Ssd disk kullanımı ve swap alanı.

Başlatan WhiteNight, 14 Temmuz 2014 - 18:53:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

plazma

WhiteNight

Aslında ekran kartı konusunu burdan açmak hata gibi geldi bana. Lakin başlığın adını dahi değiştirip "benim linux sorunlarım" şeklinde düzenlesek sorun kökünden ortadan kalkacak gibi. :) Velhasıl bu çıktıların ardından ekranda parçalanmalar, karelenmeler vs yaşamaya başladım. Yaşadığım ultra yavaşlığın üstüne birde bu eklenip ilerleyen safhada karelenen bölümler (benim ekran çözünürlüğüm 1920x1080, bu değerlerde oluşan karalerin  cm cinsinden takribi ölçüsü ~4.5-5x4.5-5 ve tamamen siyah boş kareler) tekrar eski halini almayıp ekranın tamamına yakını karardı ve yeniden başlattığımda bir önceki oturumda nereler kararmışsa aynen öyle kaldığını gördüm. Birkaç yeniden başlatmada sorun aynen devam etti ve masaüstüm kullanılmaz halde. Nitekim o derece ağır çalışmayla zaten pekte kullanılabilir değildi. :) Şu an windowsa geçtim ve burdan araştırmaya devam ediyorum. Sanırım elemenraty'den vazgeçeceğim. Bir yerde neredeyse benle aynı donanıma sahip (sadece wireless kartı farklı) birinin linux minti sorunsuz kullanıp nvida kendi sürücülerini de rahatça kullanabildiğini gördüm. Sadece ssd hakkında bir çözüm bulamamış. Ama sistemde herhangi bir yavaşlık yok. Hatta hdd kullanımından sonra epey farkedilir bir performans farkından bahsediyor. Disk bölümlendirmede elle yapılandırmalarda sonuç elde edemeyip, her defasında diskin gpt olarak yeniden oluşturulduğunu gördüğünü belirtiyor. Bunu görünce bende kontrol ettiğimde baktım ki benim ssd gpt olmuş. Daha önce gpt diske kurulum yapmıştım başka dağıtımlarda. Ama bunda gpt olduğundan kaynaklı bir sorun olabilyorsa onu bilemiyorum. Şimdi mint deneyeceğim ama hangi sürümü yükleyeceğime karar veremedim. Ona karar verip indirip kuruluma başlayacağım. Gelişmeleri fırsat buldukça buradan bildirmeye çalışacağım. Hayırlı akşamlar.

meda

Bende tam Mint ile deneyin diyecektim.Çünkü bazı paketler Ubuntu'dan farklı olarak önyüklü olarak geldiği için pek uğraştırmaz.Mint 17 sürümü 14.04 gibi uzun destekli sürümdür.Masaüstü olarak Cinnamon 64 bit tavsiye ederim.

Şu aralar bende SSD terfisi gibi bir düşünce vardı.Bakalım nasıl çözülecek.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

plazma

Bende vertx 4 var şu swap yüzünden kurulum yapmadım bende onun üzerine ubuntu ile min 17 cinnamon kurulu bir ara artık bayramların birinde düşüncem var ama denemek içinde rami 16 gb çıkartmam lazım swap olmadan kurulum tavsiye edilmiş ssd için, linux uygulamsını kurdum normal gösteriyor herşeyini kalan ömür vs.

bağlantıları geçmemişim :

sürcüleri http://ocz.com/consumer/download/drivers

ama 14.04 ü daha eklememişler

uygulama : http://ocz.com/consumer/download/firmware

diğer marka modellerinkin incelemedim elinde olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.

WhiteNight

Alıntı yapılan: plazma - 19 Temmuz 2014 - 01:07:26
Bende vertx 4 var şu swap yüzünden kurulum yapmadım bende onun üzerine ubuntu ile min 17 cinnamon kurulu bir ara artık bayramların birinde düşüncem var ama denemek içinde rami 16 gb çıkartmam lazım swap olmadan kurulum tavsiye edilmiş ssd için, linux uygulamsını kurdum normal gösteriyor herşeyini kalan ömür vs.

bağlantıları geçmemişim :

sürcüleri http://ocz.com/consumer/download/drivers

ama 14.04 ü daha eklememişler

uygulama : http://ocz.com/consumer/download/firmware

diğer marka modellerinkin incelemedim elinde olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.

Bunlar revo drive. Bu cihazlar pcı express slota takılıyor. Üst seviye sistem toplama meraklıları için o driverlar. Hatta daha doğrusu veri ağları, sunucu sistemler, vb gibi kullanım alanları hedef noktaları. Asıl driverları beraberinde gelen kutu içeriğinde hem usb flash, hemde mdisk dvd üzerinde geliyor ve bunlarla birlikte sistem kurulumu esnasında driverları gösterip ancak kurulum gerçekleştirilebiliyor. Yani vertex3-4, vector, vs gibi sürücüler için kullanılamaz o linklerdeki driverlar. Masaüstü sistemimde kullanıyorum. Gayet performanslı ve yüksek kapasiteli cihazlar. Fakat günlük kullanım için çok gereksizler. Hatta oyun bilgisayarları için dahi gereksizler. 2.5" ssd diskler yeter de artar bile.

plazma

Revo drive mı var sizde masaüstü bilgisayarınızda hocam ?

meda

SSD kullanmasamda kullanırken bilinmesi gereken bu kadar şeyin olduğunu bilmiyordum.

Mac OSX sistem sanırım Linux ve Windows'daki gibi uğraştırmıyor.Yoksa yanılıyor muyum ?
Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava; Peynir ekmek değil ama Acı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet, Esirlik bedava; Bedava yaşıyoruz, bedava. Orhan VELİ"

WhiteNight

Alıntı yapılan: plazma - 19 Temmuz 2014 - 01:24:46
Revo drive mı var sizde masaüstü bilgisayarınızda hocam ?

Evet masaüstünde revo drive kullanıyorum.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Temmuz 2014 - 01:43:40

Alıntı yapılan: shadow. - 19 Temmuz 2014 - 01:28:10
SSD kullanmasamda kullanırken bilinmesi gereken bu kadar şeyin olduğunu bilmiyordum.

Mac OSX sistem sanırım Linux ve Windows'daki gibi uğraştırmıyor.Yoksa yanılıyor muyum ?

Aslında yeni sistemler (Çokta yeni sayılmazlar. Son kullanıcı pazarında yeni diyebiliriz. Üniversitede laboratuarda ilk prototiplerin ikinci nesillerini kullanıyorduk mesela. Yaşım 36, burdan bir tahmin yürütebilirsiniz. :) ) oldukları için tüm sistemler bakımından (en azından piyasada kullanılan çoğu işletim sistemi) uyum süreçleri sancılı oluyor. Aslında burda işletim sistemlerine de iş düşüyor. Otomatik trim desteği ubuntuda bile 14.04 de başladı. Ki oda intel ve samsung ssd diskler için geçerli. Her ne kadar komutla diğer markalar içinde aktifleştirebiliniyor olsa da buda bir eksi. Ayrica bu markaların tümü için de geçerli değil. Örneğin arkadaşım samsung pro 840 diske kurulum yaptı ve trim otomatik devreye girmedi. Elle gerçekleştirdi.
   Mac os x derken, kasdettiğiniz hackintosh :) gibi birşeyse, bu tamamen şans işi. Aslında benim şu an başıma gelen de aynı byle bir şanssızlık. Elementary osu samsung ssd kullanan arkadaş hiç sorunsuz kurdu ve şu an 3 adet 840 pro ssd üzerine birinde ubuntu 14.04, birinde elementary os luna, birinde de windows 8 gayet güzel kullanıyor. Benzer donanımlara sahip olmamıza rağmen ben günlerdir sıkıntı çektiğim halde sağlıklı bir kurulum ardından aynı başarımla kullanıma kavuşamadım. Bazen tek bir donanım veya donanım içindeki tek bir bileşen parçası (örneğin bir chipset) sistemin kararlı çalışmaması, hatta bazen hiç kurulamamasına varan sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle hackintosh kurulumlarda deneme yanılma çok yapmak gerekiyor. Piyasada pc üzerine kurulum için özelleştirilmiş pek çok mac os x iso mevcut ve benim sistemimde sadece bir tanesi çalışıyor. Diğerlerinden kurulum veya boot bile sağlayamadım. :))

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Temmuz 2014 - 03:53:30

Yeni glmark2 skorum. (Mint cinnamon kurdum ve trim desteğini açtım bu arada.:) )

glmark2 2012.08
=======================================================
    OpenGL Information
    GL_VENDOR:     nouveau
    GL_RENDERER:   Gallium 0.4 on NV96
    GL_VERSION:    3.0 Mesa 10.1.0
[build] use-vbo=false: FPS: 414 FrameTime: 2.415 ms
[build] use-vbo=true: FPS: 464 FrameTime: 2.155 ms
[texture] texture-filter=nearest: FPS: 430 FrameTime: 2.326 ms
[texture] texture-filter=linear: FPS: 427 FrameTime: 2.342 ms
[texture] texture-filter=mipmap: FPS: 439 FrameTime: 2.278 ms
[shading] shading=gouraud: FPS: 415 FrameTime: 2.410 ms
[shading] shading=blinn-phong-inf: FPS: 415 FrameTime: 2.410 ms
[shading] shading=phong: FPS: 365 FrameTime: 2.740 ms
[bump] bump-render=high-poly: FPS: 310 FrameTime: 3.226 ms
[bump] bump-render=normals: FPS: 457 FrameTime: 2.188 ms
[bump] bump-render=height: FPS: 436 FrameTime: 2.294 ms
[effect2d] kernel=0,1,0;1,-4,1;0,1,0;: FPS: 293 FrameTime: 3.413 ms
[effect2d] kernel=1,1,1,1,1;1,1,1,1,1;1,1,1,1,1;: FPS: 124 FrameTime: 8.065 ms
[pulsar] light=false:quads=5:texture=false: FPS: 389 FrameTime: 2.571 ms
[desktop] blur-radius=5:effect=blur:passes=1:separable=true:windows=4: FPS: 436 FrameTime: 2.294 ms
[desktop] effect=shadow:windows=4: FPS: 439 FrameTime: 2.278 ms
[buffer] columns=200:interleave=false:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=map: FPS: 287 FrameTime: 3.484 ms
[buffer] columns=200:interleave=false:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=subdata: FPS: 267 FrameTime: 3.745 ms
[buffer] columns=200:interleave=true:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=map: FPS: 296 FrameTime: 3.378 ms
[ideas] speed=duration: FPS: 384 FrameTime: 2.604 ms
[jellyfish] <default>: FPS: 280 FrameTime: 3.571 ms
[terrain] <default>: FPS: 30 FrameTime: 33.333 ms
[conditionals] fragment-steps=0:vertex-steps=0: FPS: 430 FrameTime: 2.326 ms
[conditionals] fragment-steps=5:vertex-steps=0: FPS: 333 FrameTime: 3.003 ms
[conditionals] fragment-steps=0:vertex-steps=5: FPS: 401 FrameTime: 2.494 ms
[function] fragment-complexity=low:fragment-steps=5: FPS: 420 FrameTime: 2.381 ms
[function] fragment-complexity=medium:fragment-steps=5: FPS: 359 FrameTime: 2.786 ms
[loop] fragment-loop=false:fragment-steps=5:vertex-steps=5: FPS: 398 FrameTime: 2.513 ms
[loop] fragment-steps=5:fragment-uniform=false:vertex-steps=5: FPS: 417 FrameTime: 2.398 ms
[loop] fragment-steps=5:fragment-uniform=true:vertex-steps=5: FPS: 364 FrameTime: 2.747 ms
                                  glmark2 Score: 363

Bu da 331.38 sürücülerden sonraki hali.

glmark2 2012.08
    OpenGL Information
    GL_VENDOR:     NVIDIA Corporation
    GL_RENDERER:   GeForce 9600M GT/PCIe/SSE2
    GL_VERSION:    3.3.0 NVIDIA 331.38
[build] use-vbo=false: FPS: 1198 FrameTime: 0.835 ms
[build] use-vbo=true: FPS: 1172 FrameTime: 0.853 ms
[texture] texture-filter=nearest: FPS: 1103 FrameTime: 0.907 ms
[texture] texture-filter=linear: FPS: 1097 FrameTime: 0.912 ms
[texture] texture-filter=mipmap: FPS: 1137 FrameTime: 0.880 ms
[shading] shading=gouraud: FPS: 1031 FrameTime: 0.970 ms
[shading] shading=blinn-phong-inf: FPS: 1028 FrameTime: 0.973 ms
[shading] shading=phong: FPS: 916 FrameTime: 1.092 ms
[bump] bump-render=high-poly: FPS: 717 FrameTime: 1.395 ms
[bump] bump-render=normals: FPS: 1181 FrameTime: 0.847 ms
[bump] bump-render=height: FPS: 1153 FrameTime: 0.867 ms
[effect2d] kernel=0,1,0;1,-4,1;0,1,0;: FPS: 873 FrameTime: 1.145 ms
[effect2d] kernel=1,1,1,1,1;1,1,1,1,1;1,1,1,1,1;: FPS: 529 FrameTime: 1.890 ms
[pulsar] light=false:quads=5:texture=false: FPS: 1006 FrameTime: 0.994 ms
[desktop] blur-radius=5:effect=blur:passes=1:separable=true:windows=4: FPS: 489 FrameTime: 2.045 ms
[desktop] effect=shadow:windows=4: FPS: 742 FrameTime: 1.348 ms
[buffer] columns=200:interleave=false:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=map: FPS: 483 FrameTime: 2.070 ms
[buffer] columns=200:interleave=false:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=subdata: FPS: 608 FrameTime: 1.645 ms
[buffer] columns=200:interleave=true:update-dispersion=0.9:update-fraction=0.5:update-method=map: FPS: 535 FrameTime: 1.869 ms
[ideas] speed=duration: FPS: 1049 FrameTime: 0.953 ms
[jellyfish] <default>: FPS: 752 FrameTime: 1.330 ms
[terrain] <default>: FPS: 84 FrameTime: 11.905 ms
[conditionals] fragment-steps=0:vertex-steps=0: FPS: 1112 FrameTime: 0.899 ms
[conditionals] fragment-steps=5:vertex-steps=0: FPS: 901 FrameTime: 1.110 ms
[conditionals] fragment-steps=0:vertex-steps=5: FPS: 1117 FrameTime: 0.895 ms
[function] fragment-complexity=low:fragment-steps=5: FPS: 1075 FrameTime: 0.930 ms
[function] fragment-complexity=medium:fragment-steps=5: FPS: 893 FrameTime: 1.120 ms
[loop] fragment-loop=false:fragment-steps=5:vertex-steps=5: FPS: 1077 FrameTime: 0.929 ms
[loop] fragment-steps=5:fragment-uniform=false:vertex-steps=5: FPS: 1076 FrameTime: 0.929 ms
[loop] fragment-steps=5:fragment-uniform=true:vertex-steps=5: FPS: 968 FrameTime: 1.033 ms
                                  glmark2 Score: 903

plazma

Mint 17 64 bit Cinnamon a mı geçiş yaptınız ? Ssd yi nasıl ayarlardınız bölümleri birde gpt türüne dönmüyor heralde artık değil mi, glamark2 de sorunsuz çalışmış herahalde sorunlar halloldu hocam geçmiş olsun :)

meda

SSD ile ilgili destek ya da yeni teknolojilere en çabuk uyum sağlayan Linux çekirdeği oluyor ancak Linux dağıtımını yapan geliştiriciler Çekirdek'deki bu desteği kapatıyor.

Ayrıca HDD ile SSD sıcaklıkları arasındaki fark 2-3 derece gibi bir şey mi oluyor ? Isı değeri ne kadar fark edebiliyor ? Malum dizüstünde durduğu için ısınma sorun yaratabiliyor.

Hacintosh için Trim etkinleştirici kext var.Ancak orjinal Mac makinelerde SSD değişiminde yani farklı marka ya da kapasite farkından dolayı sorunlar olabiliyor mu ?

WhiteNight genel bir değerlendirme yaparsan çok güzel olur. Mesela sistem açılış-kapanış süreleri, sistem kararlılığında etkisi var mı ? Bunlar gibi farkedilebilir bir farklılık var mı ? Sata II bağlantısında tam verimli çalışıyo mu ?

plazma

Isınma ilgili herhangi bir sorun olmaz ssd lerde, sabit diske göre çok hafif diyebliriz o konuda :) Dizüstünde kullanabilrsin sistemin kendi sıcaklığı ancak ısıtabilr onun dışında sisteme + ısı katkısı yapmaz.

WhiteNight

Alıntı yapılan: plazma - 19 Temmuz 2014 - 10:39:39
Mint 17 64 bit Cinnamon a mı geçiş yaptınız ? Ssd yi nasıl ayarlardınız bölümleri birde gpt türüne dönmüyor heralde artık değil mi, glamark2 de sorunsuz çalışmış herahalde sorunlar halloldu hocam geçmiş olsun :)

Evet arkadaşım ve web ortamında karşılaştığım birkaç kişi aynı marka ve model diski mint 17 ve lmde ile sorunsuz kullandıklarını beyan edince bunca zamandır çektiğim uykusuzluk beni pes etmeye itti. :) Bölümlendirmeyi elle yapınca sistem kararsız çalışmaya başlıyor. Fakat kurulum esnasında bunu mintin kendisine teslim edince hiçbir sorun görmedim henüz gayet güzel çalışıyor. Bunun sebebi olaraksa aklıma gelen tek şey, (ki kurulumda bölümleme esnasında bu işin çatallandığını görünce) mint içinde bu tip diskler için bir kod parçası yerleştirilmiş. Yada benzer * bir şey gibi düşündüm. Sadece trim desteği açık değildi, onu da verilen linkler ve anlatımlar neticesinde gerçekleştirdim. Ve evet gpt imiş sistemin tüm o hantallığı. Lakin niye olduğunu anlamadım. Hdd kullanımında hackintosh için gpt kullanıyorduk zaten. Dolayısıyla windows, linux, hack os kombinasyonlarını kullanıyorduk ve gpt hiç sorun çıkarmamıştı. Bu sanırım ssd ve linux dosya sistemi (veya benim kullandığım ext4) ile alakalı bir sorun. Bu ikilinin bir arada olduğu durumlarda gpt ile bir uyumsuzluk söz konusu gibi geldi bana. Kaynağın tam olarak neresi olduğunuysa en azından linux ortamında anlayacak tecrübem yok maalesef. Glmark2 sorunsuz çalıştı evet. Her ne kadar özgür yazılım mantığını çok sevip içselleştirsem de, elimde olan bu, ve bu donanımın sürücüsü kapalı olarak sunuluyor. Global ölçekte isim yapmış bir firma eğer linux ortamı içinde sürücü yapmaya başlamışsa burada da kendine bir yer edinmeye çalışıyor demektir. En azından pazar payı anlamında. Bu sebeple kapalı kodda olsa açık kaynak dünyasına yapacağı sürücülerde en az madalyonun diğer yüzündeki kadar hassas olması gerektiğini bilir. (Zaman içinde bu vb firmaların bazılarına ticari danışmanlık ve pazarlama eğitimleri de vermiş olduğumu düşünürsek firma stratejileri anlamında bırakın da biraz fikrim olsun d'imi?  :) ) Yapılan test ne kadar sağlıklıdır bilmiyorum ama istikrarlı sonuçlar çıkarıyor. Bu sebepten en azından glmark2 baz alınıp kullanılabilir ölçekte. Ve kapalı kod sürücülerin performansa etkisi sadece orada değil günlük kullanım anlamında da görülebiliyor. Benim tavsiyem en azından nvidia tarafında kapalı sürücüleri sorunsuz kullanabiliyorsa kişi, tercihi bu yönde olmalı.

neynefes

Mint'te olup Ubuntu'da olmayan nedir ben onu çözemedim :)

WhiteNight

Alıntı yapılan: shadow. - 19 Temmuz 2014 - 12:11:37
SSD ile ilgili destek ya da yeni teknolojilere en çabuk uyum sağlayan Linux çekirdeği oluyor ancak Linux dağıtımını yapan geliştiriciler Çekirdek'deki bu desteği kapatıyor.

Ayrıca HDD ile SSD sıcaklıkları arasındaki fark 2-3 derece gibi bir şey mi oluyor ? Isı değeri ne kadar fark edebiliyor ? Malum dizüstünde durduğu için ısınma sorun yaratabiliyor.

Hacintosh için Trim etkinleştirici kext var.Ancak orjinal Mac makinelerde SSD değişiminde yani farklı marka ya da kapasite farkından dolayı sorunlar olabiliyor mu ?

WhiteNight genel bir değerlendirme yaparsan çok güzel olur. Mesela sistem açılış-kapanış süreleri, sistem kararlılığında etkisi var mı ? Bunlar gibi farkedilebilir bir farklılık var mı ? Sata II bağlantısında tam verimli çalışıyo mu ?

Linux çekirdeği ve dağıtım üreticiler noktasında durum nasıldır bilmiyorum. Ama henüz windows ve mac os tarafında da işler çok hızlı ilerlemiyor. Hatta bazı felaket senaryoları da var zihnimde ama bunu burda tartışmayalım. :)
   Isı farkını şöyle anlatayım; diskler tamamen sistemden izole vaziyette yaptığımız testler vardı windows altında. Ssd ortam ısısında kalıyorken, hdd istikrarlı bir ivmeyle biz testi bitirdiğimizde ortam ısısından yaklaşık 45 derece yükselmişti. Bu testi yaptığımızda yaklaşık yılın bu günlerinde yani temmuzda idik ve ortam ısısı 32 derece ölçülmüştü. Klima bozuktu da. ::)

Orjinal mac bilgisayarlar için görebildiğim kadarıyla bütün üreticiler uyumlu ürünler çıkartmaya çalışmışlar. Gerek fiziksel uyum, gerekse yazılımsal noktada bazı çözümleri olduğuna dair beyanları mevcut. Hack os ortamında kext kullanıyorsunuz çünkü mac osun doğal ortamı değil. ;) Özellikle mountain lion ve sonrası için ssd uyumu windowsa göre çok daha iyi durumda. Windows için trim dışında yapılması gereken daha pek çok ayar var. Mac os ise nerdeyse her şeyi kendi hallediyor. Zaten mac osun geliştirilme felsefelerinden biri de buydu.
   Genel değerlendirme yaparım ama dediğin şekilde olması için biraz zaman geçmesi ve tecrübe etmem gerek. Şunu diyebilirim; açılış kapanış süreleri windowsta da hiç umurumda değildi burada da. Asıl performansın göstergesi sistemin ne kadar hızlı açılıp kapandığı, programın kısayoluna tıklandığında ne kadar çabuk karşıma geldiği değil benim için. Lakin asıl performans noktasında bir değişiklik olduğunda tam paralel olmasa da bunlarda da bir pozitif değişim oluyor haliyle. Gördüğüm açılış kapanış epey farketti. Ölçmedim zaman birimi olarak. Ama o tip ölçümler içinde dediğim gibi zaman gerek biraz. Sata 2 için ise şöyle diyeyim. Eğer render yapmayacaksan, yüzlerce gb veriyi ordan oraya sürekli taşımayacaksan bunun senin için pek bir önemi yok. Sata 2 gayet tatminkar. Çoğu son kullanıcı için fazla bile. Nitekim bu cihazlar an itibariyle maraton değil sprinter olarak düşünülüp tasarlandılar.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 19 Temmuz 2014 - 16:01:41

Alıntı yapılan: neynefes - 19 Temmuz 2014 - 15:59:10
Mint'te olup Ubuntu'da olmayan nedir ben onu çözemedim :)
Ben ve örnek aldıklarım mint kullandığı için sözcük mint oldu. Burdaki jargon biraz farklı sanırım ama ben henüz buna pek alışık değilim. :) Biliyorum mint ubuntu tabanlı bir dağıtım ama, arada farklılıklar var. Böyle de bir fark olmuş olabilir ayrıca. ;) (diye düşünüyorum)

meda

WhiteNight cevabın teşekkür ederim.2 veya 3 ay önce MBR diski GPT yapmıştım ve o haliyle Ubuntu kurmaya kalkıştığımda MBR diske çevirmeye çalışmıştı onay vermeyince kuruluma geçmemişti.

Şu an 42-45 derece arası ısıya sahip olan HDD diskim var.Acaba SSD olsa ne kadar olurdu sorusu aklıma geldi.İnternette bazı kişiler 3-4 derece daha az ısındığını yazınca sormadan edemedim.Şu aralar yükseltmeyi SSD olarak yoksa HDD olarak mı yapsam dedim ama genel kullanım şeklimi düşününce 1 TB HDD, 128 GB SSD'ye göre baskın geldi.Onun içindir ki ben de SSD deneyimlemenizi merak ettim.Sata II portunda da SSD olması gereken değerlerde çalışmayacağı için sanırım SSD benim için yanlış bir tercih olurdu.Zaten dizüstü 6 GB RAM,2. Nesil i5 2410m,3 yıllık,UEFİ desteği olmayan,Optimuslu bir bilgisayar.Düşüncelerimde acaba yanılıyor muyum.

plazma

Geriye dönük olarka mı çevirili tam bilemiyorum "backward" teknolojisini destekler sata 3 olsa dahi sata 2 de sorunsuz çalışır diye yorum yazıyor üreticilerin modellerinde, ısı olarak malum yaz ayındayız onunda etkisi büyüktür sisteme ama mekanik bir disk ve kafa olmadığı için devierdaim de yapmaaycağı için batarya ömrünü uzatır mesela artılarından biri dizüstünde, 45 C ise normal boşta iken sistemde 35-40 derece cpu 31 derece gpu görüyorum bende ama tabikide masaüstü birde hava silkilasyonu önemli 3 yıldır hocam fiziksel bakım yapıyormusunuz ? Termal macun değişimi fan temizliği yada eskidi ise fan performans kaybı yaşatıyor sonuçta periyodik olarka bakım değişim şart ayrıca dizüstü bilgisayar için soğutucu öneririm aliminyum tavsiye ediyorum.

meda

Her yıl yaz başında macun değişimi,fan temizliği yapıyorum.Mesela 3 saattir sistem açık olup müzik,ofis,internet tarayıcı 5-6 sekme açık olduğunda Cpu 47-55 arası HDD 42-43 Gpu ölçmedim.Belki de ortam sıcaklığının da bu değerlere etkisi vardır.Sata 3 ile şu anki teknolojideki ürünler tam performans veriyormuş.Sata 1 ve 2 teknoloji basamağı aşagıya doğru indikçe 3'de 1 oranında performans kaybının normal olduğu görüşündeler.

Tavsiyeniz için teşekkür ederim fakat dizüstü ile fan kullanmak zül geliyor.

plazma

Ortam sıcaklığının etkisi büyük mesela sunucuların bulunduğu oda/kısım larda herzaman klima çalışır ısıyı sabit tutarlar, aynı şekilde ev yada işyerinde klima varsa mesela 20 c de olsun kullandığımız cihazlarda sadece bilgisayar değil tüm elektronik cihazlar ona göre daha rahat çalışırlar ama klima gibi bir durum söz konuus değil ise hava sıcaklığı 33 c olsun birde nemli bir yerdeysek o zaman işte dediğiniz sıcaklıklara geliyor sitemlerimiz dizüstü bilgisayarlar daha vahim bu konuda hava koridoru oluşturamıyoruz masaüstü gibi minimal yapıda oldukları için ayrıca işlemci ve gpu soğutucular tek bir metal parcadan oluşur bakır alaşımlı onunda boruları vardır ondanda buzdolabı yada klimalardaki gibi gaz bulunur içlerinde yeni model ekran kartlarında da mevcut özel soğutmalı olanlarda onunda belli bir zaman sonra ömrü gidiyor malsef ozamanda tam performanslı ısıyıı iletip soğutamıyor ilk zamanlardaki gibi, evet soğutucu işi sevmesekte özellikle yazın lazım.

Mesaj tekrarı yüzünden mesajınız birleştirildi. Bu mesajın gönderim tarihi : 20 Temmuz 2014 - 17:03:48

Birde böyle bir şey buldum test için usb ve ssd : http://www.binarytides.com/linux-test-drive-speed/