunuz? İçinizi dökmek mi istiyorsunuz?
Konuşma nereye gitmeli? Kısır döngüye girmesin..

hayır hayır şunu belirtmekte  fayda  var bunu farkettim.  sistemi sevmemek gibi bir durum yok ben hemen hemen bütün linux türevlerini beğenirim sadece karmaşık gelen konuları anlayamıyorum.  nvidia kartını dediğiniz sürücülerle yüklediğim de içimde bir şüphe kalıyor ben güncel sürümü yüklemek istiyorum ama her seferinde yüklerken bir şeyleri yanlış yapıyorum  bozuluyor sistem bişiler oluyor .   ama şu  iki  ekran kartı olayına hiç bir şey yapamıyorum.  özellikle sizden istediğim şu var diyebileceğim yok  ben konuyu açarken genel bu konu üzürne konuşmak için açmayı hedeflemiştim.  onun dışında  sevmemek gibi bir durum yok. ben aslında  linux u ya da herhangi bir türevini sevmiyorum  diye bir cümle kullanmadım :) :)  yazılarımdan bu anlaşılmış olmalı.


Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Temmuz 2014 - 18:17:57

ayırca bahsettiğim dağıtımların farklı masaüstleri olduğunu biliyorum  xubuntunun xface kullandığını bunun ubuntu nun kullandığı unity ye oranlar çok hafif olduğunu biliyorum da.  bunun hafiflik olayı ile alakalı olduğunu sanmıyorum bence bu tamamen  nvidia ile alakalı . ne yani  unity  boşta çalışan bir  notebooku ısıtacak kadar kasvetli bir arayüz mü . sanmıyorum yani ben böyle olduğunu düşünmüyorum açıkçası.  bu karada sorunun nvidia da olduğuna eminim aslında çünkü  notebookun özellikle sol klavye alt  ısınıyordu  ne var burada diyerekten  çıkarttım kasayı  gpu nun  işlemcisi varmış  kasa plastik olduğu için biraz yük altında ısınmaya başlıyor hemen.

neynefes

Sadece unity değil olay onunla gelen yazılımların da etkisi var. Masaüstü değiştiğinde ona uygun uygulamalar yazılıyor sisteme.

plazma

Cihazın altında service tag etiketi vardır ne yazıyor orada ? Model no varmı etikette ayrıca 5110 diye aratınca farklı modeller çıkıyor r15 n 15 serileri karışıyor ozamanda. Bakım yapıyormusunuz birde cihaza fan temizliği termal macun yenilemek gibi?

meda

@center ben tuhaf biriyim ama anlıyorum ki siz benden daha da tuhafsınız.Sizdeki cihazın özelliklerine benzer cihaz bende de  var.Unity ile paşa paşa geçiniyorlar.Herhangi bir utanma sıkılma kasma yaşamıyorum.Şöyle ki ilk olarak :
sudo apt-get update
sudo apt-get install bumblebee nvidia-331 mesa-utils
ardından bumlebee.conf dosyasınında 3 satırda ufak değişikler yeniden başlatın ne ısı ne de gürültü.Mesela aşağıdaki bağlantıda 5.adım dahil olmak üzere anlatılanları uygulamanız yeterli gelmesi gerek olmazsa benim gibi mesa-utils paketini ekleyin.
http://www.how2posts.com/2014/05/how-to-install-bumblebee-in-ubuntu-1404.html
Sonrada
sudo apt-get install dist-upgrade
yeniden başlatın.
Sonrası codec,programlar vs... tek komut ile hallediyorum.Mesela:
http://www.webupd8.org/2014/04/10-things-to-do-after-installing-ubuntu.html
Yeni nesil işlemcilerin güç yönetimi için:
https://wiki.manjaro.org/index.php?title=Optimized_power_settings
http://www.webupd8.org/2014/04/prevent-your-laptop-from-overheating.html

Yukarıdaki tüm işlemler Ubuntu kurulumunuda dahil edersek 30 dakika mı alıyor. Sizde de 1 saat olsun ama sonuçta öğrenmiş olursunuz.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

heartsmagic

@center, tamam ben ön yargılıyım, okumadan, etmeden cevapladım senin yazını, peki.

Mutluluklar.
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?


Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

center

Alıntı yapılan: plazma - 19 Temmuz 2014 - 18:43:30
Cihazın altında service tag etiketi vardır ne yazıyor orada ? Model no varmı etikette ayrıca 5110 diye aratınca farklı modeller çıkıyor r15 n 15 serileri karışıyor ozamanda. Bakım yapıyormusunuz birde cihaza fan temizliği termal macun yenilemek gibi?


merabalar tekrardan ürün  bu
http://www.dell.com/support/home/us/en/19/product-support/product/inspiron-15r-n5110/drivers

--- şuanda  ubuntuyu kurulu nvivida optimusu kurdum bir yabancı kaynaktan 3-4 satır bir kod ile kuruldu. intel-nvidia ikilisi çalışıyor şuan inteli aktif ettim üründe hiç bir ısınma yok.  fan kısa süreliğine çalışıp duruyor tekrardan  güncellemeleri yaptım.  şuan hava yüklemeye çalışıyorum.  onun dışında  dell in sitesinden linux için bir şey varmı diye baktım sürücü olarak falan bulamadım.  intel hd3000 sürücüsü indirsem bir  artısı olurmu acaba düşünüyorum .  birde nvidia sürümü 331 di sanırım  sitesinden  340 ı yani en son yayınlananı indirip yüklesem bir artısı olabilir mi ?  ayrıca  sıkıntı çıkartır mı ?

meda

Zaten intel sürücüsü Ubuntu ile gelir yani ayrıca bir şey yapmanıza gerek yok.Nvidia sürücüsünün en son sürümü olmaz olursa zaten resmi depolara geçtiğinde 331 sürümü değiştirirsiniz.Bir bak bilgisayarında tanınmamış aygıt falan var mı ? Düzgün çalışmayan parça var mı ? Bu doğrultuda bir arayışta bulun.
Çalışıyorsa fazla kurcalama keyfine bak.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

TRubuntu

Linux'u sevmemiş olabilirsiniz. Kullanıp kullanmamak sizin isteğinize bağlı ancak linux a alışmak bir windows kullanıcısı için 2-3 ay alır.
Şahsen ben Pardus ile linuxa alıştım. Pardusu öneririm milli işletim sistemidir.

Ayrıca bir windows kullanıcısı linuxu açtığı zaman alışamaz çok doğaldır.
Biraz sabır gerekiyor aslında.

Yazılımları kullanmaktansa bu yazılımların iç dünyasına inmek linuxu daha çok sevdirir.
Bu yüzden python ile uğraşmanızı öneririm.

Kapalı kaynak olan windows insanların kişisel bilgilerini sitelere satıyormuş ben de bunu duydum.

Terminal korkutucu bir uygulama gibi gözükmesin size..

yazılım kurmak sudo apt-get vb.vb. den ibaret.
Kaynak koddan derlemek de bir o kadar basit.

sudo make
sudo make altinstall
./configure
vb.

Kurulumları aklınızda tutamıyorsanız bir belgeye de kayıt edebilirsiniz ben öyle yapıyorum..
Ancak pardusu öneririm linux dağıtımı olarak kullanıcıya en yakın linux dağıtımı diye düşünüyorum..
"Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde yaşayan, Türk dili ile konuşan Türk kültürü ile yetişen, Türk ülküsünü benimseyen her vatandaş, hangi din ve mezhepten olursa olsun Türk'tür, Türk Milliyetçisidir."

"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk halkına Türk Milleti denir." (1930)

Uluönder Mustafa Kemal ATATÜRK

center

Alıntı yapılan: TRubuntu - 20 Temmuz 2014 - 16:17:51
Linux'u sevmemiş olabilirsiniz. Kullanıp kullanmamak sizin isteğinize bağlı ancak linux a alışmak bir windows kullanıcısı için 2-3 ay alır.
Şahsen ben Pardus ile linuxa alıştım. Pardusu öneririm milli işletim sistemidir.

Ayrıca bir windows kullanıcısı linuxu açtığı zaman alışamaz çok doğaldır.
Biraz sabır gerekiyor aslında.

Yazılımları kullanmaktansa bu yazılımların iç dünyasına inmek linuxu daha çok sevdirir.
Bu yüzden python ile uğraşmanızı öneririm.

Kapalı kaynak olan windows insanların kişisel bilgilerini sitelere satıyormuş ben de bunu duydum.

Terminal korkutucu bir uygulama gibi gözükmesin size..

yazılım kurmak sudo apt-get vb.vb. den ibaret.
Kaynak koddan derlemek de bir o kadar basit.

sudo make
sudo make altinstall
./configure
vb.

Kurulumları aklınızda tutamıyorsanız bir belgeye de kayıt edebilirsiniz ben öyle yapıyorum..
Ancak pardusu öneririm linux dağıtımı olarak kullanıcıya en yakın linux dağıtımı diye düşünüyorum..

paedus kapatılıyor diye duymustum

TRubuntu

TÜBİTAK geliştirmeye devam ediyor sanırım, Pardus 2013 çıktı..
"Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde yaşayan, Türk dili ile konuşan Türk kültürü ile yetişen, Türk ülküsünü benimseyen her vatandaş, hangi din ve mezhepten olursa olsun Türk'tür, Türk Milliyetçisidir."

"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk halkına Türk Milleti denir." (1930)

Uluönder Mustafa Kemal ATATÜRK

plazma

Topluluk sürümü çıkıyor artık TÜBİTAK bıraktı bireysel kullanıcıları için olan sürümü, Kurumsal kullanıcılar, KOBİ'ler ve öğrenciler hedef alarak geliştirildi.

Facebooktaki açıklama
Alıntı YapPardus Topluluk Sürümü, TÜBİTAK/ULAKBİM'den bağımsız olarak geliştirilen ve isim hakkının kullanımı konusunda izin alınmış bir GNU/Linux dağıtımıdır.
https://www.facebook.com/gnupardus

wikideki açıklama
Alıntı YapTopluluk sürümünün en önemli özelliği katkı vermek isteyen herkese açık olması. Çalışmalar anlık olarak takip edilebilecek, geliştirme süreçlerine toplulukta katılabilecek. Pardus topluluk sürümü TÜBİTAK/ULAKBİM'in bilgisi ve izni dahilinde geliştirilir ancak direk olarak TÜBİTAK/ULAKBİM'den bağımsız bir mekanizma ile yönetilir.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Pardus_%28i%C5%9Fletim_sistemi%29

TRubuntu

Sonuçta bir grup tarafından geliştirilmeye devam ediliyor.

Ayrıca geliştirmeyi bıraksalar bile önemli değil sonuçta windows xp kullanan bir kullanıcı microsoft desteği kesti diye ben artık bunu kullanmam demiyor..
"Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde yaşayan, Türk dili ile konuşan Türk kültürü ile yetişen, Türk ülküsünü benimseyen her vatandaş, hangi din ve mezhepten olursa olsun Türk'tür, Türk Milliyetçisidir."

"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk halkına Türk Milleti denir." (1930)

Uluönder Mustafa Kemal ATATÜRK

plazma

Evet, ama efektif değil eskisi kadar. Geliştirmeyi bıraksalar microsoft tarafında belki sıkıntı olma haklısınız ama linux tarafında ilerleyen vakitlerde sorunlar çıkabilir o yüzden debian tabanına kaydırdılar projeyi, pardus bende kullandım ozamanki ile şimdiki arasında bayağı bir fark var özgürlük için forumlarında da yazılarım var.