[Çözüldü] Ubuntu'dan sunucu olmaz mı?

Başlatan eronis, 15 Temmuz 2014 - 16:57:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

eronis

Geçen gün server açma kararı aldım. Adam tuttu yakamı illede "Cent OS kur". "Ubuntu kullanıyorum" dedim "ubuntu linux mu yaa" Cent OS la sunucu yönetimini daha iyi öğrenirsin vs. vs....

Ubuntu grafik tabanlıymış, grafik tabandan uzak durmalıymışım vs. vs.

Girdim linux questions ta sordum her dağıtımda bu dediklerini yaparsın dediler.

Girdim Distro Watch'a sonuç:

http://distrowatch.com/table.php?distribution=ubuntu

http://distrowatch.com/table.php?distribution=centos

Burdada gözüküyor ubuntu ile de serverin mümkün olduğu. Adam ısrarla Cent OS dedi. Başkası güncel istiyorsan Fedora dedi. Bu red hat sunucularda neden bu kadar rağbet görüyor ? İllede bir sunucu yada bir site için red hat mi kullanmalıyım. Yani her dağıtımda aynı değil mi ?

Bir de şu son zamanlarda Mint'e sardım. Mint ile sunucu mümkün mü ?

http://distrowatch.com/table.php?distribution=mint

burda server ile ilgili bir bilgi yok ama ???
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

heartsmagic

Hmm, "Ubuntu grafik tabanlı, uzak dur" diyen ve sunucudan anlayan birisi öyle mi? Centos'un arayüzü yok muymuş?

https://www.google.com.tr/search?q=centos&es_sm=88&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=DELFU-qXDoK9ygOe_IGoBA&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1366&bih=655

Karşındaki kişi her kimse:

1. Ya Linux dünyasını hiç bilmiyor,
2. Ya sunucu dünyasını hiç bilmiyor.

Mesele dağıtımın ne olduğu değil, ortada bir dünya başka ölçüt var. Sunucu olarak kullandığın sistemi ne kadar iyi tanıyorsan o kadar rahatsın demektir. Sunucu olarak kullanılan dağıtımın paket sayısı ne kadar fazlaysa o kadar rahatsın demektir. Sunucu olarak kullanılan dağıtımın topluluğu, belgelendirmesi ne kadar çoksa o kadar rahatsın demektir. Kısacası dağıtım konusunda ısrarcı olmak işi bilmemekten öteye gitmiyor. Centos'tan da sunucu olur, Ubuntu'dan da, Gentoo'dan da, Mint'ten de.

Burada ağırlık şu gibi noktalara doğru kayar, kullanılacak dağıtım ne kadar kısa sürede destek görüyor? Örneğin bir uygulamanın X sürümü çıkıyor ve sen onu istiyorsun. Hemen paketleniyor mu dağıtımın için? Çok ama çok karmaşık bir şey kuracaksın sunucuya, belgelendirmeler hangi dağıtımlar için yapılıyor? Dağıtımın sana sunucu olarak ne kadar süre destek sözü veriyor? ....

Ubuntu'dan dağıtım mı olurmuş, grafik tabanlıymış.. Komik yorumlar bunlar.

Not: Konuyu daha uygun bir yere taşıyorum.

Hayattan çıkarı olmayanların, ölümden de çıkarı olmayacaktır.
Hayatlarıyla yanlış olanların ölümleriyle doğru olmalarına imkân var mıdır?

Böylece yalan, dünyanın düzenine dönüştürülüyor.

eronis

Cevabın gayet açıklayıcı olmuş. Adamlar illede benim kullandığım dağıtımı kullan diyorlar ama ben ubuntu kullanmasını biliyorum ve bence en iyi yol bildiğin yoldur :) başka türlü cent os da misal telefonuma bir şarkı atacam bir ton dert. Ubuntu bence de en iyisi. :)
The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. --Linus Torvalds

bytan

Başlangıç aşamasında böyle yorumlar yapabiliyorlarsa, yarın sorunlar oluşmaya başladığında nasıl çözümler üretecekler merak ediyorum.
Umut en büyük kötülüktür; işkenceyi uzatır. - F.N.

Bir şey ne ise odur, bu kadar. Öyleyse, iki şey arasında bağdaşıklık varsa, bu aralarında iletişim kuruyorlar demek değildir.
"... kavrayışını bilgi ile derinleştir ..."
PF @ ST

Chantre

heartsmagic'e tamamen katılıyorum. O arkadaşın yorumunu dikkate almayınız. "Ubuntu grafik tabanlı" diye yorum mu olur :)

Ancak neyi nasıl kullandığınız önemli tabii. Örneğin, ben işe ilk girdiğimde yabancıların bir sisteminin kurulumunda/desteğinde çalıştım. O serverlar Red Hat idi. 2 sene sonra ben de server kuracağım zaman CentOS kurmuştum. Tüm bu zaman boyunca kendi bilgisayarımda Ubuntu yüklü oldu.

O arkadaştan bağımsız olarak, diyelim ki sizin daha iyi bildiğiniz Ubuntu gibi bir sistem yok, özellikle Red Hat'dan dolayı server olarak CentOS'u önerebilir(d)im.
When you play the game of thrones, you win or you die!

eronis

Biliyorum 2 gün sonra konuyu hortlatmak gibi oldu ama merak ettim. BSD nedir ? Cent OS la karşılaştırılınca BSD nin durumu nedir ? bazı arkadaşlar BSD server daha iyidir diyor. Microsoft zamanında serverlarında BSD kullanmış diye duydum. Bilgisi olan varsa lütfen... :)

arpia

Evet @eronis doğru duymuşsunz. Zamanında Microsoft web sunucusunda FreeBSD kullanıyordu. "BSD nedir?" sorunuza buradan yanıt vermek pek doğru olmayacak. Soru da çok doğru değil zira cevabını her yerden bulabilirsiniz. Zaman ayırıp buna cevap yazmak zul geliyor.
Buraya tıklayınız...