[Çözüldü] Ubuntu 14.04 TurboBoost ve Ekran Kartı Sorunu

Başlatan firenems, 17 Temmuz 2014 - 17:21:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

firenems

Merhaba,

Bilgisayarımın işlemci hızı 2.00 GHz fakat turbo boost teknolojisi ile 2.9GHz kadar çıkabiliyor. Fakat bunun şuan ubuntuda çalışıp çalışmadığını nasıl anlayabilirim.

Ayrıca Ekran kartıda Nvdia Geforce GT540M  ve şuanda sistemde olan driver :

Kısaca şuan bilgisayarın verimli çalışıp çalışmadığı hakkında pek bir fikrim yok yardımcı olursanız çok sevinirim :)

burk

@firenems bilgisayarda çift ekran kartınız var, şu başlığı takip edin: https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=41898.0

firenems

@burk  ilginiz için teşekkür ederim peki bunun tek yolu bu mudur ? Yani şuan bu kurulum mevcut olmadığı için bilgisayar verimli çalışmaz mı ?

burk

@firenems öncelikle rica ederim, kurulumun tek yolu bu ancak çok zor işlemler değil, sorun yaşarsan yine buradan devam edebiliriz.

firenems

Şuan bumblebee kurulumunu yaptım peki ilk mesajımda bulunan resimdeki sürücülerden hangisini seçmem uygun olacaktır.

burk

@ firenems kurulum sorunsuz yapıldıysa oradan sürücü kurmana gerek yok.

firenems

Anladım zaten otomatik olarak oradan birtanesini seçmiş durumda, yani şuan turbo boost teknolojisi çalışır durumda mı? :)

burk

firenems

burk

firenems

Tamam teşekkür ederim bu konuları inceleyeceğim son bir soru sormak istiyorum

Bu komutu çalıştırdığımda: optirun glxgears

[bc][ 1151.264378] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please

[ 1151.264505] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.[/bc]

Bu hatalar ile karşılaştım. Bunların sebebi nedir ?

neynefes

Hızlandırma testini kullanmak için meta-utiltyse paketleri yüklü olması gerekir. O paketler eksik olabilir tam hatırlayamadığım için komutu yazamıyorum.

burk

tlg

[1]Sadece Bumblebee değil, Nvidia Prime da deneyebilirsiniz. [2]Intel turbo boost ile ilgili olarak şunu alternatif sayabiliriz.

[1]
sudo apt-get purge bumblebee*
sudo apt-get install nvidia-prime

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install prime-indicator

[2] http://www.webupd8.org/2010/12/cpu-frequency-scaling-appindicator.html

heartsmagic

Alıntı yapılan: firenems - 17 Temmuz 2014 - 19:38:27
Tamam teşekkür ederim bu konuları inceleyeceğim son bir soru sormak istiyorum

Bu komutu çalıştırdığımda: optirun glxgears

[bc][ 1151.264378] [ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:1:0:0.  Please

[ 1151.264505] [ERROR]Aborting because fallback start is disabled.[/bc]

Bu hatalar ile karşılaştım. Bunların sebebi nedir ?

Sen de şunu deneyebilirsin:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=44276.msg515989#msg515989

Ancak, Optimus olduğunu nereden anladık?
Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

firenems

Alıntı Yap

Sen de şunu deneyebilirsin:
https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=44276.msg515989#msg515989

Ancak, Optimus olduğunu nereden anladık?

Evet nvidia-331 driverını kurunca sorun ortadan kalktı çarklar dönmeye başladı fakat çarkların döndüğü pencereyi kapattığım zaman şöyle bir sonuç çıkıyor, en sonda warning  diyor sizce bir sorun var mı ?

294 frames in 5.0 seconds = 58.626 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.857 FPS
300 frames in 5.0 seconds = 59.853 FPS
primus: warning: dropping a frame to avoid deadlock
XIO:  fatal IO error 11 (Resource temporarily unavailable) on X server ":0"
      after 37 requests (37 known processed) with 0 events remaining.
primus: warning: dropping a frame to avoid deadlock
primus: warning: timeout waiting for display worker

Bu arada "Optimus olduğunu nereden anladık?" demişsiniz anlayamadım :)

heartsmagic

Onları sorun oluşturacağını sanmıyorum. Optimus'u nereden anladık dedim zira lspci çıktısı falan görmemiştim. Ancak senin makinede Optimus varmış anladığımız kadarıyla. Bir optirun çıktısı görebilir miyiz? Sonra da sen başlığı etiketlersin, bizler de kapatırız: cozuldukonusu

firenems

Bu lspci çıktısı:

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108M [GeForce GT 540M] (rev ff)

Buda optirun çıktısı sanırım çarkların dönmesine rağmen yeni bir sorun çıktı ./

[  215.790499] [ERROR]Missing argument: application to run
Try `optirun --help' for more information.

heartsmagic

optirun derken, bir uygulamayla beraber tabi :) Zira bundan sonra Nvidia kartını kullanmak istiyorsan optirun ve uygulama bazlı çalıştırman lazım. Örnek:

optirun firefox

firenems

optirun firefox komutunu çalıştırdığımda bu cevabı aldım ve firefox sayfası açıldı

(process:2406): GLib-CRITICAL **: g_slice_set_config: assertion 'sys_page_size == 0' failed

daha sonra firefox sayfasını kapattığımda da bu cevabı aldım

1405760172555 addons.xpi WARN Exception running bootstrap method shutdown on webapps-team@lists.launchpad.net

Şuan her şey yolunda mı?

Bunun haricinde iki soru sormak istiyorum;
[1]Her firefoxu nvidia ile çalıştırmak istediğimde optirun firefox yazmak zorunda mıyım yoksa bir kere yazınca hep nvidia ile mi açılacak?
[2]Diğer sorumda nvidia-331 de (sahipli,test edildi) yazıyor, nvidia-331-updates de ise sadece sahipli yazıyor.  nvidia-331 ile nvidia-331-updates arasında ki fark nedir? Hangisini kullanmam daha iyi olur?

Teşekkür ederim. :)

heartsmagic

O uyarıdan başka bir şey görünmüyorsa sorun yoktur. 

1. Evet, Optimus'un özelliği olan ikinci kartı kullanmak istiyorsan Bumblebee ile kurmuş olduğun optirun ile çalıştıracaksın istediğin uygulamaları. Ancak, her uygulama için bu zahmete girmeye gerek yok. Oyun oynamıyor, ağır grafik işlemleri yapan bir uygulama ile çalışmıyorsan kullanman gerekmiyor. Kendi makinemde de Optimus var, Bumblebee yani Nvidia sürücüleri falan kurulu değil uzun zamandır. Gözle görülebilir ya da şu an için görülemez :) bir sorun yaşamıyorum. 

2. "updates" denen sürümde belki sürücüler biraz daha günceldir, belki Ubuntu tarafının eklediği şeyler günceldir. Eğer sorunun yoksa kurcalamaya değmez bence.

Eğer sorun çözüldü ve gerekli cevapları aldım diyorsan: cozuldukonusu
Bizler de teşekkür ederiz.

firenems

@heartsmagic öncelikle başta sen olmak üzere tüm yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ubuntu, sırf sizlerin yardımını ve dayanışmasını görmek için bile kullanılırmış.

@hertsmagic bumblebee ile ilgili sorunum çözüldü fakat bu konuyla ilgili sormak istediğim iki soru var, [1]oyun oynamıyorum ve grafik işleme vb. gibi işlerle uğraşmıyorum sadece java, php kod yazıyorum, fakat youtube dan video izlemek ya da vlc player ile film izlemek de pek bir şey fark ettirmiyorsa bende nvidia'yı kullanmayacağım gibi gözüküyor. [2]Optimus ile bilgisayar sıcaklığı düşüyor peki bu sıcaklığı nasıl ölçebilirim farkını sayısal olarak nasıl görebilirim? Bunların cevabını almadan çözüldü olarak işaretliyorum siz konuyu kilitlemeden önce cevap vermeniz benim için yeterli, tekrar teşekkürler.  :)

meda

"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

burk

@firenems performans gerektirmeyen işler için Nvidia kullanmasan da olur. Isı ile ilgili sorunu da @shadow cevaplamış, ayrıca bir sorun olursa da bununla ilgili forumda onlarca konu var.

Başlığı kilitliyorum.

heartsmagic

Ben Optimus'suz tecrübelerimi aktarayım yine de. Youtube gibi çevrimiçi yerlerden veya yerelden yüksek çözünürlüğe sahip videolar izlemek hiç sorun olmadı şimdiye kadar. Isınma belirtileri de görmedim, takibini de @shadow.'un verdiği öneriyle takip edebilirsin. Bumblebee'nin bir başka avantajı ise pil ömrü. Açıkçası şu anki makinem yeni sayılabilecek bir makine, bir sene oldu olmadı alalı sanırım. Fişten çıkarttığımda 4:30 saat gibi bir şey gösteriyor ki, bu makineyi pek "mobil" olarak kullanmayan benim gibi bir kullanıcı için yeterli. Fakat, bumblebee'nin katkısı olduğunu söyleyen çok insan gördüm. İleride şikayetin olursa bu konuda aklında bulunsun.

Kısacası sanırım ben biraz şanslıyım bu konuda. Isınma olmuyor, fan gayet güzel çalışıyor, pil ömrü de benim için yeterli. Sonuçta bu ölçütleri kendin için değerlendirir Bumblebee konusuna karar verirsin.